banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 22:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 70 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Avg 2002, 17:47 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 29 Jul 2002, 21:34
Veoma me interesuje vase misljenje o ovoj temi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2002, 18:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Ja sam za to da NE DODJE do razmisljanja o abortusu.

Bolje je na vreme spreciti...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2002, 18:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Medolino je napisao:
Ja sam za to da NE DODJE do razmisljanja o abortusu.

baš tako

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2002, 19:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Svako ima pravo da donese odluku o svom zivotu,da odluci da li je u stanju da se brine o djetetu ili nije.
Ne treba suditi nekome u cijoj kozi nisi bio,svako ima svoje razloge.Vjerujem da ni jedna zena ne abortira laka srca,teska je to odluka.Sem tog naizgled surovog cina ima tu mnogo bola koji mi sa strane ne vidimo.

Ja licno sam protiv abortusa.Mislim da ne bih bila u stanju zivjeti sa spoznajom da sam ubila svoje djete.Ne bih mogla a da se ne zapitam kako bi izgledalo,da li bi bila slatka curica kojoj bi pravila kikice i oblacila joj haljinice na volancice (one slatke djecije haljinice) ili djecak - vragolan.Ovo govorim iskljucivo u svoje ime.

Cak i kod onih koji su izricito protiv abortusa javlja se dvojba kad se radi o trudnoci koja je posljedica silovanja.Pitanje je ima li iko pravo osuditi zrtvu zbog takvog cina.Ima li iko pravo traziti od zrtve takvog zlocina da se zrtvuje u ime necijih ideala,jer to je jedan gnusan zlocin sam po sebi.

Mnogo je dvojbi i rasprava o abortusu.
Mislim da je najvaznije ne donijeti tako veliku odluku cije su posljedice dalekosezne brzopleto,ne sagledavsi sve razloge za i protiv.
Treba dobro razmisliti o opasnostima tog cina,o tome kako cete se osjecati poslije toga...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2002, 19:56 
Voajer
Voajer

To je tacno da je mnogo rasprava u vezi onih koji su da se Abortus zabrani zakonom i onih koji su da Abortus bude legalan.
Moje licno misljenje je da abortus treba biti legalan, tj. da svaka zena ima pravo da Abortira, ako hoce i kad hoce.
Slucajno sam prebacila na jedan kanal na TV-u i bas je bila rasprava o tome da li da se zabrani zakonom ili ne, zato me i interesuje vase misljenje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2002, 10:40 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Protiv.
Koji je dovoljno jak razlog da se napravi abortus?
Ako neko neće da ima dijete, neka ga rodi i da na usvajanje. Ne mora ga nikad više ni pogledati.
Već sam jednom pričao o slučaju kad je majka rodila i odmah udavila svoje novorođenče. Eto, to je vrsta abortusa. Udavila ga je čim ga je rodila.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2002, 11:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 10 Nov 2001, 01:00
Abortus,toliko puta spominjana tema:svako je vlasnik svoga tijela a fetus pocinje da zivi tek poslije treceg mjeseca trudnoce,dakle abortus nije ubistvo jer nemozes ubiti nesto sto nije zivo.Dakle to je sasvim normalna pojava i u cijelom,tj. skoro cijelom svijetu se praktikuje na ovaj ili onaj nacin.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2002, 12:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
Srce embriona pocnje da kuca vec u 3. nedelji razvoja, dok je jos duzine oko 2,5 mm ,tako da ja bih rekla da samim oplodjenjem jajne celije govorimo o novom zivotu koji postoji i koji se samo treba izdiferencirati i potpuno uobliciti tokom 9. mjeseci zivota u majcinoj utrobi.
A u 3. mjesecu embrionalnog razvoja embrion se naziva fetusom,jer od tada se pocinju razvijaju neki mehanizmi(neuro-misicni, endokrini,respiratorni refleks,refleks gutanja i sl) , koji su znacajni za zivot fetusa van majcien utrobe, sve do 7-8. mjeseca.

A sto se tice abortusa, mislim da treba da je opravdan samo na legalan nacin, pod kontrolom strucnog osoblja!!!

