banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 00:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: odgovori...
PostPoslato: 24 Jul 2006, 16:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Čitajte napisano.

unamia je napisao:
Vise nema odgovora na PP.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jul 2006, 14:43 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 25 Jul 2006, 14:37
Jedan veliki pozdrav za unamia-u! Citala sam vase postove na doktor.co.yu i mislim da stvarno cinite dosta na osvjescivanju mladih (toga nikada dosta) banjalucana...
Toliko za sada, kad budem imala pitanjce- odmah saljem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jul 2006, 14:59 
Početnik
Početnik

I sjetila sam se!
Kakvo je tvoje misljenje o neinterventnom porodu (koji je ovdje sve moderniji)? Postoji knjiga od Michaela Odenta, na tu temu.
To podrazumijeva: bez epiziotomije, bez dripa, bez bilo kakvih medikamenata, bez zurbe, i ostalo. Znam da je preko bare popularna epiduralna (kod nas jos niko da ja znam nije rodio pod epiduralnom... ), ali sve vise zena nece nista protiv bolova i hoce normalan ljudski odnos (misaona imenica za Paprikovac) prema njima dok se poradjaju. O prisustvu muza, mame ili nekog treceg da i ne govorim.
A porodjaj u vodi... Eeeeeeh! Gdje mi zivimo.
Kladim se da muskarci radjaju- da bi pronasli neki bezbolniji nacin!
Kad stignes- odgovori mi koja su tvoja iskustva sa takvim porodima, tj. da li postoje neke komplikacije i za epiduralnu i za neinterventni porod...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2006, 23:40 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2006, 03:31
O o ooooo, pozdrav ObGyn,
mogla sam i na dr.co.yu da pitam, al' rekoh 'aj ovde malo da pravim guzvu........

Budite ljubazni, recite mi da li bih mogla da koristim kontraceptivne pilule (i KOJE???) zbog sporednih efekata, iz komformistickih pobuda, a iz sledecih razloga:

1. relativno! kratki ciklusi, u nejednakim=nepredvidljivim intervalima, (na 25, 26 +/- 2 dana, sa tendencijom vise na "-" nego na "+"; krvarenje traje 5 dana)
2. predmenstrualni spoting (oko godinu dana unazad, u trajanju od 3 dana...... taman da pocetak menstruacije nije bas sasvim nepredvidljiv, a da ovaj "bloodfree period" bude jos kraci)
3. PMS...... razdrazljivost, nagle promene raspolozenja, bezvoljnost, etc...... (bez drugih, fizicki neugodnih/nesnosnih simptoma... bolova, npr)

- godina – 31
- BMI 22 (165cm, 60kg)
- trudnoca – Ø , (niti je planiram u neko dogledno vreme = dok ne pojedem bar 10kg soli sa potencijalno potencijalnim tatom Slika )
- prva menstrucija – u 10. god. (do pre 3 – 4 godine ciklusi na 27, 28 +/- 2 dana, krvarenje – 7 dana; sada na 25, 26 +/- 2, krvarenje – 5 dana)
- nisam imala nikakve STI, PID, niti bilo kakavih drugih zdravstvenih problema (ozbiljnijih od gripe),....... blazi potres mozga, u 8. godini, se valjda ne racuna (?!)
- nemam problema sa kozom (aknama), dlakama (maljavost/celavost)..... at all, niti sam ikad imala
- pusac sam, ~8 godina, (20 cigareta na dan)
- ni jedna od pomenutih apsolutnih i relativnih kontraindikacija nije moj slucaj, osim porodicne istorije infarkta (i smrti zbog istog: baba i deda, u svojim 70-im, brat od tetke, u 45. god,..... svi sa oceve strane)

Po onome sto sam procitala, a procitala sam sve-i-jedan Vas post, kao i schering-ov sajt, rekla bih da mogu da ih koristim zbog radi : ) regulisanja ciklusa prvenstveno.... (otkud pilula zna da li sam i koliko sexualno interaktivna Slika Slika , da bi mi posluzila i za svoju primarnu namenu) i moje pitanje je vise KOJE bih mogla, nego DA LI da ih pijem.
Na osnovu svega sto ste do sad napisali verovacu Vam i ako ih samo jednom recju imenujete Slika . Hvala!

Konfucije? OK, zapamtila trajno, iako mi je u poslednje vreme pamcenje k'o u zlatne ribice-celih 3 minuta Slika .

p.s.
Jack je napisao:
Iako ovaj forum broji mnostvo clanova, svi se manje-vise poznaju. Stoga i ne cudi sto se ljudi ustrucavaju iznositi svoje probleme na ovoj platformi.
Ko se ustrucava moze da se registruje ponovo, sa drugim nick-om (ako ne moze sa iste e-mail adrese, otvorite novu na yahoo-u, g-mail-u, hotmail-u, etc...)

pozdrav, nooneelse

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jul 2006, 20:20 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Apr 2006, 17:24
Za Sanjolinu...

