banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 19:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 349 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 18  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Hm...
PostPoslato: 10 Jun 2006, 15:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Sinoć vidjeh na teletekstu HRT-a, onaj međunarodni tim arheologa što je neki dan došao u Visoko potvrdio je da tamo nema nikakvih piramida. Mwahahahahaah, pojedite se braćo Bošnjaci!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2006, 16:57 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Hoceli se dogovoriti vise..il ima il nema... Pobogu, pa nije to nesto malo da se ne vidi sta je. Nije igla. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2006, 17:16 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Upravo nadjoh:

Nema ba piramida!

Došla je u Visoko ovih dana ekipa iz Europske arheološke udruge, obišla piramide i objavila svijetu da su monumentalne piramide kod Visokog zapravo djelo prirode, odnosno rezultat geoloških procesa.

Predstavnici Europske arheološke udruge (EAA) koji su u petak boravili u Sarajevu osporili su postojanje piramida kod Visokog u središnjoj Bosni za koje neki pretpostavljaju da su djelo ljudskih ruku.

Izaslanstvo EAA, koje su vodili predsjednik te udruge dr. Anthony Harding i tajnik Predrag Novaković koji koordinira aktivnosti vezane za prostor jugoistočne Europe, razgovoralo je s predstavnicima bosanskohercegovačkih tijela zaduženih za očuvanje kulturne baštine i arheologiju.

Na konferenciji za novinstvo održanoj nakon tog sastanka izjavili su da su navodne monumentalne piramide kod Visokog zapravo djelo prirode odnosno rezultat geoloških procesa.

Tu ocjenu dužnosnici EAA iznijeli su nakon obilaska nekoliko iskopina kod Visokog na kojima istraživači-amateri predvođeni bosanskohercegovačkim poduzetnikom koji radi u SAD-u Semirom Osmanagićem pokušavaju doći do materijalnih dokaza koji bi potvrdili hipotezu o piramidama izgrađenim prije 12 tisuća godina.

Poznata bosanskohercegovačka arheologinja Zilka Kujundžić-Vejzagić koja odavno negira postojanje dokaza o piramidama, upozorila je tom prigodom da se u raspravu o tom navodnom fenomenu već isuviše uključila politika što stručnjake priječi da o tome iznesu relevantan sud.

:roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2006, 17:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Ma mene interesuje, i da ima piramida, kako to da su onako fino zakopane?

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2006, 21:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma ja sam siguran da je to urota bjelosvjetskih moćnika protiv naše mlade države.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2006, 22:14 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2006, 22:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Ok vegetacija, ali otkud onolika zemlja na njima. Jedino da su tako i pravljene, da su bile prekrivene zemljom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2006, 22:59 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2006, 23:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Aragorn je napisao:

Ipak, to nikako ne bi trebalo biti sredstvo za pumpanje nacionalnog ega bilo kog naroda ili skupine, jer kao i svaki drugi napumpani ego sudbina mu je kao sudbina žabe u onoj basni "Žaba i vo".

Bosna je prostor na kojem živi mnogo mnogo izmješanih etničkih skupina
(što je posljedica vrlo burne i promjenama bogate istorije), ali sa sada dominatnim ljudima koji govore jednim zajedničkim slovenskim jezikom (koliko god za svoje kratkovide potrebe proglašavali taj jedan jezik "mnoštvom jezika") mada je veliko pitanje koliko je i samo porijeklo ljudi zaista slovensko.

Mi smo na ovom našem balkanskom prostoru stanovnici a ne vlasnici, i kad bismo malo bolje učili iz prošlosti, mogli bismo vidjeti da su sva naša međusobna trvenja uvijek bila podsticana od naših zajedničkih neprijatelja, moćnika koji su uvijek radili samo za svoje račun i interes (iako se oni nekim od nas predstavljaju kao prijatelji ili čak zaštitnici).
Tako su nas prevarili i navukli da svoje zajedničko blago olako otimamo od bližnjih (tj jedni od drugih), a u bescijenje prodajemo njima dok oni samo zadovoljno trljaju ruke i tapšu nas po ramenu sve dok smo njihovi vjerni slugani.

S druge strane oni koji su bili ovdje i gradili te piramide ili drugačija zdanja, koliko znam, nisu bili baš neko da se njima ponosimo.

