banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Avg 2025, 05:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 227 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Buducnost BiH
PostPoslato: 26 Feb 2008, 00:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
-umbrella- je napisao:
Bosanci su i Srbi i Hrvati i Bosnjaci sa podrucja Bosne. A Hercegovci su i Srbi i Hrvati i Bosnjaci sa podrucja Hercegovine. Hercegovac je i Rade iz Trebinja i Josip iz Gruda i Mirsad iz Stolca.

Bosanac je i Ante iz Dervente i Jovan iz Celinca i Ilijaz iz Kozarca. E to je za mene BIH.

Ja sam Hrvat, katolik iz Bosne, Banjaluke, Bosanac po regionalnoj pripadnosti. PONOSIM SE!

Ova priča prolazi samo kod vas Bošnjaka, Srbi i Hrvati i maju svoju podijelu!

Vi se u Federaciji BiH organizujte i cijepajte kako hoćete, ali naših 49% BiH koji se zove Republika Srspka nedirajte!

A dok je ovakkvo stanje svijesti bošnjačkih političara za mene je dejtonski sporazum svetinja, a za one koji ne znaju šta znači ona crvena linija između RS i F BiH , to je linija razgraničenja! A ona koliko ja znam znači dosta toga!

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2008, 00:59 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Govoreci o sadasnjoj politickoj sitaciji u BiH fra Ivo Markovic bar po mom misljenju rece dobre stavri.

Fra Ivo Markovic, za Nezavisne novine Banjaluka

Srž problema u BiH je nacionalna politika. Nacionalni političari ne rješavaju društvene probleme, ne ostvaruju planirane programe, oni stvaranjem ambijenta ugroženosti i straha stjeruju ljude u nacionalna krda, izbezumljuju ih kako bi ostrašćeni i uplašeni u njima vidjeli vođe i spasitelje. Dok je narod tako zaslijepljen, oni koriste priliku, pljačkaju i prodaju zajedničku imovinu. Nacionalni političari od početka svijeta postaju pljačkaši svoga naroda kojemu se zaklinju. Nacionalni političari zapravo sami nisu nacionalisti.
Oni su manipulatori koji iskorištavanjem vlastite nacije završavaju u zločinu i kriminalu. Slobodan Milošević nije bio srpski nacionalist, on je bio diktator koji se nacionalizmom domogao te pozicije. Ni ovaj politički bik Milorad Dodik nije nacionalist, on je neki socijaldemokrat koji vidi da je nacionalizam dobro sredstvo moći i prigrlio ga je. Nisu nacionalisti ni njegovi suradnici Dragan Čović iz Hercegovine ili Haris Silajdžić iz Sarajeva, ali bez svog nacionalizma ne bi imali moć. Nacionalni političari su čisti mafijaši, oni su međusobni neprijatelji koje kriminal i pljačka zbližavaju, oni surađuju na osvajanju vlasti i jedino u čemu se mogu dogovoriti je podjela teritorija za pljačku. Čak jedni druge u tome podržavaju u produbljenju podjela za još entiteta. Dodika najnacionalističkiji hrvatski dnevnik "Večernji list" bira za čovjeka godine. Dodik gostuje u Zagrebu kao neki junak jer prodaje hrvatske Srbe za bosanske Hrvate, biskupu Komarici malo pokadi da ga smiri i radi svoj posao etničkog čišćenja da se ne bi posavski Hrvati vratili u svoje zavičaje. Čisti nacionalni torovi su potrebni radi stvaranja te nacionalne zaslijepljenosti i zato nacionalisti u BiH provode i dalje najčistije etničko čišćenje.

Republika Srpska ogađuje pomisao na povratak Hrvatima i Bošnjacima. Čujem da neki bošnjački političari imaju programe sustavnog osiromašenja kojim etnički iseljavaju Hrvate i Srbe. Uzmite primjer Hrvatsku, dok je nacionalni adrenalin bio u glavama, sva je imovina Hrvatske završila u dvjestotinak obitelji koje se sada razbacuju jahtama, raznijeli su bogatstvo Hrvatske po svjetskim bankama i sada hrvatski ljudi glođu za njih. Tek kada je Hrvatska opljačkana, dolazi do otrežnjenja, ali je sada kasno. Sada je potreban nacionalizam Srbiji dok se opljačka, a bošnjačkim, srpskim i hrvatskim nacionalistima potreban je nacionalizam u BiH da i nju opljačkaju na onome što su poklopili.