Prvenstveno abortus je po meni je nesumnjivo opravdan : kod poremecenog razvoja fetusa, bolesti majke i rizika njene smrti,kao i smrti fetusa,ako je trudnoca produkt nasilja, ili ako je majka izuzetno mlada.
A u svim ostalim slucajevima, takodje mislim da zena ima pravo da odluci da li ce ili nece roditi dijete,naravno uz saglasnost i oca, jer i muskarac i zena treba da sudjeluju u kontroli radjanja porodice.
Mislim da sve treba uciniti da do nezeljene trudnoce ne dodje,prije svega dobra edukacija i prosvecivanje mladih!

Tu ce se javljati eticki problemi uvijek, jedni su za jedni su protiv i to je neizbjezno, ali smatram da svima treba dati pravo slobodnog izbora.
A to sto je neko ovde pomenuo......."ko ima pravo da kaze da li ce se neciji zivot prekinuti"....pa surovo zvuci to je tacno, ali smatram da buduci roditelji imaju to pravo da kazu, jer njihovim postupcima do toga je i doslo, nije trudnoca dar neba,sunca, vazduha ili rode :) ,vec postupaka roditelja i samim tim oni su znalli sta rade, kako rade, kad rade, prema tome imaju pravo i da odluce.
Mislim da je mnogo surovije, neplemenitije dati dijete na usvojenje,mozda bi time se neka usvojiteljska porodica usrecila ali meni se to nikako ne svidja. Takvo dijete najcesce prati komplex, i cijeli zivot strah od neceg nepoznatog,neizvjesnog.

Opet ponavljam,najbolji lijek je uciniti sve da do abortusa ne dodje !!!
:wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2002, 12:16 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Jul 2001, 01:00
brzi je napisao:
a fetus pocinje da zivi tek poslije treceg mjeseca trudnoce,dakle abortus nije ubistvo jer nemozes ubiti nesto sto nije zivo..

brzi uzmi malo literature

ako nije zivo kako to da se na ultrazvuku odmah vidi malo srce koje kuca ????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2002, 12:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Lako je biti objektivan i donijeti ispravnu odluku kad se ne radi o tebi i kad ti sam neces osjetiti poslijedice te odluke.Ja sam za slobodu izbora.
Ja nikada ne bih abortirala,ali znam osobe koje su to ucinile i ne mislim da su grozne,bezosjecajne.Razumijem ih u nekoj mjeri.Svaka prica o abortusu nije ista,jer su razlicite okolnosti,a i djevojke u tim trenutcima prozivljavaju emocionalnu oluju,pa su im i sistemi vrijednosti iskrivljeni.
Treba priznati da u nasoj sredini skoro niko ne gleda blagonaklono na samohranu majku,cak se za takve zene lijepe epiteti koji su ponizavajuci i jako ruzni,a i ponasanje nekih muskaraca prema njima je slobodnije,mnogi muskarci na osnovu toga uzimaju sebi mnogo sta za pravo.

Najbolje bi bilo da do takvih situacija ne dolazi (nezeljena trudnoca),ali ipak ostaju situacije kao sto je trudnoca kao rezultat silovanja ili saznanje da ce djete biti rodjeno sa teskom deformacijom.
Da li zrtva silovanja moze voljeti to djete i brinuti o njemu na zadovoljavajuci nacin na njoj je da odluci,a odluka je vjerovatno teska,teza nego sto ja mogu i da pretpostavim.I ko smo mi da odlucimo da je tom djetetu dovoljno samo da zivi,a da ne osjeti majcinsku ljubav ili da mu djetinjstvo prodje u domu za napustenu djecu (rijetko koje djete ovdje bude usvojeno).Kako ce se to djete osjecati kad sazna da mu je otac silovatelj?
Isto tako ako roditelji znaju da ce djete biti deformisano,treba razmisliti da li je dobro i za to samo djete da zivi zavisno od drugih,da bude odbaceno od svojih vrsnjaka,izopsteno,usamljeno (znamo svi kakvi smo ljudi - ovdje debeljuce imaju problema u skoli zbog provociranja,a zamislite kako bi tek bilo tretirano djete sa teskim deformitetom).

Ne mogu uzeti sebi za pravo da nekom zabranim abortus,jer je to besmisleno.Kako ja mogu da odlucujem o necijem zivotu,a toj zeni da branim da donese odluku o svom vlastitom zivotu?

