banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 11:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 37 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: mjesečarenje
PostPoslato: 04 Jul 2006, 01:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Tragično mjesečarenje
Dječak poginuo prošavši kroz staklena vrata u snu
Petnaestogodišnji dječak iz Orahovice je u subotu oko 4 sata dok je spavao ustao iz kreveta i u snu sišao po stepenicama s prvog kata u prizemlje obiteljske kuće, a potom je, hodajući dalje u snu, prošao kroz stakleni dio ulaznih vrata zadobivši od razbijenog stakla više ubodnih rana po tijelu. Dječak je ubrzo zatim preminuo. Policijski očevid potvrdio je sumnju da je unesrećenik od rođenja imao problema sa spavanjem te da je često noću ustajao i u snu hodao "mjesečario".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2006, 06:13 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Apr 2006, 16:34
Strasno! Cini mi se da inace mjesecarenje nema ovako tragicne posljedice. Zna li neko nesto malo vise o tom "fenomenu"?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2006, 08:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Citiraj:
Mjesečarenje ili somnabulizam je složeni oblik poremećaja spavanja a karakteriše ga šetanje i hodanje tokom sna ili samo veliki nemir u snu.

Način spavanja se razlikuje od osobe do osobe; neko može sjediti na krevetu a da je toga potpuno nesvjestan, ili šetati po sobi, a ponekad čak i izaći iz stana ili iz kuće i mirno se šetati ulicom.

Osoba rijetko može da obavlja složene radnje kao što su kuhanje, pomjeranje nameštaja ili čak vožnja automobila. Ako hodate u snu, ili ako živite sa mjesečarom, budite na oprezu i spriječite nezgode. Mjesečar se u budnom stanju ne sjeća onoga sto je radio tokom sna.

Mjesečarenje se može javiti u djetinjstvu, zbog umora, nedostatka sna, briga (porodičnih problema) itd. U slučaju odraslih razlozi su slični. Razlozi mogu još biti lijekovi, droga, mentalni poremećaji i drugo.

Nema potrebe da mislite da je opasno da probudite mjesečara. Ako probudimo osobu koja hoda u snu, ona može biti zbunjena ili ljuta, ali samo privremeno. S druge strane, mesečarenje može biti opasno. Neki ljudi se povrijede pri padu ili kad udare u neki predmet.

Pričanje u snu je dosta uobičajeno, nije opasno i medicinski nije zanimljivo. Njega može izazvati živopisan san, ostatak neke situacije koja se desila dok smo bili budni.
Ponekad u snu pričamo o stvarima o kojima je bolje ćutati, ili izgovaramo besmislene rečenice, ili pričamo stranim jezikom.

Figurativno i u laičkoj upotrebi termin označava ili osobe koje su na izvjestan način vidovite i posjeduju neke natprirodne moći ili ima pogrdne konotacije i označava smušeno ponašanje ili izlaganje koje liči na buncanje u snu.

Vrh

Tema posta: Re: mjesečarenje
PostPoslato: 04 Jul 2006, 17:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Vader je napisao:
Tragično mjesečarenje
Petnaestogodišnji dječak iz Orahovice je u subotu oko 4 sata dok je spavao ustao iz kreveta i u snu sišao po stepenicama s prvog kata u prizemlje obiteljske kuće, a potom je, hodajući dalje u snu, prošao kroz stakleni dio ulaznih vrata zadobivši od razbijenog stakla više ubodnih rana po tijelu. Dječak je ubrzo zatim preminuo. Policijski očevid potvrdio je sumnju da je unesrećenik od rođenja imao problema sa spavanjem te da je često noću ustajao i u snu hodao "mjesečario".

Strashno.......... :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2006, 19:38 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
FAQ! Čuo sam za priču da je neka žena - mjesečarka, sanjala da je požar u stanu i bacila bebu kroz zatvoren prozor. :(
Užas. Zašto se ne vežu dok spavaju?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2006, 20:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2004, 11:42
uf, moj brat je ranije jako cesto mesecario. znam da je mama bila bas u dilemi da ga veze za krevet pre spavanja. cak smo ispred vrata balkona morali stavljati sto ili neke teske predmete jer smo se bas plasili da ne bi u snu izasao na balkon, a bili smo na drugom spratu. ali stvarno je trip sve to.
znali bi ga nalaziti kako sedi na krevetu i spava, potpuno obucen i obuven sa ruksakom na ledjima. a knjige i sveske su bile upravo one koje predmete je imao taj dan u skoli. posteljinu i krevet bi savrseno pravilno slozio. a apsolutno nicega se ne bi secao.

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2006, 01:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Vader je napisao:
Tragično mjesečarenje

Ova prica ima nelogicnosti u sebi. Izvor informacija ?

p.s. Orahovica ???

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2006, 07:56 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2006, 09:10 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Micelijus je napisao:
Не контам.
Шта Ораховица???

