banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 23:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 70 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2002, 14:05 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Abortus bez moralnih pridika
06.05.2002

Postoje teme koje su u našem društvu nosile odrednicu 'tabu' još od nastanka sveta naovamo. Vreme je da stvari polako izađu na videlo, jer nema smisla da danas, u modernom društvu, postoje moralne predrasude kada se radi o sopstvenom životu. Danas ćemo govoriti o abortusu i odmah da razjasnimo - ovaj tekst nema cilj da vas ohrabri u tome da ne koristite kontraceptivne metode, niti da vas dovede u sukob sa okolinom ili religijom. Njime samo želimo da vam približimo situaciju "desilo se i šta sad", jer činjenica je da upravo mladi i tinejdžeri imaju dosta seksualnih partnera i aktivan seksualni život.

U našoj državi abortus se smatra legalnim, ako trudnoća nije starija od 90 dana. Dakle, u prva tri meseca možete se odlučiti za abortus i obaviti ga u nekoj od privatnih klinika ili na akušersko-ginekološkom odeljenju gradske zdravstvene ustanove. Treba reći da se abortus u prva tri meseca smatra relativno bezbednim zahvatom i vrši se metodom aspiracije. Ova vrsta zahvata manje je rizična od operacije slepog creva, tako da razloga za posebnu brigu nema.

Postoji mogućnost da ste se do sada u životu već susreli sa aspiracijom. Aspiracija se takođe koristi pri upali sinusa na primer, kada se sondom sekret izvlači iz sinusa. Slično je i sa abortusom, s tim što će lekar, koristeći sondu, iz materice izvući sadržaj i samim tim okončati trudnoću. Sonda je vrlo mala, njena najveća debljina ne prelazi jedan centimetar. Materica je deo vašeg tela kojeg niste svesni, tako da bol praktično nije moguć. Sve u svemu, ukoliko se opustite, šanse da stresno iskustvo bude i bolno jesu minimalne.

Naravno, teško je opustiti se u takvoj situaciji, ali sama odluka da se pristupi takvom činu nosi sobom i zahtev da problemu pristupite što zrelije i odgovornije. Odluku o abortusu devojka može doneti sa punih 16 godina. Abortus metodom aspiracije traje kratko, svega petnaestak minuta, i savetuje se da nakon abortusa devojka miruje sat-dva. Znači, abortus nije pretnja vašim svakodnevnim aktivnostima i obavezama poput učenja - zbog njega nećete izgubiti godinu.

Pre nego što se odlučite za abortus, dobro razmislite - to nije mala odluka. Ipak, to je samo vaša odluka, a ne odluka vaše strine i popova koji vam u uho vrište kako je to ubistvo. Vaš život je samo vaš život! Ako ste se već našli u nezavidnoj situaciji, bože moj, svima se dešavaju neželjene stvari. Nema razloga da se ne iskoristi ono što današnja medicina i nauka nude, i to samo zbog moralnih pridika koje vuku korene iz prošlog veka. Na kraju, savetujemo vam da pročitate i članke o kontraceptivnim metodama, ako već niste - ipak je bolje sprečiti nego lečiti...

P.S.
Ovo je napisano i objavljeno u Magazin Internet Krstarice.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2002, 15:04 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Za moje posljednje javljanje na ovu temu, hocu samo da kazem.

Ja licno abortiranje ne podrzavam, ali nisam za njegovu zabranu.
Znam samo za sebe i ovo govorim kao roditelj. O mogucnosti abortusa nikad nisam ni razmisljao. Smatram se zrelim i sposobnim da odgovaram za ono sto ucinim, a planiranje porodice sam uvijek zaozbiljno uzimao.
Smatram i ZNAM da su djeca najvece bogatstvo u covjekovom zivotu, i svrha naseg postojanja - ALI TO JE MOJ LICNI STAV (i vecine).
Ali isto tako sam apsolutno za slobodan izbor (da to nazovemo tako), jer abortusi su se radili, rade i radit ce se - LEGALNO ILI ILEGALNO. Pa ako je vec tako onda bolje legalno, a na svakom je da odluci sam.

