Koliko ima istine u tome da je hrana od integralnog brasna zdravija, nisam siguran, ali da je dijetalna, u to sve manje sumnjam! Ako me sjecanje ne vara slavni Integralni stapici (produkt kompanije Aleksandrija) su slovili za dijetalnu grickalicu, zdravu grickalicu, i nisu imali nutritivni sadrzaj 100 grama proizvoda. Sjecam se da su neke osobe u svojim djetama koristile ove stapice, jer "ne goje"!
Nedavno kupujem integralne stapice, kad ono, na pozadini ispis sta stotinu grama sadrzi:
Proteina 7.1 grama
Ugljenih hidrata 46.0 grama
Masti
37.3 grama
Vlakana 6.8 grama
MIneralnih materija 500 miligrama
Energetska rijednost 2294.7 kJ (
548,1 kcal)
Elem, kada se sve sracuna, ovi integralni stapici ispadaju gori od cipsa! Masti kao u prici, kalorija na izvoz, a zbog niske cijene (100 g izmedju 0.40 i 0.50 KM) su dostupniji od cipsa, a vrlo su zarazni kad ih se pocne grickati.
Mene zivo interesuje nutritivna vrijednost divnog i krasnog (nije ironicno!) O'cake-a. Otprilike bih rekao, znajuci da je keks u pitanju, da kalorijska vrijednost zasigurno ne ide ispod 350 kcal/100 g, a vrlo je vjerovatno da dostize cak i 500 kcal/100g. Otuda valjda onaj osjecaj da ste pojeli betonski blok nakon jedne kutije od 210g integralnog O'cake-a
Kako ste vi gledali na "integralne" proizvode, jer godinama kruzi prica kako je integralno brasno zdravije od obicnog i dijetalno? Marketinski trik, ili jednostavno nisam upucen? Jedino mi se svidja sto stapici imaju velik postotak vlakana. Da li neko moze detaljnije da objasni blagodati integralnih proizvoda, da ne ispadne da sada pljujem na osnovu jednog proizvoda, ali ovi stapici nisu ni zdravi (mnogo masti) niti su dijetalni!