banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 17:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 70 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Avg 2002, 18:36 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Ali ne mogu da se sjetim boljeg. Elem gledam na dnevniku nešto pa da vam prenesem. Tema je gradski vodovod.
Nasuli su dvije čaše vode. Jedna direktno iz cijevi, druga pročišćena. Da li je ova pročišćena samo prokuvana, ili je filtrirana, to ne znam.
I izvršili su elektrolizu. U čaši iz cjevovoda se nakupilo mnogo metalnih oksida. Čaša je obična, 2dl, a izgledalo je otprilike kao da ste nasuli dvije kašičice kafe unutra. Ova pročišćena voda se samo malo zažutila.
Sad, jedna čaša nije ništa strašno. Ali, ako vi godinama to pijete onda to ne može biti zdravo. :-? :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2002, 19:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Eh a ovaj grad je nekada imao dobru vodu :(

Pa pijete li vi ljudi vodu iz česme? Ja pijem, ne mnogo, ustvari kako kad, pijem je često u kombinaciji sa sokom (sirupom).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2002, 12:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Ne pijem ni ja nešto mnogo čistu vodu, bolje rečeno ne pijem je skoro nikako. Nije opet ni to najzdravije, al' šta da se radi... :D
Fructal-ov sokić od jabuke trošim u enormnim količinama... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2002, 13:22 
Veteran
Veteran

he he he
Ja sam se nakanjivao da kupim sok od jabuke, al' mi se ne da. Ovaj, otac jednog mog kolege radi u Vitaminici. Kod njih u kući stalno ima soka od jabuke. I on mi kaže da oni tamo nakupe jabuka, stave to sve u džinovsku presu i lijepo cijede. Mislim, ako oni imaju povjerenje da je to toliko prirodan sok, imam i ja. (inače oni imaju neki skup filter montiran na slavinu)

Vader, to što ti razmutiš malo soka u vodi i nije neki način za čišćenje vode. ;)

Ja pijem vodu iz slavine. Pogotovo se opijam :D u ovim vrelim danima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2002, 14:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Sve moguce sokove na domacem trzistu probao (dobro ne sve, one iz "garaza-podrum-shupa-produkcija" nisam naravno, stalo mi je do zivota), i ono sto mogu da pijem je PEPSI ..
Svi ostali su kiseli nakon 2 case i pojavi se ruzan okus u ustima ..
Znaci svi fruktalovi..
eh da, Cappy Juice je jos jedino sto mogu da pijem .

Naravno "domaca" voda je neizbjezna..
Ali interesatno je jedno, Bonaqua - mineralna, gazirana i negazirana, ovo ono .. a puni se u Sarajevu ?.
Pa Knjaz Milosh, 3 Srca... svi se pune na izvorima, a ovo se puni u Hadzicima ...
??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2002, 14:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

blue je napisao:
Vader, to što ti razmutiš malo soka u vodi i nije neki način za čišćenje vode. ;)

Nisam ni rekao da se tako voda čisti nego da je često pijem u kombinaciji sa sokom mada u ove ljetne dane više pijem vodu iz česme bez soka. Zadnjih dana pijem hladno mlijeko :), kupim karton mlijeka u tetrapaku, stavim u frižider i to pijem :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2002, 16:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Da je voda dobra zaba bi bila kao konj :)))))).

Voda se sve vise zagadjuje :(
ali, onaj ko je isao na splavarenje na reku Taru zna kako je to predivan osecaj kad pijes vodu direktno iz reke ...

M.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2002, 17:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Kakva su vaša saznanja i iskustva sa raznim mineralnim vodama kojih ima na našem tržištu? Kažu da se možda najviše falsifikuje Knjaz Miloš, ne znam da li je Radenska "čista" od falsifikata. Kod mene u prodavnici pored ove dve imaju još i "Studenac" i "Vitinku".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2002, 18:05 
Veteran
Veteran

Knjaz Miloš ne kupujem, ispod časti mi. Gazirano preko svake mjere, sve u cilju da se prikrije da se radi o vodi iz česme. Nema tu nikakvih minerala.
Ne kupujem ni Bonaqua-u. Skupa je, a i nije mi nešto bolja od ostalih, izuzev Knjaza Miloša. :)
Najradije bih uzimao negaziranu mineralnu vodu, ali mi ukućani prave probleme tim povodom. Vole mjehuriće. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Avg 2002, 14:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mineralna voda? Bljak! Bljak! Bljak! :D
Moji ukućani kupuju Vitinku, al' meni je to mnogo gadno...

