banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 22:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 98 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Nov 2006, 12:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Podzemna saobraćajnica u centru grada?

izvor:
http://www.banjalukalive.com/index.php? ... Itemid=127

Stručnjaci Urbanističkog zavoda RS u ponedjeljak su u prepunoj sali Banskog dvora predstavili Nacrt revizije regulacionog plana dijela centra grada na Vrbasu, poslije čega je održana stručna rasprava.

Izgradnja podzemne ulice ispod dijela Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića od Narodnog pozorišta RS do hotela "Palas", koja bi trebalo da rastereti saobraćajnu gužvu u centru grada, jedan je od prijedloga koji se nalaze u Nacrtu izmjene Regulacionog plana centralnog područja grada.

Predstavnici Administrativne službe grada su naveli da se nadzemnim dijelom ove ulice više ne bi saobraćalo, već bi se njom kretali isključivo pješaci.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Administrativne službe grada Verica Kunić kazala je da se svaki plan donosi kako bi se jedan prostor u gradu pravilno osmislio, a da njegovo ostvarivanje, kao sljedeći korak, zavisi od novca kojim grad raspolaže.

- Banja Luka ima veliki problem, oskudno centralno područje ispresijecano ulicama. Zbog toga smo došli na ideju da se od Narodnog pozorišta Srpske do hotela "Palas" napravi podzemna saobraćajnica - istakla je Kunićeva.

U ovom nacrtu se kao prijedlozi nalaze i izgradnja malih trgova ispred zgrade Muzeja RS i Narodnog pozorišta RS, izgradnja podzemnih garaža na lokacijama pored Tehničke škole, pored stadiona Borca, preko puta zgrade Vlade RS i pored novog objekta "Tržnice".

Za stručnjake republičkog Urbanističkog zavoda dio centra kod hotela "Palas", robne kuće "Boska" i parka "Petar Kočić", praktično je uređen i slijedi samo oplemenjivanje.

Planirana je i dogradnja hotela "Palas", završetak centralne gradske zone, dok bi Gajeva ulica, koja se nalazi iza robne kuće "Boska", prema ovom nacrtu trebalo da bude otvorena za saobraćaj samo za ona vozila koja snabdijevaju robnu kuću i u kojoj će biti oformljen novi parking.

Na lokaciji stare autobuske stanice, prema prijedlogu, trebalo bi da bude izgrađen novi poslovni objekat, dok bi novi objekat iste namjene trebalo da se nalazi i pored sadašnjeg objekta GP "Krajina".

Na zelenoj površini gdje je nekada bila robna kuća "Zenit" planirano je stvaranje velikog trga i izgradnja poslovnog objekta, koji mora imati uređenu pješačku površinu i koji svojim izgledom ne smije odstupati od ostalih okolnih zgrada.

Planirana je i izgradnja objekta na uglu ulica Kralja Petra Prvog Karađorđevića i Vuka Karadžića, koji će sa zgradom republičkog parlamenta, Narodnim pozorištem Srpske i Arhivom Republike Srpske činiti cjelinu.

Za stručnjake Urbanističkog zavoda Republike Srpske jedan od najproblematičnijih dijelova centra Banje Luke je bio onaj kod bioskopa "Kozara". U tom dijelu grada, gdje se nalazi najviše stambenih objekata, parkiranje je praktično onemogućeno, kao i saobraćaj za vozila.

Za Bulevar cara Dušana je preloženo da se formiraju novi potezi ljetnih bašta i fontane.

Nacrtom revizije regulacionog plana dijela centra grada predviđena je izgradnja nekoliko fontana i gradskih bašti, koje će uljepšati izgled Banje Luke.

U Urbanističkom zavodu Republike Srpske smatraju da bi ispod svakog većeg objekta, koji bude građen u centru grada na Vrbasu, trebalo da budu napravljene i parking garaže.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2006, 13:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Nešto mi je to kratko... prvo je bila priča da će podzemni put ići od Palasa do Mljekare, a da će čitav taj potez glavne ulice biti pretvoren u šetalište.

Citiraj:
Na zelenoj površini gdje je nekada bila robna kuća "Zenit" planirano je stvaranje velikog trga i izgradnja poslovnog objekta, koji mora imati uređenu pješačku površinu i koji svojim izgledom ne smije odstupati od ostalih okolnih zgrada.

E baš da vidim kako će ovo da izvedu! :lol:

Uglavnom podržavam ovo, centar grada je stvarno sramota... Ali glavni prioritet mora biti sređivanje Palasa :evil:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2006, 13:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Maj 2006, 14:27
Auuuu,mogu da zamislim koliko bi to kostalo......hm da izracunamo.........200000000KM X Dk(Davidoviceva konstanta-priznata mjerna jedinica u KRAD sistemu mjera)=800000000000KM.Pa nije tako ni lose kao sto sam mislio.............

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2006, 13:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2005, 18:30
Citiraj:
da izracunamo.........200000000KM X Dk(Davidoviceva konstanta-priznata mjerna jedinica u KRAD sistemu mjera

:lol: Care.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2006, 14:39 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Ajme majko....jos ako je nasi budu pravili a ne neka strana firma, ne vjerujem da ce to biti dugotrajno. A jos kad uzmemo u obzir da se desi koji zemljotrescic... Srusice se i ona gore glavna cesta, a o podzemnoj ne smijem ni da razmisljam. Slika

Kad vidim samo kako 'napreduju' sa onim autoputom i baustellom na relaciji Klasnici - BL, ne vjerujem da ce od toga ista biti. Kad vidim samo onaj mostic kako je tanak, imam osjecaj da bi se srusio i kad bi jedan bicikl stao na njega a planirano je za auta, kamione i autobuse, itd. :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2006, 14:42 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
Warrior of the Light je napisao:
E baš da vidim kako će ovo da izvedu! :lol:

zar je to tesko? samo daj brdo mermera po vrlo povoljnoj cijeni od 300.000.000 koji uvoze iz Ultrahta...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2006, 14:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Gdje onaj SRC?

