Milanko Djeric je napisao:
Citiraj:
Ako iko ikada zovne Stojakovica ili Radmanovica u reprezentaciju za mene je to 0 od covjeka bez imalo autoriteta, kao sto je i sam Slavnic.
Ovakvo tjeranje inata nas je i dovelo tamo gdje jesmo. Na diobu od 13 do 16 mjesta u Evropi. Nesto ne vjerujem da su Gasol, Novicki, Jasikevicijus vece patriote od Stojakovica, Radmanovica, Krstica itd.
Problem je sto se nasim igracima kaze sljedece "Ima da dodjes 21. jula u 9:00 u Beograd i da odradis citave pripreme. Ako neces, goni se". Tako se ne moze razgovarati. Posljedica toga je da sve vise i vise igraca odbija da igra za reprezentaciju.
Ja, recimo, potpuno razumijem Stojakovica. Uostalom, sam je najbolje rekao kad su ga zvali da igra na EP 2005 u Beogradu. "A sta je bilo u Svedskoj? Igro sam kad niko nije htio, a vi ste pljuvali po meni i govorili da nisam Bodiroga!"
Sad, on treba da ima isti tretman ko i Velickovic, da ide na pripreme na kakve ne ide u svom klubu u NBA (a oni imaju 82 utakmice, ovde ih je 5-6), da gine, a poslije, ako se dozivi neuspjeh, za Velickovica svi kazu "ma dobro, mlad je" a po Pedji pljuju i prozivaju ga da ne moze da rijesi utakmicu. I ja bi ih na njegovom mjestu poslo u P.M.
Opet se vracam na primjer Litvanije. Jasikevicijus nije igrao za njihovu reprezentaciju od Evropskog prvenstva u Svedskoj 2003 (gdje je, btw, bio najbolji igrac). Razlozi su mu bili isti kao Pedjini. I niko nije pljuvo po njemu, ostavljena mu je sloboda da se ove godine prikljuci reprezentaciji kad zeli.
I evo ga, jedan je od najboljih igraca na prvenstvu.
Novickom pred proslo Evropsko prvenstvo dune 10 dana prije pocetka da bi
ipak mogo da igra. I opet je sve u redu, prikljuci se ekipi i oni osvoje srebrnu medalju.
Ni jedna reprezentacija koja je imala samo mlade igrace nikada nije postigla neki veci uspjeh. Stariji i iskusniji su neophodni. I mora se drugacije razgovarati sa njima, inace cemo otici u P.M. Pa generacije nasih igraca su tako stasavale, Djordjevic, Danilovic, Bodiroga, Rebraca su stasavali uz starije i iskusnije, a ne sami.
Samo se bojim da i sljedeci selektor ne pocne da tjera inat, onda nas uopste nece ni biti na sljedecem EP.
Evo da i ja tebe citiram.
Ako mislis tako da ides niz dlaku tim igracim znas li sta ces dobiti?!
Kao prvo, nije stvar u patriotizmu, toga nema kod pojedinih nasih igraca, koji se nisu odazvali i iz istog razloga ga ja ne bih zvao.
Kako mislis da naucis ove mlade igrace sa igracima tipa Gurovic, koji 37 minuta igra i citavu utakmicu masi kos i zabija se u odbranu bezuspjesno, a Slavnic to samo gleda sa klupe, dok se za jedan promasaj dere na Labovica kao da je neznam sta uradio.
Evo jedan komentar sa b92, a ima ih dosta dobrih:
"Zorane Slavnicu, kako te nije sramota? Ako se zahvalnost igracu, konkretno Gurovicu, iskazuje zagarantovanoscu igranja bar 37min. po mecu, evo, i ja se odricem letovanja sledecih godina, pa se nadam igranju u kfalifikacijama za EP 2009. Zar se ekipa vodi tako sto se najveci svetski talenti ubijaju u pojam,a Gurovicu daju odresene ruke da roka kao da igra basketicu ispred zgrade, a ne EP? Zar je posteno i pedagoski izdirati se na Labovica i Aleksandrova posle 2min. igranja; zar je strucno Cvetkovica, dobrog sutera, drzati na klupi 3 meca, a nama sut 30%? Zar je takticki ispravno Teodosica seckati i rashladjivati kada udje u seriju? Zar se tako vodi gotovo najtrofejnija i najuglednija reprezentacija na svetu??? Ja sam siguran da ne; a vi???"
btw. Ja ne kazem da je neko kriv u ovoj ekipi, ali Slavnic nema autoriteta da vodi ekipu, a Gurovic nema mozga da bi bio kapiten.
Ovima mladima cestitam na odlicnim partijama koje su pruzili za njihovih par minuta provedenih na terenu.