banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 00:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 74 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2006, 17:11 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Nov 2002, 10:28
druze ja sam zavrsio svoje
kontaktiraj me na priv pa cu ti reci, ali iskreno
mislim glupo mi ovde iznositi ja sam ovo ja sam ono, ipak je to privatna stvar zar ne?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2006, 17:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2005, 19:36
pelikan je napisao:
mislim glupo mi ovde iznositi ja sam ovo ja sam ono, ipak je to privatna stvar zar ne?

Zasto se stidis jeli te sramota mozda ???????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2006, 18:01 
Početnik
Početnik

chova iz kingstona je napisao:
pelikan je napisao:

Zasto se stidis jeli te sramota mozda ???????

tebe pogotovo!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2006, 18:03 
Početnik
Početnik

zvaljavi :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2006, 18:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
pelikan je napisao:
zvaljavi :D

Ti bi zaposlio kad bi imao. E stvar je u tome sto ti nemas niti ti odlucujes. I caps ima ogromne veze sa osnovnom net kulturom, postovanju sugovornika na forumu i normalnoj diskusiju, ali vidim da si ti vjerovatno nedavno kupio racunar pa odlucio da isprobas i taj internet pa da na njemu lijecis svoje frustracije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2006, 18:46 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
Evo jos jedne internet tuce! Sad ce ove dve internet siledzije zasukati svoje internet rukave i pokazace jedan drugom ko je veci internet junosa! Uh kad samo krenu pljustati internet samari i udarci, ima da bude dobro! Evo ja donosim internet kokice! :popcorn:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2006, 23:00 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Jul 2005, 22:07
buahahahaha :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2006, 09:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2003, 12:01
pelikan je napisao:
jos da dodam i ovo:

Nema potrebe da se studenti priv. fakul. zaposljavaju, posto oni uveliko vec rade u jakim firmama (tajko ih zaposlio) pa mogu odvojiti i malo od te svoje plate za diplomu, znas ono paralelno studiranje i rad :wink:

ti bas nemas veze sa zivotom...otkud ti znas da svi studenti priv. fakulteta rade u jakim firma ili da su ih ocevi zaposlili?? Postoji li negdje statisticki izvjestaj o tome? Ja sam svoje skolovanje platio kreditom i moj otac nije direktor nikakve firme niti ima svoju firmu. I takav je slucaj sa oko 80-85% studenata na priv. fakultetima. Bar sto ja znam...
I chova iz kingstona te je fino pitao da kazes javno i iskreno koju si srednju skolu zavrsio i sta sada studiras ili si studirao...ili se bojis reci...
Ja cu ti odmah reci da zavrsio ETS.
BTW ono sto je bitnije za dobijanje nekog posla od diplome jeste preporuka uglednih profesora koji su predavali po svjetskim univerzitetima.

pelikan wrote::
Citiraj:
Ma to su samo bombasticni naslovi da bi se privukao sto veci broj studenata!
To je MARKETING!!!!
Sertifikate danas djeli svako ziv!!!

zar ti stvarno mislis da bi se najjaci fakultet za menadzment u jugoistocnoj evropi ( http://www.iedc.si ) spustio na takav nivo i djelio sertifikate tek tako, daj mucni svojom tintarom, ako je uopste imas...dokaz koliko koji fakultet vrijedi ogleda se u referencama profesora koji predaju na fakultetu...pa zar stvarno mislis da fakultet na kojem predaju profesori sa Harvarda, Stanforda, Kellogg Business School, IMD, INSEAD i London School of Economics smije i moze tek tako davati certifikate, a otidji i na http://www.ceeman.org pa pogledaj ceeman board, pa onda sam prosudi o cemu je rijec, ako si uopste u stanju....i nemoj me vise nerviratiiiiiiiii

pozzzzz

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2006, 19:40 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Sep 2006, 18:51
Flashman koje si godine zavrsio ETS i koji smjer ako nije tajna?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2006, 21:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2005, 19:36
Flashman cestitam na zadnjem poleznom ispitu :x :x :x :x :x

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2006, 22:16 
Početnik
Početnik

Vratimo se malo na temu - zasto mislite da Fakultet za poslovne studije nije na zadovoljavajucem nivou u odnosu na PIM ili Fakultet poslovne ekonomije- jel imate neke realne argumente?

