banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 11:38

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Strah od vožnje
PostPoslato: 08 Okt 2007, 09:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Molim vas sve za malu pomoć.. ovo je vjerovatno za temu "psihologija".. ali ja baš hoću sa čujem odgovore sa pragmatičko-vozačkog aspekta.

Dakle, jedna moja poznanica koja živi u velikom gradu, ima strah od vožnje iako je položila prije 10 godina. Blizu joj je posao, ali kad treba u nabavku i slično mora proći preko velikih prometnih kružnih prevoja, veoma hektično, velike brzine i gužve, kaže da je pokušala voziti pa dobije napad panike, strah, ne vjeruje ni sebi ni drugima.. obično je odveze neko od komšija, porodice i slično, al kaže da se zbog toga osjeća zavisnom. Pita me ima li načina da prebrodi ovaj strah, pošto ja već vozim 10 godina, al ja pravo ne znam šta da joj kažem. Osim toga, ja nisam nikad vozila po tako velikim metropolama. Beograd i ZG ne računam. U pitanju je veliki grad u USA. Jel se ovaj strah uopšte može prevazići? Jel znate nekoga ko je imao pa nekako srušio taj strah??

hvala.

Vrh

Tema posta: Re: Strah od vožnje
PostPoslato: 08 Okt 2007, 09:54 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
XIX century je napisao:
Beograd i ZG ne računam. U pitanju je veliki grad u USA.

Ko zna voziti u Beogradu, zna bilo gdje!!! Najbolje da se uda pa nek je mužvoza! Ne kontam ljude koji forsiraju stvari za koje "nisu stvoreni". Imaš strah od vožnje, nemoj voziti! Bojiš se visine, ne penji se na visinu! Bojiše se vode, ne ulazi u nju! ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 09:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

evo nađoh ovo, u potpunosti odgovara opisu njenog stanja, pa ću joj proslijediti.. to je i ona mogla izguglati, al vjerovatno hoće moje mišljenje a ne tamo nekog doktora. .a ja neću da lupim nešto pa da joj još gore napravim..

http://www.phobia-fear-release.com/driving-phobia.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 10:01 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
Ja kontam da je za takve najbolje da ne voze. Imam prijatelja koji je blago rečeno "kritičan vozač". On smatra da odlično vozi i što je najgore forsira auto više nego što mu prilike dozvoljavaju, a do sad je imao preko "50" udaraca na parkingu, par puta izletio s puta, milioni kritičnih situacija i smatram da ga samo sreća dijeli od , na žalost, neke veće nesreće. Ne kažem ja zbog njega da ne treba da vozi, ali najgore je što će se zabiti u nekoga ili ne daj Bože pokupiti pješaka. Za ljude koji jednostavno nemaju osjećaj za vožnju je bolje da ne učestvuju u saobraćaju zbog sigurnosti ostalih učesnika. Neki dan cura poginula jer je "idiot" preletio u krajnju desnu traku na našem "autoputu". Ni kriva ni dužna, išla svojim putem, padala kiša, baja se zaletio, izbacila ga ona udubljenja od točkova i direkt u nju. Ona na mjestu mrtva, on živ, nepravda!!!

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2007, 10:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sondri je napisao:
XIX century je napisao:

Ko zna voziti u Beogradu, zna bilo gdje!!! Najbolje da se uda pa nek je mužvoza! Ne kontam ljude koji forsiraju stvari za koje "nisu stvoreni". Imaš strah od vožnje, nemoj voziti! Bojiš se visine, ne penji se na visinu! Bojiše se vode, ne ulazi u nju! ...

Sondri, ona želi da to savlada jer se osjeća ovisnom o drugima. Sreća joj je da joj je posao blizu da ne mora voziti, al joj je položaj kuće takav da za sve nabavke i kulturna dešavanja mora voziti preko tih hebenih puteva, znaš kakve su tamo ulice lude, široke..

Muž? Pa nije mužuvijek tu da je vozi đe god njoj treba.. ma postoje i sredstva javnog prevoza, al ona kaže da sanja da se vozika sama, zbog osjećaja nezavisnosti.

ja baš mislim da strah moraš pogledati u oči, a ne okretati mu leđa.. ali to je moje nestručno mišljenje, pa joj to neću reći.. jer to može biti i mač sa dvije oštrice.. osim toga, sondri, jer nisi primjetio da ljude vuku baš one stvari kojih se boje???
ona je ustvari odrasla u malom gradu, nije nikad ni morala voziiti, a sad u ovom dobila posao, pa se mora nekako organizovati

