unamia je napisao:
Simplicity...
Nazalost ja mnogo vise znam o nasem zdravstvu ( a narocito o ljudima ! ukljucujuci i kolege koje ste spomenuli, nacine i oblasti magistriranja, doktroriranja, sticanja profesorskih titula na banjaluckom medicinskom fakultetu ) ukljucujuci i Zagreb, Beograd, Bihac, a i Banjaluku nego sto Vi mozete i da pretpostavite.
Da li znate da u nasem zdravstvenom obrazovnom sistemu nikad nije postojala a ni sada ne postoji subspecijalizacija iz reproduktivne endokrinologije / patologije trudnoce / onkologije / uroloske ginekologije / adolescentne i djecije ginekologije ?
Znate li da nasi Yu ginekolozi prozivaju sebe 'subspecijalistima' bez dobijenog znanja i vjestina u dodatnom visegodisnjem treningu, nego na osnovu samostalne odluke da se tako zovu ? ili da se time bave ? ili da su prosto zaintiresovani za to ? A NE KVALIFIKOVANI !!!
Da li znate da specijalizacija iz ginekologije i akuserstva u nasem sistemu traje 4 godine a svuda u naprednom svijetu 5 godina ? Da svaka od tih nabrojanih specijalizacija traje od 2-3-4 godine ?
Problem naseg zdravstva / drzave / edukacije...nije samo u neimastini...nego mnogo dublji i nazalost veci u ljudskom umu. Postoji duboki engram haosa, povrsnosti, neodgovornosti, i nazalost parade neznanja i hvalisanja u nasem sistemu koji se razvio kao zvijer od ranih devedesetih, koji se nece promijeniti za slijedecih 50 godina, cak i ako postanemo bogata zemlja !
Ako ste Vi u toku svog obrazovanja bili ozareni nivoom informacija koje ste dobili i nacinom poducavanja, i nemate nikakvih primjedbi, sto bi bilo nerealno i neosnovano reci za jedan fakultet koji egzistira u RS poslednjih 10-tak godina...onda je vrijeme da se mrdate iz naseg tamnog vilajeta, i dozivite obrazovanje u urednoj normalnoj drzavi, profesore koji su placeni da Vas uce i treniraju da postanete samostalni i sposobni da obavljate svoj posao, i da budete ponosni sto ste pripadali jednoj genearaciji koja je izrodila odlicne stomatologe svjetskog nivoa !
Ako Vasa glad za znajem i obrazovanjem, ostane zadovoljena ponudom banjalucke stomatologije onda cete se odlicno uklopiti u staru lokalnu mudrost...bolje biti prvi u selu, nego zadnji u gradu !...i nikada necete znati gdje se nalazite u odnosu na Ljubljanu ? Bec ? Houston ? jer Vama vise ni ne treba...banjalucki nivo ce biti najbolji na svijetu, jer nista drugo necete ni vidjeti ! a onaj ispod brda vidi upravo onoliko koliko treba...
NARAVNO DA BANJALUCKI ZDRAVSTVENI SISTEM IAKO U NEIMASTINI IMA SIGURNO 20-30 ODLICNIH LJEKARA ZA KOJE CUDOM NIKO NE ZNA I NIKO IH NE POMINJE, JER ONI NAZALOST NEMAJU TAJ KAFANSKI I POLITICKI MARKETING !!! NOMINA SUNT ODIOSA !
JA SE NADAM DA TAJ KOJI VODI TRUDNOCU VASOJ RODJACI I CIJE IME NISTE SPOMENULI I JESTE JEDAN OD MOJI VRLO DRAGIH KOLEGA...NEKO JE U TEMI 'kakvo nam je zdravstvo' NAVEO IME DR MLADENA SUKALA, KOJI JE DIVAN COVJEK I JOS BOLJI LJEKAR !!!
TO JE 'ROLE-MODEL' LJEKARA KOJI BI SVAKI PACIJENT POZELIO SVUDA NA SVIJETU I JA SAM PONOSNA STO GA ZNAM.
Vasa iskljucivost u nacinu razmisljanja ide sa mladoscu i mene to ne ljuti, ali nastojte radi svog licnog duhovnog napretka kao i prosirivanja obrazovnih potencijala, da ne dajete generalne izjave o stvarima , a posebno ne o ljudima koje dobro ne poznajete ili o temama koje niste dobro 'sazvakali'...uvijek ima neko ko zna vise od svakog od nas !
one hell of a post...RESPECT

Doktore