banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 16:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 180 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Jul 2007, 01:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2007, 01:29
Poznato je da postoje razlicite vrste DJ-eva:radio dj,mix dj,scratch dj,turntablists...

Turntablists su Dj-evi na Zapadu u velikoj mjeri smatrani umjetnicima jer ne pustaju samo ploce vec kombinuju razlicite dijelove sa ploca zvane "breaks" i koriste razlicite DJ tehnike od scratcha,beat jugglinga,cut-inga nadalje,stvarajuci od postojece muzike sa ploca sasvim novu muziku.

Nekad sam imao cvrst stav da DJ ne moze biti umjetnik ali kad sam vidio i cuo sta turntablist DJs rade totalno sam promijenio stav.

Pa eto smatrate li DJ-eve umjetnicima,ili konkretnije koju vrstu DJ-eva?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 01:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Hm, one dj-eve koji dodju bez icega, naprave sample sve od nule, naravno da je to umjetnost, isto kao covjek koji uzme gitaru i na njoj napravi kompoziciju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 09:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Mar 2007, 11:41
Ne znam... meni kao muzičaru je to pomalo banalizovanje muzike... i umjetnosti... i ja bih mogla slagati različite sličice i sastaviti ih u jednu i postati neki umjetnik, a da ne znam ništa o slikarstvu...
Neću da omalovažavam.... svako svome poslu...
nemamo svi isti pristup umjetnosti... i ne oduševljavaju nas iste stvari...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 11:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
F.I. je napisao:
Ne znam... meni kao muzičaru je to pomalo banalizovanje muzike... i umjetnosti... i ja bih mogla slagati različite sličice i sastaviti ih u jednu i postati neki umjetnik, a da ne znam ništa o slikarstvu...

Mogla bi poslagati slicice, ali ne bi licilo ni na sta ;)
Nastalo djelo treba imati skladan kontinuitet, harmonicnost, bla bla, da ti ne pricam, znas i sama, isto kao djelo "zivog benda" da bi dobro zvucalo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 15:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Uvijek po starom dobrom običaju mogu reći da sam baš tako htjela, jer je u tome umjetnost... zar ne? a pravu umjetnost malo ko razumije... zar ne? :fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 15:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2005, 18:20
F.I. je napisao:

ovde se slazemo 100%.svi mi mozemo da svasta slozimo na razlicitim instrumentima i u razlicitim pravcima muzike...ali niciji rad ne treba omalovazavati...ipak dj-eve pune diskoteke godinama i stalno su popularni...jbg ako nije umjetnost onda makar valja velikom broju ljudi :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 15:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
F.I. je napisao:

Ako sam dobro skontao umjetnost je za tebe ono sto ti cijenis i smatras umjetnoscu?!?
Ne bih se slozio :-?

Svako moze uzeti u ruke gitaru,kist al' ne cini ga to umjetnikom!
Naravno da DJ-evi mogu biti umjetnici al' kao sto rekoh nisu svi!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 15:42 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Jun 2007, 01:15
F.I. je napisao:

Lijepo receno...
Medjutim, taj "posao" ima vise veze sa manipulacijom masom (u pozitivnom smislu), nego sa manipulacijom zvuka. U sustini, sve se svodi na socioloski aspekt i talenat DJ-a da opipa i prepozna puls publike. Hocu da kazem da zaista svako moze da slozi semplove... ali samo nekolicina njih mogu da postanu dobri DJ-evi. Umjetnost ili nesto drugo?... I vrhunski kovach kvalitetno odradi svoj posao, a nije zbog toga klasifikovan kao umjetnik.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 16:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

velcro je napisao:
F.I. je napisao:

Lijepo receno...
Medjutim, taj "posao" ima vise veze sa manipulacijom masom (u pozitivnom smislu), nego sa manipulacijom zvuka. U sustini, sve se svodi na socioloski aspekt i talenat DJ-a da opipa i prepozna puls publike. Hocu da kazem da zaista svako moze da slozi semplove... ali samo nekolicina njih mogu da postanu dobri DJ-evi. Umjetnost ili nesto drugo?... I vrhunski kovach kvalitetno odradi svoj posao, a nije zbog toga klasifikovan kao umjetnik.

Sviđa mi se ovo viđenje...

Masi koja je polu pijana, na LSD, nije mnogo bitno šta svira već kako....
ja kada odem na DJ stage (iako nisam ni na čemu :D !), hoću da čujem, tj. osjetim bassove koji mi bubrege otkidaju i u tom momentu mi mozak obično "prestane sa radom", jer se u tom trenutku vodim instiktima, da me se ne razumije pogrešno 8) :D ... kao što rekoše, sve se svodi na socioloski aspekt i talenat DJ-a da opipa i prepozna puls publike i manipulira masom.

