banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 19:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Idemo u Rim
PostPoslato: 19 Apr 2007, 09:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Dakle, šta ne propustiti?

Lisa naprijed, ostali stoj! :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2007, 12:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ne propustiti izaći na sve i jednoj stanici metroa! :D :D :D E ovako, kad budeš znala gdje si smještena, javi mi i tačno ću ti reći gdje je šta. Znam sve napamet, pješke sam ga prepješačila uzduži poprijeko. :D :D
Prvo: Ne plaćati ulazak u Colosseo - nije ništa posebno. Kad izađete tu na P.zza del Colosseo samo pičite prema P.zza Venezia koja je ogromna i odatle vam se dalje nastavlja Via del Corso - najveća ulica u Rimu. Tu su vam i radnje, al i skupe kafane. Ne sjedati slučajno!! Kava za ponijeti je na P.zza Venezia 1€, znači, tamo sjede samo i isključivo Amerikanci debelih guzica i džepova.
Dalje kad produžite glavnom ulicom puno ćete pješačiti, grad je prelijep i vrijeme je prelijepo. Stignete do P.zza di Spagna ili popularnije Španskih stepenica. Tu vam svi sjede, ali se ne smije jesti tako da se hrane (koju ste kupili usput) otarasite. (ima drot koji vas udalji) Bićete gladni od pješačenja, ali nikako nemojte jesti u Meku. Mek je šit teški. Hamburgeri su mislim 3€, a ne možeš se najesti - to već svi znate. Znači, jedite po domaćim kuhinjama i pekarama. Ima jedna odlična baš na P.zza di Spagna, ima milion vrsta pizza i komad je 3€. Tu i sladoled nije loš.
Obavezno otiđite na P.zza Navona. Tu vam je prelijepo, u blizini je i Campo dei Fiori i tu ima svega i svačega: radnjica slatkih i izgleda ludo. Prelijep je taj dio grada. Tu se može doći i busom, samo ja ne znam tačno koja linija, a išla sam uvijek pješke. Znači, nikako ne propustit to da vidite, tražite, pitajte. Slabo pričaju eng, probajte na talijanskom. Ne znam kako idete, ako se ide preko Marco Polo, onda znate koju rečenicu.
Obavezno otići na dvorac Sant Angelo. Penjanje na vrh je mislim 8€, al se vidi cijeli Rim. Pošto vjerovatno nećete biti u prilici da se penjete po brdašcima (osim ako ne nađete nekog da vas vodi tuda - teško je sami da potrefite).
Vatikan je predivan. Ja nisam mogla čekat na red da uđem u San Pietro, al sam prije tog bila u muzejima i Sikstinskoj kapeli. Nedeljom je besplatno, ulaz se čeka 3 sata, al se isplati deffinitivamente!! :D :D :D
Basilica San Pietro i trg su preprepredivni, mislim da je to najljepša crkva u Italiji. Ima jedna u Bologni koja je isto velika i divna, al mislim da je ova ljepša. Znate već (ko je išao u gim) kako je Štrumfeta bila uživljena - e pa kad vidite tu divotu uživo, shvatićete je. Znači, obavezno P.zza San Pietro, P.zza di Popolo (imate obe stanice metroa). Kupite plan grada da vam bude lakše, košta možda 10-ak €. Na planu imate nacrtane sve stanice i imate i buseve. Imate noćne buseve koji voze iste stanice kao metro A i B (crvena i plava linija). Ja sam zaboravila broj, al nastavak je MA i MB, to su jedini s tim nastavkom, notturno je za druge relacije. Notturno ima slovo N poslije broja, npr. 40N. Ovaj koji vama treba je možda 40MA, a možda je i neki drugi broj, al pitajte na Terminiju (to vam je željeznička u centru).
Najbolja mjesta za izlasje se nalaze na San Lorenzu. Tu vam je blizu univerzitet La Sapienza i tu su svakakvi pubovi i svašta nešto. Ne možete tamo doći metroom, već dođete do Tiburtine ili do Policlinico i odatle pješke. Ovaj moj post odštampaj - poslužiće ti. Obavezno otiđi da vidiš Sapienzu, ulaz je slobodan, imaju lijepi veliki park i fax je divan, upoznaćeš puno ljudi... Tu ti je i San Lorenzo, pitaj nekog.
Posjeti park Villa Ada, on ti je blizu Piazza del Popolo. Posjeti crkvu Santa Maria Maggiore. Izađeš ili na Terminiju ili na Vittorio Manuele (ja sam tu u blizini živjela :D ) i odatle pješke. Posjeti Villa Borghese i Galleria Borghese.
Još sam ti zaboravila reći, kad prođeš P.zza Venezia (al kad ideš od Koloseuma prema Piazza Venezia lijevo), popneš se na stepenice kod Foro Romano (stepenice su ogromne, vidjećeš ih) i vidi se jedna lijepa panorama Rima. A vidi se i Foro Romano - to su ti ostaci grada Rima, prapraprastari. Uglavnom, tu je prelijepo i preromantično! :D :D :D :D
Nemojte da ne odete na obalu Tibra. Prefino je!!
Ako stignete, posjetite i zoološki vrt. Imate jednu super ulicu Via di Quattro Fontane, pitajte gdje je to, ugl, njom se dolazi od P.zze di Spagna. Tu su vam na 4 ćoška raskrsnice 4 fontane. Ma prelijepo.
Zaboravih Fontana di Trevi. Znate već, bacite novčić i vratićete se... Tu vam je baš baš gužva, al je prelijepo. Možete se provući skroz unutra i sjediti na kamenju. Pazite da se ne skvasite, ima nevidljivih lokvi.. :lol:
Tu u blizini ne sjedajte i ne kupujte hranu - grozno je skupo! 2-3 ulice dalje ima jedan slatki kafić gdje ima puno vrsta kave. U principu u svakom barettu možete uzet kavu za ponijet, pa makar vam izgledao totalno bezveze... Cijene su oko pola eura sem na nekim extra fancy piazzama... Posjetite P.zza Barberini, slatka je i ima radnji okolo koje nisu loše za obići.
Sladoled gdje god da kupite - odličan je. Mada sam ja najbolji sladoled jela u Bologni. A i kava je svugdje savršena.
Ako je exkurzija, reci mi još koji grad, pa ću ti objasniti i za njega.
Što se tiče krpica, sve vam je od P.zza di Spagna pravo i na kraju lijevo u Via del Corso. Sve radnje koje poželite - od Diora do Miss Sixty-ja. Eto. Tu je i Zara blizu (između Fontane di Trevi i P.zza di Spagna), al naći ćete vi sve... Kupi plan obavezno, dosta će ti pomoći.
Ako imaš još koja pitanja, samo pitaj, tu sam.
Evo ti i jedna slika:
Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2007, 13:01 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Avg 2003, 10:10
Vidi ti EiLeen sto je obishla Europu :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2007, 13:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