Što se tiče Knjaza Miloša, biće da mi je komšija imao izvor u garaži... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Avg 2002, 14:38 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2001, 01:00
blue, Njagora,
kod vas izgleda samo vasi ukucani imaju pravo glasa :wink:

Moje misljenje o kvaliteti vode u BL:
Moguce je da je sad losija u odnosu na ranije, iako ja licno ne primjecujem nikakvu razliku. Cinjenica je da ima mnogo manje kamenca dakle, meksa je u poredjenju sa vodom ovdje na Zapadu, tako da meni prija i za kupanje i za pice. Medjutim, najljepsa je voda sa planinskog izvora kod moje bake :D
Pozdrav svim forumasima.

P.S. Ja preferiram vodu bez mjehurica :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2002, 00:04 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Nekad je Vrbas bio toliko cist da su ljudi znali i piti iz njega .. bez prociscavanja .. ali to je bilo davno .. recimo prije 50-60 godina...
Od tad se mnogo toga zagadilo a pogotovo Vrbas kao nas jedini izvor vode za pice :)

Steta... velika steta, ako ne moze da saniramo stetu mozemo bar da smanjimo zagadjivanje ... ali to je vec "drugi par opanaka".

Ja pijem vodu iz cesme (hehe ili "pipe" - kako cudno zvudi kad procitas tu rijec :)))) skoro redovno ..
Kiselu vodu vise manje, ne volim u velikim kolicinama ...
A sestra u zadnje vrijeme uzima step sokove, pa razmuti par flasa i stavi u frizider da se ohladi .. jeftino, a kad vec pijem otrov i drugi otrov nece mnogo stetiti :)

Znam samo da je Bonaqua negazirana toliki shit da to nije normalno ...
Ne znam kako bih opisao taj ukus ali meni je nekako cudan ,.. kao da im flase "pustaju" neki klinac pa onako smrde i imaju cudan "prizvuk" neceg teskog u sebi .. ( mislim u vodi, ne mogu opisati, nekad lici na miris (ali okus lici na miris) kad brusis ili rezes zeljezo fleksom(brusilicom) , a nekad na zemlju, a nekad opet na cistu smrdljivu plastiku .... a jesam i opisao, svaka mi cast ;)))

Vitinka - ne znam, normalna ..
Knjaz Milos - neka je sto puta Knjaz ali prejak je.. mozda je zato i dobar, toliko ti sprzi grlo da i ne osjetis kakav si shit popio...
Bonaqua gazirana - malo bolji okus od negazirane verzije, ali opet se osjeti u pozadini opisani ukus... pogotovo kad si pri kraju , kad se malo ugrije... :)
Kiseljak - onako, normalno....
Radenska - uhmm.. meni je radenska bila dobra kad su je punili u staklene flase ... a sad mi nekako djeluje isprano, brzo izlapi pa onda imas neki cudan opterecujuci osjecaj dok je pijes :)
Ostali - pojma nemam, ne pijem toliko flasiranu vodu a ni mineralnu verziju iste ..

Sto se sokova tice .. Fructal crna ribizla ili kasasti od kruske ..
vitaminka ima dobre sokove, multi im je veoma dobar, ali nekako ribizla i kruska su mi drage pa njih tamanim kad navratim u neki restoran, kafic, lokal... :)

Ovih par dana sam radio fizicke poslove (kopanje, zabijanje kolceva itd.. itd..) oko kuce, pa sam pio sokove .. Pretezno Coca-Cola ili Light verzija iste ... a kupovao sam i Fructalovu visnju ... za razliku od Cole bilo kakav prirodni (!?) sok je mila majka ... a i te kisele samo naduvaju covjeka....