U ovakvoj BiH su svi narodi ugroženi, Hrvati svakako najviše jer ih je najmanje i jer su ih najjeftinije prodali nacionalni zaštitnici iz Hrvatske. Srbi iz Srbije trguju bosanskim Srbima i vjerojatno će ih prodati malo bolje. Jednako je teško biti Hrvat i Bošnjak u Banjaluci, kao Srbin i Hrvat u Sarajevu, ili Bošnjak i Srbin u Hercegovini. Hrvatska pomaže institucije u Hercegovini, a po Bosni zamazuje oči, sad je HDZ za izbore dao neke sitne pare Katoličkoj crkvi koja je jedina relevantna institucija Hrvata u BiH da ih utiša. Crkva te pare koristi ne za povratnike, nego za obnovu svoje infrastrukture, a čemu sve to bez naroda? Hrvatska nema nijedan efikasan program povratka Hrvata u BiH, naprotiv, ima programe da ih zadrže u Hrvatskoj.

Neki hrvatski biskupi su javno propovijedali pred desecima tisuća vjernika Hrvata iz Bosne da se ne vraćaju, da Bosna nije njihova zemlja, da im oni koji ih pozivaju na povratak ne žele dobro i nikom ništa. Ovdje funkcionira nacionalistički tihi nepisani dogovor da Bošnjaci drže Sarajevo i vilajet, Hrvati Hercegovinu, a Srbi Republiku Srpsku. Za sada je to očito tako.

Prođite Bosnom i Hercegovinom i naći ćete tradicionalno gostoprimstvo, vrednote susjedstva i komšiluka, samaritanske spremnosti pomoći, uvažavanja razlika. Ne zaboravimo da BiH ima duboke mehanizme društvene kontrole i suživota različitosti, ali nacionalne stranke su se instalirale kao religije. Ne glasovati za srpsku ili hrvatsku stranku isto je kao promijeniti vjeru, islamizirati se, odnosno u Bošnjaka pokrstiti se. Dok se ratom ispaćeni narod tako izluđuje, demokracija nema šanse u BiH. S nacionalistima praviti demokraciju je iluzija, nacionalizam ima samo varijacije diktature. Taj naš jadni narod puno je čistije duše nego što se pokazuje u nacionalističkom okruženju.

Degradirani ljudi BiH biraju svoje dušmane, pa vidite kakav je sada politički ološ na vlasti i kakvi su rezultati njihove vlasti. Oni se bore za svoju policiju da im štiti poziciju i opljačkanu stečevinu. I taj se narod ne može opametiti bez zdrava društvenog ambijenta ili silaska na dno pakla kada patnja otrežnjuje. Bojim se upravo toga po znacima koji mogu izmaći kontroli jer se tolika agresija nakuplja u ljudima koja provaljuje u mladenačkoj delinkvenciji. Ubijen je nevini dječak Denis Mrnjavac, što je šokiralo BiH. Ubojice nisu samo ona trojica nasilnika, nego i oni koji su stvorili ovakav destruktivan društveni ambijent u kojemu su oni oblikovani. Svako se zlo obije o vlastitu glavu i ispravan je narodni instinkt koji proziva političare kao ubojice.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2008, 01:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Uh toliko laprdanja o nacionalizmu samo da se opravda lična nesposobnost svom narodu!
Ja u nacionalizmu ne vidim ništa loše!
bolje bi bilo da se muslimanski i katolički vjerski velikodostojnici ugledaju na pravoslavne velikodostojnike i malo manje pričaju o politici, a malo više se bave Bogom i vjerom!

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2008, 01:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
E vala potpisujem ovo filozofe.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2008, 02:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2005, 00:00
takodje...

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2008, 10:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jul 2002, 07:34
bORGqUEEN je napisao:
sikman je napisao:
bORGqUEEN,
OK,onda se nadam nemas nista protiv da se drzava zove Srpska ili Srbija i da se svi stanovnici zovu Srbi(bez obzira na veroispovest)?

Ono sto si boldirao iz mog posta nema nikakve veze sa nazivom drzave ili nekog od entiteta; naime, odnosi se na licno iliti osobno ime gradjanina BiH :wink:

Vidis ja nisam (i jos mnogi drugi) hteo da budem gradjanin BiH,nego Jugoslavije ili Srbije i tu vec pocinje problem,osim toga ako ti nije vazno ime zasto ga ne promenis u Svetlana ili Snezana?

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2008, 11:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
filozof sa vrbasa je napisao:
bolje bi bilo da se muslimanski i katolički vjerski velikodostojnici ugledaju na pravoslavne velikodostojnike i malo manje pričaju o politici, a malo više se bave Bogom i vjerom!

Da, naročito se prolupali Artemije bavi Bogom i vjerom, pa pljuje po zvaničnicima njegove matice Srbije koji ne podržavaju njegovu politiku svađanja sa cijelim svijetom. Ili Amfilohije koji svaku priliku iskoristi da hrakne po aktuelnom rukovodstvu Crne Gore, u kojoj i sam tamo stoluje kao prvi čovjek dijela pravoslavne pastve još uvijek odane Beogradu. A za ovog ovdje našeg Jefrema dovoljno je reći samo - Jefrem...