To je samo 1 grad. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2007, 13:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Sep 2004, 18:48
1 grad - Vječni grad :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2007, 19:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Ima li tamo pubova dobrih?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2007, 20:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ima, naravno. :D Ima sve šta hoćeš.. :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2007, 20:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

I DIZNILEND?!?!?!!?!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2007, 20:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mislila sam na kafane.. Ti ga sad pretjera... Idi tamo u one Parize, pa tamo u Diznilend... :roll: :lol:
Ne, ozb, dobri su im pubovi... Dođi s Lidijom na jesen..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2007, 20:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Lidija ide u pariz... divno... Jok ja cu na Rose u setembru, meni dosta putovanja :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2007, 21:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Lisa, svaka cast. Post ti je zaista za stampanja u vodichu ;) Ali zaista :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2007, 22:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hvala. :D Vjerujem da će joj poslužiti jer nikad nije bila u Rimu. Bilo bi dobro da ga odštampa, jer tek kad dođe tamo skontaće šta sam napisala. :D Uglavnom, sretan put, Najgora! U Rimu ćeš se provesti savršeno, meni nije mjesec i po dana bilo dovoljno da sve obiđem i nauživam se. Ima tu još stvari o kojima se da pisati, al stavila sam samo ono najvažnije. Ne vjerujem da ćeš stići ni sve ovo da obiđeš, grad je velik i kad se ide pješke, gubi se puno vremena. Zaboravila sam Bocca della verita'... Ako te još nešto zanima, pitaj slobodno. Ubjedljivo najljepši grad u kojem sam bila. Nadam se da ideš sa ljepšom polovicom jer će ti tako boravak biti još veća uživancija. :D :D :D :D Ako pak nemaš ljepšu polovicu, naći ćeš je tamo. :lol: Popisaću ti fraze da se bolje snađeš... Et. 8)
Eh, da.. Zaboravih... Što se tiče supermarketa, ima na Terminiju jedan, al taj nije baš jeftin... Dakle što dalje od centra kupovat. Ima na Re' di Roma jedan veliki supermarket (to je bilo u blizini mog stana, pa sam tu kupovala). Dosta jeftin. Nikako nemoj kupovat hranu na ulici. Ako imaš kuhinju u kampu/hostelu/hotelu nakupuj se smrznute hrane i salata i živa bila.. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2007, 23:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 23 Jul 2001, 01:00
Treba ići na stadion, ekstra je, a i nije problem za naći... od Vatikana uhvatiš pravac i eto te kod stadiona. Gledanje italijanske utakmice uživo je poseban doživljaj, bez obzira na to ko je ljubitelj fudbala, a ko ne... Koloseum je super, impresivno je iznutra, veliko, a ulaz je bio za 1. maj 1 euro :)
Na španskim stepenicama je velika gužva, ali lijepe su, ono cvijeće i to... meni ništa posebno... crkva iznad stepenica se renovira već neko vrijeme... Fontana di Trevi je super, ali je gužva, ne možeš ni da je fotografišeš pošteno, odžeparili su mi prijateljicu kod nje... tu je i prodavnica voća gdje je 1 kg grožđa 14 eura hehe...
Trg San Pietro i crkva su moćni, čeka se u redu po dva sata da se uđe, ali kad se uđe ima se šta vidjeti... kretanje po crkvi je slobodno, mi smo se zavlačili u neke prostorije bez problema, ima svega... U to vrijeme je na trgu bila parada Ferrarija :D Bilo ih je tridesetak, od najstarijih pa do ovih novih, zvuk tih mašina na velikom trgu je da se naježiš :D
Mi smo išli u stari, radnički dio Rima preko rijeke, tamo je isto super, a nema puno turista... oronule zgradice, kafići sa dva stola u bašti, kapućino je ekstra... Tu sam pojeo pizzu, čisto da probam. Malo veći komad je bio 4 eura, i nije ništa posebno... očekivao sam više...
U metrou je interesantno takođe, linija A i B. Na liniji B vagoni su ofucani, komplet u grafitima, dok su na liniji A ekstra uređeni, sa LCD-ima itd. Ima dosta svirača koji za par centi zabavljaju raju u toku vožnje...
Što se tiče kupovine... ja sam sebi kupio cvike od indijca na ulici :) 7 eura su bile, ali nam je dao popust jer smo kupovali dvoje pa smo dobili za 6. :)
Toliko o Rimu iz muškog ugla... :D

