banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 11:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Sep 2002, 23:04 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Mar 2002, 01:00
STIGLA NAM JE NAJAVA DA CE USKORO (ZA KOJI MJESEC ALI DO KRAJA OVE GODINE) PRORADITI MOBILNI INTERNET U MOBIS MREZI. OVAJ FORUM BI TREBAO DA SLUZI ZA UPOZNAVANJE SA TIM TEHNOLOGIJAMA, PA AKO NEKO NESTO ZNA NEKA TO PODJELI SA SVIMA.[/b]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2002, 23:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
pa ne znam sta podrazumjevas pod mobilnim internetom ..
Ako je to WAP i usluge slicnog karaktera to i do sad radi, samo
na telefonu treba da je ukljucen DataTransfer i da imas
nalog na provajeru .
Sve ostalo je stvar podesavanja i mogucnosti aparata.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2002, 23:26 
Početnik
Početnik

To prvi put cujem od tebe da i mi mozemo koristiti WAP. Imam telefon koji ima WAP pretrazivac ali je konekcija nemoguca. Ne znam na kakav ti nalog mislis, da li kod nekog svog provajdera ili sta??????

Kada sam rekao Mobilni internet mislio sam na WAP ali isto tako i na GPRS koji podrzava mnogo vecu brzinu prenosa podataka

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Sep 2002, 07:08 
Nemoj da pricas bezveze da kod nas radi WAP kada opcija nije omogucena od strane Mobi's-a.
Informacija je tacna da se radi na integraciji teol-a i mobi's-a, surfanje, slannje e-maila sa racunara na mobilni i obratno ali naravno ipak treba malo vremena da se to realizuje, naravno stvar je u finansijama a to u prevodu znaci koliko je nasa sredina spremna da prihvati tako nesto ako uzmemo cinjenicu da 80%ljudi u RS nema ni racunar u kuci ( prvi ja).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Sep 2002, 08:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2002, 01:00
Dobro znamo mi te njihove najave, nece toga jos biti.
O Wap i GPRS tehnologijama mozete naci na http://www.telfon.net

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Sep 2002, 09:02 
ma bice 100% samo treba malo vremena da prodje

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Sep 2002, 09:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2002, 01:00
zudi postoji vec mogucnost slanja poruka sa interneta na mobilni,ja sam ih slala iz BL gjde god hoces i na koju god mrezu funkcionise,ako zelis znati kako reci cu ti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Sep 2002, 09:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
Ma sve id a proradi taj wap ne vidim neku veliku korist od toga.
Imam na telefonu te internet mogucnosti, ali da otvaram preko mob-a sitove...bezveze !
To je dobro za one mozda koji ne mogu ni u jednom momnentu bez neta...pa u tom slucaju bolje ih je intravenozno prikljuciti na net :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Sep 2002, 10:09 
ma ok za poruke i slanje poruka sa interneta ali slanje e-maila , elektronsko bankarstvo itd

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Sep 2002, 10:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2002, 01:00
To je samo za "poslovne ljude"a nije za obican svijet jer WAP kosta nemoguce po minuti a kad radis za neku firmu koja ti te usluge placa ma super ti je onda,uzivas :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Sep 2002, 13:18 
maki pa da znas i da si upravu, ima logike u svemu tome!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Sep 2002, 13:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2002, 01:00
Nije to samo za poslovni svijet, ima tu mnogo zanimljivog i korisnog sadrzaja.
U Hrvatskoj je to toliko razvijeno da ne moras vise brinuti kad ces stici u grad i kupiti kartu za pozoriste ili kino, isto tako placaju parking i sto sta drugo. Onda se mogu slati i primati emailovi, skidati melodije, logotipovi, citati vijesti, zanimljivosti, isto tako postoje i forumi na wap stranicama kao i razne igrice. Ja sam uradio tu wap stranicu (http://www.telfon.net/wap) prije godinu dana, odmah skoro kad su hrvati pustili tu uslugu, naprosto zanimalo me i napravio sam to, mada je nikad nisam posjetio preko mobilnog telefona, samo preko windows wap browsera.
Prema statistikama koje pratim dnevno mi na wap sajt dodje preko 30 posjetilaca sto je mogu reci velik uspjeh za tako ne rasprostranjen servis, jer toliko posjeta nemaju ni neke web stranice. Ne vjerujem da ce ovaj servis bas biti zabacen i da ce biti samo za poslovnjake, uostalom vec sam naveo za sta moze posluziti i ko se moze sve posluziti njime :wink:

Nesto vise o Wap i GPRS tehnologiji:
http://www.telfon.net/tehnologije/wap.htm

http://www.telfon.net/tehnologije/gprs.htm

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Sep 2002, 17:23 
Početnik
Početnik

Mislim da je Dark MAN potpuno u pravo jer nije WAP samo za surfanje i glupo pregledavanje stranica. Ali iskreno mislim da cemo jos dugo cekati pa dok mi mognemo platiti parking ppreko mobilnog ili recimo uzeti koka kolu na automatu saljuci SMS ili slicno na neki broj koji je tamo naveden. Sve u svemu ima dosta mogucnosti ali su mnoge neiskoristene kod nas