Kada su oni nestali (uništeni ili pobjegli) ostala su samo njihova prebivališta i svetilišta, sa njihovim kipovima "zamjenicima" dok su sveštenici i njihove bivše sluge (a otada ljudski kraljevi i "aristokratija") samo održavali misterije i kultove kojim su "obični ljudi" držani u pokornosti.

Tako je bilo u samom početku prije uzurpacije "gospodara", tako je i sada na kraju, a danas više nego ikad.

Otada se na Zemlji stalno prepliću sile koje pokušavaju čovjeka da porobe (na stari način) i sile koje po naumu Boga Tvorca (Allaha) služe čovjeku i vode do slobode; i jedni i drugi stalno se prilagođavajući novim prilikama i radeći na nove načine.

A ljudi na ovim prostorima su obdareni mnogim darovima, ali ih uzalud rasipaju i troše na međusobno trvenje, umjesto da budu primjer slobodnih ljudi.

A malo šta tako potpuno porobljava čovjeka kao mržnja i netrpeljivost prema drugima.

Ljudi su u cijelom svijetu samo stanovnici, a ne gospodari. Iako grabe kao da nikada nece umrijeti. " Kad bi covjeku dao dolinu punu zlata, on bi pozelio jos jednu. A ljudska usta ne moze napuniti nista do prasina. "

I nema se vise sta dodati.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2006, 20:55 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Price oko piramide kako i nase vrijeme. Malo sunce malo kisa. Juce losa vijest, danas dobra itd.

12. juni 2006.
Visoko

NOVI DOKAZI O POSTOJANJU PIRAMIDE MJESECA

I pored redukcije radnih aktivnosti u proteklih deset dana zbog kiše i hladnoće, stručnjaci Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca nastavili su iskopavanja na piramidi Mjeseca.
Posebno je uređivana sonda br. 1 koja se nalazi u samom podnožju piramide i koja, prema riječima dipl. ing. Gorana Čakića, otkriva lijepo obrađene “mozaične” kamene ploče pješčara.
"U cilju oblikovanja pravougaonog izgleda sonde ušlo se približno metar u dubinu zemljanog nanosa. Pravilno obrađene kamene ploče se nastavljaju i idu dalje u dubinu. To potvrđuje pretpostavke da se otkriva jedna od najdonjih stepenica / platoa piramide Mjeseca", navodi se u Čakićevom izvještaju.
On je dodao kako je na mjestu gdje ploča nedostaje uklonjena zemlja te je utvrđeno da se ispod reda ploča nalazi novi red ploča, ali od žutog pješčara, što navodi na zaključak da je plato rađen dvoslojno.
"Iznad sonde br. 1 je nova sonda koja pokazuje postojanje dva niza obrađenih ploča visinske razlike iznad metra. Donje ploče od 10 cm su od tvrdog pješčara i ispod njih se nalazi jos jedan niz. Ploče su deblje, ali od mekšeg pješčara koji ide na naranđastu boju", objasnio je Čakić.
Rad na sondama se nastavlja i sve govori u prilog tezi o izrazitom stepenastom karakteru piramide Mjeseca, smatraju stručnjaci Fondacije. (FENA)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 21:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ma da tamo ima bilo čega otkopalo bi se to za 10 dana a ovako se samo priča produžava do jeseni kada već neće biti moguće bilo šta raditi.
Onda će se do ljeta 2007. sve zaboraviti.

Nisam skeptik ali ovo ispade kao da se traži igla u sijenu a ne piramida ili čak dvije???

Čuj nađu nešto u nekoj sondi (nova veoma popularna riječ za rupu) koju su iskopali, pa zašto onda ne otkopaju 10 hektara zemlje okolo pa da vidimo jel to nešto ili je šupljak.

A ne rupa ova, rupa ona :roll:

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2006, 00:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pogledajte bilo koji ozbiljniji sajt od http://www.piramidasunca.ba
Semir Osmanagić je malo ćaknut, vjeruje u natprirodne moći piramide i sl. Naravno, postojanje bilo kakvih piramida je već osporeno. Sad jedino što rade jeste uništavanje arheološkog nalazišta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2006, 15:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
Iskopavanja u podnožju južne strane piramide Mjeseca u Visokom dovela su do otkrivanja prvog vertikalnog kamenog zida, za koji se pretpostavlja da je dio ulaza u piramidu ili u grobnicu, kazao je u nedjelju za Fenu predsjednik Fondacije arheološki park Bosanska piramida Sunca Semir Osmanagić.
Prema riječima dr. Darija Andrettija, dr. geoloških nauka iz Italije, riječ je o nepobitnom geološkom dokazu da je ljudska ruka obrađivala i ugrađivala kamene ploče pješčara na ovoj piramidi.