Mjesto u Slavoniji, kod Požege (HR).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2006, 09:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Ne vjerujem da je vezivanje mjesecara pravi nacin. Zamislite da vas svaki put vezuju za krevet prije spavanja. Koliko je to opterecenje za covjekovu psihu? Ogromno. Pogotovo jos ako je u pitanju dijete ili neko mladji, ko se nije formirao kao komlpetna licnost.

Mjesecarenje nije bolest pojedinca, mjesecarenje je bolest porodice. Ma koliko to moglo sebicno zvucati, porodica se mora maksimalno angazovati oko oboljelog, makar to znacilo i neprospavana kompletna noc.

Jedan moj poznanik je bio mjesecar. Oni koji su ga bolje znali su mi pricali da se znalo desiti da ga nadju na vojnom igralistu pored onih sprava za vjezbanje. Inace, momak je bio iz Borika, zivio je u V zgradama i jako cesto je isao bas da vjezba na tim spravama. Nisam ga bas dobro poznavao, tako da ne znam da li se i kako izlijecio. U svakom slucaju, da li je opasno - itekako.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sleepwalking

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2006, 09:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jan 2006, 21:38
Ja sam kao mala zamalo skocila kroz prozor sa III sprata (bez zeze! :)). Ustvari, bolje reci ispala, posto sam otvorila prozor, popela se na nesto i posla da se naginjem. Medjutim, roditelji su mi bili budni i skontali da sam prije toga ustala iz kreveta i presla u drugu sobu, pa je tata dosao za mnom da vidi sta mi je i nasao me negdje napola svega toga. I imala sam u to vrijeme jos par bezazlenih setnji po stanu, ali je vremenom sve samo prestalo.

V@nja je napisao:
Ne vjerujem da je vezivanje mjesecara pravi nacin.

Apsolutno nije! Barem ne za malu djecu. Ja ne znam koji je nacin i da li uopste postoji, da se djetetu objasni da ga moraju vezati pred spavanje. To bi bio sok. Dovoljno je samo malo roditeljske paznje i da se stvari mogu drzati pod kontrolom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2006, 10:31 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2006, 10:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Jebote!!!!
Ja sam mjesecar! :drinking:

Prije sam bas znao prosetati se po kuci... Sva sreca pa moji zivcani starci imaju lak san pa me zaustave na vrijeme... Inace, ko zna sta bi bilo...
I tako... Vec mi se dugo nije to desilo... I onda jedno vece sjecam se da sam legao bez majice, posto je bila vrucina... Sta da vam kazem, probudio sam se sa majicom.... :-? Inace, to nije nista... Znao sam da u snu spremim krevet.. Pa kad me ujutro stara zatekne u spremljenom krevetu pita zasto sam to uradio, vadim se da nisam ja.... :roll:
Jednom ujutro me stari pita sta sam prosle noci sanjao... Pa reko ne sjecam se... I kaze on meni nesto u fazonu... Usred noci cujem neko hoda niz hodnik, ja skocim i vidim ti ( tj. ja) ... Pero sine kud si kreno.. I ja vlajda odgovaram da sam krenuo napolje... :-? Jedno vrijeme je stara vadila kljuc pa ga sklanjala na neko drugo mjesto.... :drinking:
Ma bilo je svega....

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2006, 10:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Japanese_rose je napisao:
Ova prica ima nelogicnosti u sebi. Izvor informacija ?

http://www.monitor.hr

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2006, 11:40 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 10 Apr 2005, 14:38
Vader je napisao:
Tragično mjesečarenje

desava se...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2006, 13:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Znao sam da Pero nije normalan!!! Ja sam se jednom u snu ispisao u ormar pored WC-a, pogrijesio vrata, jebiga. :lol: i to je to od moje mjesecarske karijere.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2006, 13:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ja sam čuo da je za mjesečare zanimljivo to da se oni ne povređuju u tom svom lutanju, što je čudno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2006, 13:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Apr 2006, 16:34
Tako je jedan moj rodjak zaspao kod nas dok su njegovi roditelji u sitne sate raspredali o necemu. U jednom trenutku se probudio(to smo mi mislili) i rekao da mora da ide u WC. Otisao je, a moj brat ga je nasao kod ulaznih vrata kako mokri misleci da je u kupatilu. Tad sam vidjela mjesecara u akciji. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2006, 16:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jan 2006, 21:38
Vader je napisao:
Ja sam čuo da je za mjesečare zanimljivo to da se oni ne povređuju u tom svom lutanju, što je čudno.

Osim kad poginu! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2006, 18:10 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
E baš si našao temu za strašenje... :D i ja sam mjesečario u dva ili tri navrata, (bar je samo toliko zabilježeno) ali sam sve do sada bio ubijeđen da ništa loše ne može iz svega toga ispasti.

Mislim, koga posjekotina ne bi probudila?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 37 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]