milosh je napisao:
nije los fakultet, zaista napredujete i imate dosta sredstava, ali vidim da niste upoznati sa situacijom na ETF-u tj, elektrotehnickom fakultetu. mnogo je ispred ekonomskog i zaista prednjaci svojim kvalitetama.
Стварно не знам по чему то предњачи ... осим у томе што нема корупције.
milosh je napisao:
jedan od argumenata je taj da je kod nas prvi uvedena bolonjska deklaracija, i da se skoro 95% primenjuje.
А шта се то тачно примјењује из Болоњске декларације!? Свим универзитетским главама и онима из министарства су пуна уста о Болоњској декларацији, а јадни студенти (на лошим универзитетима као ми) се ложе да од тога има неке користи. Као прво та декларација је "декларација" која уопште није обавезујућа нити има неке техничке детаље примјене. То су једноставно смјернице којим факултети (уколико желе) треба да се воде како би се, "једног дана", успоставила, бар у некој мјери, једна академска цјелина у Европи. У суштини, то су смјернице неразвијеним универзитетима (онима из источне Европе) како би прихватили западно-европске стандарде у нади да ће се "једном" са њима изједначити.
milosh je napisao:
drugi argument, je da ETF poseduje laboratorije za ucenje na daljinu, sto je u BiH jedan od dva fakulteta (drugi je u Tuzli).
Декан ЕТФ-а је скоро дао интервју за Глас Српске и човјек је 'ладно рекао да је то пропала инвестиција. Не знам уопште којој будали је пало на памет да се на факултету уопште прави један такав кабинет. Ето, 2 године је под кључем и зврљи празан. Битно је да се ми можемо похвалити да га имамо.
milosh je napisao:
trei argument, je da poseduje najopremljeniji racunski centar u BiH, a ta radionica sluzi i za jos jednu svrhu, a to je da je koristiti Cisco akademija.
Најопремљенији рачунски центар!? Па комплетна опрема у нашем рачунском центру је за праисторију и сумњам да постоји иједан факултет у Европи који има толико старе машине. Примјер, ЕТФ је први имао интернет линк у Републици Српској (мислим и прије УРЦ-а), и тада сам се качио на dial-up централу и имао 28800bps конекцију која је тада била чудо. Те машине се дан данас нису промијениле! И дан данас веза није боља од 28800bps. Што се тиче оне рачунарске сале, па CISCO академија је користи више него студенти; управо због академије термини вјежби нису нормални. Економски факултет има рачунарску салу која ради 0-24h, која има дупло више рачунара, којој имају приступ сви студенти кад год желе, и која има net који је пуно бржи од оног на ЕТФ-у јер су се они откачили од УРЦ-а, изнајмили јак линк и направили мрежну инфраструктуру ... довољно је упоредити сајтове. Онај од ЕТФ-а је дно дна.
SmileY je napisao:
a ja cuo da koristite testove za prvi win
zaboravio sam i vise koja ono bijase verzija
1.13 ? [ne to je patch za starcraft :]
Ма ћути, сјећам се прве године и неких тестова из Excell-a и Word-a. Пази то су тестови из предмета Основи рачунарске технике 1, ако рачунарска техника и рад са два алата из office пакета имају икакве међусобне везе онда .... !? И то намјесте те на кршеве од рачунара са 60Hz-ним освјежењем на којима мишеви и тастатуре једва функционишу и пусте да радиш тачно одређено кратко вријеме.
Има јако пуно нелогичности у самом плану и програму наставе. Нпр. друга година, трећи семестар, истовремено се први пут упознајеш са ООП-ом, а истовремено имаш предмет Структуре података и алгоритми који захтјева одлично познавање ООП механизама као што су полиморфизам, наслијеђивање,... Тако имаш ситуацију да људи морају да пишу advanced код на лаб. вјежбама из структура података а на предавањим из програмских језика нису догурали ни до преклапања имена функција. Смијешно!
mangia je napisao:
ETF je savrsen sto se tice legalnosti i svega vezanog za procedure. covjek ima osjecaj da je to uzasno ali i nije i zaista ljudi rade i brzo rjesavaju svu papirologiju. takodje imaju jako veliki ugled kao nepotkupljivi profesori.
Што се тиче корупције, мислим да ње нема на ЕТФ-у, уопште. А што се тиче папирологије, мени би ипак било драже да ствари обављамо преко факултетског net портала, као на економском факултету. Али. јебеш га, шта је ту је ... ми који би требали да се истичемо у томе то немамо.
mangia je napisao:
ona zuja na salteru studentske je prije bila kao vjestica pogana ali se maksimalno kultivisala i ne pamtim kada je bile neljubazna prema meni zadnjih godinu dve.
Ма сада имамо нови проблем, сада је научила културно да ме исфура, без галаме и препирања. Прије неколико дана, нас неколико је чекало 2 сата и 15 минута како би она унијела податке у рачунар. Након зајебавања са папирима, које је трајало неких 20min, узе плава банану и рече: "Ја стварно морам да направим паузу!", наге се према нама, огули банану, да би ми то фино видјели, да би онда изашла из просторије и нестала у магли, након чега смо је чекали непуних 2 сата како би посао завршила на рачунару. У међувремену, на другом шалтеру онај лик из рачунског центра се мучио са десетинама пријава за испите. Ето, лик је информатичар (претпостављам), а требало му је пуних 5min да унесе сваку од пријава у комп ... безвезе скроз.
mangia je napisao:
jedini problem etf-a je star kadar. treba podosta malo novijih profesora koji su malo bolje potkovani znanjem ali ide na bolje svakako
Дефинитивно оскудан кадар. Један професор предаје по 5 предмета који немају везе једни са другима па испада да је тај професор неки супер стручњак за све области. Рад асистената је једна велика нула, што је разумљиво с обзиром на примања. Али шта ћеш, нико нас није тјерао на ЕТФ