banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 18:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2006, 16:32 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Apr 2006, 17:24
Monika ! na tebe je red !

Citiraj:
Kako da obrazujemo tvoju prijateljicu i naucimo je da i u 16-oj godini zivota VOLI VISE SEBE NEGO BILO KOJEG DECKA !?!?!
Imas li ideju Monika ? Jako bih cijenila da mi das 'hint' kako da neke informacije o sopstvenoj tijelu, tijelu muskarca i seksualnim aktivnostima naucimo bezbolno tvoju drugaricu, i da joj to bude 'skolska torba sa neophodnim gradivom za njen cijeli zivot !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2006, 17:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
monika_2 je napisao:
unamia je napisao:
Za Moniku...

- Ako nece nista od ovog da uradi, potrebno je da uradi test na trudnocu 2 nedjelje poslije nezasticenog odnosa da vidi da li je u drugom stanju, jer bilo kakav test prije toga ne postoji, a ginekoloskim pregledom kao i ultrazvucnim se moze ustanoviti trudnoca tek oko 6-7 nedjelja od poslednje menstruacije !

Hvala puno! Imam još jedno pitanje u svezi testa na trudnoću.Ako je odnos imala 28.10. kada bi bilo najbolje napraviti test?A kada ići kod ginekologa?

zar na testu za trudnocu ne pise da utvrdjuje postojanje trudnoce vec nakon 7-10 dana nakon nezasticenog odnosa??? ili druga vrsta - 1 dan nakon izostanka menstruacije????- zar to nije tacno? (nekako sam mislila da treba vjerovati onome sto pise :fadein:)
molim samo kratak odgovor ako nije problem? hvala unapred

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2006, 22:20 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Apr 2006, 17:24
Nisam napisala ali mislim 2 nedjelje poslije nezasticenog odnosa u jednom regularnom ciklusu ( 25-35 dana ), jer tada je najveca sansa da dodje do ovulacije, sto se poklapa sa tim sto ste procitali na uputstvu za drugi test...dan ili dva nakon izostanka menstruacije...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Nov 2006, 14:41 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 14:14
pozdrav

Poslednji put menjao elektra dana 12 Dec 2006, 23:07, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2006, 23:33 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 25 Jul 2006, 14:37
Za Gljivice- moj (laicki) savjet je da pronadjes na internetu dijetu kojom se regulisu gljivice, odn. "kandidijaza" ili candidiasis. Takodje, postoje prirodni lijekovi koji bi ti bili bolji nego geonistin ili canesten.
Bez tangica, sintetickog vesa, dnevnih ulozaka, pranje bez ikakvih deterdzenata, i ostala preventiva...

Vrh

Tema posta: obavestenje
PostPoslato: 12 Dec 2006, 01:04 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2006, 03:31
pozdrav svima....

ako kojim slucajem neko od vas prati i drugi - doktor.co.yu forum, na kom je Unamia takodje odgovarala na pitanja "online pacijenata" i ostavila pravu riznicu informacija (reda velicina sabranih dela Edvarda Kardelja.... misli se na kolicinu, naravno Slika ), sigurno ste u toku i znate da je na forumskom "godisnjem odmoru" (neodredjeno dUUUUUUze vreme), a ako ne - sad znate.... pa mozete prelistati odgovore odande - http://www.doktor.co.yu/forum/viewforum.php?f=10
(koristite opciju "trazi" - pa cuknete kljucnu rec/reci, ime autora - obgyn..... nema teme o kojoj nije pisano)

pozdrav i sve najbolje, nooneelse

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2007, 19:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 09:44
deleted

Poslednji put menjao Juliette dana 24 Avg 2010, 12:08, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 11:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Moze,jer ima tatu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 12:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
Nije mi jasno zasto djevojke traze savjete o jednoj tako vaznoj stvari preko interneta??? Bez namjere da omalovazavam unamiu...ali zar nije bolji pregled kod ginekologa vec ovo. Unamia nije mi jasno jedno. Ako si ginekolog valjda ti treba biti jasno da na ovaj nacin ne mozes dijeliti savjete. to valjda svaki doktor zna. Zalosno mi je ovo.
Za vas djegvojke: Zasto se ustezete posjeta ginekologu i trazite savjete preko neta'

На высокий берег на крутой.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 14:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Zašto da ne malo se raspitati, a za nešto ozbiljnije se podrazumjeva ginekološki pregled.