Ipak,iznad svega je ljubav roditelja prema djetetu.Djete je vrijedno svake zrtve i odricanja.Svaki roditelj ce reci da se nista ne moze porediti sa tim kad ti djete razdragano poleti u zagrljaj i sklopi svoje tople rucice oko tebe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2002, 13:05 
Veteran
Veteran

Sad ja nagađam da je Rosy mene citirala. (ako je neko drugi u pitanju, nema veze, ja sam mogao isto da kažem)
Dobro, ako je trudnoća poremećena pretpostavljam da nema izbora.
Što se tiče silovanja, ne znam. To dijete nije ni na koji način odgovorno za ono što se desilo.
Ja to ovako kontam: postoji fetus, ili šta već postoji nakon začeća. To nešto ima potencijal da postane čovjek, da bude živo. Znači, tome budućem čovjeku se oduzima život. Prosto.
Ukoliko bih znao da moja djevojka ima dijete ni pod kojim uslovima (osim one gore navedene poremećene trudnoće) ne bih dozvolio da abortira. Jednostavno ne bih mogao da podnesem takvo nešto. Sličnom logikom kojom se Venti vodi, da ne ponavljam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2002, 13:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
blue je napisao:
Ja to ovako kontam: postoji fetus, ili šta već postoji nakon začeća. To nešto ima potencijal da postane čovjek, da bude živo.

Pa fetus tj. embrion je ziv..srce kuca vec 21. dan, ima svoj krvotok maliii:)

Da me ne shvatite pogresno, slazem s epotpuno sa ovim sto ej venti pisala....
Svakom treba dati pravo izbora d aodluci.
Ja licno obozavammmmmm djecu, maje bebice ....ehhhhh
:wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2002, 14:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2001, 01:00
Odobriti prekid trudnoce kod opravdanog" razloga. Hm, tesko je naci tu granicu, za nekog je npr. moguce sljepilo razlog za abortus, a neko bi pristao i na dijete sa vecim hendikepom. Zastupam misljenje da svaka zena treba imati slobodan izbor, ali uz prethodno vodjene razgovora sa strucnjacima (doktorima, psiholozima, pedagozima). Naravno, i partner bi trebao imati "pravo glasa" :wink: .
Ako je djevojka npr. premlada, nije jos zavrsila edukaciju i sl. onda bi se trebao naci krug strucnjaka, koji bi njoj naveo sve prednosti i rizike (zdravstvene, moralne, drustvene, finansijske). U svemj tome veliku ulogu igra i podrska od strane roditelja i ostale rodbine. U Americi mladim parovima daju nekakve lutke, koje se ponasaju kao bebe (placu, zahtijevaju njegu i paznju, unosenje hrane) tako da ti mladi i jos neiskusni parovi bar koliko-toliko mogu da procijene sta znaci preuzeti odgovornost za dijete, mada se sigurno ne mogu emotivno vezati za tu lutku. :wink:

Vec je neko spomenuo da bi bilo najljepe da se sprijece takve situacije u kojima se uopste razmislja o nezeljenoj trudnoci. Na kraju krajeva, nezeljeno dijete ce sigurno ispastati cijeli zivot, jer mnogi roditelji nisu u stanju da sakriju cinjenicu da je dijete bilo neplanski/nezeljeno. Meni licno taj stav nije jasan, jer ne bih mogla zamisiti da rodim nezeljeno i da se emotivno ne vezem za to malo stvorenje, ali poznajem i takve slucajeve. :cry:

Uostalom, da li ce dijete biti sretno sa pravim roditeljima, koji su ih zadrzali po svaku cijenu, koji su uz to mozda "uletjeli" u brak bez razmisljanja da ne osramote svoje porodice, pa poslije pustaju dijete da ispasta ili ce ono biti sretnije kao usvojeno dijete... ili sto je naljepse, dijete rodjeno iz ljubavi...tu garanciju niko ne moze da dá unaprijed, jer zivot cesto odredjuje neke nove tokove.

