banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 00:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 64 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Ljubav ima kontrolu nad nama?
Da 69%  69%  [ 41 ]
Ne! 31%  31%  [ 18 ]
Ukupno glasova : 59
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Feb 2006, 22:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Blah… Danas pogledam malo emisije “Sanja talk show”… I cujem ono sto sam slusao po 1000 puta, i sto me svaki put izbije… Jedna od ucesnica (zena od cetrdesetak godina), samouvjereno je tvrdila da se samo na dvije stvari u zivotu ne moze uticati: Na to kad cemo umrijeti, i na to u koga cemo se zaljubiti.
Da precirizam, ono sto me uzasno iritira, jeste to zaljubljivanje.
Kog vraga se zaljubljivanje i dan-danas smatra za silu koja se ne moze kontrolisati, koja “dodje sama”, i kojoj se ne mozes opirati? Zar ovakva tvrdnja jednom rauzmnom savremenom covjeku ne bi trebalo zvucati, u najmanju ruku, smijesno?

I dosta puta sam o tome razgovarao, i shvatio da gotovo svi vjeruju u zaljubljivanje i “pravu” i “pravog”. Koliko puta sam cuo “ma vidices ti kad se zaljubis…”. Kada fino kazem ljudima da nikada ne bih mogao voljeti djevojku koja, na primjer, laze, dobijem “e zaljubices se u bas takvu! I nece ti nista smetati”. Jos mnogo puta sam slusao price “trazi ti djevojku kakva tebi odgovara, ali ti ces se zaljubiti, i kada naidje prava, nece ti ni jedna njena mana smetati”…
Pa dobro, zar smo mi jos uvijek u srednjem vijeku?!? Kao, mene ce strefiti neka sila, i ja cu kao telac juriti za djevojkom koja ima desetke osobina koje meni smetaju.

Licno, smatram zaljubljivanje, hm, osobinom nezrelih osoba, chak se usudjujem reci, osobinom koja krasi intelektualno inferiorne jedinke (ukoliko se zaljubljuju i u periodu nakon adolescencije). Ajmo sad drvlje i kamenje po meni ;) Ljudi koje poznajem, zatvarali su oci na preljube, na lazi, bili sa osobama kojima ocito nije stalo do njih (samo sex), samo zbog njihove zaljubljenosti. To nije normalno.
Ima li neko ko se slaze sa ovim mojim stavovima, ili sam ja jedini?

Da napomenem, oshtro razgranicavam LJUBAV od zaljubljenosti. (Kome jos uvijek ove dve stvari nisu jadno odvojene jedna od druge u glavi, molim neka se ne ukljucuje u diskusiju!)

Dakle, da li vi vjerujete u ljubav (koja se dozivljava u kontekstu zaljubljenosti!) kao u silu nad kojom se nema kontrole, koja udari kad se njoj prohtje, i onda vise nisi svoj? I kako gledate na ova moja razmatranja zaljubljivanja.

Ako je tema vec bila, izvinjavam se, ali znate kako ide, dodju novi posjetioci na podforum, a i pogledi starih clanova se mjenjaju, pa nije zgoreg mali update.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2006, 23:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Citiraj:
Dakle, da li vi vjerujete u ljubav (koja se dozivljava u kontekstu zaljubljenosti!) kao u silu nad kojom se nema kontrole, koja udari kad se njoj prohtje, i onda vise nisi svoj?

Da....nema se tu sta puno pricati. Jace je od tebe i to je to...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2006, 23:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
smatram da mi sami postavljamo sebi parmaetre sta nam se svidja a sta nam se ne svidja, sta nas privlaci a sta odbija.
Rijetko ko ce se zaljubiti u ono sto ga odbija, dakle logican slijed je da mi sami odlucujemo u koga cemo se zaljubiti, a u koga necemo!!!

E sad da li ce to biti pravo (dakle da te se sve stvari koje ocekujes na njemu/noj svide) to je sada splet okolnosti i sreca. S toga smatram da mi sami odlucujemo o tome!

