Народ је почео масовно ићи вани још док нико није помишљао да иде у цркву. Доста рођака ми се родило у Њемачкој. Родитељи им из неког разлога напустили социјалистички рај како би били угњетавани у трулом капитализму тамо 70-их.
https://www.dw.com/hr/gastarbajteri-iz- ... a-16294434Citiraj:
Kad je Zapadna Njemačka 1968. sklopila sporazum o razmjeni radne snage s Jugoslavijom, stotine tisuća radnika je došlo na privremeni rad u Njemačku.
Значи, стотине тисућа ...
А иначе, та дјеца рођака које сам поменуо, сад размишљају о повратку овамо, из икс разлога. Чак им не смета што је Јефрем направио цркве

Сад је на запад ред да фура неки свој перверзни тоталитаризам... плус финансирање миграната и сада Украјинаца поготово, због ког људи морају да траже посао након посла... а Швабо к'о Швабо, добар је док има, а кад је криза, почне нетрпељивост (употребио сам најблажу ријеч) провејавати из њега и џаба што си рођен и цијели живот у Њемачкој, једноставно ниси њихов.
Цркву као цркву, иначе, је немогуће потпуно одвојити од јавног живота. Што се директног уплива у политику тиче, то је буквално забрањено бар код Хришћана, Светим Писмом, "поштујте власт јер свака власт је од Бога". Дозвољено је само у ситауцијама кад се директно брани црква, као што је рецимо свештенство предвођено владиком Амфилохијем, изашло онда на изборе у ЦГ, кад је пао Мило.
Друга ствар је што због онога што Брале исправно каже, "какав народ, таква и црква" ( а и политичари) ни у цркви нису свеци већ људи са својим земљаским манама, па праве грешке и поступке које не би требало, уплићу се са политичарима и сл.
А то што народ "зида цркве, а гробља су запуштена", не треба да чуди, јер смо и даље примитиван народ скромног знања у свему, а у вјери поготово гдје је 50 година практично био мораторијум на сазнавање, па и ови старији свештеници негдје сједну испред цркве и запале по једну... Примјера ради. Па неки наш гастарбајтер што је вани добро и крваво зарадио, а сад, како живот иде крају, све више му се јавља исконски порив да некако потраје у вјечност, па сазида цркву са све фреском себе и фамилије, а вјероватно никад није прочитао ону о сиромашној удовици и двије лепте, повремено 'сује Бога, свеце и славу....
Мада се то мијења, све више младих се окреће цркви и интересују се за више од обичајног, читају литературу итд.