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 10:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sondri je napisao:
Ja kontam da je za takve najbolje da ne voze. Imam prijatelja koji je blago rečeno "kritičan vozač". On smatra da odlično vozi i što je najgore forsira auto više nego što mu prilike dozvoljavaju, a do sad je imao preko "50" udaraca na parkingu, par puta izletio s puta, milioni kritičnih situacija i smatram da ga samo sreća dijeli od , na žalost, neke veće nesreće. Ne kažem ja zbog njega da ne treba da vozi, ali najgore je što će se zabiti u nekoga ili ne daj Bože pokupiti pješaka. Za ljude koji jednostavno nemaju osjećaj za vožnju je bolje da ne učestvuju u saobraćaju zbog sigurnosti ostalih učesnika. Neki dan cura poginula jer je "idiot" preletio u krajnju desnu traku na našem "autoputu". Ni kriva ni dužna, išla svojim putem, padala kiša, baja se zaletio, izbacila ga ona udubljenja od točkova i direkt u nju. Ona na mjestu mrtva, on živ, nepravda!!!

Ovoj curi je ostala fobija jer je isto imala saobraćajku davno, al ona nije bila kriva. zašto bi onda ona morala prestati voziti? NIje se pokazala kao opasan ili vozač koji će ugroziti druge?

Ja imam jednu kolegicu koja je posle saobraćajke( nije bila vozač već sjedila otraga) imala 3 operacije na nozi, pa čim se skinula sa štaka, odmah sjela za volan.... Kaže da to nisam odmah uradila, Boga pitaj bil ikad

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2007, 10:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sondri je napisao:
XIX century je napisao:

Jes vozio ikad po Mančesteru, Los Anđelesu ili Londonu?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 10:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ovaj mi je članak mnogo bolji od onog gore:

http://www.smartdriving.co.uk/Driving/A ... phobia.htm

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2007, 10:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
XIX century je napisao:
Sondri je napisao:
XIX century je napisao:

a jesi ti vozila ikad po beogradu?

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2007, 10:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nerevar je napisao:
XIX century je napisao:
Sondri je napisao:
XIX century je napisao:

Jesam, al nisam bila sama u autu. tako da sam imala pomoć. :međutim, po Londonu se ne bih usudila, pa makar imala 300 njih da mi pomažu.. mislim, po tako velikim gradovima, pametni ljudi koriste taksije i gradske buseve i slično.. meni je vožnje va vr one stvari, ionako. Nekad sam uživala, a sad vozim samo kad moram.. kad imam nešto prevesti i slično, tj. kad nužno ne mogu drugačije nego autom.

Bicikl= najbolja stvar na cilom svitu.

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2007, 11:25 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Sondri je napisao:
Imaš strah od vožnje, nemoj voziti! Bojiš se visine, ne penji se na visinu! Bojiše se vode, ne ulazi u nju! ...

Gledaj, ja znam dosta ljudi koji su se borili sa svojim fobijama i izborili se! (Izmedju ostalog - lik koji se poceo baviti planinarstvom da bi savradao strah od visine kao i djevojka sa kojom sam bio na kursu ronjenja a imala je klaustrofobiju...)
Lijek za nju > neka vozi sto vise, najbolje sa nekim iskusnijim vozacem u autu da bi mogao da joj pomogne / pojasni sta i kako ;)
Ili neka ode na kurs "bezbjedne voznje" ili kako se vec zove da prodje kroz sve kriticne situacije u kontrolisanim uslovima.

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2007, 12:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mirdza je napisao:
Sondri je napisao:
Imaš strah od vožnje, nemoj voziti! Bojiš se visine, ne penji se na visinu! Bojiše se vode, ne ulazi u nju! ...

Gledaj, ja znam dosta ljudi koji su se borili sa svojim fobijama i izborili se! (Izmedju ostalog - lik koji se poceo baviti planinarstvom da bi savradao strah od visine kao i djevojka sa kojom sam bio na kursu ronjenja a imala je klaustrofobiju...)
Lijek za nju > neka vozi sto vise, najbolje sa nekim iskusnijim vozacem u autu da bi mogao da joj pomogne / pojasni sta i kako ;)
Ili neka ode na kurs "bezbjedne voznje" ili kako se vec zove da prodje kroz sve kriticne situacije u kontrolisanim uslovima.

super ideje. thanks very much 8)

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2007, 14:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
nerevar je napisao:
XIX century je napisao:
Sondri je napisao:
XIX century je napisao:

Jesam, al nisam bila sama u autu. tako da sam imala pomoć. :međutim, po Londonu se ne bih usudila, pa makar imala 300 njih da mi pomažu.. mislim, po tako velikim gradovima, pametni ljudi koriste taksije i gradske buseve i slično.. meni je vožnje va vr one stvari, ionako. Nekad sam uživala, a sad vozim samo kad moram.. kad imam nešto prevesti i slično, tj. kad nužno ne mogu drugačije nego autom.