Banjaluka 2278. godine...
Slika
Ova voda je, pogadjate, Crkvena...

A sto se tice lower weckera u Banjaluci, dobra ideja... nisam expert pa ne znam koje ce stvari povuci za sobom sto pozitivne sto negativne. Sve je to super, ali to podrazumjeva ogromne parkinge u radijusu 500 m od recimo Parkica za min. 3000 vozila!

Ja bih taj podzemni put pravio tamo od Gradke trznice, bas tamo gdje dolazi ulica sa Gradskog mosta i pravo ispod Palasa i trga pa do tvornice duvana.

Poslednji put menjao Molotov dana 16 Nov 2006, 15:07, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2006, 15:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

A ta gradjevina mastovitog oblika ce biti najveca gradjevina na svijetu,svetiliste za sve base jumpere all over the world,a zvace se...................Giand Dildo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2006, 15:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
YgapHuk je napisao:
A ta gradjevina mastovitog oblika ce biti najveca gradjevina na svijetu,svetiliste za sve base jumpere all over the world,a zvace se...................Giand Dildo.

To na engleskom, a kako na nasem kad se prevede, na srpskom brate?
:wink:
Ej, sala na stranu ali ovo za podzemnu varijantu je OK, nista spektakularno jebo te, najobicnija tunelcina za avte.
Uf, sta bi se moglo kafica onda otvorit gore... basti ko u prici... a kafa 2 EUR.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2006, 15:38 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pa vidi brate sliku na avataru,Rodniju je engleski maternji.. :D .......ime zgrade bi bilo.......Veliki Vibrator........
A sto se tice kafe 2 eura........hm........za koju godinu ce ovi sto su se nafutrali razgulit po Dominikanskim Republikama,a raja koja ostane nece imati ni platu 2 ojra a kamoli za kafu........sad ce "ekonomski strucnjaci " i kvazirodoljubi reagovati kao sta ja to bulaznim,pa mi zivimo u Zitnici Evrope,ekonomskom Lavu i Divu.......kamo srece lijepe

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2006, 15:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
Bolje da naprave podzemnu do Slovenije pa da normalno odemo u Evropu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2006, 16:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Okt 2006, 15:16
Fino je to zamisljeno,samo bojim se da je malo preskupo za nase uslove.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2006, 17:13 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
nista im nije skupo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2006, 17:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
projekte u smislu raznih poboljsanja - pozdravljam.
Ali smatram da treba dosta rasprava o ovakvim pitanjima, studija izvodljivosti, fuknkcionalnosti, jer to su dugorocni projekti koji daju new look nashem gradu.

Vodjenje rasprava o finansijama...smatram da je besmisleno. Ako grad ima dobar prihod (koji svi mi placamo,istina, ali boze moj, takse, porezi, svagdje se to placa na svijetu..) , a i pored toga ako grad moze da podigne kredite, a moze i sve to da napravi, zasto da ne. Svi veliki projekti idu na kredit, o kesiranjima je suludo razgovarati.

Mada iskreno, meni je bolja varijanta da gl. ulica u gradu ostane i dalje u smislu u saobradjnice, jer glupo je praviti tunel kroz zemlju, jer znajuci kolika instalacija ide ispod zemlje (vodovod, struja, grijanje, odvodi, kolektori, josh na to sve crkvena ispod bulevara.....), to bi bilo mnooogo izdataka i posupljenja u projektima...

Mnogo je bolja varijanta po meni napraviti podzemne prolaze na 3 mjesta recimo, kojima ce prolaziti pjesaci, gdje ce biti radnje i ostali sadrzaji. A kolovoz fizickim barijerama (betonskim ogradicama otprilike 50-60 cm visine) razvdovijti od postojecih trotoara i na taj nacin onemoguciti kretanje pjesaka preko saobracajnice. Nesto poput Terazija u BG.
Smatram da pjesacka zona u toj mjeri nije potrebna i nesto mi glupo od epicentra grada praviti siroko pjesacko polje, bolje je napraviti trgove na vishe mjesta , sa pjesackim stazama.

Poslednji put menjao simplicity dana 16 Nov 2006, 17:40, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2006, 17:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2004, 16:27
Citiraj:
Nacrtom revizije regulacionog plana dijela centra grada predviđena je izgradnja nekoliko fontana i gradskih bašti, koje će uljepšati izgled Banje Luke.

ma ja pa opet neki 4 milona markica

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2006, 18:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
...mislim da je taj poteznik do Mljekare,kako neko reče, prevelik
zalogaj za nas... Daj Bože da oni urade samo ovaj dio, pa se ostalo
može izvesti 20 puta lakše... a da je isplativo - isplativo je!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2006, 18:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Kada ovo napravimo trebamo se cuvati terorista

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2006, 20:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
SIJUKS je napisao:
Kada ovo napravimo trebamo se cuvati terorista

Kad se ovo napravi nas nece biti :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2006, 22:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Okt 2006, 15:16
Bas me interesuje gdje su kontali izmjestiti one autobuske stanice ispred boske i poste,posto sam vidio da se planiraju neki stambeno poslovni objekti na staroj autobuskoj,a i preko puta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2006, 00:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2005, 03:59
Tomo_Sokota je napisao:
Bolje da naprave podzemnu do Slovenije pa da normalno odemo u Evropu.

Prvo skolarce slati u Meksiko na probno kopanje a nakon diplome tunel. ;)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 98 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]