Na Zapadu se koristi epidural vrlo, vrlo cesto, zato sto je dostupan i zaista sam misljenja i kao zena i kao profesionalac da zene ne moraju da prolaze i trpe bol koji mozak rastura, da bi postale majke...mnogo je lakse sa epiduralom...koji ponekad produzava drugu fazu porodjaja ( od potpune dilatacije dok beba nije porodjena ) ali zato ima jako mnog prednosti i za porodilje i za akusere, jer su sve intervencije koje je potrebno izvrsiti zbog fetalnih i/ili majcinih razloga od usivanja male epiziotomije do carskog reza moguce uraditi u epiduralu bez ikakvih komplikacija.

Epiziotomija se na zapadu vrlo, vrlo RIJETKO radi...sjecam se dok sam bila na prvoj specijaziciji u nasoj zemlji, kako smo radili epiziotomiju za svaku provorotku...i kada sam dosla ovdje vidjela sam da to uopste nije potrebno !!! da cak nema ni klinickog opravdanja ! Veoma se desi da zene koje radjaju prvi put imaju male rascjepe perineuma koje su lako usiju i ukoliko nema obstetricke indikacije kao sto je porodjaj forcepsom, fetalna bradikardija, ili druge u kojima je potrebno vise prostora ili zelite da ubrzate porodjaj, nema razloga da se epiziotomija radi !
Poslije porodjaja zene osjecaju mnogo vise bolova, imaju veci rizik za infekciju, stvaranje hematoma, i sporije se oporavljaju, tako da rutinsko izvodjenje epizitomije je apsolutno neprihvatljivo i zastarjelo !!!

Muz i jos jedna osoba ( majka porodilje, sestra, prijateljica ) je odobreno i pozeljno i vrlo ohrabreno od strane bolnickog osoblja. Bolnica u kojoj ja radim izgleda kao hotel A kategorije u odnosu na banjalucku bolnicu, tako da jedna porodilja ima jednu sestru koja se samo brine o njoj !, ima TV u sobi, moze da donese radio / CD player / DVD ako zeli, ima stolicu za ljuljanje, ima veliku loptu ako zeli da se osloni na nju tokom kontrakcija, ima tus kabinu i kupatilo...lijekove za ublazavanje bolova po zelji pacijenta, kontinuirani monitoring fetalnog srca ako je indikovano...i ObGyn prisutnom na svakom porodjaju.
Poslije porodjaja sestra ostaje sa porodiljom tokom 2 sata, a onda se porodilja prebacuje na odjel na kome ostaje u prosjeku do 2 dana, onda se otpusta kuci...pacijentkinje koje su imale carski rez idu kuci nakon 3 dana u prosjeku, vrlo, rijetko ostaju duze u bolnici.

Sto se tice porodjaja bez intervencija,..moram reci da nisam citala knjigu koju ste pomenuli, ali znam sve o savremenom vodjenju porodjaja, jer to radim svaki dan ! Sve sto radimo u savremenom akuserstvu jeste ustoliceno na osnovu rezultata istrazivanja koja se ovdje neprestano vode i kostaju bilione $$$. Savremeni trend jeste da se intervenise sto manje !!! i intervenira samo ako za to postoji indikacija....na koji nacin to radimo...evo nekoliko hints...

- ne primamo zenu u porodiliste ukoliko nije u aktivnom porodjaju !, ako ima bolove i trazi nesto za bolove, onda je primamo na odjel, damo nesto protiv bolova ali ne u porodiliste !

- kada zena ima supportive people around requires much less interventions and pain medications !

- davanje lijekova ukljucujuci i oksitocin se ordinira samo ako imate za to indikaciju ( sporo napredovanje porodjaja po def. prestanak kontrakcija, slabe kontrakcije, indukcija porodjaja zbog medicinskih razloga...)

Neinterventni porodjaj je zastupljen od strane MIDWIFES koje su u stvari malo bolje obucene babice, i koje su jedna vrlo specificna sorta ljudi kao i pacijenti koji ih izaberu za odgovorne osobe u porodjaju. Onaj ko ne zna nista o akuserstvu ili vrlo malo moze da izabere porodjaj u kuci ! a ovdje je to praksa...pa kad se nadje pametna midwife i pametna pacijentkinja ...to je obicno cirkus...

Toliko o savremenom porodjaju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jul 2006, 20:38 
Početnik
Početnik

Za nooneelse...