Kaze se:"Bolje sprijeciti, nego lijeciti." Dakle, omladinu treba vec u ranim pubertetski godinama obrazovati i informisati, ne samo zbog nezeljene trudnoce, vec i zbog rizika prenosenja bolesti.
Nisam upucena o trenutnom programu u nasim osnovim skolama, ali ako se i sada tek u 8. razredu na casu biologije u jednoj lekciji objasnjava gradja muskog i zenskog polnog organa (Boze, kako smo se tad kikotali :wink: ), onda je to zaista zalosno. U tom slucaju bi roditelji trebali da preuzmu vecu ulogu i djeci (u skladu sa stepenom njihove zrelosti i srazmerno s godinama) objasne neke osnovne stvari.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2002, 16:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kao veoma bitnu stvar u situaciji u kojoj se moze naci mlada djevojka koju je partner ostavio "na cjedilu" i odrekao se i nje i svog djeteta navela bih reakciju sredine.Zalosno jeste,ali i istinito.
Mlada djevojka umjesto da se u tim trenutcima usredotoci na ono sto ona zeli,da razmisli sta osjeca i kako zeli postupiti,kako ce se osjecati u slucaju abortusa ili kakve ce zrtve morati podnijeti ukoliko odluci zadrzati djete - razmislja o tome sta ce reci mama i tata (tj. koliko ce grozno reagovati,a da ce reagovati negativno to je sasvim sigurno),sta ce reci prijatelji (koji se ponasaju jednako rizicno,ali su se uvijek spremni nasmijati tudjoj 'nesreci' i potruditi se da tudju muku ucine jos vecom),sta ce reci komsije (koje takodje u kuci imaju tinejdzerku neodgovornog ponasanja,ali ona je mamino i tatino zlato),sta ce reci bilo ko!

Zalosno je sto smo tako malo sposobni suosjecati sa nekim ili (ne daj Boze :roll: ) ponuditi svoju pomoc.
I u tako stresnoj situaciji,kada je mladoj djevojci najvise potrebna podrska i ljubav,svi je na neki nacin odbace,pocevsi od oca njenog djeteta,preko roditelja,pa do prijatelja i okoline.
Svi mi mozemo nesto uraditi da sprijecimo najgore,mada toga nismo ni svjesni.Kada bi se promijenilo ponasanje ljudi ovdje,kada svi ne bi imali tako negativan stav prema samohranim majkama,sigurna sam da bi se veci broj djevojaka odlucio zadrzati bebu.

Niko ne moze sam protiv "vjetrenjaca"!I najvece i najjace drvo,samo na ravnici,velika oluja ce iscupati,usprkos dubokom i jakom korjenju.Isto to stablo u sumi,pri jednakim uslovima,oluja ne bi mogla unistiti.
Mlade djevojke u takvom stanju nisu snazno drvece,mozda tek brsnjan koji trazi cvrsto stablo da se svije oko njega.

I na kraju bih dodala da osuda drustva pada samo na pleca mlade majke,a niko ne govori o tome da bebu nije ona sama mogla 'napraviti'.Svi su spremni da bace kamen samo na zenu (rodila ona kao samohrana majka ili abortirala) zanemarujuci cinjenicu da iza svega toga stoji i muskarac,koji bi trebao da snosi jednaki dio odgovornosti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2002, 18:07 
Veteran
Veteran

Rosy, nisam te pogrešno shvatio, samo sam objašnjavao šta mislim. Ne vjerujem da bi bilo ko uživao u abortusu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2002, 18:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Mislim da je abortus opravdan ako se ustanovi da je plod oštećen ili ako je potencijalna majka silovana. Sve ostalo su škakljive hipotetične varijante. (ovo sam već negdje pisala...)

Citiraj:
...osuda drustva pada samo na pleca mlade majke,a niko ne govori o tome da bebu nije ona sama mogla 'napraviti'.Svi su spremni da bace kamen samo na zenu (rodila ona kao samohrana majka ili abortirala) zanemarujuci cinjenicu da iza svega toga stoji i muskarac,koji bi trebao da snosi jednaki dio odgovornosti.

Uze mi riječ iz tastature... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2002, 19:31 
Veteran
Veteran

Ovaj.... meni su glupi ti 'slučajni' brakovi.
Nisu dvoje klinaca imali bijesa, pa napravili dijete. Mislim, nikakve ozbiljne namjere nije bilo, moglo bi se reći da ih je dijete zaskočilo iz zasjede. I oni se uzmu. Ali, cura je ta koja osjeti posljedice. Ona ostane trudna i sve što ide s tim, već su elaborirale Najgora i Venti. Jeste ružno da momak zanemari svaku odgovornost, ali mislim da je i taj prisilni brak ružna stvar.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2002, 21:23 
Voajer
Voajer

