banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 21:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447 ... 520  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Jul 2023, 11:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Aikus je napisao:
Rivaldinho je napisao:
Aikus je napisao:
Joj jesi težak. Oklopno vozilo pa oklopno vozilo. Pa jbt i HMMWV ima oklopne varijante pa se ne može porediti sa tenkom. Postoji nešto što se zove STANAG (standardi) i postoji STANAG 4569 koji definiše nivo zaštite (kalibar i udaljenost sa koje je ispaljen) Mrsko mi sada googlati ali mislim da ima oko 6-7 nivoa zaštite (od 5,56mm pa do 155mm, ispaljeno sa ranih udaljenosti)
Level 2 i Level 6 se isto tretira kao oklopno vozilo. Pa dalje ima APC, IFV, Tenk...

Kao da porediš Dacia i Land Rover u offroad sposobnostima

Čuo sam za STANAG, AMX-10 je navodno STANAG-1 nivoa, koji podrazumijeva zaštitiu od pješadijskog streljačkog naoružanja i od gelera.
Ovo su izbušili geleri. Ljudi sfušarili vozilo i to je to, ne znam što je teško priznati, mora li sve sa zapada biti "pod špagu"...

Ima li nešto da ne znaš AKA da nisi guglao?
Guglaj bolje. Level 1 štiti od gelera od projektila koji je ekspolodirao 100 (STO) metara daleko. I to je samo teoretski jer ni jedan geler značajne veličine ne može da bude efikasan (da zadrži značajnu brzinu) sa te udaljenosti. Znači da te pogodi geler sa te daljine, zaštitio bi te i pancir.

Čuj priznati. Ja komentarišem dvije stvari:
1. Ukrajinic nisu koristili AMX 10 u svrhu za koju je napravljen (izviđanje, što dalje podeže hrpu pravila)
2. Izjava da je AMX "sranje zbog oklopa" jer ga probijaju geleri nije na mjestu. Da, probijaju ga geleri JER NIJE NI NAPRAVLJEN SA TOM VRSTOM ZAŠTITE. Kao da dođeš na pogubljenje i moliš se da preživiš. To je taj nivo zaštite protiv gelera.

A to što je za tebe Rus sa desne strane oca boga svoga je tvoj problem. Ako neko kaže da se ne slaže sa tobom, odmah znači da liže zapadna govna.
Eto vidiš samo kako pišeš npr o Leopardu. Više od pola stavri koje pišeš na ovoj temi su pristrasne i nemaju veze sa logikom i svim činjenicama. Praviš se neki teški stručnjak. Odvadi malo

O, prijatelju. Bezveze se uznemiravaš zbog mene i pridaješ mi značaja. Pišem često na temi jer ista inače često zamre, te gledam da je osvježim jer ipa je u pitanju najbitnije dešavanje danas, pa ti se možda učinilo da ja tu nešto suviše pametujem. Imam neko mišljenje, kao i svi drugi uostalom, jer ovo je forum i razmjena mišljenja je poenta, mada često liči na čet, što nije dobro, nije mu namjena, ali kakvi mi, takav i forum. I to generalni forum, ne forum strogo stručnjaka, ljudi sa iskustvom i sl, kad sam se prijavljivao ne sjećam se u u uslovima da je tražilo diplomu vojne akademije, potvrdu o vojnom iskustvu, o tome da sam bar do 18. trenirao fudbal pa da smijem komentarisati sport... Nije mi problem da priznam kad pogriješim, eto pratio sam s početka onog Juru Podoljaka, pa kad sam shvatio da je kremaljski propagandista, prestao i o tome i pisao ovdje i to ne jednom. Isto i za Dejana Berića.
Leoprad, pretjeruješ... Što se tiče Leoparda, napisao sam, koliko se sjećam, da je odličan tenk za ono za šta je dizajniran, ako već moram da prevodim "Leopard bi nadmašio sovjetske/ruske tenkove u direktnom duelu". Kako se ovo uklapa u neku sumanutu rusofiliju gdje je sve rusko najbolje, stvarno ne znam... Ono što me prije svega ponukalo da tako pišem je što su razni Indeksi, Kliksovi, Nju Jork Tajmsovi, Bildovi, Independenti... jedva čekali da dođe ta zapadna mašinerija i spremali kokice da gledaju kako će poderati "pijane i nesposobne" Ruse, koji znaju samo da naprave smeće od tenkova kojima je "omiljeni sport bacanje kupole u vis", "turret olympics" ili kako su već sve vickasti zapadnjaci zvali. Pa će biti lagana šetnja do Mariupolja kad "orci" samo začuju Leov motor. Kad gle čuda, po ovim ukrajinskim šumarcima i Leo 2 isto tako zna lijepo da pofasuje raketu u slabo mjesto, minu... i da gori, da ne pričamo o Bredliju kog su uništene kamare bukvalno, malo malo pa snimak kako fasuje nešto. Ne da nema šetnje, već još prva linija odbrane nigdje nije pukla, a Leo je nakon nekoliko dana žestokih borbi povučen nazad jer je brzina akumulacije gubitaka bila ogromna.
Što se tvog znanja tiče, slobodno podijeli sa nama, nemoj se ustručavati, jer tako se obogaćuje forum. Inače ako ovdje egzistiraš samo da nam kažeš da smo idioti, em što mi nemamo neku korist, pošto ćemo isto nastaviti biti ako ne dobijemo dobar razlog za suprotno (ljudska priroda), em što ti traćiš svoje vrijeme i živce, imaš sigurno adekvatnijih foruma gdje pišu ljudi dostojniji tvog prisustva (bez ironije govorim), npr. Mycity-military i sl, vidim da su neki ljudi sa iskustvom i odavde prešli tamo i očigledno imaju dostojnije sagovornike za razmjenu mišljenja.
Ovo je naš nivo, kakav - takav je. Svako dobro i nemoj šta zamjeriti, imamo svi slabosti.