Ej Nooneelse...if I wasn't straight I would fall in love with your letter...sto volim pametne ljude !!! jooooooooooooooooj...cak i one 'koji su otrovani pamecu'...cak i one 'sto mnogo znaju a malo mogu'...samo neka misle i neka im mozak ne zakrzlja...kazem ja svojoj djevojcici, kada me iznervira sa normalnim djecijim glupostima...ako ne budes koristila mozak...it's gonna shrink and you are going to stop talking and start...kokokoko...kokodaaaaaaaaaaaa!...ta prica je djelovala kao film o stravi i uzasu...! Poclea je da postavlja teska pitanja...kao npr. kad vidi zenu i muskarca da se ljube...pita...'je l' to oni mama imaju seks ? a ja kazem...pa nije bas...a ona a sta ako cika poljubi ciku ??? :roll:

Ja prosto volim pametne mlade ljude i znam da Banjaluka ima takve ! i sama cinjenica da ste elektronski pismeni stavlja Vas iznad prosjeka ! Kad znate engleski i bazicno ste elektronski pismeni - svijet Vam je na dlanu ako imate san i cvrstu volju ! Poslije ovog kokodakanja / filozofiranja...sta da Vam odgovorim...pa rekli ste da ste procitali sve o kontracepciji sto sam napisala ( a dosta sam napisala ! ) pitanje je koje pilule da pijete ? Svaka niskodozazna pilula ( sa 20 mikrograma estrogena ) je dobar pilula...Logest, Ortho-Tricylin, i ne znam koja su fabricka imena tamo zastupljena...mozete isto tako da koristite Evra flaster, isti efekat ali zaobilazi absorpciju preko jetre...kazu da Nuva ring jos nije prisutan na yu trzistu...u svakom slucaju...sa pusenjem 20 cig / day...mozete da pijete pilule do 35-godine zivota...ako se ne daj Boze taj potencijalno potencijalni ne pojavi u Vasem zivotu do 35-te, tad je vrijeme da promienimo metodu kontracepciju...a do tada dobra zabava...

Take care !
Bas ste me nasmijali i oraspolozili.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jul 2006, 20:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
ovo je zaista istina za epiziotomiju, jer znam da 99,9% rade kod nas prvorotkama.

unamia: da javim dobru vjest, moja rodjaka se porodila prirodnim porodjajem, sve je, da kucnem, dobro proslo, pritisak su joj stabilizovali posto je lezala u bolnici tih dana, dobila je spontano kontrakcije i dobro je sve proteklo.
Curica je takodje dobro. Samod a postpartalno prodje josh sve OK. :wink:

I imam opet pitanje: spomenuli ste porodjaj forcepsom.
Koliko cesto se izvodi? Mi ucimo da zahvat forcepsom moze da izazove niz anomalija i nepravilnosti u stomatoloskoj regiji tacnije ortodonstkih nepravilnosti, jedan od primejra je ako se ostete zone rasta u regiji temporomandibularnog zgloba..itd..itd..
Da li se forceps izbjegava ili je i dalje jedan od rutinskih instrumenata u porodiljstvu?
Hvala i pozz! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jul 2006, 20:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2004, 11:43
smrc,za mene nema odgovora

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jul 2006, 21:08 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2006, 03:31
Hvala Unamia, ObGyn, Slika . . . . . .

see you around, . . . . tu negde u cyber kosmosu, nooneelse Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jul 2006, 21:39 
Početnik
Početnik

Coki pa sta je Vase pitanje...

Citiraj:
unamia,
slala sam na pp, ali nije bilo odgovora...
imam bolne i dugotrajne menstruacije.... traju po 10 dana... neki kazu da je normalno.. obicno mrsavicama traju duze, a sportistima krace.... aktivni sam sportista, pa me zanima zasto tako dugo....
hvala unaprijed

Ja ne znam ovo o mrsavicama i sportistima ?
Vase pitanje treba da bude jasno i precizno...ono sta bi bilo kad bi bilo...zasto je ovo ovako...a zdrava, prava, mlada...sorry, nemam vremena.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jul 2006, 22:08 
Početnik
Početnik

Za Coki...evo sad se osjecam krivom...ako zelite da normalizujete cikluse, da smanjite bolove i kolicinu krvarenja, onda ste odlican kandidat za kontraceptivne pilule...ili Mirene spirala ( hormonska spirala koja se moze ugraditi i zenama koje nisu radjale zbog non contraceptive reasons ).
Sve sto probate morate koristiti najmanje 3 mjeseca da biste vidjeli prve efekte. O kontraindikacijama ( relativnim i apsolutnim ) imate napisano na prethodnim stranicama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jul 2006, 22:18 
Početnik
Početnik

Za Simplicity...ajde super...znate kako se kaze kod nas...'bolje se udala nego se nadala'...ispade bolje nego smo ocekivali...ne znam samo zasto su je drzali u bolnici jos nekoliko dana sa visokim pritiskom u terminskoj trudnoci ??? jedini tretman za preeklampsiju jeste delivery !!! porodjaj, a ne filozofska observacija...ali...