FYI. to je jedini privatni faks gdje se stice zvanje "diplomirani ekonomista".. dok recimo na Fakultetu poslovne ekonomije (na Apeironu) stice se zvanje "Diplomirani menadzer poslovne ekonomije".. na PIM-u je to recimo "Diplomirani menadzer" itd. itd..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2006, 07:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

trikolor je napisao:
Vratimo se malo na temu - zasto mislite da Fakultet za poslovne studije nije na zadovoljavajucem nivou u odnosu na PIM ili Fakultet poslovne ekonomije- jel imate neke realne argumente?

FYI. to je jedini privatni faks gdje se stice zvanje "diplomirani ekonomista".. dok recimo na Fakultetu poslovne ekonomije (na Apeironu) stice se zvanje "Diplomirani menadzer poslovne ekonomije".. na PIM-u je to recimo "Diplomirani menadzer" itd. itd..

zavrsio ets 2003 god...

btw. ko ti je rekao da se samo na tom fakultetu stice zvanje "dipl. ecc.". Na PIM-u nije zvanje "diplomirani menadzer" nego "diplomirani ekonomista - menadzer po usmjerenju". Ljudi raspitajte se malo vise kad nesto pisete....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2006, 18:05 
Početnik
Početnik

Vidis, meni su drugacije rekli u studentskoj sluzbi.. no nema veze.

Nego Faukletet za poslovne studije - jel znas nesto vise o njemu - ali objektivno - a ne "rekla kazala" ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2006, 09:09 
Početnik
Početnik

:D

upravo sam svoju babuupisao na fakultet poslovne ekonomije.
Rekli joj u penzionom ako donese diplomu da ce joj povecati peMziju!!!

:D

trenutno je na 3 godini
Razmislja se i opostdiplomskim :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2006, 09:12 
Početnik
Početnik

ma vasi takozvani fakulteti su nistavni i to je ISTINA NAD ISTINAMA.
Samo se vi busajte vreme sve iskristalise i pokaze!!
Pa i rektor BL univ je rekao da fakulteti nicu ko PILJARE
hehehehehhe

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2006, 10:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

pelikan je napisao:
ma vasi takozvani fakulteti su nistavni i to je ISTINA NAD ISTINAMA.
Samo se vi busajte vreme sve iskristalise i pokaze!!
Pa i rektor BL univ je rekao da fakulteti nicu ko PILJARE
hehehehehhe

pa jel ti znas da je danasnji BL rektor dok jos bio dekan ekon. faxa potpisao dokument o saradnji ekon. faxa i fakulteta za poslovni inzenjering i menadzment.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2006, 12:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Boze, oko cega se vi svadjate.

Smatram da jedina 2 fakulteta na nasehm podrucju koja su kvalitetna i koja ozbiljno pristupaju edukaciji dipl. menadzera, dipl. adrministrativnih radnika i sl su : BLC-Banjaluka Collage i Poslovni inzinjering u Cajevcu.
Sve ostalo, ima masu nekih odjeljenja, nema kadra, nema svoje prostorije, nema uslove i sl. Ovo govorim zato sto poprilicno poznajem situaciju u ovakvim institucijama.Moja jaca polovina studira menadzment, a osim toga, u bliskoj vezi sam sa ljudima koji svoje vrijeme posvecuju radu i napretku takve jedne institucije.