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2002, 08:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dosta vas (iskljucujem Dark Man) nikad se nije ni zapitalo sta je internet na mobilnom, kako to radi, kako to moze da radi i onda dolazite u situaciju da lupate gluposti.
Prvo, da li vas telefon ima tu mogucnost?
Da li imate modem u telefonu odnosno da li je moguce vrsiti datatransfer sa telefona ?
Da li imate WAP 1.1 kompatibilan uredjaj?
To su neki od preduslova koje morate da ispunite da bi uopste mogli da razmisljate o WAPu.
Kako to radi ?
Vas telefon (pomocu modem) uspostavlja vezu (data-connection) sa internetom .!.. Znaci sa Internet Provajderom .. u nasem (Banjaluka) slucaju Blic, inecco. Znaci morate imati nalog na tom provajderu odnosno pristup Internetu.
Kad telefon uspostavi vezu sa internetom i naravno uloguje se mora da ide nekud dalje. Sledeci korak je WAP gateway. To je server koji nas MOBI'S ne posjeduje i zato neki misle da to nije moguce kod nas izvesti. Ali postoji na Internetu nekoliko takvih servera koji se mogu koristiti kao gateway-i. Znaci da u podesavanju telefona morate podesiti i GW.
I to su koraci koji moraju biti uradjeni prije da bi mogli da zatrazite neku WAP stranu.
Ostalo je samo jos da ukucate WAP adresu neke stranice koju zelite da posjetite i "happy surffing".

Ako neko zeli da proba ovde su linkovi za Nokia 7110 i Siemens C35i podesavanja telefona odnosno detaljno objasnjeno kako podesiti telefon.

SMS preko neta na telefon odnosno razni Web i mail servisi za slanje poruka nisu WAP i mogu da se koriste na bilo kom aparatu koji ima mogucnost primanja SMS poruka.
Isto tako slanje SMS poruke na mail isto nema veze sa WAPom.
Ako nekoga interesuju ovi tehnicki detalji mogu i to da objasnim jer sam prije par mjeseci zavrsio jedan slican projekt.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2002, 13:56 
misk0 , jednom rijeci nista nego SVAKA CAST.
Veoma dobra informacija, moram priznati i za mene, jer se bas i nisam dovoljno posvetio wap protokolu iako je usko usko vezan za moju profesiju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2002, 17:04 
Početnik
Početnik

"Primer je dat za korisnike u Srbiji ciji mobilni operateri nemaju sopstveni WAP gateway. U tom slucaju je moguce koriscenje WAP gateway-a preko Internet provajdera kod koga imate otvoren nalog"
Mi korisnici MOBIS-a takodje nemamo WAP gateway pa da li znas koji provajderi u RS posjeduju WAP gateway?
Imam nalog kod PALEOL-a i da li oni imaju gateway? Da li mogu pokusati sa koristenjem WAP-a ako ga oni ne posjeduju i mogu li koristiti neki gateway od drugog internet provajdera?

GATEWAY, kakva je njegova uloga u sistemu?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2002, 23:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sasha065 je napisao:
"Primer je dat za korisnike u Srbiji ciji mobilni operateri nemaju sopstveni WAP gateway. U tom slucaju je moguce koriscenje WAP gateway-a preko Internet provajdera kod koga imate otvoren nalog"
Mi korisnici MOBIS-a takodje nemamo WAP gateway pa da li znas koji provajderi u RS posjeduju WAP gateway?

misk0 je napisao:
Sledeci korak je WAP gateway. To je server koji nas MOBI'S ne posjeduje i zato neki misle da to nije moguce kod nas izvesti. Ali postoji na Internetu nekoliko takvih servera koji se mogu koristiti kao gateway-i.

Rekao sam , ne mora ni GSM i ISP provajder da imaju WAP gateway da bi ti mogao da pristupis takvom sadrzaju. Mozes da koristis bilo ciji jer pristup nije ogranicen.
Nemaju ni u Srbiji pa idu na net...
Sasha065 je napisao:
Imam nalog kod PALEOL-a i da li oni imaju gateway? Da li mogu pokusati sa koristenjem WAP-a ako ga oni ne posjeduju i mogu li koristiti neki gateway od drugog internet provajdera?

GATEWAY, kakva je njegova uloga u sistemu?

Kao sto i samo ime govori , gejtvej je posrednik, znaci posreduje izmedju mobilnog telefona i internet-a (grubo receno)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Sep 2002, 03:25 
Početnik
Početnik

Prema onome kako je objasnjeno u upustvu za SIEMENS C35i nesto nece jer sam pokusavao. Unio sam sve podatke kako tamo pise i nece. Broj za pristup mi je 057 205 000 (paleol). Ako mogu dobiti dodatne instrukcije bio bih zahvalan. Koristio sam sve iz upustva sem broja provider-a, user-a i lozinke.

Misk0 ako mozes ostavi mail na private da ti se javim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Sep 2002, 12:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mozda nemas ukljucen data-transfer
To moras od MOBISa traziti i ta usluga je kostala 20 DM
ako to nemas onda ne mozes ni da uspostavis vezu sa PALEOL

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2002, 19:14 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Koje sajtov?
Jel imaju neki posebni ili mogu ukucati na primer http://www.banjaluka.com?
Jel se treba mobilni spajati sa kompom?
Aj pisite o tome...
P.S. Ja imam neki novi SAMSUNG (koji ima WAP) :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]