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2008, 13:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Naš vladika Jefrem uvijek mudro ćuti, a kad baš Srbima dogori do nokata onda on dođe uz svoj narod! Tako treba!

Mitropolit Amfilohije uvidio je davno kakav se crni oblak nadvio nad srpstvom u CG i da državu vode okrjeli kriminalci i švereceri cigara!

Episkop Artemije šta reći za njega kad je od institucija na Kosovu ostala samo naša sveta pravoslavna crkva tom napaćenom narodu i još jednaput dokazala da države prorpadaju a Crkva opstaje i opstajće!

A kako se za suživot bori Reis Cerić koji kad god otvori svoja pogana usta pljuje po Srbima i pravi zavadu među sandžačkim Bošnjacima! Čovjek koji je uoči rata u BiH pruzeo tu mjesto i odkale su se širile samo riječi mržnje!

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2008, 13:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
Komentar sa banjalukalive.com na sapostenje SDA kako Srbi i Hrvati mogu da napuste BiH ako zele :

"Portparol nevladine organizacije „Kroacija libertas", koja prikuplja potpise za formiranje trećeg entiteta i proglašenje Hrvatske Republike Herceg-Bosne, Leo Pločkinić kaže za Press RS da ga poslednje saopštenje SDA uopšte ne iznenađuje.

"To je konstanta u ponašanju Tihićeve stranke, koja na sve moguće načine pokušava da Srbe i Hrvate pretvori u nacionalne manjine i da ih istisne iz BiH. Oni pokušavaju da ovladaju BiH tako što će Srbe i Hrvate pretvoriti u Bosance! Na sreću, Srbi i Hrvati imaju mnogo dugotrajniju istoriju, tradiciju i kulturu od Bošnjaka da bi upali u zamku stvaranja vještačke nacije! Ukoliko ne prestanu sa brutalnim prekrajanjem istorije, Bošnjacima prijeti opasnost da se uguše u sopstvenim lažima", tvrdi Pločkinić."

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2008, 14:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ah danas na protestu su spominjali i to saopštenje! Ima li su ove naše glavešine odogovor i na to!

Pantelija Ćurguz poručuje : Srbi nisu podstanari da se sele iz BiH! :D

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2008, 14:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
Naravno da nitko netreba da seli iz BiH. Jedino bih 70% omladine odma nagulilo da moze,sto znaci da i sve i da hocemo nemozemo pobjeci ovuda :D

Druga stvar ako neko zeli BiH samo za sebe,naravno da nije uredu jeli je to nemoguce.

Sto se tice ovih demostracija,sada sam prosao godsposkom,mislim da tesko da ima 2hiljade ljudi uglavnom djece,i primjetio sam jako mnogo buseva iz Dervente,Prenjavora itd,izgleda ljudi dosli na izlet.

A sto se tice ovih takozavani vjerski voda,ja neznam nijednoga da se nebavi politikom. Eh sada se mi mozemo takmiciti ko je gori, ali svi su tu negdje. Sto se BL tice jedino bih mogao pohvaliti Frannju Komaricu. Banjalucki muftija,zamislite zivi covjek u Zavidovicima( neko selo 18km svjevereozapadano od Zavidovica) a kao bori se za BL. Ferhadija se mogla napraviti 2000,tada su pare bile i odjednom nestale u nepoznatome pravcu a u smjeru prema dzepu uvazenoga muftije. Covjek se ponasa kao da je ovdje hiljadu god, a prvi puta je dosao u BL 1999. :evil3:

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2008, 16:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
dok god se raspravlja o nacionalnim pitanjima, nema ekonomskog napretka. moraju se rijesiti kljucna politicka pitanja i onda se mozda moze razmisljati o ekonomiji. a dok god postoji ovakvo stanje, stranih investicija nece biti bas puno.
takodje stalno pominjanje gonicida i ostalih stvari upucenih srbima ne vodi nigdje i ne pomaze nikome. jedino moze dobro doci bosnjackim politicarima da time skupe koji glas, jer im svaka rasprava zavrsi genoicidom i masakrom. znam da se treba rascistiti, ali ne treba ipak toliko pretjerivati.
i ova dvojica sto stalno spominju referendum i ukidanje, dosadili su i bogu i narodu. njima odgovara ovakav status quo, koriste situaciju da jos vise napune dzepove.
gradjanska drzava koju neki zagovaraju bez entiteta nije realnost ni u kom slucaju nit ce biti moguca. mislim da bi dvije federalne jedinice bile dobro rjesenje.
a sto se tice hrvata oni stoje po strani i vrlo moguce da ce tamo i ostati, i da u svemu ovome prodju najgore. dugorocno oni nemaju sanse u ovakvoj bosni.
nisam optimsta i mislim da se ovakvo vjestacko stanje nece dugo odrzati.
dok se politicari prepucavaju narod je za to vrijeme gladan svega. i mislim da vise nikome ne vjeruju.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2008, 18:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
Banjalucki_Behar je napisao:
žaoka je napisao:
...da li si zaista glup...

