nesoxy je napisao:
primjetio sam da dosta stranica koje posjecujem sa tim browserom ne mogu da otvorim. uglavnom je bila rijec o stranicama banaka preko kojih provjeravam stanje na racunu
...
pricao sam drugarom oko toga i on mi je tvrdio da je jedini razlog tome to da su ljudi koji su pravili te stranice negdje u kodu upisali da se ta stranica moze gledati samo sa IE. medjutim. jedna druga osoba, vrhunski IT expert, mi je rekao da fireFox jednostavno nije u stanju da ucita, generise, te stranice.
Djelomično su u pravu i jedan i drugi. Nekad stranica (ili server) izbaci poruku o grešci ako ne koristiš IE iako stranica može da radi i pod Firefoxom. Tad se to rješava "User Agent Switcher" ekstenzijom za Firefox kojom se Firefox predstavlja kao IE i radi sve normalno. Takav je slučaj sa jednom BL bankom. Provjera računa se mogla obaviti i pomoću Firefoxa.
S druge strane postoje sajtovi koji koriste ActiveX skripte koje rade isključivo u IE. Kod njih ne pomaže ova FF ekstenzija, jer FF jednostavno ne podržava ActiveX i stranice ne rade kako treba.
Konačno, da nema Firefoxa/Mozille ljudi bi još koristili Internet Explorer 5 i Opera vjerovatno ne bi bila besplatna. Firefox mnogo brže prikazuje stranice nego IE i bolje prati preporuke
W3C. Prednost IE je jedino u tome što mnogi Web dizajneri rade stranice isključivo za IE (zato što ga je do pojave Firefox-a koristilo preko 90% korisnika računara). Sad se i to polako mijenja, pa u Evropi već ima preko 20% korisnika Firefoxa.
IE je tipičan primjer zloupotrebe Mikrosoftovog monopola na području operativnih sistema. Zbog raširenosti Windowsa, MS je uspio da nametne korisnicima IE koji je vrlo daleko od najboljeg pretraživača. Isto je i sa Windows Media Playerom i Windows Messengerom, ali to je već druga tema.