zitanjac je napisao:
ne mogu da odolim, rezon ti je stvarno svjetski
pa ako ce zaraditi na tom biznisu mogao je vala i taj svoj depozit uloziti u njega pa isto toliko zaraditi, istina ne bi dobio kamatu na orocenje al ne bi ni platio kamatu za kredit (o trosku obrade zahtjeva da ne govorim)
ta tvoja logika isplatila bi se jedino ako bi mu banka ponudila visu kamatu na depozit nego na kredit (kad nadjes tu banku javi zivota ti da se i mi upisemo) a troskove naravno da ne placa
mozda bi nekad negdje moglo nesto da se izmuva tipa polozi depozit u startu pa mu onda nakon odobrenja dozvole da koristi dio sredstava iz depozita,a po osnvu placene kamate ima poreski odbitak...
al to je vec visa matematika
a ta tvoja brate stvarno ne znam kako ti je palo na pamet
pa drago mi je što nisi odolio, onda ne bih došao do novih saznanja
Prvo tema je bila "hipoteka na automobil" (pogrešna upotreba pojma hipoteka, no nema veze...), ali mi u ovom topicu pređosmo na temu lombardnog kredita.
Pa da probam odgovoriti na neka tvoja "zapažanja", probaću da dočaram na primeru:
Recimo da Osoba A raspolaže sa 11.000 KM gotovinskih sredstava, želi da uloži u biznis 10.000KM, pri čemu je uveren da je moguće ostvariti stopu prinosa od 10%, što znači da će zaraditi 1.000 KM. Saznaje preko ovog foruma da Banke prodaju Lombardni kredit, pri čemu je osnovni koleteral 100% depozita. Osoba A se odlučuje kupitti kredit, sa rokom otplate od 1 godine. Banka mu npr. nudi dve opcije:
a) Kamatan na kredit 2% , Kamata na depozit 0%
b) Kamata na kredit za 2,5 p.p veća od kamate na depozitkoji je predmet koleterala
Posebna napomena, uglavnom Banke daju kredit u visini od 90% vrednosti depozita.
Ukoliko se radi o osobi koja zna računati, a pretpostavićemo da je tako, odabraće opciju B. Šta kaže "viša matematika" u ovom slučaju:
Rok otplate kredita/rok oročenja: 12m.
Iznos kredita/Iznos depozita: 9.000KM(90% od depozita)/10.000KM
KS na kredit/KS na depozit:7,5%/5%
Napominjem da banke obračunavaju kamatu uglavnom proporcionalnom metodom, pa shodno tome:
Kamata + Naknada (uglavnom po ovim kreditima iznosi 1%)koju Osoba A plati banci:375,30 KM (kamata) + 90 KM (naknada)=465,3 KM (ukupno kamate i naknade)
Kamata koju banka plati Osobi A na ime depozita: 500 KM
S toga da sumiram, Osoba A je plasirala 10.000 KM sredstva dobijena iz kredita u biznis i pri tome zaradila 1000KM (10% prinos) + 500 KM na ime depozita - 465,3 KM (kamata i naknada) = 1034,7 KM ukupna zarada Osobe A nakon ove "više matematike" i "sta ti znam ja kako padne na pamet"
Pitaš se zašto ne iskoristiti vlastita sredstva u ulaganje sopstveni biznis, naravno to i velika većina čini, jer:
a) nisu spremni da se "opterete" sa dvostrukim rizikom - vratiti kredit / ostvariti prinos
b) ne zna "višu matematiku"
Znaš, postoji u Finansijskom menadžmentu, jedan deo u kome se objašnjava kada je bolje uložiti vlastita sredstva, a kada pozajmljena, mogu ti preporučiti neku literaturu na tu temu, ako te to interesuje