S tom ocjenom se slažu i ostali eksperti internacionalnog tima Fondacije.

Pažljiva iskopavanja u narednih nekoliko dana dat će odgovor na pitanje da li je zid dio ulaza u piramidu ili grobnicu, potvrdio je za Osmanagić.

Istraživanja na piramidama Mjeseca i Sunca se intenzivno nastavljaju, a rezultati će biti objavljeni u petak, 23. juna, u UNITIC-u, kada je zakazana javna prezentacija naučnih rezultata egipatskog ekspertnog tima, potvrdio je za Fenu Osmanagić.

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2006, 18:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sve je to lijepo ali na osnovu čega su one nazvane piramidama Sunca i Mjeseca? Na osnovu pisanih tragova???

Osmanagić našao šiljato brdo, rekao da je tu piramida (daj bože) ali to unaprijed nazvati Piramidom Sunca, odnosno Mjeseca bez ikakvog pisanog traga ili bilo kakve oznake???

Šta ako te piramide stvarno ugledaju svijetlost dana pa se u njima nađe neki tekst u kojem piše da je Osmanagićeva Piramida Sunca ustvari Piramida Mjeseca, a Piramida Mjeseca ustvari Piramida Sunca?

I taj zid, lijepo uzmi bagerčinu i kopaj!
Kaže neko: Ošteti nalazište!

Ali štaj je par kubuka kamena sa nekog zida u odnosu na konačno otkrivanje postojanja piramide i količinu materijala ugradjenih u tu piramidu???

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2006, 17:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hm, možda to što tamo nema nikakve piramide?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2006, 09:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
auto_web je napisao:
Ma da tamo ima bilo čega otkopalo bi se to za 10 dana a ovako se samo priča produžava do jeseni kada već neće biti moguće bilo šta raditi.
Onda će se do ljeta 2007. sve zaboraviti.

Nisam skeptik ali ovo ispade kao da se traži igla u sijenu a ne piramida ili čak dvije???

Čuj nađu nešto u nekoj sondi (nova veoma popularna riječ za rupu) koju su iskopali, pa zašto onda ne otkopaju 10 hektara zemlje okolo pa da vidimo jel to nešto ili je šupljak.

A ne rupa ova, rupa ona :roll:

Jako inteligentno..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2006, 09:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
auto_web je napisao:
Sve je to lijepo ali na osnovu čega su one nazvane piramidama Sunca i Mjeseca? Na osnovu pisanih tragova???

Osmanagić našao šiljato brdo, rekao da je tu piramida (daj bože) ali to unaprijed nazvati Piramidom Sunca, odnosno Mjeseca bez ikakvog pisanog traga ili bilo kakve oznake???

Šta ako te piramide stvarno ugledaju svijetlost dana pa se u njima nađe neki tekst u kojem piše da je Osmanagićeva Piramida Sunca ustvari Piramida Mjeseca, a Piramida Mjeseca ustvari Piramida Sunca?

I taj zid, lijepo uzmi bagerčinu i kopaj!
Kaže neko: Ošteti nalazište!

Ali štaj je par kubuka kamena sa nekog zida u odnosu na konačno otkrivanje postojanja piramide i količinu materijala ugradjenih u tu piramidu???

LoL, tachno si upadljivo glup, "nasao siljato brdo?" :) :) :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2006, 17:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

@BH nauči se ironiji pa onda komentariši ko je glup a ko ne. A ja se neću praviti većim katolikom od pape.

Daj bože da griješim ali...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2006, 13:05 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2006, 17:39
!!!!!!
Desifrovan nadjeni natpis prilikom otkopavanja "piramida" u Visokom, i glasi: "Zeljo, uz tebe smo!" - tvoji Iliri.
I ne samo to, na kozi u koju je umotana mumija , pise:"KTK Visoko" :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2006, 17:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
ja bila juce....
nemam pojma, ako je ono mogla priroda napraviti.......
suvise pravilno da bi bilo prirodno....

ja vjerujem da ima nesto.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 349 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 18  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]