Sto se tice forceps assissted vaginal delivery, moram da budem iskrena i kazem Vam da sam zavrsila cijelu Yu specijalizaciju i niko me nikad nije naucio da radim forceps, niti sam uradila niti jedan. Jedini tip koji je radio forceps na GAK-u u Visegradskoj koji je radio forceps se zvao Momcilov, i taj je isto rijetko radio isti, i moralo se pogoditi da si sa njim u dezurstvu da bi imao priliku da ga uradis, ili bolje reci asistiras !

Tek kada sam kako kaze Najgora 'presla baru' onda sam naucila forceps delivery, i mogu Vam reci da su sve moje predrasude izgradjene na osnovu predrasuda mojih profesora bile potpuno pogresne ! Ovdje se forceps koristi rekla bih cesce nego vakuum i ja ga vise volim nego vakuum assissted vaginal delivery.
Postoji vrlo strogi protokol oko toga kada ga koristite, oko anestezije, oko nacina aplikacije ( postoji nekoliko vrsta forcepsa ovisno od polozaja bebe u karlici i potrebe za rotacijom), morate da informisete roditelje oko toga zasto ga predlazete ? sta je indikacija ? koji su rizici koristenja istog i % rizika ako se dese ? i tek kada majka i otac kazu...nema problema...onda uradite intervenciju...evo sinoc sam porodila jednog djecaka od 4800 g. forcepsom, zbog majcine premorenosti i nemogucnosti da 'izgura' bebu sa kontrakcijama...i mogu Vam reci da je decko super ! prava momcina...nigdje ogrebotine !

Forceps je vjestina ! i treba da se uci i praktikuje godinama da biste u njemu bili dobri ! Mogu da zahvalim svojim yu profama sto smo ga potpuno izbacili iz upotrebe, jer je jako dobar i siguran alat, ako se nalazi u vjestim rukama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jul 2006, 07:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2004, 11:43
unamia je napisao:
Za Coki...evo sad se osjecam krivom...ako zelite da normalizujete cikluse, da smanjite bolove i kolicinu krvarenja, onda ste odlican kandidat za kontraceptivne pilule...ili Mirene spirala ( hormonska spirala koja se moze ugraditi i zenama koje nisu radjale zbog non contraceptive reasons ).
Sve sto probate morate koristiti najmanje 3 mjeseca da biste vidjeli prve efekte. O kontraindikacijama ( relativnim i apsolutnim ) imate napisano na prethodnim stranicama.

hvala puno

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2006, 08:14 
Početnik
Početnik

Unamia, hvala na odgovoru...
Samo bih te jos pitala da li trudnice smiju da lete avionom do "preko bare", tj. do jedne bolnice kao sto je ta u kojoj ti radis? :lol:
Nisam jos trudna, ali planiram uskoro (sto nas narod kaze: ako bog da), pa bih rado da se osiguram da se porodim k'o co'ek a ne ko krava... (posto je u najboljem slucaju tretman takav) :protest:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2006, 11:30 
Početnik
Početnik

Unamia, pronasla sam link za Odenta: http://www.michelodent.com/
Meni to sve taako super zvuci...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Avg 2006, 17:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Apr 2006, 16:34
Pozdrav Unamia!
Da li znate postoje li u Banjaluci privatne ginekoloske ordinacije u kojima se obavljaju porodjaji?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2006, 11:53 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2006, 14:57
Ja sam pametnica tek sad skontala da ovdje postoji neko ko moze da nam pomogne :) a otvorila sam novu temu pa molim administratore da je obrisu .Sorry
Moje pitanje...
Imam 29 godina,prvu menstruaciju sam dobila sa 13 godina i od tada su redovne svaki 27.dan.Krvarenje traje 3-4 dana i nije obilno.
Sto se tice bilo kakvih oboljenja njih nije bilo osim hronicne upale krajnika koji su dugo lijeceni antibioticima i na kraju odstranjeni hirurskim putem.
Krvna grupa mi je nula negativna,imam prilicno nizak pritisak,u porodici nije bilo nikakvih nasljednih bolesti.
Udata sam,planiram trudnocu pa sam nedavno posjetila ginekologa.
Prilikom pregleda ustanovio mi je uterus hypoplastic (malo tijelo maternice) i rekao mi je da je dobro da sam se raspitivala prije trudnoce o svemu jer bih u slucaju da sam ostala trudna a ne posjetila ginekologa na vrijeme vjerovatno pobacila :cry: jer maternica bez upotrebe progesterona (ako sam dobro shvatila) ne moze pratiti razvoj ploda.
nalaz papanicolau testa mi je II grupe,jajnici sasvim u redu.
Rekao mi je jos da se ne sekiram ,da to vise nije bauk u medicini,da pokusavam zanijeti ali da budem spremna da nece biti lako :cry:
Eto za sad toliko, u slucaju da mi odgovorite bila bih Vam jako zahvalna.
Muz i ja jako zelimo dijete i postajem ocajna...
unaprijed hvala

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2006, 02:10 
Početnik
Početnik

Za Moniku...

