banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 13:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 638 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 32  Sledeća

Da li koristite duvanske proizvode?
Da 38%  38%  [ 84 ]
Ne 62%  62%  [ 137 ]
Ukupno glasova : 221
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2007, 21:58 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Quiting is hard.
Not quiting is harder.
http://www.youtube.com/watch?v=-YjrkBYDDQM

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2007, 22:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Prestao pa opet poceo,ali sam bar smanjio

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2007, 22:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Citiraj:
Quiting is hard.

Paaa...i nije...mislim..nije...Stan mi blista (svaki put kad pomislim na cigaru ja se hvatam krpe da uposlim ruke i mozak), imam upalu misica (kad mi nemam viste sta spremati okrecem pedale na biciklu ili gazim po steperu), zdravije se hranim (navukla sam u kucu voca i povrca pa je i to dobra kompenzacija za cigaru)...sve u svemu...od 01.02. sam na dobrom putu odvikavanja.

Prvi dan je bio laksi..od drugog...drugi od treceg...treci od cetvrtog...(meni nesto naopako al' ajde)...Pijem pola solje kafe (dnevno - jer i na to sam se opasno navukla) a i kafa bez cigara (bar meni) - nikako ne ide. Prvu kafu (bez koje nisam mogla da razgovaram) zamjenila sam crnim cajem....

Na dobrom sam putu..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2007, 22:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Okt 2006, 20:59
Helena je napisao:
Na dobrom sam putu..

Samo naprijed... mozes ti to ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2007, 22:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Helena, o's kafu? :)

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2007, 22:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

V@nja - necu.... danas sam dnevnu dozu popila :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2007, 23:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2006, 22:11
superhik je napisao:
E sad se i meni prestaje.

Javicu vam ako uspijem..

-uuu jesi povodljiv :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2007, 23:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Sep 2004, 18:48
Jesam.

Uzasan sam! 8) 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2007, 12:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2002, 18:16
pamella_morrison je napisao:
s druge strane, oni koji previse "pljuju" po pusacima me mnogo nerviraju, pustite ljude da zive kako oni hoce.... :evil:

vjerovatno ne bi tako razmisljala kada bi imala u kuci srcanog bolesnika pusaca kojeg nikako ne mozes natjerati da prestane...

kako pomoci nekome ko je zbog cigareta(izmedju ostalog) bio tako blizu smrti da prestane, a ne moze sam?
postoji li u bl neki program odvikavanja, bilo sta...?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2007, 15:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
ba0bab je napisao:
pamella_morrison je napisao:
s druge strane, oni koji previse "pljuju" po pusacima me mnogo nerviraju, pustite ljude da zive kako oni hoce.... :evil:

vjerovatno ne bi tako razmisljala kada bi imala u kuci srcanog bolesnika pusaca kojeg nikako ne mozes natjerati da prestane...

kako pomoci nekome ko je zbog cigareta(izmedju ostalog) bio tako blizu smrti da prestane, a ne moze sam?

naravno da bih, evo i zasto -
pravi odgovor na tvoje pitanje ne postoji....jer :
-sve se moze kad se zaista hoce
-svako SLOBODNO BIRA svoju sudbinu (to niko nikome ne moze oduzeti koliko god to htio)-u tome i jeste poenta!

(pocetak odvikavanja pusaca, alkoholicara, narkomana lezi u njima samima - kao sto je pocinjanje istog bilo do njih... svi drugi mogu samo POKUSATI shvatiti, reci, pomoci..... jednostavno je tako )

to je ugao iz kog ja vidim svaki takav problem, nisam imala konkretno srcanog bolesnika pored sebe, ali slicnih slucajeva je bilo....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2007, 15:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2002, 18:16
Citiraj:
svi drugi mogu samo POKUSATI shvatiti, reci, pomoci

eto, vidis kako to ljepse zvuci od ovog
Citiraj:
oni koji previse "pljuju" po pusacima me mnogo nerviraju

niko ne pljuje.. :wink:

razumijem ja to sve, isto tako kao ti sam razmisljala na pocetku.. ali godinu dana cekanja je ipak previse... sad valja isrpobati sve metode.. :naka: :lol:

ozbiljno, ako u bl postoji nekakvo savjetovaliste neka mi javi, hvala!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 22:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Fotografija djelotvornija od pisanih upozorenja
Rezultati istraživanja provedeni u četirima zemljama, SAD-u, Kanadi, Britaniji i Australji, u kojima je na raznim stranama svijeta sudjelovalo oko 15.000 dobrovoljaca, pokazali su da upozorenja o štetnosti pušenja iskazana na fotografijama djelotvornije utječu na svijest pojedinca da prestane pušiti od pisanih upozorenja.

