spavac je napisao:
ja sam vec 97 izganjao domovnicu,
Ovaj dio tvog posta je ključan. Dobio si domovnicu kada su se one relativno lako dobivale, a kad imaš domovnicu - automatski si hrvatski državljanin i imaš pravo na putovnicu. Danas, 10 godina kasnije, je jako teško doći do te domovnice jer se zakon postrožio. Ono što piše u hrvatskom zakonu za dobivanje državljanstva se NE PROVODI DOSLOVNO kao što se nekad provodilo, već tu ima još čitav niz nepisanih faktora koje gledaju. Ja sam rođen u HR, živio neko vreme tamo, mama mi je Hrvatica i ja ne mogu da dobijem putovnicu... tri puta tražio i svaki puta su nešto izmislili, zadnji put su mi rekli da trebam minimalno zadnjih 5 godina imati prebivalište u Hrvatskoj
. ... dobio bi putovnicu bez problema da sam 95. ostao u Hrvatskoj, ali sad je nešto skroz drugačije ... isto tako su i frenda prije 5 mjeseci odbili .. izgleda da zbog ulaska u EU moraju postrožiti pravila igre
p.s. .. uskoro će se sa hrvatskim pasošem moći u USA i Kanadu bez viza, što do sada ima privilegiju jako jako malo zemalja ...
Citiraj:
April 2007. Kanada traži ukidanje viza za hrvatske državljane!
ZAGREB/OTTAWA - Oporbeni kanadski liberalni zastupnik Borys Wrzesnewskyj podnio je ovog tjedna kanadskom parlamentu zahtjev kojom se od vlade traži da ukine vize za hrvatske državljane koji žele posjetiti Kanadu kao turisti, poslovni ljudi ili dolaze u posjet obitelji.
"Hrvatska je posljednjih godina napravila veliki napredak i danas je demokratska zemlja sa slobodnim trzistem koja se moze mjeriti s vecinom europskih zemalja. Takodjer sudjeluje u medjunarodnim mirovnim misijama, te stoji rame uz rame s Kanadom u Afganistanu, a trenutno su njezini vojnici u toj zemlji drugi po brojnosti medju zemljama koje nisu clanice NATO-a. Vrijeme je da Kanada ukine posjetiteljske vize za Hrvatsku", rekao je Wrzesnewskyj, dodajući da bi se uvjeti za posjet hrvatskih državljana Kanadi trebali izjednačiti s uvjetima za posjet Velikoj Britaniji.
.. prije dva mjeseca vize je Hrvatima ukinula i zadnja zemlja u južnoj Americi - Brazil - koji inače ima veoma strogi vizni režim
Pa Hrvati sad stvarno mogu da putuju kamo oce, a mi sa BiH pasošem ne možemo ni do Mađarske ... da nije smešno bilo bi žalosno