I jos nesto .. iako nije vezano za temu, ne kontam kakva je razlika izmedju Coke-a i Coke Light-a .. ovaj drugi kao nema secera ... a meni se cak cini suprotno .. kao da je ovaj Light sladji a i pjeni se vise (bar se meni tako ucinilo) .. i dokle idu ljudi s tim diet, light, w/out sugar fazonima .. Kako je krenulo mozemo ocekivati i Knjaz Milos Light ...

A ova nasa voda sto je pijemo... pojma nemamo sta sve ima unutra i sta smo sve uvukli u sebe ... mnogi se zale na kvalitet vode, ima tu i tamo nezavisnih ispitivanja vode i cesto su rezultati razocaravajuci ...
A vidim sve vise ljudi kupuje flasiranu vodu ili idu na neke daleke izvore (u okolini Banjaluke) i sipaju tamo vodu .. Zasto ? (ako nismo do sad uginuli necemo nikako :))

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2002, 08:38 
Veteran
Veteran

A o kakvim se falsifikatima radi? Mislim na ovo što je Vader pominjao. Otkud falsifikati? Kako prepoznati?

Što se tiče sokova, tu imam dugogodišnje iskustvo. Jedno vrijeme sam pravio sokove od limunova i narandži. Bili su super, razlika se odmah primjeti. S tim da je voda bila iz cijevi.
Već sam rekao, cijenim vitaminkin sok od jabuke. Ledeni čajevi su mi dobri. Upravo sam zaražen njima, baš čovjek može da osjeti ukus voća kad pije. Opet ću ja o pravljenju, pravio sam (ovo pravio sam znači da je mama vodila operaciju, ali ja sam teglio vodu, lonce, mljeo šta je trebalo...) ledeni čaj od kopriva.
To sve što sam se bavio pravljenjem je zato što mnogo pijem sokove. Neki članovi uže familije su svojevremeno istupali sa prijedlogom da se doveze cisterna, i da se šlauf stavi meni u usta. :D
Pričali su mi, ja to nisam vidio, da su neki ljudi na tv-u izvodili kao neki eksperiment. Ubacili su jetru u pepsi (ili je bila kola, ne razlikujem ih baš) i ova je bila rastvorena (pojedena :D ) za par minuta. Ja mislim da je to zato što se radilo o gaziranom piću.
Jednom sam pio Next sok od jagode. (samo jednom, na moju veliku žalost, rasprodao se i sad ima samo neko čudo od paradajza) Svidio mi se.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2002, 10:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

mIRCon je napisao:
toliko ti sprzi grlo da i ne osjetis kakav si shit popio...

Baš tako. Zbog gaziranosti se i ne može primjetiti šta piješ pa je zato pregaziraju, posebno ovi što falsifikuju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2002, 10:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

blue je napisao:
A o kakvim se falsifikatima radi? Mislim na ovo što je Vader pominjao. Otkud falsifikati? Kako prepoznati?

Sve ili skoro sve mineralne vode koje se mogu kod nas kupiti se falsifikuju. Ne kažem d aje svaka flaša lažnjak ali svi tipovi (Radenska, Knjaz Miloš...) se lažiraju. Mislio sam da se najviše falsifikuje Knjaz Miloš a da je Radenska čista od toga ali nekidan čujem da je ona po tom pitanju možda i gora. Kako se falsifikuju? Pa nabave ljudi etikete i kalup za flaše, pune običnu vodu, pregaziraju je što je garancija da nećeš primjetiti razliku i to je to. Čudi me da to ne znaš. Pa na našim prostorima se masovno odavno falsifikuju mineralne vode koje narod kupuje. Ja sam pio Knjaza koji je imao osjetno čudan ukus.
Kako prepoznati original? Ne znam. Sad teže nego ranije, nekidan sam čuo da je ranije bilo fazona tipa na falsifikovanoj Radenskoj je sve bilo kao na originalu osim čepa na kom nije bilo tri srca ali sad je i to riješeno. Bilo je još nekih fazona oko oblika flaše ali dohakaju falsifikatori svemu tome.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2002, 18:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jack, tako ti je to kad si najmlađi u familiji, dobro je dok me ne tjeraju da pijem to čudo... :D ;)