Kako da obrazujemo tvoju prijateljicu i naucimo je da i u 16-oj godini zivota VOLI VISE SEBE NEGO BILO KOJEG DECKA !?!?!
Imas li ideju Monika ? Jako bih cijenila da mi das 'hint' kako da neke informacije o sopstvenoj tijelu, tijelu muskarca i seksualnim aktivnostima naucimo bezbolno tvoju drugaricu, i da joj to bude 'skolska torba sa neophodnim gradivom za njen cijeli zivot !

Evo nekoliko kratkih korisnih informacija...

- ovdje na forumu NE DRZIMO SLOVO, ne postavljamo pitanja tipa 'majcinog' PA KAKO SI TO MOGLA DA MI URADIS ? SRAM DA TE BUDE ?...da ne govorimo drugacije...dakle sto god se uradi u zivotu, mislim da svakom moze da se dogodi i niko nema prava da drzi popovske lekcije ! Necemo da joj kazemo da je dobra ili losa, da je nemoralna ili moralna, da nije trebalo, da je premlada...nista od toga, dakle OVDJE NE OSUDJUJEMO I NE KAZNJAVAMO.

- prije pocetka seksualne aktivnosti vrlo je korisno da se raspita kako da se prevenira nezeljena trudnoca !!! Postoje brojni nacini u 21-om vijeku, a najgore prolaze one mlade zene koje ne koriste nikakvu zastitu ili ostavljaju tu istu zastitu od nezeljene trudnoce u rukama mladica sa kojim imaju seksualne odnose.

- metode su razne...kontraceptivne pilule od 28 dana, koje se uzimaju svaki dan u isto vrijeme, i ne prestaju uzimati uopste, veoma su sigurne u zastiti protiv nezeljene trudnoce, ako se uzimaju svakodnevno. Oko 25.dana ciklusa ce dobiti menstruaciju koja ce trajati nekoliko dana, a ona treba da nastavi da pije pilule svaki dan ! samo da nacen slijedecu kutuju....slijedeca metoda vrlo popularna medju mladima je kontraceptivni flaster ! koji se nosi 3 nedjelje, zamjenjuje se nedjeljno, a onda kad potrosite 3 flastera, nakon 48-72 sata dobijete menstruaciju. Ja obicno preporucujem da moje mlade pacijentkinje pocnu da stavljaju flaster nedjeljom...3 nedjelje u nizu stavlja flaster, onda jednu nedjelju preskoci, dobije menstruaciju a onda 5.nedjelju stavi flaster iz novog pakovanja. Flaster se smije stavljati svuda po tijelu osim po grudima.Ako otpadne stavi se drugi novi....Postoji i injekcije koje se daju svaka 3 mjeseca, a zove se Depo provera, i vrlo je efikasan metod za kontracepciju !...sve OVE METODE NE STITE OD SPOLNO PRENOSIVIH BOLESTI, KAO STO SU HIV, HLAMIDIJA, GONOREJA, TRIHOMONAS, HPV, SIFILIS...dakle ako se ulazi u novu vezu, ili iz jedne u drugu, onda je KONDOM NEOPHODNA MJERA ZASTITE PROTIV MOGUCIH OPASNIH A I SMRTNIH SEKSUALNO PRENOSIVIH INFEKCIJA.

- Bilo bi nerazumno ostetiti zdravlje u 16-oj, toliko da dobijete infekciju kao sto je hlamidija koja moze da izazove upalne promjene na jajovodima i osteti mogucnost stvaranja porodice u buducnosti, ili HIV od koga se umire...a zastita postoji i samo je treba koristiti.

- Ako je to bilo 'one night stand' onda je potrebno da tvoja prijateljica ode kod ginekologa ! ne zato sto se pregledom moze utvrditi trudnoca, nego zato sto je potrebno da se uradi nekoliko stvari....1.obzirom da ne zna kad je imala poslednju menstruaciju, nemoguce je utvrditi kad je ovulirala i da li je uopste u ovo vrijeme, ako jeste onda postoji mogucnost da ostane u drugom stanju...ako hocemo to da preveniramo onda je potrebno da ode kod ginekologa po recept za PLAN B, koji je hitna kontracepcija, koja mora da se uzme u roku od 72 sata od nezasticenog seksualnog odnosa ! Radi se o 2 tablete levanogestrola, od kojih se 1 uzme odmah po dobijanju iz apoteke, a druga 12 sati kasnije i to je sve. U roku od nekoliko dana, a najkasnije 2 nedjelje ce da dobije menstruaciju, a do tada treba da odluci koju vrstu kontracepcije ce da koristi zajedno sa kondomom !