Znaci da vecina nas smatra da abortus treba da ostane legalano pravo majke tj. roditelja, a ne da se zabrani zakonom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2002, 01:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 10 Nov 2001, 01:00
Banjalucanko,da ti iskreno kazem nisam bas previse nacitan sto se tice ove teme ali sam gledao na ultrazvuk bebu u utrobi majke i mogu ti reci da se osim neke mutne slike nista i nevidi a kamo li srce.Da nebude zabune vidio sam to kada je moja zena isla na pregled a sto se tice jasnoce slike preko ultrazvuka mogao bih navesti "tonu"primjera gde je cika doktor rekao da ce biti musko ili zensko nije bitno a rodilo se ono drugo,znaci nevidi se previse a kamo li srce.
Asto se tice abortusa i dalje stojim iza toga da je to prvenstveno stvar zene koja je ostala u drugom stanju i glupost je to zabranjivati zakonom.Zene su ovako barem medicinski"zasticene"a ne kao u nekim drzavama sto idu kod raznoraznih nadriljekara i ostanu i bez zivota na kraju.

Vrh

Tema posta: o cedomorstvu
PostPoslato: 03 Avg 2002, 01:56 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
Evo sta zvanicna nauka i crkva kazu o cedomorstvu, ili blaze receno abortusu:

"Sa tacke gledista savremene biologije (genetike i embriologije) zivot coveka kao bioloske individue pocinje od momenta spajanja muske i zenske polne celije i obrazovanja jedinstvenog jedra, koje sadrzi neponovljivi genetski materijal. U toku citavog unutarmatericnog razvoja novi ljudski organizam ne moze se smatrati delom tela majke. On se ne moze porediti ni sa delom organa majcinog organizma. Zato je ocito da je abortus u bilo kom stadijumu bremenitosti namerni prekid zivota coveka kao bioloske individue".
dr V.A.Golicenkov, katedra embriologije, Bioloski fakultet, Moskovski drzavni univerzitet

"Sto se tice zena koje pripremaju otrove u nameri da izazovu pobacaj, kao i onih koje uzimaju otrove za ubijanje ploda, one podlezu kazni propisanoj za ubice"
Sesti Vaseljenski sabor

Prema zvanicnim statistikama, u srpskim zemljama se godisnje izvrsi oko 250000 abortusa, racunajuci posljednju deceniju.
Od 2. SR vise od jedne Srbije pobijeno je u utrobama "majki".
U svijesti nasih ljudi odlazak na abortus postala je sasvim normalna stvar, isto kao i odlazak kod zubara. Abortus se sada obavlja svuda, i u privatnim i drzavnim institucijama, evidentirano ili ne; eticki kolegijumi i ostale "gluposti" nasem narodu nisu potrebne. Radi se o obicnom "ciscenju" kako neki plemeniti ljudi nazivaju jedno od najradosnijih stanja u porodici.
Mnogi ljudi uopste nisu svjesni ni emocionalnih, ni zdravstvenih pa ni socijalnih posledica koje sam cin abortusa moze da proizvede.

Pravo zene - pravo na ubistvo
Nesumnjivo je da je kod nas abortus zakonski dozvoljen cin. Mislim da mi spadamo u jednu od malobrojnih zemalja svijeta gdje je abortus dozvoljen i djeci od 16 godina.
Pitanje prava zene na odluku u tom problemu dosta je relativizirano.
Svi mi imamo neka prava, i u ovom slucaju to se posmatra samo kroz prizmu zakonske opravdanosti.
Gdje je tu moralna opravdanost? To sto nam zakon daje za pravo da izvrsimo cin ubistva, da li nam to predstavlja dovoljan alibi/opravdanje za taj cin? Da li nas to cini boljima pred sobom, pred drugima?
Nezeljeno dijete? Pa i mnogi pojedinci u drustvu su nezeljeni. Sta da kazemo o invalidima.. ili penzionerima? "Beskorisni dio drustva, ne privredjuju, samo trose", pa zar i oni nisu nezeljeni?
Ali ne, njih jos uvijek nemamo pravo da ubijemo. Da li bi bilo opravdano kada bi postojao neki zakonski akt kojim bi mogli bez pravnih sankcija da ubijamo ljude iz tih kategorija stanovnistva? Upravo je tako nesto i postojalo u Hitlerovo vrijeme. Za napredak drustva i ustedu resursa bilo je nuzno osloboditi se nezeljenih i beskorisnih.
Tako imamo i danas, od misionara novog svjetskog poretka ustolicenu ideju da ljudi IMAJU PRAVO da ubiju, imaju pravo da budu izopaceni (i da tu izopacenost ekskluzivno sire) imaju pravo da cine sve sto im se prohte a sto je sasvim slucajno u koliziji sa interesima naroda i drzave.