Citiraj:
"Oni kojima smeta država BiH, ili je ne smatraju svojom domovinom, mogu otići gdje god žele,

Bez vrijedana starac,pa nije dotle doslo. :D

Molim te objasni mi sta tebe vreda u ovoj recenici? Jeli neko prijeti ukidanjem RS,u cemu je problem starac. Ovo je sasvim logicno zar ne.

...mogo si reci na nisi...a nisi reko nista...

...a zasto to rekoh...zato sto je ovo neskrivena pretnja...jer, ako mi se ne svidje bih po njihovoj meri, mogu da idem...ne svidja mi se sda mera i necu da idem...uostalom, znam kako treba...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2008, 19:11 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Jan 2008, 21:06
"Republika Srpska ogađuje pomisao na povratak Hrvatima i Bošnjacima." Fra Ivo Markovic za Nezavisne

Malo rijeci, puno receno. Ime tog entiteta za povratnike je neprihvatljivo. Moze BIH sa 2 entiteta kako jeste, ali ne jednonacionalna imena entiteta.

Svaki Hrvat rodom iz Bosne s ponosom kaze da je Bosanac. Jos nisam nasao ni jednog Hrvata iz Bosne da negira bosanstvo.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2008, 19:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
-umbrella- je napisao:
"Republika Srpska ogađuje pomisao na povratak Hrvatima i Bošnjacima." Fra Ivo Markovic za Nezavisne

Malo rijeci, puno receno.

Evo ja kazem :"Republika Hrvatska ogadjuje pomisao na povratak Srbima".

I, sta cemo sad?

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2008, 19:23 
Pripravnik
Pripravnik

Druze moj, Srbi su i prije rata zivjeli u toj istoj Hrvatskoj, u istim granicama. I grb te YU republike i prije rata je bila sahovnica. Samo sto nije bila nezavisna kao sada.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2008, 19:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
-umbrella- je napisao:
Druze moj, Srbi su i prije rata zivjeli u toj istoj Hrvatskoj, u istim granicama. I grb te YU republike i prije rata je bila sahovnica. Samo sto nije bila nezavisna kao sada.

Izvini, potpuno sam zaboravio da prije rata na teritoriji danasnje RS nisu zivjeli muslimani i Hrvati. Potpuno sam zaboravio da im RS nije omogucila povratak stanarskog prava, otkupljivanje stanova, i prodaju istih. I nazad za Svedske i Amerike. To sam totalno zaboravio.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2008, 19:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
-umbrella- je napisao:

Prije kojeg rata?
Koje granice?

Sadasnje granice Hrvatske su od 1945.godine i u svom grbu su imali i sahovnicu al malo zakukuljenu i zamumuljenu raznih soc-realistickim obiljezjima, i u toj republici su Srbi bili konstitutivan narod.
Prije 1945. godine Hrvatska nije postojala u ovim granicama, tako da nemam pojma o cemu ti pricas.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2008, 19:33 
Pripravnik
Pripravnik

MuskoBre je napisao:
-umbrella- je napisao:

Izvini, potpuno sam zaboravio da prije rata na teritoriji danasnje RS nisu zivjeli muslimani i Hrvati. Potpuno sam zaboravio da im RS nije omogucila povratak stanarskog prava, otkupljivanje stanova, i prodaju istih. I nazad za Svedske i Amerike. To sam totalno zaboravio.

Sve pod pritiskom MZ. To RS ne bi nikada napravila. Ko meni moze uzeti moju svojinu? Sta je tebi? Jel to RS meni vratila moju kucu, cuj bezobraznosti.

Evo upravo na Dnevniku HRT, udarna prva vijest, neredi u BL, paljene hrvatske prodavaonice.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2008, 19:35 
Pripravnik
Pripravnik

Sinny je napisao:
-umbrella- je napisao:

Prije kojeg rata?
Koje granice?

Sadasnje granice Hrvatske su od 1945.godine i u svom grbu su imali i sahovnicu al malo zakukuljenu i zamumuljenu raznih soc-realistickim obiljezjima, i u toj republici su Srbi bili konstitutivan narod.
Prije 1945. godine Hrvatska nije postojala u ovim granicama, tako da nemam pojma o cemu ti pricas.

A ti bi granice Hrvatske one koju godinu prije 1945.? Nista sahovnica nije bila zamumuljena. Svaki grb je tako bio u tom "vijencu" kao i slovenski grb i srpska 4s.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 227 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]