- drugi razlog zasto treba da ode kod ginekologa jesu brisevi...bris na trihomonas, hlamidiju i gonoreju ! testovi iz krvi na sifilis i HIV.

- Ako nece nista od ovog da uradi, potrebno je da uradi test na trudnocu 2 nedjelje poslije nezasticenog odnosa da vidi da li je u drugom stanju, jer bilo kakav test prije toga ne postoji, a ginekoloskim pregledom kao i ultrazvucnim se moze ustanoviti trudnoca tek oko 6-7 nedjelja od poslednje menstruacije !

- Neka se raspita za zenskog ginekologa u gradu, neka se najavi kod sekretarice i trazi poslednji termin tog dana, tako da je ostali pacijenti ne vide, ako zeli diskreciju.

I neka ponovo pita ovdje za sve sto je zanima...nadam se da ce nam se javiti opet.
Cuvajte se !!! i zabavljajte pametno !!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2006, 02:23 
Početnik
Početnik

Za Negru...

Dobrodosli na forum...ovo sto je rekao Vas ginekolog jeste cista glupost !

Citiraj:
Prilikom pregleda ustanovio mi je uterus hypoplastic (malo tijelo maternice) i rekao mi je da je dobro da sam se raspitivala prije trudnoce o svemu jer bih u slucaju da sam ostala trudna a ne posjetila ginekologa na vrijeme vjerovatno pobacila jer maternica bez upotrebe progesterona (ako sam dobro shvatila) ne moze pratiti razvoj ploda.

Dijagnoza hypoplastic uterus, postoji u medicini, ali je toliko rijedak, da se ja kladim u teletinu ispod saca u Kazamatu, da taj ginekolog tu anomaliju nije nikad vidio ! Ako misli da je Vas uterus hipoplastican onda je trebao da izmjeri duzinu, sirinu, i debljinu istog i da Vam objektivno obrazlozi ! Sigurna sam da je sve u redu !

O potrebi progesterona u trudnoci...uradicu copy and paste sa jednog drugog foruma, o kome sam vec pisala...dugo je stivo, ali ne mogu da ga ponavljam.

Citiraj:
jos malo o progesteronu...odmah da se razumijemo...nije da ja nisam 'u ljubavi' sa progesteronom ! volimo se mi ali ja ga dajem vrlo rijetko jer za to imam objektivne razloge, kao sto Yu ginekolozi imaju subjektivne / religiozne / 'daj da nesto dam'/ 'sveta vodica' / nece naskoditi...da sumiram veoma neracionalne razloge.

"Malo" o progesteronu...progesteron i estrogen veoma bitni hormoni u zenskom zivotu i imaju svoje mjesto u terapiji i veoma vaznu ulogu u mnogih situacijama kao sto menstrualni ciklus, trudnoca, menopauza, iregularna krvarenja, amenoreja...et cetera...njihovo lucenje se odvija pod direktonom kontrolom 2 hormona iz hipofize koji se zovu FSH and LH, a lucenje ova dva je pod uticajem hipotalamusa, dijela mozda koji ja omiljeno zovem mjesto gdje se nalazi ljudska dusa ( kao ja hocu gdje je to mjesto u covjeku gdje nekad boli a mi se drzimo za grudi ?!).

Progesteron se luci u toku cijelog menstrualnog ciklusa manje u prvom dijelu koji se zove folikularni, ali mnogo vise u drugom dijelu koji se zove sekretorni kada dostize svoj vrhunac u koncentraciji. Njegova glavna uloga jeste PRIPREMA ENDOMETRIJUMA ( rast i razvoj krvnih zila i prokrvljenost ) ZA IMPLANTACIJU OPLODJENOG JAJASCA.

Dio jajnika u kome se luci progesteron zove se CORPUS LUTEUM, ili zuto tijelo, a dio celija koje ga luce se zove GRANULOZA CELIJE. Dakle kada folikul prsne i oslobodi jajnu celiju, i onda ode u jajovod gdje biva oplodjena u prirodnom ciklusu, granuloza celija iz zutog tijela nastave da luce vece kolicine progesterona i endometrijum se zadebljava sto je kako rekoh posljedica pojacane vaskularizacije i protoka krvi kroz sluznicu materice.