Ali cinjenica da cemo na nekog naletiti, i da ce nam upasti tu negdje u okruzenje , smatram, da ona spada u domen sudbine, srece, necega na sto bas i nemamo uticaj! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2006, 23:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2004, 01:39
Tacno je da se zaljublenost i ljubav razlikuju, odnosno osjecanje zaljubljenosti i ljubavi...i tacno je kad se zaljubis, na neki nacin budes zasljepljen i u svemu vidis nesto lijepo...nije da prelazis preko mana te osobe vec ih jednostavno ne primjesujes...e kad zavolis tu osobu onda ih i te kako primjecujes ali predjes preko toga i prihvatis ih kao nesto sto predstavlja tu osobu...takodje mislim da se zaljubljenost/ljubav ne moze kontrolisati...znas ono zaljubila se u totalnog kretena ili on je divan i pruza joj sve sto treba ali ona koliko god pokusavala jednostavno ne moze da se zaljubi u njega...ali c'est la vie...

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2006, 02:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2005, 16:00
monstrum je napisao:
Blah… Danas pogledam malo emisije “Sanja talk show”… .

Gledas Sanja Talk Show? :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 02:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Avg 2001, 01:00
Neam pojma...nisam nikad bio zaljubljen a mozda i jesam a ne znam...zivot je chudo!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 06:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Kako ne znas Gazda...a ja :cry:
:lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 08:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Prica o ljubavi i ludosti

Jednom davno, svi ljudski osjecaji i sve ljudske kvalitete nasli su se na jednom skrivenom mjestu na Zemlji.

Kada je Dosada zijevnula treci put, Ludost je, uvijek tako luda, predlozila: "Hajdemo se igrati skrivaca! Tko se najbolje sakrije, pobjednik je medju osjecajima." Intriga je podigla desnu obrvu, a Radoznalost je, ne mogavsi presutjeti, zapitala: "Skrivaca? Kakva je to igra?" "To je jedna igra", zapocela je objasnjavati Ludost, "u kojoj ja pokrijem oci i brojim do milion, dok se svi vi ne sakrijete. Kada zavrsim sa brojanjem, polazim u potragu i koga ne pronadjem, taj je pobjednik."

Entuzijazam je zaplesao, slijedilo ga je Odusevljenje. Sreca je toliko skakala da je nagovorila Sumnju i Apatiju koju nikada nista nije interesovalo. Ali nisu se svi htjeli igrati. Istina je bila protiv skrivanja, a i zasto bi se skrivala? Ionako je uvijek na kraju svi pronadju. Ponos je mislio da je to glupa ideja, iako ga je zapravo mucilo sto on nije bio taj koji se sjetio predloziti igru. Oprez nije htio rizikovati.

"Jedan, dva, tri." pocela je brojati Ludost. Prva se sakrila Lijenost, koja se kao i uvijek, samo bacila iza prvog kamena na putu. Vjera se popela na nebo, Zavist se sakrila u sjenu Uspjeha koji se muceci popeo na vrh najviseg drveta. Velikodusnost se nikako nije mogla odluciti gdje se sakriti jer joj se svako mjesto cinilo savrsenim za jednog od njenih prijatelja. Ljepota je uskocila u kristalno cisto jezero, a Sramezljivost je provirivala kroz pukotinu drveta. Krasota je nasla svoje mjesto u letu leptira, a Sloboda u dahu vjetra. Sebicnost je pronasla skroviste, ali samo za sebe! Laz se sakrila na dno oceana (laze, na kraju duge), a Pozuda i Strast u krater vulkana. Zaborav se zaboravio sakriti, ali to nije vazno.

Kada je Ludost izbrojavala 999.999, Ljubav jos nije pronasla skroviste jer je bilo sve zauzeto. Ugledavsi ruzicnjak, uskocila je prekrivsi se prekrasnim pupoljcima.

" Milion ", zavikala je Ludost i zapocela svoju potragu.

Prvu je pronasla Lijenost, iza najblizeg kamena. Ubrzo je zacula Vjeru kako raspravlja o teologiji s Bogom, a Strast i Pozuda su iskocile iz kratera od straha. Slucajno se tu nasla i Zavist, i naravno Uspjeh, a Sebicnost nije trebalo niti traziti. Sama je izletjela iz svog savrsenog skrovista koje se pokazalo pcelinjom kosnicom.

Od tolikog trazenja Ludost je ozednila, i tako u kristalnom jezeru pronasla Ljepotu. Sa Sumnjom joj je bilo jos lakse jer se ona nije mogla odluciti za skroviste pa je ostala sjediti na obliznjem kamenu.