Fotografija djelotvornije od pisanih upozorenja
Istraživanje Sveučilišta Washington pokazalo je i da su redovita pisana upozorenja, napisana velikim i masno otisnutim slovima također djelotvornija od nekih drugih koja je teže zamijetiti.U Velikoj Britaniji će se na upozorenja o štetnosti pušenja koja će se iskazivati fotografijama prijeći već tijekom ove godine. Kanada koristi grafička rješenja, poput primjerice teksta objavljenog na kutiji cigareta, prema kojemu pušenje uzrokuje impotenciju, a ispod njega je prikazana odbačena cigareta.Australci pribjegavaju velikim pisanim upozorenjima na kutijama cigareta, koje su uveli prije osam godina, a tekst otisnut manjim slovima u Sjedinjenim Državama koristi se još od 1984.Na pitanje primjećuju li takva upozorenja, oko 60 posto kanadskih pušača odgovorilo je da ih često zamjećuje, u Australiji je na isto pitanje potvrdno odgovorilo 52 posto pušača, a u SAD-u 30 posto.Većina pušača 'najbolje' je reagirala na fotografije s prikazima
kancerogenih promjena što ih uzrokuje pušenje u usnoj šupljini, na plućima, mozgu i drugim organima."Ovo istraživanje pokazuje da bi u svakom slučaju trebalo poduprijeti prijedlog britanske vlade o tomu da se na kutije s cigaretama uskoro stave i fotografije", smatra predsjednica anti-pušačke udruge "Ash" Deborah Arnott. "Pozivamo vladu da ustraje na prikazivanju što sugestivnijih fotografija bolesnih organa na kutijama s cigaretama te da to pravilo uvede što je prije moguće."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2007, 22:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2006, 22:47
Helena, cestitam, samo hrabro u borbu protiv dimova. :lol:
Prestaj, sestro, imas moju punu podrsku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2007, 22:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

11 minuta - borba...al' ne zalim se :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2007, 22:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2006, 22:47
Prouci pomno onaj site sto sam ostavila, hrvatski, na prethodnoj strani, meni je stvarno pomoglo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 00:13 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 09 Jan 2007, 17:59
MOJ ISCRPAN STAV O PUŠENJU:

1. Pušiti je totalno neracionalno, glupo, kretenski. Ranijih godina, recimo 50ih nije bilo tako jer se nije znalo mnogo o štetnosti pušenja, a bilo je i jako popularno pušiti i postojala je pušačka kultura. Ali danas, kad neko konzumira proizvod na kome masnim crnim slovima u podebljanom okviru piše "Pušenje ubija. Duvanski dim šteti ljudima u vašoj okolini. " a sa druge strane istim stilom "Pušenje izaziva rak pluća, rak usne šupljine, rak jednjaka, ..." - pušenje mi dođe isto ko da si uzeo pištolj da se ubiješ. (uostalom pušenje UBIJA)
Dakle o štetnosti pušenja po zdravlje više nema šta da se priča, ali sada da vidimo šta je sa pušačkim ćejfom? E pa, i to je izmišljotina. Ćejf ne postoji. Nauka kaže, da nikotin stimuliše mozak kod onih koji na njega nisu naviknuti (osjećaj prijatnosti, bolja koncentracija), ali kad neko već postane ovisnik (što pušači jesu) nikotin samo dovodi mozak u normalno stanje - a bez nikotina, mozak pušača je ustvari destimulisan i ne funkcioniše kako treba (apstinencijalna kriza). A "ćejf" dolazi od prelaska iz destimulisanog u normalno stanje. Zato to i nije pravi "high" , nego se pušačima samo ČINI da je to HIGH kad iz krize pređu u normalu. (ko kad ti se užasno piša, pa kad se konačno ispišaš bude ti gotiva iako si ustvari samo zadovoljio najosnovniju potrebu) NAPOMENA: Nepušači su stalno u normali, tj. njima je stalno je stalno HIGH - po kriterijumu pušača. E to je najjači argument zašto je pušenje totalna glupost. Neko se truje i baca pare da bi mu raspoloženje variralo od sniženog (kad mu fali cigara) do normalnog (kad puši). A bez trovanja i bacanja para na cigare, raspoloženje bi mu stalno bilo normalno.