O uzrocima infertiliteta ja sam pisala nekoliko puta, i na toj listi se nalazi i uzrok koji se zove DEFEKT LUTEALNE FAZE, u kojoj se zapravo radi o neaekvatnoj pripremi endometrijuma usljed niske koncentracije progesterona, ciji uzrok niko ne zna, i nikada ovaj klinicki entitet nije laboratorijski dokazan, i mjerenje koncentracije progesterona je potpuno nepouzdano, jer se luci pulsatilno, i jedna vrijednost izmjerena ujutro ne znaci sama po sebi nista, jer vrijednost poslije podne moze biti potpuno drugacija !!! Jedno vrijeme su reproduktivni ginekolozi radili biopsiju endometrijuma i dogovor do kojeg se doslo da bi se definisao defekt lutealne faze, jeste da ukoliko dvije biopsije u razmaku od nekoliko dana u drugoj fazi menstrualnog ciklusa poslije ovulacije pokazu da je razvoj endometrijuma u zaostatku vise od 1 dan u odnosu na dan menstruacije da se to onda zove defekt lutealne faze.
Dakle dio odgovora na VAse pitanje jeste da ne postoji siguran dijagnosticki test kojim se moze utvrditi insuficijencija zutog tijela ili defekt luetalne faze, ili nizak progesteron, jer su testovi potpuno nepouzdani ! Kod mnogih zena koje su bile u ovim istrazivanjima pokazalo se da su one kod kojih je koncentracija progesterona bila nista, iznijele potpuno normalnu trudnocu.

Jos jedan veoma vazan podatak...na onoj listi uzroka infertiliteta ta spekulativna dijagnoza DEFEKT ZUTOG TIJELA se desava negdje oko
3-4%. DA LI JE TO OPRAVDANJE DA ONDA SVAKA TRUDNICA, KOJA JE POTPUNO ZDRAVA ILI IMA NEKO KRVARENJA U PRVOM TRIMESTRU PIJE PROGESTERON ???
NAMECE MI SE ZAKLJUCAK DA NASE ZENE NEMAJU PROGESTERON UOPSTE JER NA OSTATKU ZEMALJSKE KUGLE PRIMAJU PROGESTEON SAMO AKO SE USTANOVE POSEBNE INDIKACIJE ( IVF, ICSI, HABITUALNI POBACAJ ) DOBIJAJU PROGESTERON A SVE OSTALE IMAJU NORMALNE TRUDNOCE I RADJAJU ZIVU I ZDRAVU DJECU BEZ PROGESTERONA.

DA LI VI MISLITE DA NASE ZENE TREBA DA PIJU PROGESTERON I DA IMAJU STERILNU VAGINU ??? TO JE DRUGA OMILJENA DIJAGNOZA YU GINEKOLOGA VULVOVAGINITISI, VAGINITIS, CERVICITISI, COLPITISI I SVE JADNE TROSE MASU VAGINALETA DOK NE POBIJU SVE NORMALNE BAKTERIJE KOJE CINE VAGINU ZIVOM, VLAZNOM I ZDRAVOM ! A ONDA ZENE ZAISTA IMAJU PROBLEM.

Da ne skrecem sa teme...Ako se desi trudnoca ZUTO TIJELO LUCI PROGESTERON DO PERIODA IZMEDJU 8 I 10 NEDJELJE GESTACIJE, ako racunamo trudnocu od 1. dana poslednje menstruacije, a poslije toga lucenje progesterona preuzima placenta !!! I DAVANJE PROGESTERONA NEMA NIKAKVE LOGIKE POSLIJE10.NEDJELJE TRUDNOCE !!! AKO SE ZENA NALAZI U ONIH 3-4 % INFERTILITETA.

Sta se desava kod IVF-a...u tom procesu u fazi koja se zove EGG RETRIEVAL, ili uzimanje jajnih celija iz folikula pod kontrolom UZ, u toku aspiracije ne aspiriraju se samo folikuli nego i ranije pomenute granuloza celije, koje luce progesteron, i posto se embrioni vracaju nakon nekoliko dana od dana kada se uzimaju jajne celije zeni koja prolazi kroz IVF, se daje terapija progesteronom, da bi se pospjesila priprema endometrijuma za implantaciju embriona. Tako da svaka zena koja prolazi kroz IVF po mom misljenju treba da uzima progesteron.

Kod svih ostalih dijagnoza !!! kao sto je krvarenje u prvom trimestru ( prvih 12 nedjelja trudnoce ), prijeteci spontani pobacaj, hematom na UZ, davanje progesterona nema nikakvog naucnog osnova i klinickog smisla !!! To je jedna obicna sarena laza za pacijenta, trosak, i lazna nada, jer taj progesteron uopste ne pomaze kod spontanih pobacaja niti ih sprecava !