Sam Soros govoreci o svom fondu "Otvoreno drustvo" i ideji koja ga je na to 'potakla', govori o proizvoljnom moralu, o stanju drustva u kojem se vrijednosti dinamicki mijenjaju, u "demo(no)kratskom" skladu sa misljenjima/poimanjima ljudi i tehnoloskim dostignucima.
Danas su pederi losi - sutra su dobri. Sve je to relativno, a najbolje je da bude upravo onako kako se bezglava gomila izjasni, naravno, prvo podobro ispranog mozga od strane masovnih medija, novih psihoanaliticara i inkvizitora. Da bi predstavljalo volju naroda. Ljudi najbolje znaju sta je najbolje za njih, nevazno koliko i gdje su obrazovani ili upuceni u problematiku.

Evo npr. da dam jos jedan podatak: prema anketi koja je sprovedena u RS (Patriot), od svih ljudi koji dolaze na abortus:
- 86% nikada nije koristilo ni jedan vid kontracepcije
- 82% je u braku
- 70% ima rijeseno stambeno pitanje
- 1,8 je prosjecan broj porodjaja (otprilike svaka zena ima po jedno dijete)

Iz ovoga je jasno da padaju najcesci argumenti branilaca 'ljudskih prava', kao sto su npr. vanbracna djeca ili problemi sa izdrzavanjem (a ovdje je stan najvece pitanje). Iako se mozda ovim malo i odlazi od teme (neminovno je), bitno je u svemu ovome navesti demonsko-egoisticku crtu karaktera nasih ljudi, bar u ova prevrtljiva postkomunisticko, prednovodobna vremena.
Ovo moze da bude jedan od odgovora na pitanje zasto smo nesrecan narod, zasto zivimo u bijedi, zasto nas svi j* i zbog cega smo ga poduvali.
Narod koji ubija svoju djecu je narod bez buducnosti.
Drzava koja dozvoli da joj se djeca ubijaju - a da ne raspravljamo sada o problemu starosne granice, penzionerima, radnoj snazi, obrazovanju itd ekonomiji globalno povezano sa ovim itd - ne zasluzuje (i prestace) da postoji.

Dakle, bar sto se mene tice, abortus ili utrobno cedomorstvo je zlo i nikome nikada ne moze donijeti koristi. Kada se govori o slucajevima kao sto su silovanje ili djeca sa hendikepima, tu je malo teze da se odredi.
Cak i pored toga mislim da u prvom slucaju to ne moze biti opravdanje za ubistvo neduznog djeteta, a traume u vezi sa tim su neizbjezne i sa i bez abortusa. Sto se tice hendikepa, to je isto pitanje, ali mogu vam reci da znam ljude sa raznim hendikepima koji zive i guraju se i mogu vam reci djeluju srecnije od mnogih zdravih!
Abortus zbog toga sto u nasoj okolini ne vole samohrane majke itd itd je cista glupost. Kada je pravila djecu trebala je o tome da razmislja. Zena koja u takvoj situaciji abortira ce gotovo sigurno da nastavi sa razvratnim zivotom, a ona koja se odluci da rodi dijete dobija sansu da se iskupi, i odgajajuci dijete, doprinese i svom duhovnom napretku i konacno spasenju.

Da rezimiram, pobornici abortusa mogu da izmisljaju svakojaka opravdanja, od kojih su neka ovdje pomenuta, ali ostaje neosporiva cinjenica da je sam abortus CIN LEGALIZOVANOG UBISTVA. Sam cin izbora poslije toga i tzv. ljudskih prava svodi se na izbor izmedju dobra i zla, da ne kazem izmedju raja i pakla, koji je i dat covjeku kao vrhunac slobode. Na vama je sta cete u tom slucaju da uradite. Naravno, i antiteisti medju vama mogu da imaju svoje 'argumente' i svoje poimanje svijeta, ali bitno je napomenuti da je individualna predstava/poimanje irelevantna stavka za sam logos.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 70 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]