Masa je divljih skola, odjeljenja, gdje se za par mjeseci sticu diplome, korupcije i sl. No stace se tome u kraj. Usvojen je Zakon o Visokom obrazovanju i znam da je dosta stvari regulisao po pitanju privatnih fakulteta. Ici ce kompletna revizija, uslovi za osnivanje, vodjenje, postojanje istih, nisu bas tako lako ostavrljivi, uvodi se kontrole kvaliteta, obavezne medjunarodne sertifikacije, uvodjenje licenci, osnivanje uoblicenih profila i zanimanja, po klasifikaciji zanimanja itd. itd. masa stavri.

Druga stvar, istina je da su dipl. ecc koji zavrsavaju ekonomski fax, rezignirani jer masu radnih mjesta popunjavaju dipl. menadzeri, a otvorite bilo koji net portal za oglase o poslovima u BiH i svagdje se traze ljudi za menadzerstvo i marketing, a to je jedan dio ekonomije.

Treca stvar, poredite 2 neuporedive stavri, dakle Ekonomski fakultet i poslovne studije, tipa menadzera.
Ja to gledam ovako. Oba faxa su dobra i svaki imaju svoje prednosti i mane. No,ljudi koji zavrse ekonomiju imaju mnogo siri spektar ekonomskog znanja, teoriskog uglavnom i mogu da rade u mnogim segmentima ekonomije. Masa njih izlasi sa faxa a pri tome ima minimalno prakticnih znanja da odmah upadne u odredjenu oblast.
Dok je menadzment vise prakticna vjestina, ljudi se kanalisu odmah u tom pravcu i sticu prakticna znanja.

Sledece, sve u ovoj zemlji ide u privatizaciju, a o privatnim firmmama da ne pricam. To je samo copy-paste sa zapada.
Menadzment je odlicna prakticna vjestina za vodjenje i zapocinjanje sopstvenog biznisa. A svaki privatnik zaposlajava onog koji ima prakticna znanja, preporuke, komunikativan je, snalazljiv, kreativan, engleski jezik, racunari, B kategorija, to su minimumi.
Necu da kazem da to dipl. ecc nemaju, jer globalizovati se ne moze ni na jednoj strani, ali istina je da je prakticno znanje sa ekonomije jako sturo.
Imam bar 10 prijatelja koji su zavrsili ekonomiju unazad 2 godine. Slusam ovakvu pricu od svih. Zale se na masu nepotrebnih stavri koje su ucili, a pri tome ne znaju uraditi zavrsni racun, ulaz-izlaz, reviziju, sestogodisnje obracune i sl... Sto je po meni sramota. O organizaciji preduzeca rada i resursa da ne pricam. Istina da oni to savladaju u toku rada, ali nije li to zalosno da toliko se uci teorije, a onda dodjes u neku banku, fond, preduzece gdje imas seficu racunovodsva pred penzijom npr, koja je samoj sebi mrska i koja treba da te uvede u neke stavri kao pocetnika. Meni je to cisto pacenje.
Ali , opet kazem, nije ekonomija losa, ko zeli sveobuhvatnije znanje, postoji novi Zakon, mislim da ce im i praksa biti zastupljenija.

Sa menadzmentom je situacija da ljudi uce kroz modalitete, uce direktno prakticne stavri, konkretno, module, nema puke teorije.

Eto, ja recimo nisma ekonomske struke, ali trazim instituciju koja ce mi upotpuniti znanja iz menadzmenta u moj struci, jer bez toga moja znanja nemaju siri plasman :wink: To je neminovnost, danasnjeg privatnog rada i bar malo uspjesnijeg zivota!! :wink:

I josh nesto na kraju, pitanje koliko ko ima skole i sta je zavrsio se desava josh samo na Balkanu, u svijetu je to sramota pitati. ALi isto tako dolazi i vrijeme da je Koledz, minimum kao sto je ranije bila srednja skola i to se podrazumijeva.