Mene interesuje doslovno šta znači termin "zavaljena materica"?
Znam dosta žena kojima je rečeno da imaju zavaljenu matericu a imaju djecu. Kakav je problem s takvim položajem materice?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 15:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Nek@d_sam_bio_W@lter je napisao:
Nije mi jasno zasto djevojke traze savjete o jednoj tako vaznoj stvari preko interneta??? Bez namjere da omalovazavam unamiu...ali zar nije bolji pregled kod ginekologa vec ovo. Unamia nije mi jasno jedno. Ako si ginekolog valjda ti treba biti jasno da na ovaj nacin ne mozes dijeliti savjete. to valjda svaki doktor zna. Zalosno mi je ovo.
Za vas djegvojke: Zasto se ustezete posjeta ginekologu i trazite savjete preko neta'

To je zato sto ljudi obavljaju posao mehanicki,pa i pored mnogo pregleda i doktora, problem i dalje ostaje nerijesen.Iz tog razloga pitaju osoba koja je ,vjerujem, jako kompetentna po tom pitanju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 16:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Laoce, vise ce biti razlog jer mnoge djevojke ne posjecuju ginekologe iz samo njima znanih razloga (sramota, taboo, ko ce znati). Ne znam kako ce forum prije rijesiti problem od pregleda (makar bio mehanicki). I naravno, nije samo do doktora kakav ce biti pregled nego i do samog pacijenta.

I slazem se sa Walterom, ovde se pitaju stvari koje nikako drugcije ne bi trebale da se rjesavaju osim pregledom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2007, 19:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
sve je to u redu ali Unamia nije odgovorila ni na jedno pitanje vec dobrih mjeseci i mjeseci..... :x
i mislim da bi tema trebala ostati ako vec postoji potreba za njom a da se nadje neko drugi ko ce odgovorati na pitanja ili tako neko rijesenje....
jer ovo je potpuno besmisleno......

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2007, 00:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Avg 2001, 01:00
unamia je napisao:
Simplicity...

Nazalost ja mnogo vise znam o nasem zdravstvu ( a narocito o ljudima ! ukljucujuci i kolege koje ste spomenuli, nacine i oblasti magistriranja, doktroriranja, sticanja profesorskih titula na banjaluckom medicinskom fakultetu ) ukljucujuci i Zagreb, Beograd, Bihac, a i Banjaluku nego sto Vi mozete i da pretpostavite.

Da li znate da u nasem zdravstvenom obrazovnom sistemu nikad nije postojala a ni sada ne postoji subspecijalizacija iz reproduktivne endokrinologije / patologije trudnoce / onkologije / uroloske ginekologije / adolescentne i djecije ginekologije ?

Znate li da nasi Yu ginekolozi prozivaju sebe 'subspecijalistima' bez dobijenog znanja i vjestina u dodatnom visegodisnjem treningu, nego na osnovu samostalne odluke da se tako zovu ? ili da se time bave ? ili da su prosto zaintiresovani za to ? A NE KVALIFIKOVANI !!!

Da li znate da specijalizacija iz ginekologije i akuserstva u nasem sistemu traje 4 godine a svuda u naprednom svijetu 5 godina ? Da svaka od tih nabrojanih specijalizacija traje od 2-3-4 godine ?

Problem naseg zdravstva / drzave / edukacije...nije samo u neimastini...nego mnogo dublji i nazalost veci u ljudskom umu. Postoji duboki engram haosa, povrsnosti, neodgovornosti, i nazalost parade neznanja i hvalisanja u nasem sistemu koji se razvio kao zvijer od ranih devedesetih, koji se nece promijeniti za slijedecih 50 godina, cak i ako postanemo bogata zemlja !

Ako ste Vi u toku svog obrazovanja bili ozareni nivoom informacija koje ste dobili i nacinom poducavanja, i nemate nikakvih primjedbi, sto bi bilo nerealno i neosnovano reci za jedan fakultet koji egzistira u RS poslednjih 10-tak godina...onda je vrijeme da se mrdate iz naseg tamnog vilajeta, i dozivite obrazovanje u urednoj normalnoj drzavi, profesore koji su placeni da Vas uce i treniraju da postanete samostalni i sposobni da obavljate svoj posao, i da budete ponosni sto ste pripadali jednoj genearaciji koja je izrodila odlicne stomatologe svjetskog nivoa !
Ako Vasa glad za znajem i obrazovanjem, ostane zadovoljena ponudom banjalucke stomatologije onda cete se odlicno uklopiti u staru lokalnu mudrost...bolje biti prvi u selu, nego zadnji u gradu !...i nikada necete znati gdje se nalazite u odnosu na Ljubljanu ? Bec ? Houston ? jer Vama vise ni ne treba...banjalucki nivo ce biti najbolji na svijetu, jer nista drugo necete ni vidjeti ! a onaj ispod brda vidi upravo onoliko koliko treba...

NARAVNO DA BANJALUCKI ZDRAVSTVENI SISTEM IAKO U NEIMASTINI IMA SIGURNO 20-30 ODLICNIH LJEKARA ZA KOJE CUDOM NIKO NE ZNA I NIKO IH NE POMINJE, JER ONI NAZALOST NEMAJU TAJ KAFANSKI I POLITICKI MARKETING !!! NOMINA SUNT ODIOSA !

JA SE NADAM DA TAJ KOJI VODI TRUDNOCU VASOJ RODJACI I CIJE IME NISTE SPOMENULI I JESTE JEDAN OD MOJI VRLO DRAGIH KOLEGA...NEKO JE U TEMI 'kakvo nam je zdravstvo' NAVEO IME DR MLADENA SUKALA, KOJI JE DIVAN COVJEK I JOS BOLJI LJEKAR !!!
TO JE 'ROLE-MODEL' LJEKARA KOJI BI SVAKI PACIJENT POZELIO SVUDA NA SVIJETU I JA SAM PONOSNA STO GA ZNAM.