P.S. U supermarketu na Terminiju ima Bavaria 0,66 l za 80 centi :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2007, 00:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Linija A ti je takva od aprila. :lol: Prije su vagoni bili isti kao u B liniji.
Postavi slike...Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2007, 09:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Teško da ću obići pobrojano za 5 dana, ali štampam sve, hvala. :)
To je ova tura koju organizuje Marco Polo, samo za razliku od prošle godine imamo u povratku noćenje kod Venecije i jedan dan za obilazak, mada je, po meni, Venecija opako precijenjena.
Ide li još neko?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2007, 10:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
nope, meni se Italija oduvijek gadila
jedino sto me interesuje je Koloseum ali zbog jedne stvari mi se tamo ne ide

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2007, 13:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Najgora je napisao:
Teško da ću obići pobrojano za 5 dana, ali štampam sve, hvala. :)
To je ova tura koju organizuje Marco Polo, samo za razliku od prošle godine imamo u povratku noćenje kod Venecije i jedan dan za obilazak, mada je, po meni, Venecija opako precijenjena.
Ide li još neko?

Da Venezia je bezveze... Ja sam bila na karnevalu i tad nije bilo loše, al inače ništa posebno. Šta očekivati od grada od 40 hiljada stanovnika?! :roll:
U Rimu ćeš se sigurno lijepo provesti, reci mi samo jesi smještena u kampu? Daću ti onda najlakši put kako da najviše obiđeš..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2007, 19:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2002, 18:16
teshko je reci,mogla bih sad milion stvari da nabrojim... da ga obilazish pola godine, imala bi shta da vidish... uglavnom je lisa nabrojala ono osnovno sto se ne propusta, i to sve bude na trku... sve mozes sama da nadjes, bez vodicha... kupi odmah kad dodjesh neku knjigu o rimu, bice ti mnogo lakse, ili uhvati nekog studenta arhitekture :D
a a obavezno reci ulicnim prodavacima da si iz BiH i dobicesh popust :D

nemoj da odustajes kad vidis koliki je red za ulaz u san pietro i vatikan... 3 sata cekanja, pa onda hodanja...ali se isplati

najbolja atmosfera, po meni, na navoni... vidjecesh :D

ono sto sam propustila su savremene gradjevine, ali naprosto je nemoguce sve stici... ali ako sluchajno stignesh pogledaj Auditorium (Renzo Piano) i Centar za savremenu umjetnost (Zaha Hadid) i molim te fotkaj, platicu ti :D

Slika

e da, ako se opet ide u one kamp kucice na nocenje, pazi da ne zakasnish na zadnji bus iz grada, jer taxi odera...

p.s.

EiLeen je napisao:
Kupite plan grada da vam bude lakše, košta možda 10-ak €. Na planu imate nacrtane sve stanice i imate i buseve.

ne mora kupovati... info pult, i tu dobijesh karte za dzh sa sve linijima i najznacajnijim gradjevinama...

mislim da Lisa nije spomenula Pantheon i Campidoglio od ovoga shto se mora vidjeti... josh ako stignesh preporuchujem da virnesh u crkvu San Giovanni in Laterano - Borrominijeve skulpture...

ma joj... ima toga

ali obavezno probaj sladoled, picu i kapucino... samo pazi gdje kupujesh...

uglavnom, lijep provod zhelim...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 17:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ide se opet u iste bungalove, hvala za praktične savjete. :)
Za fotke ne garantujem, uprkos ponuđenoj lovi. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 18:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Imaš bus blizu kampa, odatle metroom, plava linija ti radi do pola 12 dok se crvena zatvara u 9. Taxijem nisam nikad išla, al znam da je na poziv 20€. Al šteta je da ne vidiš noćni život Rima.. San Lorenzo je divan.
@baobab: nisam ja još svašta spomenula, neće vidjet ni pola ovog, al šteta... Vratiće se sigurno. :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]