p.s. mozda sam nabacala text, nemam mnogo vremena da pishem, a o tome se moze mnogo diskutovati. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2006, 13:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

srecom pa si ti sve napisala umjesto mene, jer meni ne da toliko pisati....i sve sto si napisala je APSOLUTNO TACNO...ekonomisti su ti koji barataju znanjem, a menadzeri su ti koji barataju prakticnim stvarima...

postoji jedan primjer kada se dosao zaposliti jedan ekonomista u jednu mikrokreditnu organizaciju, i polagao je prakticni test na racunaru, tipa da nadje koliko je direktnih stranih investicija uslo u BIH od zavrsetka rata do 2005 god....i on to nije znao naci...tj. nije znao naci web stranicu agencije za promociju direktnih stranih investicija u BIH... :D :D :D

pozzzzzzzz

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Okt 2006, 23:57 
Početnik
Početnik

nije mi jasno sto se ovi sa PIM-a toliko "hvale" sa CEEMAN clanstvom kad to ustvari moze biti SVAKO ko ima bilo kakve veze sa menadzmentom.. samo treba da plati godisnju clanarinu.
Bas bazveze - ja sam mislio da je to nesto.

http://www.ceeman.org/?nSel=aboutceem&nSub=abmember

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2006, 02:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 19 Jul 2001, 01:00
Flashman je napisao:
ekonomisti su ti koji barataju znanjem, a menadzeri su ti koji barataju prakticnim stvarima...

Izvini, ali ne znam gdje si nashao ovu definiciju.
Kao da je Brehm-ova..

Flashman je napisao:
postoji jedan primjer kada se dosao zaposliti jedan ekonomista u jednu mikrokreditnu organizaciju, i polagao je prakticni test na racunaru, tipa da nadje koliko je direktnih stranih investicija uslo u BIH od zavrsetka rata do 2005 god....i on to nije znao naci...tj. nije znao naci web stranicu agencije za promociju direktnih stranih investicija u BIH... :D :D :D

OK, malo mijesanja pojmova.
Ne postoji eksplicitno dipl. menadzer. Titula koja se stice jeste dipl. ecc. Prakticno: na EFu postoji usmjerenje, npr Finansijski menadzment, i diplomac stice titulu dipl. ecc - smjer finansijski menadzment.

primjer ekonomiste koji se navodi, nije do formalnog obrazovanja nego vise do neupucenosti u zbivanja (moze biti posljedica informacija koje (ni)je na fakultetu dobijao)

simplicity je napisao:
Druga stvar, istina je da su dipl. ecc koji zavrsavaju ekonomski fax, rezignirani jer masu radnih mjesta popunjavaju dipl. menadzeri, a otvorite bilo koji net portal za oglase o poslovima u BiH i svagdje se traze ljudi za menadzerstvo i marketing, a to je jedan dio ekonomije.

Da, popularizacija termina menadzment, marketing i sl. je uveliko prisutna. O cemu se radi? Oglas za posao: "Trazi se menadzer prodaje za rad na terenu..". To se nekada zvalo trgovacki putnik (malo priprosto, ali jeste tako), sada se zove terenski komercijalista, a eto, radja se novi naziv "menadzer prodaje na terenu...". Kao sto je frizer postao "stilista za kosu" i sl.

Sto se tice konkurentnosti jednih i drugih (svi su oni dipl. ecc, ne postoji diplomirani menadzer), ne postoji pravilo. Iskustvo mi pokazuje da poslodavci prezaju od modernih menadzera. Ono u sta se kunu jeste stara skola. Ovo nije pravilo, ali u praksi se pokazalo kao tacno. Zvanje ekonomiste ili menadzera je degradirano pojavom fakulteta ili cak univerziteta preko noci.
O kvalitetu istih ne sudim. Nisam ih prosao sve tako da ne znam.