2. Priča se o "teroru nepušača" - po meni je veći teror pušača. Što bi ja kao nepušač pristao na to da me neko sistematski truje. Pored toga dim SMRDI. (možda čak i više od prdeža koji je svim društvenim normama striktno sankcionisan, a nije štetan po zdravlje)

3. Ovisnicima o nikotinu bi preporučio žvake sa nikotinom - iz prostog razloga što su one mnogo čišće od cigara, ne sadrže ni jednu od onih 4000 toksičnih materija iz cigara osim nikotina, a u potpunosti im zadovoljavaju potrebe za nikotinom. I to ne nužno kao sredstvo za odvikavanje - po meni je OK i to da neko "pređe" na žvake. (njihova štetnost je zanemarljiva u poređenju sa cigarama, ne smrde, a ispunjavaju istu funkciju kao cigare- recimo "Nicorette" su odlične)

4. Super je preći na "Nicorette" bez obaveze prestanka konzumiranja nikotina, još bolje je prestati unositi bilo kakav nikotin, a najbolje je nikada ni ne početi.

5. I ja sam probao cigare i popušio jedno 30-tak cigara ukupno u životu u roku od jedno dvije godine, a ima već više od godinu ipo dana da nisam popušio ni jednu niti ikada to više namjeravam. To je bilo čisto eksperimentisanje, zanimalo me kakav je to vrag kad svi puše ko ludi, i ispravno sam zaključio da je u pitanju obično sranje. Probao sam i "Nicorette". Ovo sam napisao čisto da ne mislite da sam totalno neupućen.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2007, 17:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2007, 12:36
Et` prestadoh prije 10 mjeseci,i ne namjeravam se vratiti cigaretama,sreca pa sam pusila samo 2 godine pa i nije bilo katastrofalno odviknuti se.

Pusacima treba samo malo da se skoncentrisu i shvate da je njihovo tijelo hram koji savrseno funkcionise bez dima i nikotina,i da sve ono sto ih privlaci u cigaretama prevazidju i nadju bolji i zdraviji stimulans za tijelo,mozak,culna uzivanja....sve ostalo je stvar navike i vracanje u zivot nepusaca postaje cista rutina....

A nova svjezina duha i tijela svakim danom raste dok postepeno ponovo cvjetate osjecajuci slobodu(to mi je jedna od najvaznijih stvari,za razliku od starog osjecanja cigara tad,cigara uz kafu,cigara prije...cigara poslije...cigara kad sam nervozna...cigara kad sam tuzna)

it`s all in your head :wink:

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2009, 10:33 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 16 Feb 2009, 14:15
PUSENJE!!! Mogu vam reci,najgori su bivsi pusaci tj. oni koji su prestali pusiti,po onoj narodnoj "POTURICA GORI OD TURCINA" :evil:

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2009, 10:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Jesu odvratni su, kako su samo mogli da izdaju svoj narod pushacki, kosti im zemlja izbacila, prestali da se truju i smrde, odrodi!

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2010, 22:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Nikad u životu nije pušila, a umire bolno i polagano zbog pušača oko sebe!
Žena koja boluje od završnog stadija plućne bolesti - danas možda takva priča ne bi bila čudna da se ne radi o ženi koja nikada u životu nije kupila cigarete, nego ih je prezirala.

Lynda Mitchel, 52- godišnjakinja, umire od kronične plućne bolesti, a oduvijek je prezirala duhanske proizvode. Lynda za svoju bolest krivi roditelje koji su pušili do 60 cigareta dnevno.

Nekadašnji radnici u tvornicama cigareta izdali su priopćenje u kojem upozoravaju roditelje na veliku štetnost pušenja za njihovu djecu.