@Block out

Nisam aludirala da je umjetnost ono što ja smatram umjetnošću... mada moja gledišta umjetnosti su svakako prihvatljiva, kada je prava umjetnost u pitanju... na kraju krajeva recimo da se time i bavim...
pa mi možda svako banalizovanje muzike malo zasmeta i to što se umjetnikom danas naziva svako...
Samo sam htjela reći da se možeš baviti DJing - om a ništa ne znati o muzici... možda griješim...
Ne generalizujem...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 16:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Slazem se sa vecinom stvari ali me zbunjuje jedno!
Da mi pojasnis sta je to prava umjetnost a sta " kriva "???
Ja ne bih tako generalizovao stvari.

Umijece i manipulacija publikom ne cini DJ-a umjetnikom, i Ceca okupi 100 000 ljudi pa po meni nikada nece biti umjetnik.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 18:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Sep 2004, 18:48
Block out je napisao:

Umijece i manipulacija publikom ne cini DJ-a umjetnikom, i Ceca okupi 100 000 ljudi pa po meni nikada nece biti umjetnik.

E meni se ovo svidja...

Da ne smaram previse, objasnicu ovako:

muzika je umjetnost... DJ mixer, deckovi, i ostala prateca oprema su muzicki instrumenti...DJ svira na tim instrumentima...prema tome DJ-ing je muzika..a muzika je umjetnost...i DJ je umjetnik...

i jos nesto.. da ne bude zabune...samo muzika koja dobije etiketu svjetske muzike (sto elektronska muzika odavno jeste) moze da se nazove umjetnoscu :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 18:20 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Jun 2007, 01:15
Block out je napisao:
Umijece i manipulacija publikom ne cini DJ-a umjetnikom...

Zar je neko rekao da ga cini?!

@ superhik

Da rezimiram: umjetnost se ne povodi za zeljama publike, a DJ je tu da ugodi publici (ne mislim tu na muzicke zelje, da me neko ne shvati pogresno) = dj-ing nije umjetnost, nego zanat, a niko nema nista protiv dobrog zanata, vjestog zanatlije i zadovoljne musterije u cik zore! :D

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2007, 18:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Je li uopste bitno?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 18:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Primjecujem da vas vecina posmatra dj-ing kroz mixanje ploca,ja licno mixanje kao mixanje ne smatram umjetnoscu,vise osjecajem za slaganje zvukova dok TURNTABLISM koji nema veze sa mixanjem nosi nesto sasvim drugo.Turntablist Dj-evi na licu mjesta stvaraju ritmove i potpuno nove zvukove od postojecih sa ploca i prosiruju dimenziju muzike i zvuka na jedan novi nivo.Sta vise mislim da stvaraju jedan potpun nov vid muzicke umjetnosti koja sadrzi sve u sebi:ritam,harmoniju,melodiju i potpuno specifican i originalan zvuk scratcha.Slusao sam(nazalost ne uzivo) Dj-eve poput Mix Master Mike koji kroz scratch prave melodiju,a cak i New York-sku filharmoniju koja izvodi djelo napisano za orkestar i DJ-a(turntablista) kao solistu i mislim da je to vec uveliko umjetnost,bar za mene :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 22:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

orbit je napisao:
Primjecujem da vas vecina posmatra dj-ing kroz mixanje ploca,ja licno mixanje kao mixanje ne smatram umjetnoscu,vise osjecajem za slaganje zvukova dok TURNTABLISM koji nema veze sa mixanjem nosi nesto sasvim drugo.Turntablist Dj-evi na licu mjesta stvaraju ritmove i potpuno nove zvukove od postojecih sa ploca i prosiruju dimenziju muzike i zvuka na jedan novi nivo.Sta vise mislim da stvaraju jedan potpun nov vid muzicke umjetnosti koja sadrzi sve u sebi:ritam,harmoniju,melodiju i potpuno specifican i originalan zvuk scratcha.Slusao sam(nazalost ne uzivo) Dj-eve poput Mix Master Mike koji kroz scratch prave melodiju,a cak i New York-sku filharmoniju koja izvodi djelo napisano za orkestar i DJ-a(turntablista) kao solistu i mislim da je to vec uveliko umjetnost,bar za mene :)

Ovo sa crvenom je po meni kljucna stvar!
Nisam poznavalac niti ljubitelj ove vrste muzike ali nikako se ne mogu sloziti da je to zanat.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 22:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
DJ-evi proširuju granice muzike tako da to više nema veze sa fizikom već sa hemijom! :silly: :drinking: :crazyeyes: :drunken: :violent1:

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 23:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Sep 2004, 18:48
Orbit..a i ostali koji dijelite njegovo misljenje...

