Flashman je napisao:
ekonomisti su ti koji barataju znanjem, a menadzeri su ti koji barataju prakticnim stvarima...
Izvini, ali ne znam gdje si nashao ovu definiciju.
Kao da je Brehm-ova..
Flashman je napisao:
OK, malo mijesanja pojmova.
Ne postoji eksplicitno dipl. menadzer. Titula koja se stice jeste dipl. ecc. Prakticno: na EFu postoji usmjerenje, npr Finansijski menadzment, i diplomac stice titulu dipl. ecc - smjer finansijski menadzment.
primjer ekonomiste koji se navodi, nije do formalnog obrazovanja nego vise do neupucenosti u zbivanja (moze biti posljedica informacija koje (ni)je na fakultetu dobijao)
simplicity je napisao:
Druga stvar, istina je da su dipl. ecc koji zavrsavaju ekonomski fax, rezignirani jer masu radnih mjesta popunjavaju dipl. menadzeri, a otvorite bilo koji net portal za oglase o poslovima u BiH i svagdje se traze ljudi za menadzerstvo i marketing, a to je jedan dio ekonomije.
Da, popularizacija termina menadzment, marketing i sl. je uveliko prisutna. O cemu se radi? Oglas za posao: "Trazi se menadzer prodaje za rad na terenu..". To se nekada zvalo trgovacki putnik (malo priprosto, ali jeste tako), sada se zove terenski komercijalista, a eto, radja se novi naziv "menadzer prodaje na terenu...". Kao sto je frizer postao "stilista za kosu" i sl.
Sto se tice konkurentnosti jednih i drugih (svi su oni dipl. ecc, ne postoji diplomirani menadzer), ne postoji pravilo. Iskustvo mi pokazuje da poslodavci prezaju od modernih menadzera. Ono u sta se kunu jeste stara skola. Ovo nije pravilo, ali u praksi se pokazalo kao tacno. Zvanje ekonomiste ili menadzera je degradirano pojavom fakulteta ili cak univerziteta preko noci.
O kvalitetu istih ne sudim. Nisam ih prosao sve tako da ne znam.
Citiraj:
Treca stvar, poredite 2 neuporedive stavri, dakle Ekonomski fakultet i poslovne studije, tipa menadzera.
Ja to gledam ovako. Oba faxa su dobra i svaki imaju svoje prednosti i mane. No,ljudi koji zavrse ekonomiju imaju mnogo siri spektar ekonomskog znanja, teoriskog uglavnom i mogu da rade u mnogim segmentima ekonomije. Masa njih izlasi sa faxa a pri tome ima minimalno prakticnih znanja da odmah upadne u odredjenu oblast.
Dok je menadzment vise prakticna vjestina, ljudi se kanalisu odmah u tom pravcu i sticu prakticna znanja.
Djelimicno se ne slazem. Slazem se za siri spektar znanja, ali se ne slazem da fakulteti za menadzment po defaultu nude bolje prakticno obrazovanje. Zasto?
Po nastavnom planu (zaintrigirali ste me ovom raspravom pa sam ih sve detaljno proucio) nema velikih odstupanja privatnih od drzavnog fakutleta (sve ovo sto pricate je drzavni vs privatni koliko vidim). Ono sto moze da cini vecu razliku jeste nacin predavanja i prakticna nastava.
Sto se tice prakse, niko nije naveo sta to FPiM i BLC nude prakticno. EF nudi skoro nista.
Sto se tice
Dok je menadzment vise prakticna vjestina, ljudi se kanalisu odmah u tom pravcu i sticu prakticna znanja. radi se o nepoznavanju materije. Ja sam bankarski menadzer sa EF-a. Sta sad? Drzavni fakultet i titula menadzera.
Odslusao sam skoro sve sto i privatni fakulteti nude.
Citiraj:
Sa menadzmentom je situacija da ljudi uce kroz modalitete, uce direktno prakticne stavri, konkretno, module, nema puke teorije.
Kljucna rijec je ucenje. Treba razlikovati ucenje iz prakse i ucenje po pricama iz prakse.
Ucenje iz prakse je nesto svim pripravnicima slijedi. Ma koliko da cujes prica, jos uvijek si zelen dok nisi sam radio to. I ja sam procitao stotine poglavlja o menadzmentu (sto opstem, HR, marketing, finansijskom, projekt, kvalitetom,...) medjutim, dok nisam zagazio u to nisam ni naslucivao koliko stvari postoji koje knjiga ne spominje. Onda sam skontao da imam jos puno da ucim. I jos ucim..
Citiraj:
Eto, ja recimo nisma ekonomske struke, ali trazim instituciju koja ce mi upotpuniti znanja iz menadzmenta u moj struci, jer bez toga moja znanja nemaju siri plasman Wink To je neminovnost, danasnjeg privatnog rada i bar malo uspjesnijeg zivota!!
Koliko znam postoje specijalisticke studije i za tvoju struku.

Ako se ne varam u NS. Drago mi je da se interesujes za tu oblast, jer ce trebati takav kadar u RS.
Citiraj:
I josh nesto na kraju, pitanje koliko ko ima skole i sta je zavrsio se desava josh samo na Balkanu, u svijetu je to sramota pitati. ALi isto tako dolazi i vrijeme da je Koledz, minimum kao sto je ranije bila srednja skola i to se podrazumijeva.
Ne. Uvijek mora postojati skola. Pogledaj strukturu CV-a (evropski model), vidjeces da prvo ide skola. Naravno, ako neko ima 15 godina dokazanog iskustva na poslu za koji se prijavljuje, skola je u drugom planu.
A nije bas da je koledz minimum (btw, zasto koledz?), ali je cinjenica da se trazi vise znanja. Postoje neka zanimanja za koja ne treba visa ili visoka SS, niti ce trebati.
Citiraj:
nije mi jasno sto se ovi sa PIM-a toliko "hvale" sa CEEMAN clanstvom kad to ustvari moze biti SVAKO ko ima bilo kakve veze sa menadzmentom.. samo treba da plati godisnju clanarinu.
Izgleda tako. Mozda je neko upucen da kaze koju.
BLC - zasto je koledz?
eto..