I da po cemu se ti to BOJMEN smatras kompetentnim po ovom pitanju.
Mogu samo da kazem da ti mijesas KRUSKE I JABUKE.
Religiju, drzavno uredjenje, ljudska prava i naravno uz to sve omalovazavanje zena.
Sve te tvoje stavove i redove napisane do sada, bar na ovu temu covjek (ko imalo hoce da cita i surfa) moze naci na npr http://hipa.5u.com/, cak i u slici.
Vidis, tvoji pokusaji da urazumis i preobratis druge JA SE NADAM nece uroditi plodom, jer vecina ne zeli i siguran sam nece dozvoliti da bas sve odlucuje neko drugi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2002, 16:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
"Onaj ko sudi ljudima nema ih vremena voljeti."
Majka Tereza

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2002, 02:41 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 29 Jul 2002, 21:34
A sta ako npr.....
Muz i Zena , obadvoje rade dobar posao, imaju dvoje djece,kupili kucu, digli kredite, placaju obdeniste. Zaraduju sasvim dovoljno za to dvoje djece.
Kojim slucajem zena ostane u drugom stanju, ali ima poteskoca.

1. Doktori joj kazu ili abortus ili da rodi sa rizikom da majka nece prezivjeti porod ali ce dijete ostati zivo.

2. Dijete ce biti retardirano.

3. Majka ce dobiti otkaz na poslu, pa tih 9 mjeseci samo ce otac raditi, ali ni to nece biti dovoljno za normalan zivot roditelja i ono dvoje djece koje imaju, plus treba razmisliti kako umjesto za planirano dvoje djece treba platiti kompletnu skolarinu, sad treba i za troje.

I oni koji imaju djecu, znaju da kad zena vec rodi, ako je prava majka nece moci svoje djete dati u sirotiste, a ako ga zadrzi bice joj tesko, mozda cak i nemoguce da im pruzi sve sto je djeci potrebno.
Zato moje licno misljenje Abortus je i treba da ostane legalan.

I BLUE moze se desiti da kondom pukne, a kontracepcija sprijecava samo 99% , tako da onaj 1% ima sansu da zatrudni, i jedno vrijeme sam radila u bolnici kao prevodilac, i dosta nasih zena koje su imale tu spiralu a nisu redovno isle na pregled, neke su dobile cistu na maternici, a neke tumor. Pa ti vidi u nekim slucajevima bi li zrtvovao zivot neke majke ili dijeteta koje je tek zaceto .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2002, 08:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Nema potrebe da se dereš, 'čujem' sasvim dobro. Što se tiče trudnoća koje se zakomplikuju, tu se već više žene pita, ipak je njeno zdravlje u pitanju. Ne mislim na dijete koje je slijepo i sl. već na trudnoću koja bi mogla da ubije majku, ili da joj bitno ošteti zdravlje. Samo što su te trudnoće rijetkost.
Znam da kondomi pucaju. Što se tiče spirale, ja sam mislio da se to stavi i vadi po potrebi, kao kondom. AB pilule su popularnije kod nas, nisam se još sreo sa djevojkom koja ima spiralu, ili ja ne znam za to.
Ne bih tjerao djevojku da stavlja bilo šta što neće. Eto, 1% vjerovatnoće mi je sasvim povoljno. Jer, ni začeti nije tako lako. Već sam pisao, 5 od 6 zigota ne preživi prvih 8 sedmica trudnoće. Zatim, u vagini postoji neka kisela materija koja ubija i mikrobe i spermatozoide. Tako da računam da su šanse za začeće sa kondomom daleko ispod tih 1%.
Kada bi došlo do začeća, ipak se ne bih složio sa abortusom. Eto ti, na! ;)

P.S. Spominješ da prava majka neće dati dijete u sirotište. Dobro. Ali, da li će prava majka reći čika doktoru da fetusu kliještima pokida noge i ruke, te da ga, tako iskomadanog, baci u smeće? Ili da jednostavno 'ispere' dijete, sa istim konačnim rezultatom: nesuđeni čovjek u korpi za smeće.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Avg 2002, 10:35 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
Ovo je vec otislo daleko.

