Ne propustiti izaći na sve i jednoj stanici metroa!

E ovako, kad budeš znala gdje si smještena, javi mi i tačno ću ti reći gdje je šta. Znam sve napamet, pješke sam ga prepješačila uzduži poprijeko.
Prvo: Ne plaćati ulazak u
Colosseo - nije ništa posebno. Kad izađete tu na
P.zza del Colosseo samo pičite prema
P.zza Venezia koja je ogromna i odatle vam se dalje nastavlja Via del Corso - najveća ulica u Rimu. Tu su vam i radnje, al i skupe kafane. Ne sjedati slučajno!! Kava za ponijeti je na
P.zza Venezia 1€, znači, tamo sjede samo i isključivo Amerikanci debelih guzica i džepova.
Dalje kad produžite glavnom ulicom puno ćete pješačiti, grad je prelijep i vrijeme je prelijepo. Stignete do
P.zza di Spagna ili popularnije
Španskih stepenica. Tu vam svi sjede, ali se ne smije jesti tako da se hrane (koju ste kupili usput) otarasite. (ima drot koji vas udalji) Bićete gladni od pješačenja, ali nikako nemojte jesti u Meku. Mek je šit teški. Hamburgeri su mislim 3€, a ne možeš se najesti - to već svi znate. Znači, jedite po domaćim kuhinjama i pekarama. Ima jedna odlična baš na
P.zza di Spagna, ima milion vrsta pizza i komad je 3€. Tu i sladoled nije loš.
Obavezno otiđite na
P.zza Navona. Tu vam je prelijepo, u blizini je i
Campo dei Fiori i tu ima svega i svačega: radnjica slatkih i izgleda ludo. Prelijep je taj dio grada. Tu se može doći i busom, samo ja ne znam tačno koja linija, a išla sam uvijek pješke. Znači, nikako ne propustit to da vidite, tražite, pitajte. Slabo pričaju eng, probajte na talijanskom. Ne znam kako idete, ako se ide preko Marco Polo, onda znate koju rečenicu.
Obavezno otići na dvorac
Sant Angelo. Penjanje na vrh je mislim 8€, al se vidi cijeli Rim. Pošto vjerovatno nećete biti u prilici da se penjete po brdašcima (osim ako ne nađete nekog da vas vodi tuda - teško je sami da potrefite).
Vatikan je predivan. Ja nisam mogla čekat na red da uđem u
San Pietro, al sam prije tog bila u muzejima i
Sikstinskoj kapeli. Nedeljom je besplatno, ulaz se čeka 3 sata, al se isplati deffinitivamente!!
Basilica San Pietro i trg su preprepredivni, mislim da je to najljepša crkva u Italiji. Ima jedna u Bologni koja je isto velika i divna, al mislim da je ova ljepša. Znate već (ko je išao u gim) kako je Štrumfeta bila uživljena - e pa kad vidite tu divotu uživo, shvatićete je. Znači, obavezno
P.zza San Pietro,
P.zza di Popolo (imate obe stanice metroa). Kupite plan grada da vam bude lakše, košta možda 10-ak €. Na planu imate nacrtane sve stanice i imate i buseve. Imate noćne buseve koji voze iste stanice kao metro A i B (crvena i plava linija). Ja sam zaboravila broj, al nastavak je
MA i
MB, to su jedini s tim nastavkom, notturno je za druge relacije. Notturno ima slovo N poslije broja, npr. 40N. Ovaj koji vama treba je možda 40MA, a možda je i neki drugi broj, al pitajte na
Terminiju (to vam je željeznička u centru).
Najbolja mjesta za izlasje se nalaze na
San Lorenzu. Tu vam je blizu univerzitet
La Sapienza i tu su svakakvi pubovi i svašta nešto. Ne možete tamo doći metroom, već dođete do
Tiburtine ili do
Policlinico i odatle pješke. Ovaj moj post odštampaj - poslužiće ti. Obavezno otiđi da vidiš
Sapienzu, ulaz je slobodan, imaju lijepi veliki park i fax je divan, upoznaćeš puno ljudi... Tu ti je i
San Lorenzo, pitaj nekog.
Posjeti park
Villa Ada, on ti je blizu
Piazza del Popolo. Posjeti crkvu
Santa Maria Maggiore. Izađeš ili na
Terminiju ili na
Vittorio Manuele (ja sam tu u blizini živjela

) i odatle pješke. Posjeti
Villa Borghese i
Galleria Borghese.
Još sam ti zaboravila reći, kad prođeš
P.zza Venezia (al kad ideš od
Koloseuma prema
Piazza Venezia lijevo), popneš se na stepenice kod
Foro Romano (stepenice su ogromne, vidjećeš ih) i vidi se jedna lijepa panorama Rima. A vidi se i Foro Romano - to su ti ostaci grada Rima, prapraprastari. Uglavnom,
tu je prelijepo i preromantično!
Nemojte da ne odete na
obalu Tibra. Prefino je!!
Ako stignete, posjetite i zoološki vrt. Imate jednu super ulicu
Via di Quattro Fontane, pitajte gdje je to, ugl, njom se dolazi od
P.zze di Spagna. Tu su vam na 4 ćoška raskrsnice 4 fontane. Ma prelijepo.
Zaboravih
Fontana di Trevi. Znate već, bacite novčić i vratićete se... Tu vam je baš baš gužva, al je prelijepo. Možete se provući skroz unutra i sjediti na kamenju. Pazite da se ne skvasite, ima nevidljivih lokvi..
Tu u blizini ne sjedajte i ne kupujte hranu - grozno je skupo! 2-3 ulice dalje ima jedan slatki kafić gdje ima puno vrsta kave. U principu u svakom barettu možete uzet kavu za ponijet, pa makar vam izgledao totalno bezveze... Cijene su oko pola eura sem na nekim extra fancy piazzama... Posjetite
P.zza Barberini, slatka je i ima radnji okolo koje nisu loše za obići.
Sladoled gdje god da kupite - odličan je. Mada sam ja najbolji sladoled jela u Bologni. A i kava je svugdje savršena.
Ako je exkurzija, reci mi još koji grad, pa ću ti objasniti i za njega.
Što se tiče krpica, sve vam je od
P.zza di Spagna pravo i na kraju lijevo u
Via del Corso. Sve radnje koje poželite - od Diora do Miss Sixty-ja. Eto. Tu je i Zara blizu (između Fontane di Trevi i P.zza di Spagna), al naći ćete vi sve... Kupi plan obavezno, dosta će ti pomoći.
Ako imaš još koja pitanja, samo pitaj, tu sam.
Evo ti i jedna slika: