banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 19:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Okt 2006, 00:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 07 Avg 2006, 11:22
Nisam znao gde da stavim ovu temu pa evo ovde...Ja i kolega smo napravili kombinovanu utp - wireless mrezu. Bavimo se time vec vise od dvije godine. Pokriveno je naselje sunca i dio lausa, za sada ima oko 20 tak korisnika. Ako ima jos ljudi iz naselja sunca da bi se spojili nek se jave ovde. Ili ako ima grupa ljudi na lausu (posto je on slabo pokriven) da se uradi neki wireless. Iskustva imamo prilicno sa tom opremom, upali smo bruka para dok smo neke stvari skontali. Nekazem da nesto znamo vise od drugih, ovo je sve cisto uradjeno zato sto mi ovde udaljeni 5 minuta do centra(pjeske) nikad nismo imali normalan telefon a kamoli nesto drugo... Ulozeno je mnogo truda i para, vremena da se to sve uradi. Kao sto znate postoje mnoge wireless mreze u gradu. Za internet imamo blic i zonu, a tu je i blwireless. Medjutim mi smo odradili lan mrezu utp kablom koji je dugacak vise od 1,5 kilometara. Postignuto je kopiranje filma na udaljenosti od oko 300 metara u jednom smijeru za svega 3 ipo minute sto je recimo brze nego kad kopirate film sa cd-a. Totalno nemoguce stvari koje niko nije povjerovao dok se nije sam uvjerio. Sto se tice wireless-a on radi na 54, a dio i na 108 mb/s medjutim svi znate da su to smijesne cifte i da je wireless vrlo relativan i da covjek sa njim nemoze garantovat ni 1 mb/s pod nekim uslovima. Dakle citava ova moja prica je vezana za to da ako ima ljudi u naselju sunca ili na lausu ako ima grupa ljudi, da se javi da vidimo moze li se sta napraviti. poz

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 11:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2005, 00:10
e ovo podrzavam
ovako kada se ljudi dogovore i naprave nesto konkretno

PIK Radnja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 15:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ma nema druge, ovo je jedini nacin da se nesto napravi, svi kradu pare. Uzimaju ogromne zarade za te mreze. Pa sam lanaco je radio takve mreze i komplikovao poslove samo da bi uzo lovu. Ovo je sasvim neki drugi pristup, na dobrovoljnoj bazi, jer nam nije u interesu da varamo nikog.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2006, 12:12 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Apr 2006, 00:30
Takodje podrzavam i interesuje me sta bi trebalo od opreme da se na to prikljuci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2006, 18:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Sto se tice opreme to je vrlo relativno, a zavisi od polozaja pojedinca u odnosu na predajni dio. Dakle postoji mogucnost da se mozete spojiti sa obicnim USB wireless uredjajem koji kosta oko 35 maraka ali takodje ta cijena se moze popeti i do 200 km. Danas je situacija takva da je cijena opreme pala i da se sada dobar AP moze kupiti za oko 100 km (ovislink-panex), antene se mogu nabaviti za oko 60 maraka i kabal za oko 30-tak maraka. Cini se puno ali spajanjem na neku od mreza tek postajete svjesni koiko koristi mozete imati od racunara. Sam racunar po meni nevrijedi nista ako nije na nekoj mrezi. Sad sam se toliko navikao na ovo da jednostavno komp nebi ni koristio da nemam mreze. Onda nekoristimo vise telefon, sve se preko mreze odvija. Ono nezoves kolegu vise nego ga samo kontaktiras preko mreze. Al ode ja nasiroko.... Sto se tice pravljenja opreme tj. antena to licno nebi nikom preporucio jer sam se sa tim bavio par mjeseci i dosao do zakljucka da je najbolje to kupiti sve gotovo. Jer nema sanse da se antena napravi da valja, sve je to lose, a vremenom postaju sve slabije i slabije. Vjerujem da u nekim ravnicarskim djelovima te pravljene antene rade ali kod nas sve je to slabo. A osim toga jako je tesko napraviti antenu da je jaca od 12 db, a kod nas je smijesno bilo sta ispod 16 db. I glavna stvar kod pravljena antena je ta sto opet morate kupiti kabal koji kosta 30 maraka, zatim konektor koji je 16 maraka... Tako da se i cijena pravljene antene popne na 50 maraka pa zasto onda neuzeti gotovu,novu. Moze se sve to krpiti sa koaksijalnim kablom ali nije to to, jer se na svakom spoju te antene gubi oko 3 db, sto znaci da na ta dva spoja na aneteni izgubite 6 decibela, ostane recimo 6 a toliko ima i antena koja dodje uz uredjaj, dakle nedobije se nista. Vecini ljudi ovo je skupo ali sta ja znam po meni vrijedi para, jer kad se kasnije saberete ustedite mnogo. Nema vise telefonskih racuna, nema iznajmljivanja filmova, trazenja muzike itd... itd... Ono idemo na fazon da je potpuno svedno kako neko dodje do opreme, da li pravi, kupuje ili samo dadne lovu da mi to uradimo. Da li neko zna nesto o tome pa da sam uradi dio, svedno mi jer ionako sto smo do sada uradili niko nemoze reci da smo ga zakinuli za marku. I kad dobijemo lovu odemo u panex ili negde kupimo opremu i dadnemo ljudima racun. Et toliko....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2006, 01:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Sep 2006, 01:57
trt a kako bi se ja mogao spojiti na vasu mrezu, ja sam bas zaintresovan za suradnju, zivim tu odma pored switcha i imam svoj kabl od 25 metara
sta dobivam spajanjem trebal se sta placati :D :D :D :D :D :D :D

PS:I ja sam radio ovaj projekat sta sere ovaj MAJSTA :grab: :grab:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2006, 16:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

haha acide konju pa ti si vec spojen kablom sta oces i ti na wireless.E nemores jednom guzicom na dve stolice,kupi jos jedan komp pa cemo te spojit...Ustvari sad ces i dobit novi komp samo dobro osmirglaj auto :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2006, 04:52 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Sep 2006, 01:57
:D :D :D :D :D :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]