Vasa iskljucivost u nacinu razmisljanja ide sa mladoscu i mene to ne ljuti, ali nastojte radi svog licnog duhovnog napretka kao i prosirivanja obrazovnih potencijala, da ne dajete generalne izjave o stvarima , a posebno ne o ljudima koje dobro ne poznajete ili o temama koje niste dobro 'sazvakali'...uvijek ima neko ko zna vise od svakog od nas !

one hell of a post...RESPECT :) Doktore :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Avg 2007, 13:49 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Avg 2007, 11:28
možete li mi reći šta sve može smanjiti djelovanje kontracepcijskih pilula?
mogu li prirodni antibiotici uticati na to?
da li ekstencilin utiče?

Hvala unaprijed!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2007, 06:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Maj 2005, 12:23
green eyes je napisao:
možete li mi reći šta sve može smanjiti djelovanje kontracepcijskih pilula?
mogu li prirodni antibiotici uticati na to?
da li ekstencilin utiče?

Hvala unaprijed!

Pa pise ti na pojedinim kontracepcijskim kontraindikacije....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2007, 11:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2006, 22:47
Djelotvornost oralnih kontraceptiva moze biti znatno oslabljena zbog istovremene primjene lijekova koji izazivaju indukciju mikrozomalnih enzima jetre. Ti lijekovi su karbamazepin, grizeofulvin, fenitoin, fenobarbiton,primidon, ampicilin- penicilin, tetraciklini, a iznad svega rifampicin.
Medjunarodna asocijacija za planiranje porodice preporucuje da se za vrijeme primjene gore navedenih lijekova, posebno rifampicina, preduzimaju dodatne mjere zastite od nezeljene trudnoce i sedam dana poslije prestanka primjene lijeka koji izaziva mikrozomalnu aktivnost jetre.
U slucaju da tih 7 dana padnu u vrijeme redovne sedmodnevne pauze, trebalo bi odmah nastaviti sa novim pakovanjem predvidjenim za sljedeci ciklus od 21 dana.

Ako ti nije nesto jasno, pitaj ponovo.
Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2007, 11:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2006, 22:47
Paracetamol mozete koristiti , kad god hocete , dok koristite kontraceptivne pilule. On ne umanjuje efikasnost pilule pa ne treba da se brinete zbog eventualne trudnoce.
Samo u slucaju koriscenja antibiotske terapije( bilo koje) savetuje se dopunska zastita prezervativom za svaki odnos koji se desi u vreme kao i 7 dana nakon zavrsene antibiotske terapije. Ostali lekovi koji se cesto koriste npr. Brufen, Paracetamol, Andol, Eferalgan..., mogu se slobodno koristiti jer ne uticu na efikasnost pilule. Drugi lekovi sa kojima treba biti obazriv tokom koriscenja kontraceptivne pilule su lekovi sa tzv. " centralnim delovanjem" ( tj. antidepresivi, antipsihotici, jaci sedativi, antepileptici i sl.) ali predpostavljam da ni jedan lek te vrste ne koristite jer ste dobrog opsteg zdravlja. Takodje je primeceno da neki biljni preparati na bazi kantariona ( tj.oni koji imaju vecu koncentraciju kantariona u sebi) mogu uticati na efikasnost pilule pa izbegavajte sistemsku upotrebu takvih biljnih preparata.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2009, 08:42 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 12 Maj 2009, 08:34
Zadnju menstruaciju sam imala 7.4.,jučer sam bila kod ginekologa koji je uradio ultrazvuk i prilikom pregleda mi je rekao da je menstruacija izostala zbog stresa. Nalaz glasi ovako "Uterus u AVF homogen ravnih ivica dim. 3,2 x 3,4 x 7,1 cm. Endometrium 0,50 cm. Desni ovarium bliže uterusu dim. 3,3 x 2,0 cm., sa večim brojem nezrelih folikula. Lijevi ovarium 2,6 x 2,1 cm., sa večim brojem nezrelih folikula." Rekao mi je da ne postoje nikakve šanse da sam trudna, ali da uradim beta HCG i dao mi d apijem Dabroston da bih ubrzala menstruaciju. Beta HCG nisam uradila jer razmišljam o tome da odem na razgovor kod drugog ginekologa pa ako mi i on preporuci isto onda bih ga uradila. Molim vas recite mi koje je vaše mišljenje i šta mi preporučujete da uradim? Unaprijed hvala

Vrh

Tema posta: hmmmm
PostPoslato: 12 Maj 2009, 12:42 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 12 Maj 2009, 12:39
Vidim da se ObGyn povukla sa forum jos prije 2 godine i,usput, naljutila se da niko nista ne pita...
Nije eticki i odgovorno postavljati dijagnoze preko Interneta.Prije svega.
Jedno je dati neki pametan savjet,drugo-lijeciiti online.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]