- Umrijet ću od plućne bolesti zbog pušača iz svoje okoline, a cigarete nisam nikad kupila. Majka je imala naviku zapaliti cigaretu čim se probudi, a dnevno je pušila i do 60 cigareta. Prije 50 godina ljudi nisu shvaćali koliki su štetni učinci pušenja, tada su svi smatrali da je to moderno - kaže Lynda.

Kao tinejdžerica, kada su informacije o bolestima uzrokovanima pušenjem počele dolaziti u javnost, bila je nemoćna u svom naumu da majku odvikne od pušenja. Kada je njena majka shvatila što je napravila vlastitoj kćeri, a to je bilo početkom 90-ih, prestala je pušiti, ali onda je za to bilo prekasno jer je šteta na njenom djetetu već bila učinjena. Lynda je nekoliko puta oboljevala od upale pluća, a sve je dovelo i do težih oblika astme, piše Daily Mail.

Jedna zapaljena cigareta u autu, kao večer provedena u zadimljenom noćnom klubu

Kako bi pokušali popraviti situaciju, roditelji su ju sa 9-godina poslali u školu bordanja kako bi bila na svježem zraku. To su prakticirali pet godina.

Lynda vjeruje da je njezina majka oduvijek znala za moguće popratne štete od pušenja, međutim, tada se nije znalo da i pasivno pušenje može napraviti toliku štetu.

- Ja sam dokaz da pasivno pušenje čovjeka zbilja može ubiti. Naša pluća nisu potpuno formirana sve do 25 godine. Ljudi nesvjesno ubijaju svoju djecu pasivnim pušenjem - Lynda dodaje.

Lyndini roditelji su apsolutno upućeni u sve i svjesni su svega. ''Ubijaju svoje dijete'' jer je dokaz pred njima.

- Jedna zapaljena cigareta u autu i sa otvorenim prozorom može značiti isto kao i da svoje dijete prisiljavate da provede vrijeme u zagušljivom noćnom klubu - nastavlja Lynda.

Lyndina bolest je službeno dijagnosticirana 2003. godine, međutim doktori vjeruju da boluje već od '80 - ih godina. Bolest je kronična kombinacija bronhitisa i upale pluća uzrokovana česticama dima koje su bile okidač koji je odgovaran za takvu reakciju u plućima. Dovod zraka postaje smanjen, a disanje otežano. Lynda zbog bolesti koristi samo 24 posto svojih pluća, a svakodnevno koristi bočice sa kisikom. Njena svakodnevna obaveza je i uzimanje od 20 do 25 i lijekova koji su joj propisani, uključujući i one za smanjenje bolova, kao i steroide. Sama se ne može okupati, obući, pa čak niti skuhati šalicu čaja jer se brzo umara, a veliki oslonac joj je nezin suprug Sean, 52.

Prestaje se onda kad je prekasno

Bolest je u završnoj fazi. Doktori ne mogu reći točne prognoze, ali sigurni su da će umrijeti od te bolesti. Lynda trenutno sudjeluje u kampanji Britanske zaklade za plućne bolesti u kojoj se želi izboriti za zabranu pušenja u automobilima ako su prisutne osobe koje imaju manje od 18 godina.

- Da nisam bila okružena pušačima kroz život, sad bih se vjerojatno bolje osjećala i ne bi pričala o tome kako ću uskoro umrijeti. Volim svoju majku i ona voli mene, ali sada više nema mjesta za ispriku. Umirem teškom i sporom bolešću, voljela bih kada drugi roditelji ne bi dopustili da se to dogodi njhovoj djeci - zaključuje Lynda.

Njezin očuh koji je došao u njihovu obitelj kada je ona imala dvije godine, umro je od upale pluća sa svojih 60 godina.

Njezina majka, June, boluje od upale pluća, a dijagnosticiran joj je i rak prije dvije godine. Tvrdi da nikada ne bi pušila da je znala koliko to pušenje utječe na zdravlje njezinog djeteta. Kada je saznala što je učinila Lyndi, nikada više nije pušila u njenom području.

http://dalje.com/hr-zivot/nikad-u-zivot ... ebe/311161

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 638 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 32  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]