Bicikl= najbolja stvar na cilom svitu.

pazi. sondri je dobro rekao. ko zna voziti u beogradu zna voziti bilo gde. nema veze koliko je velik grad. stvar je u tome što svuda postoji neka kultura vožnje. svuda osim u beogradu. u beogradu će ti budala preseći traku bez žmigavca, neće poštovati pravo prvenstva, udariće te dok prelaziš na zeleno.... sve divlje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 14:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nerevare, ako ćeš po tome mjeriti.. onda imaš i mnogo boljih mjesta za taj vid profesionalne "obuke" , npr. Kairo, Tirana, Skopje, Priština.. ooo gledala sam saobraćaj i ulice u Albaniji na TV, kao primjeri najbizarnijih nepoštivanja saobraćajnih pravila.. dakle.. nema razdvajanja kategorije "pješak" i "vozač" ali uopšte!!!! :lol: ma to se mora pogledati, ja to ne mogu opisati rječima.. i što je najžalosnije, svima dobro.. i nema nešto ubijenih pješaka koliko bi bilo logično iz onakvih situacija :-? Ugl, jedno je sigurno.. ima lokacija MNOGO gorih po tom pitanju od BG-a.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 14:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Da, ali vecina nasih vozaca ne vozi po Tirani i Istanbulu, vec uglavnom se sa takvim problemom srece u BG :) A kako je ta kolegica iz USA, onda stvarno ne vidim neki veliki razlog za paniku jer tamo ipak postuju zakone, koliko toliko...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 15:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Da, ali vecina nasih vozaca ne vozi po Tirani i Istanbulu, vec uglavnom se sa takvim problemom srece u BG :) A kako je ta kolegica iz USA, onda stvarno ne vidim neki veliki razlog za paniku jer tamo ipak postuju zakone, koliko toliko...

ma naravno, ali kod nje je problem subjektivan i psihološki, pa čitaj gore.. nema to veze s onim na šta je sondri skrenuo temu.. imala nekad davno saobraćajku pa je neki strah šta li.. najgore je kad ljudi čekaju da "porđe vremena" od nesreće pa da ponovo krenu voziti, a ono bude još gore lol što duže čekaju, sve gore.. treba odmah posle nesreće sjesti za volan..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 15:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Ja isto mislim da je tim ljudima bolje da ne voze, jer ako imaju fobiju, a nemaju nacin da je izlece, sigurnije im je da ne sedaju u auto jer tako ugrozavaju i sebe i ljude koji ucestvuju u saobracaju. Sto se tice voznje u velikim gradovim mislim da to nije toliki problem, samo je stvar rutine, ne kazem da bi dobro vozio po Londonu, pustio bi da mi ljudi sviraju jer bi verovatno gusio saobracaj, pa i u Prijedor kad odem vozim sporije i pazljivije jer ne znam mesto pa se trudim da nadjem pravi put. To je prosta logika. I mene ``nerviraju`` ljudi kada po BL sporije voze, a vidim da im je registracija iz HR, Srbije ili slicnih mesta, ali ljudi nemaju pojma gde treba da skrenu pa je logicno da ce voziti pazljivije i sporije

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 15:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ma cuj, u startu treba biti svijestan mogucnosti udesa. Znaci cim upises vozacki. To je nazalost tako.

A da bi se ona oslobodila toga, treba otici na sigurnosni trening ili tako neki trening. U Americi (bar po filmovima) imaju specijaliste za sve. Sve za novac, naravno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 15:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

i još jedna stvar. tamo najmanja ulica ima 4 trake, a ovde kod nas moraš kroz jednosmernu na kant prolaziti između dva reda parkiranih automobila. znači, oprem dobro.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 15:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Ma cuj, u startu treba biti svijestan mogucnosti udesa. Znaci cim upises vozacki. To je nazalost tako.

A da bi se ona oslobodila toga, treba otici na sigurnosni trening ili tako neki trening. U Americi (bar po filmovima) imaju specijaliste za sve. Sve za novac, naravno...

naravno, to sam joj i napisala.. dala sam joj još neke vježbe disanja koje radimo na jogi, za spuštanje tenzije dok vozi. .vrlo su efikasne. .isto sam joj rekla kad je spopadne da simulira glasno histerično smijanje il da se dernja glasno. .to super razbija strah, pogotovo ovo prvo.. vidjela sam da instruktori koriste to simulirano cerekanje kad ljude šalju na bendži jumping i slično.. i još par stvari sam joj rekla..

e sad, valjda će nešto upaliti... ugl, ova tema je ovim i završena. hvala svima na diskusiji. :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]