I jos nesto, naucnici se jos nisu dogovorili kako da se daje...intramuskularno, oralno u tabletama ili vaginalno ! jer ne mogu kako rekoh da prate koncentraciju istog. Pokazalo da se moze davati na sve tri nacina, i doza je oko 100 mg dnevno....ako zene koje ga uzimaju pa se osjecaju pospano i umorno, neko ima vrtoglavicu, moze da uzima isti vaginalno tablete.

Dakle kada procitam na forumu pricu...trudna sam 23 nedjelje, imala sam krvarenje prije 4 nedjelje i dr mi je dao progesteron tablete nakon cega mi je krvarenje stalo !...to nema veze sa istinom ! jer je to krvarenje stalo samo od sebe, a ne zbog progesterona, a taj dr koji je dao progesteron u 19, nedjelji trudnoce nema veze o lucenje i djelovanju progesterona !!! pa prema tome oprez !...kad ovo procitam meni para na usi izlazi, jer je to jedna obicna glupost !

Dakle da sumiramo...

1. Progesteron je hormon koga ne mozemo mjeriti da bismo dijagnostikovali defekt faze zutog tijela, jer se luci pulsatilno.

2. Niske koncentracije na testovima ne znace nista jer vecina zena kojima se to izmjeri iznese normalnu trudnocu.

3. Progesteron je potrebno davati jedino u IVF ostvarenim trudnocama, i habitualnim pobacajima ( vise od 3 ponavljajuca pobacaja ) u dozi od 100mg dnevno, oralno,ili vaginalno, i davanje vece doze nema nikakve prednosti !

4. Ako se daje progesteron potrebno ga je davati do 10.nedjelje trudnoce i onda prestati ! jer posteljica preuzima ulogu lucenja istog.

5. Progesteron ne utice na zaustavljanje krvarenja u trudnoci i tretmanu spontanih pobacaja i prijeteci pobacaj nije indikacija za davanje terapije progesteronom.

Ono sto je potrebno da uradite jeste da uzimate folnu kiselinu 0.4 mg dnevno i da se hranite zdravo sa mnogo zelenog voca i povrca. Potreban je cervikalni bris na hlamidiju i gonoreju ( to se rutinski radi kod svakog ). Papa je uredan. Nista drugo od nalaza sada...saljemo Vas kuci sa foruma da se zabavljate slijedecih godinu dana...ako se nista ne desi za godinu dana, javite nam se ponovo...da biste umirili svoju misli, otidjite kod nekog ko je dobar u transvaginalnom ultrazvuku, neka Vam izmjeri matericu i napisite mi mjere, pa cemo ponovo da se pisemo.

Nikakve dodatne pretrage i terapije.

Srecno !
p.s. kako Vam se zove ginekolog ?

Jos nesto...kad ostanete trudni u 28.nedjelji trudnoce ( ako Vam je suprug Rh + ), potrebno je da dobijete Rhogam 300 mikrojedinica a kad se porodite ako se ustanovi da je beba Rh + na oca, jos jednu dozu od 300 mcg x 1 x I.M...ako je buduci tata Rh -, nema potrebe da dobijete Rhogam niti u trudnoci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2006, 11:25 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2006, 14:57
Unamia,hvala najljepse na odgovoru i na dobrodoslici!
Vjeruj mi da je i meni bilo cudno da bez mjerenja neko moze ustanoviti takvu dijagnozu! Ali valjda je pri pregledu primjetio da odnos tijela materice i cerviksa spada u anomaliju??? :-?
Inace nisam iz Banja Luke vec iz jednog manjeg mjesta u Bosni,tamo sam i bila na pregledu cisto pred put da budem mirna.Naime sad sam doselila u Njemacku gdje cu ubrzo posjetiti ginekologa (cim nadjem dobrog) i obaviti sve sto treba da bih vidjela sta se to u mom tijelu dogadja i mogu li postati mama.
Da,muz je rh+ i vec sam cula za te injekcije koje cu morati primati.
HVALA ti puno na odgovoru!!!
odoh se baciti na folnu kiselinu :wink: pa ti se javim ili kad posjetim drugog dr ili ako daj Boze budem imala najljepsu mogucu vijest :) OK?
Veliki pozdrav

P.S. Zaboravila sam jos reci da mi je taj dr rekao da u slucaju da mi menstruacija zakasni 7 dana (s obzirom da je redovna),odmah uradim test na trudnocu i ako pokaze pozitivan rezultat ODMAH sutradan idem doktoru da se trudnoca nadzire od pocetka.Znaci on je znao da ja putujem za Njemacku i da cu ovdje mozda doci do vrhunskih doktora i opet lupetao!!!
Uzas.
Izvini ako sam te zatrpala informacijama!
Jos jednom veliki pozdrav

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]