Citiraj:
Treca stvar, poredite 2 neuporedive stavri, dakle Ekonomski fakultet i poslovne studije, tipa menadzera.
Ja to gledam ovako. Oba faxa su dobra i svaki imaju svoje prednosti i mane. No,ljudi koji zavrse ekonomiju imaju mnogo siri spektar ekonomskog znanja, teoriskog uglavnom i mogu da rade u mnogim segmentima ekonomije. Masa njih izlasi sa faxa a pri tome ima minimalno prakticnih znanja da odmah upadne u odredjenu oblast.
Dok je menadzment vise prakticna vjestina, ljudi se kanalisu odmah u tom pravcu i sticu prakticna znanja.

Djelimicno se ne slazem. Slazem se za siri spektar znanja, ali se ne slazem da fakulteti za menadzment po defaultu nude bolje prakticno obrazovanje. Zasto?
Po nastavnom planu (zaintrigirali ste me ovom raspravom pa sam ih sve detaljno proucio) nema velikih odstupanja privatnih od drzavnog fakutleta (sve ovo sto pricate je drzavni vs privatni koliko vidim). Ono sto moze da cini vecu razliku jeste nacin predavanja i prakticna nastava.
Sto se tice prakse, niko nije naveo sta to FPiM i BLC nude prakticno. EF nudi skoro nista.

Sto se tice Dok je menadzment vise prakticna vjestina, ljudi se kanalisu odmah u tom pravcu i sticu prakticna znanja. radi se o nepoznavanju materije. Ja sam bankarski menadzer sa EF-a. Sta sad? Drzavni fakultet i titula menadzera.
Odslusao sam skoro sve sto i privatni fakulteti nude.

Citiraj:
Sa menadzmentom je situacija da ljudi uce kroz modalitete, uce direktno prakticne stavri, konkretno, module, nema puke teorije.

Kljucna rijec je ucenje. Treba razlikovati ucenje iz prakse i ucenje po pricama iz prakse.
Ucenje iz prakse je nesto svim pripravnicima slijedi. Ma koliko da cujes prica, jos uvijek si zelen dok nisi sam radio to. I ja sam procitao stotine poglavlja o menadzmentu (sto opstem, HR, marketing, finansijskom, projekt, kvalitetom,...) medjutim, dok nisam zagazio u to nisam ni naslucivao koliko stvari postoji koje knjiga ne spominje. Onda sam skontao da imam jos puno da ucim. I jos ucim..

Citiraj:
Eto, ja recimo nisma ekonomske struke, ali trazim instituciju koja ce mi upotpuniti znanja iz menadzmenta u moj struci, jer bez toga moja znanja nemaju siri plasman Wink To je neminovnost, danasnjeg privatnog rada i bar malo uspjesnijeg zivota!!
Koliko znam postoje specijalisticke studije i za tvoju struku. :) Ako se ne varam u NS. Drago mi je da se interesujes za tu oblast, jer ce trebati takav kadar u RS.

Citiraj:
I josh nesto na kraju, pitanje koliko ko ima skole i sta je zavrsio se desava josh samo na Balkanu, u svijetu je to sramota pitati. ALi isto tako dolazi i vrijeme da je Koledz, minimum kao sto je ranije bila srednja skola i to se podrazumijeva.

Ne. Uvijek mora postojati skola. Pogledaj strukturu CV-a (evropski model), vidjeces da prvo ide skola. Naravno, ako neko ima 15 godina dokazanog iskustva na poslu za koji se prijavljuje, skola je u drugom planu.
A nije bas da je koledz minimum (btw, zasto koledz?), ali je cinjenica da se trazi vise znanja. Postoje neka zanimanja za koja ne treba visa ili visoka SS, niti ce trebati.

Citiraj:
nije mi jasno sto se ovi sa PIM-a toliko "hvale" sa CEEMAN clanstvom kad to ustvari moze biti SVAKO ko ima bilo kakve veze sa menadzmentom.. samo treba da plati godisnju clanarinu.

Izgleda tako. Mozda je neko upucen da kaze koju.

BLC - zasto je koledz?

eto..

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 74 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]