Eh da, nije loš ni ovaj Fructalov od višnje, a i Cappy Juice se može popiti... U sokove od jabuke se najbolje razumijem, ;) probala skoro sve što se može kupiti ovdje, uglavnom je većina takvog ukusa kao da pijem neki praškasti koncentrat, a Vitaminkini su mi prekiseli. Fructal-bez premca!
Citiraj:
...ne kontam kakva je razlika izmedju Coke-a i Coke Light-a .. ovaj drugi kao nema secera ... a meni se cak cini suprotno .. kao da je ovaj Light sladji a i pjeni se vise...

I meni se čini isto, al' ne konzumiram često, pa se ne opterećujem time.. ;)

Blue, na šta liči taj ledeni čaj od kopriva???

Što se tiče falsifikovanog Knjaza Miloša, jedno vrijeme falsifikati nisu imali utisnut neki žig pri vrhu flaše, ali sad je valjda i to sređeno... ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2002, 19:42 
Veteran
Veteran

Jedno upozorenje: ne kupujte ono čudo, pepsi bez šećera. Max, ili tako nekako. E, taj vam je baš bez šećera. Fuj! :-?

Najgora, meni se dopao taj čajić od kopriva. Ne znam kako da ti ga opišem. Ukus kopriva, brate. ;) Turiš vrškove od kopriva 24 sata u vodu, malo šećera, limuntosa i to je to. Bilo je nekih 6-7 flaša. Nestalo za dva-tri dana. :D

Vader je spominjao mlijeko. Meni nikako ne ide u glavu da mlijeko iz Mađarske košta isto koliko i banjalučko!?
Jednom sam uzeo AB kulturu. I nikad više. Inače, uvijek provjerim rok trajanja prije nego kupim. I bilo je u redu, što se toga tiče. Međutim, bilo je puno neke sluzi. Poput bala. Sad ne mogu da ga smislim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2002, 17:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Nasa voda je losa,ali tjesimo se da smo bolji od najgorih (nadjemo mi uvijek dobra poredjenja :wink: ,takav smo narod).

Sto se tice sokova ja volim gazirane (znam,jetra,skodi,ne valja,fuj,kaka...ali volim,pa to ti je).Pepsi mi se u poslednje vrijeme pokvario da to nije humano,nema vise onaj stari smek i ako stoji 5 min u casi mjenja ukus. :-?
Cocta mi se svidja.A coca-colu rjedje koristim cisto zbog neke navike da uvijek grabim pepsi.7up volim,a sprite mi nije dovoljno slatkast.
Od prirodnih volim kasaste sokove i cappy vocni koktel.

Kod nas ima svega i svacega.I robe kojoj je rok upotrebe prosao odavno,a ona jos uvijek u prodaji.I pica koja su falsifikat.I raznih sumnjivih proizvoda sa jos sumnjivijim podacima na etiketi (ili cak bez nekih osnovnih podataka na njoj - pa se zapitam cemu im sluzi etiketa,mozda da pakovanje bude sarenije).Onda tu su podaci da je sve provjereno u nekom zavodu i odobreno i kvalitetno i ima cak i priznanja i medalje za kvalitet (a da je samo otislo na provjeru neko bi morao biti iza resetaka)...
Pitam se,pitam sta li radi inspekcija (sem sto uzima mito i prima platu)?

Zasto kod nas ima falsifikata svega i svacega,pa i falsifikat falsifikata?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2002, 18:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Okt 2001, 01:00
Ja obozavam coca-colu mada se trudim da pijem vodu sto vise mogu jer ipak je zdravija , naravno ako je dobro profiltrirana. Ja imam taj filtercic sto se montira na pipu, ne znam da li pomaze , nadam se da pomaze, ne vidim neku razliku u izgledu i okusu ali vjerovatno radi svoj zadatak.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2002, 18:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Opis AB kulture je baš bio slikovit! :lol:

Koliko mi je poznato, ne proizvodi se sok od lubenice. Je l' ima neko razvijenu teoriju zašto je to tako? :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 70 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]