Tako je Ludost, malo po malo, pronasla gotovo sve. Talent u zlatnom klasju zita, Tjeskobu u izgorenoj travi, Laz na kraju duge (laze, bila je na dnu okeana), a Zaborav je zaboravio da su se uopste icega igrali.

Samo Ljubav nije mogla nigdje pronaci. Pretrazila je svaki grm i svaki vrh planine i kada je vec bila bijesna, ugledala je ruzicnjak. Usla je medju ruze, uhvatila suhu granu i od bijesa i iznemoglosti pocela udarati po prekrasnim pupoljcima. Odjednom se zacuo bolan krik. Ruzino je trnje izgrebalo Ljubavi oci.

Ludost nije znala sto uciniti. Pronasla je pobjednika, osjecaj nad osjecajima, ali Ljubav je postala slijepa. Plakala je i molila Ljubav da joj oprosti i naposljetku odlucila zauvijek ostati uz Ljubav i pomagati joj.

Tako je Ljubav ispala pobjednik nad osjecajima, ali ostala slijepa, a Ludost je prati gdje god ide.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 12:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2005, 23:54
...kad' se najmanje nadas, kao nagazna mina...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 13:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Okt 2003, 11:42
ma kakva kontrola....nema tu ni kocnice ni spasa....kad te otrese....zvizdis samo .....

Idealan sex: brz I divalj, gde sve puca od strasti, halteri, rajsferšlusi, majice…

kaže narod ne laže valjda

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 14:08 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2004, 11:24
svako od nase je bar jednom pao na 'ljubav na prvi pogled' ili se bar prelozio na kratko, ali sve to nije ljubav, to mislim da nikako ne moze da se kontrolise, to je jednostavno-hemija....
al ljubav, bar sa nase strane, moze.....ako nikako drugacije onda sigurno inatom....i to verujem da su svi iskusili...........ma koliko vam stalo do te osobe,vi cete se iz nekog razloga zainatiti i kontrolisati moguce ispade i izlive emocija............i sta je to ako nije kontrola!? :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 14:14 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Mar 2004, 21:48
Moze se to sve izorganizovati :)

I samokontrola i tok veze...daj ne zezajte (izuzimam 'species'od 15-17 god, tu nema mozga jer im samo hormoncici rade a iskustva su im nepoznanice) ... naivno bi bilo da je: 'ja volim, nema veze sto je kretencina' ... pa prvo volim sebe pa normalno da ako se desi neki 'losh' ili neko 'postane losh' da cu da otplesem i pokupim prnje :) mada znam masu ljudi koji spominju nesto kao 'navika, ljubav, emocije, ne-znam-kako-bih-bez-nje/ga'...to ja smatram ljudskim slabostima a licno se ne slazem s takvim stavovima o ljubavi

ako je osoba ok i prija ti, opustis se i volis i nema sta kontrolisati, a ako nije dajte mi odgovor sta je povod za emocije i ljubav ?!?!? jedino ako ste u SM fazonu onda je opravdano :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 16:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
Gazda je napisao:
Neam pojma...nisam nikad bio zaljubljen a mozda i jesam a ne znam...zivot je chudo!!!

potpisujem,ja u stvari ne znam sta je ljubav... :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 16:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Uh, ili ti je neko OK ili nije, kakva crna kontrola?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 19:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
A_Girl je napisao:
Moze se to sve izorganizovati :)

I samokontrola i tok veze...daj ne zezajte (izuzimam 'species'od 15-17 god, tu nema mozga jer im samo hormoncici rade a iskustva su im nepoznanice) ... naivno bi bilo da je: 'ja volim, nema veze sto je kretencina' ... pa prvo volim sebe pa normalno da ako se desi neki 'losh' ili neko 'postane losh' da cu da otplesem i pokupim prnje :) mada znam masu ljudi koji spominju nesto kao 'navika, ljubav, emocije, ne-znam-kako-bih-bez-nje/ga'...to ja smatram ljudskim slabostima a licno se ne slazem s takvim stavovima o ljubavi

ako je osoba ok i prija ti, opustis se i volis i nema sta kontrolisati, a ako nije dajte mi odgovor sta je povod za emocije i ljubav ?!?!? jedino ako ste u SM fazonu onda je opravdano :wink:

e tako se prica! Djevojke i dalje ostaju sa momcima koji ih javno ponizavaju, momci sa djevojkama koje ih varaju, jer su "slijepi" od ljubavi... Majku mu, pa valjda ide prvo ponos i svoje ja, pa onda ostalo?!?!
I zar to nije jedan vid inferiornosti?
Da, nimalo ne vjerujem u to "neces se moci snaci kad te udari ljubav". I ono "naces bas suprotnu od one koju trazis, ali dzaba ce ti biti, jer ces je htjeti bez obzira na sve". Pa jesu li ljudi toliko glupi da masovno daju ovakve izjave?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2006, 19:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Ne bih rekla da su ljudi glupi. Zavisi od covjeka do covjeka kolike su mu granice. Koliki je prag tolerancije. Takve izjave daju oni koji su kroz to prosli. Necu reci "vidjeces", ali kad covjek prodje kroz to shvati da su takve izjave realne. Nekog "udari" neocekivano, nespremnog, toliko jako da izgubis tlo pod nogama i izgubis svoje "ja". Neko se osvjesti, shvati, neko nastavi da voli bez obzira na poraze i nanesene povrede u toj vezi. Nekad mislis da je ispravno da se boris u ono u sta vjerujes. Na kraju shvatis da je jedno nedovoljno da "odrzava" vezu.

Kad volis onda prihvatis tu osobu sa svim vrlinama i manama. Ne mjenjas ga jer na kraju krajeva takvi kakvi ste - tak oste se upoznali.

Biti zaljubljen i voljeti nije isto. Zaljubis se u "omot" i sadrzaj koji vidis na omotu. A volis kad prihvatis sve prendosti i mane.
Ne znam, ne vjerujem da mozes utjecati na to u koga ces se zaljubiti. Zaljubljenost dodje i prodje relativno brzo. Ali ljubav traje.

Valjda ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2006, 12:50 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Razum otkriva činjenice i logiku, ali ne daje nikakvu motivaciju. Da li će nas te činjenice potjerati na neku akciju zavisi od naših želja.

Zaljubljenost, i ljubav, i simpatija, i šta ti ja znam, su emocije koje daju energiju i pokreću čovjeka u određenom smjeru.

Da li će se neko sasvim prepustiti emocijama je problem dotične osobe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2006, 13:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Jako je lijepo ono shto je Japanese_rose napisala..... Bash odlichno.... Ne znam gdje je nashla...
Ljubav je zaista slijepa..... Znam ljude koji su bili razumni dok nisu nashli nekoga koji ih je totalno preokrenuo.... Shteta.... Al uvijek treba biti sretan zbog svojih prijatelja i dragih osoba.... Jeb ga... Ne svidja ti se kako se ponasha momak tvoje najbolje drugarice.... Ili cura najboljeg druga.... Al sve je relativno... Dok je njima dobro i meni je.... Jedino necu tolerisati nikakvo fizichno nasilje.... Na psihichko ne mogu uticati.... Svako ko ga trpi smatra da to u sushtini nije nasilje vec normalan dio veze..... Ne treba se mijeshati i to je to... Ja sam glupa po tom pitanju, na kraju se uvijek umijesham.... :roll: :lol: Sad od mene vishe niko nishta nece chuti....
Btw, mozda nije za ovu temu, ali me bash interesuje..... Da li biste ispalili najbolju drugaricu (ili druga) da biste izashli s ribom (likom) samo "one night stand"..... Ja ne bih, kres mozesh dobiti i sutra, zashto nekog ispaljivati..... A da li vam se desilo da vam najbolji drug s kojim ste se dogovorili za izlazak kaze: "E jeb ga.... Ja cu vecheras s onom, znash kojom...."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2006, 17:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Japanese Rose super ti je ova pricica, vec sam je proslijedila na myspace-u...naravno morala sam je prevesti na engleski a ko da gledam da ima i ta verzija negdje. Znas li ko je napisao tu pricu...meni je bas sjela :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2006, 19:58 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
@dasha: Evo na engleskom: http://www.mycity.co.yu/phpbb/viewtopic.php?t=6540

i na nasem:
http://forumi.blic.net/viewtopic.php?p=188553
http://wonderland.blog.hr/arhiva-2005-01.html#135066
http://www.mycity.co.yu/phpbb/viewtopic ... 490#262490
http://www.go-mrav.com/svasta/ljubaviludost.shtml
http://www.forum.hr/showpost.php?p=1676567
...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 64 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]