Jedan od argumenata su npr. bezvrijedni clanci promiskuitetne ambiciozne tinejdzerke sa šup-om, koja eto treba da pobije ono sto govore doktori nauka, ljudi koji rade abortuse 25 godina ili ono sto su duhovnici vec odavno 'apsolvirali'. Ne shvatam ljude koji citaju te gluposti.
To su otprilike clanci one vrste koja se moze naci na dr Nenadovom sajtu: http://www.yusexinfo.com/, npr. "Pas me dovodi do orgazma?", "Imam 65 godina i jos masturbiram?", "Oralni seks - progutati ili ispljunuti" itd itd. I jos jedna stvar sto se tice Ezana, moram samo da ti napomenem, iako ima zanimljivih stvari na onom sajtu, ja ne mogu da dam podrsku jeretickom/inovernom sajtu, stoga moje stavove ne moras da identifikujes sa njima.

Sa druge strane, poslije 100kb napisanog teksta, Ventilator se i dalje vraca na pocetak sa nekim tamo implantacijama u vidu osudjivanja (jer sta drugo preostaje?), pokusavajuci da citira Majku Terezu. Ako se bas toliko primas na M. Terezu, onda bi ti bilo korisno i da procitas sledeci clanak: http://www.4cbiz.net/svluka/misionar/n3_heroji.htm: Heroji naseg vremena i bog humanitarizma.

Ljudi, mislim da sam sasvim dovoljno do sada napisao i bez dilema izneo svoj stav, zaokruzujuci ga sa svih strana. "Ko ima oci neka vidi" ko sto se kaze, necu ja ovdje da se sa vama prepirem i nadmudrujem.
Ocigledno je da su vasi stavovi - kule od karata, malo 'prodrmani'; vjerujem da ce mnogi koji ovo procitaju (ili su procitali) duboko da se zamisle nad sobom i nad onim sto cine.

Sreca je velika sto nisu svi ljudi indoktrinirani i iskljucivi kao neki odavde, i sreca je sto na vama nije konacna odluka o bitnim pitanjima za nasu buducnost. Ubjedjen sam da ce uskoro da vaskrsne nase Otacstvo, da cemo se ovaj put pokazati dostojni predaka i Tvorca. Nadam se da ce u tom novom Otacstvu zemaljski zakoni biti nepotrebni.

Za sam kraj, saljem vam dvije misli koje su mi se izuzetno dopale, Sv. Filareta Moskovskog:

Onaj ko se bori za pravednu stvar i ko se u Boga uzda moze da pobjedi i mimo ocekivanja, u okolnostima koje ni najmanje ne pruzaju nade za uspjeh.

Ljubi neprijatelje svoje, neprijatelja Bozijih se gnusaj, a neprijatelje Otacstva satiri.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2007, 13:38 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Feb 2007, 11:47
Kao ucenik Medicinske skole prisustvovala sam abortusu...Ni pre toga nisam bila zagovornik abortusa ali nakon tog,malo je reci neugodnog,iskustva gledanja-skroz sam protivnik abortusa sem ako nije indikovan od stane ljekara! :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2007, 13:42 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
uvijek bio za a i dalje sam. ako neko zeli da abortira iz feligioznih / etickih / kojih god razloga ni NE MORA! ali sam za to da postoji sloboda izbora.
BTW u PL je abortus zabranjen od 1989. konsekvencije - radi se na crno i daleko je skuplji. jbg...katolicka drzava :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2007, 19:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Ako je abortus greh,drkanje je genocid :D

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2007, 21:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2006, 22:11
abortus samo u slucaju ako je dijete zaceto pri cinu silovanja :evil: :cry: :evil:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 70 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4

Sva vremena su u UTC [ DST ]