Elektronska muzika je odavno presla granice pustanja muzike...live act je sada nesto najbolje sto elektronika moze da nam pruzi.

Laurent Garnier je 1997...cini mi se..svirao sa svojim bendom (gitaristi..saksofonisti..vokali..) u cuvenoj Pariškoj dvorani, La Olympia..koju je, uzgred receno, jako tesko zakupiti...mnogo umjetnika je odbijeno iz prostog razloga jer je to gotovo kultno mjesto za francuze..a znamo sta njima umjetnost znaci.
Danas je live act uobicajena pojava...ovogodisnji line-up na EXIT-u to potvrdjuje.

Tako da el. muzika svakako nije zanat..i nemojmo da banalizujemo stvari.

druga stvar..prica da je el. muzika usko povezana s drogom je najblaze receno smiješna.
R`n`R..je tako cist :roll: ..ne pamtim kad sam cuo da se na koncertima ne konzumira droga...sasvim je drugi par opanaka sto obe muzike imaju svoje poroke.

Neko ce se ubosti i slusati Hendriksa..neko ce popiti X i plesati cijelu noc.

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2007, 00:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Frieda je napisao:
Je li uopste bitno?

Pa jeste prilicno bitno jer umjetnost sama po sebi nosi nesto uzviseno,posebno,duboko...a kao sto vidis mnogi banalizuju DJ-ing kao zanat i inace u zivotu ne samo na forumu,cisto treba postaviti stvari na svoje mjesto.

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2007, 07:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
orbit je napisao:
Frieda je napisao:
Je li uopste bitno?

Pa jeste prilicno bitno jer umjetnost sama po sebi nosi nesto uzviseno,posebno,duboko...a kao sto vidis mnogi banalizuju DJ-ing kao zanat i inace u zivotu ne samo na forumu,cisto treba postaviti stvari na svoje mjesto.

Vrijeme ce pokazati. :wink: Normalno je da neki banalizuju kad jos nisu ni upuceni u to o cemu se radi ili im nesto drugo ne dozvoljava da priznaju da je to umjetnost. To je poprilicno nova pojava i i takve reakcije su razumljive. Ja se ogradjujem od odgovora na to pitanje iz prvog razloga.

A sta bi ti rekao na to sto neki vrlo inteligentni i prosvijeceni ljudi smatraju da balet i uopste ples nisu umjetnost?
A neki drugi vrlo inteligentni i prosvijeceni ljudi smatraju da u umjetnosti nema nicega uzvisenog i dubokog...
Hocu da kazem da to ipak jeste stvar subjektivnog stava.
I zasto nesto uopste mora da bude oznaceno kao umjetnost da bi bilo uzviseno i duboko?!

Nekada su zanat i umjetnost tako bliski da ne vidim problem u tome sto neko nesto smatra zanatom, a neko umjetnoscu.

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2007, 14:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Frieda je napisao:

A neki drugi vrlo inteligentni i prosvijeceni ljudi smatraju da u umjetnosti nema nicega uzvisenog i dubokog...
Hocu da kazem da to ipak jeste stvar subjektivnog stava.
I zasto nesto uopste mora da bude oznaceno kao umjetnost da bi bilo uzviseno i duboko?!

Nekada su zanat i umjetnost tako bliski da ne vidim problem u tome sto neko nesto smatra zanatom, a neko umjetnoscu.

nee znam koji su to inteligentni i prosvijeceni ljudi koji smatraju da u umjetnosti nema nista uzviseno i duboko ako mozes navedi par jer bih se volio upoznati s njihovim stavovima(neka knjiga...)

Ne mogu se sloziti da je umjetnost stvar iskljucivo subjektivnog stava jer postoje komisije u svakoj vrsti umjetnosti koje daju svoju rijec.
Je si li znao da su u Americi obozavatelji Jima Morrisona zeljeli da se on uvrsti u knjige istorije muzicke umjetnosti sto se nije desilo jer je njihova komisija donijela odluku da on nije bio umjetnik.(licno se s tim ne slazem,ali ko mene pita :) )

Nesto ne mora biti oznaceno kao umjetnost da bi bilo uzviseno i duboko,to nisam nikad ni rekao,ali neko djelo iz umjetnickih pravaca mora imati dubinu da bi bilo umjetnost.

Sto se tice zanata i umjetnosti definitivno nemaju bliskosti.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 180 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]