P.S. Još nešto, da me ne shvatiš pogrešno, ne kažem da nisam rusofil - jesam. Prije 50 godina ne bih bio, jer bi to značilo podržavati crvene ludake, ali danas je situacija drugačija. Danas biti rusofil znači bukvalno svrstati se na stranu svijeta koja želi da zadrži normalan život, normalne ljude, normalne porodice, a ne digitalni koncentracioni logor, ekonomske ucjene svih vrsta i homo-trans-krv ludilo koje se nameće sa zapada, tj. novi Rim (hljeba i igara, tj. hljeba i krvi), svijet u kom su kerovi bitniji od djece. Tako da, gledajući s te strane, Rusi svakako jesu s desne strane Boga oca i uzdanica su svih normalnih ljudi u toj borbi.

Evo, baš danas nešto na tu temu: https://www.nezavisne.com/novosti/svije ... ola/780438

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2023, 11:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2015, 15:40
Ništa ja ne zamjeram, daleko bilo. Ja imam dar da brzo zaboravljam :)
Elem, na ovo zadnje: ko diktira šta je normalno, a šta ne? Prolaze godine, ljudi, civilizacije kao i standardni o tome šta je normalno. Sve što možeš jeste da se svrstaš na jednuo od 3 strane i to je to

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2023, 12:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa, u najmanju ruku imaš urođenu savjest. Vidiš kako se čovjek ruši na ulici i automatski trčiš da pomogneš, bez da pitaš ko je, šta je i zašto, bez da si pročitao negdje da se to valja, da ti je neko uspostavio standard. Da ne idemo dalje i ne ulazimo u društvene moralne kodove koji su oprobani, i hiljadama godina, i imaju svoje kako i zašto. Standardi se svakako mijenjaju, ne nužno nabolje... štaviše, kako god raste ljudsko bogatstvo, ljudi počnu da vilene i umjesto da im je na korist, odljuđuje ih, pa i pretvara u životinje. Standard Vavilona i Maja je bio da je poželjno žrtvovati djecu na oltaru, za dobru kišu i žetvu, a u meni sve vrišti na pomisao da neko može i pogledati na dijete sa tom namjerom, tako da standarde svako nameće i treba dobro da ih preispitujemo, mislim. I da se trudimo ako ne već da izučimo sve ljudske filozofije, a ono bar da ne zatremo u sebi osnovno, savjest, jer je i ona dovoljno dobra osnova.

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2023, 14:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Leopard 2A5 i 2A6 su otprilike uporedivi sa T90M.
Tako napisa čovjek koji baš voli tenkove i prešao je dosta literature, a nije opterećen zapadnim "neuništivim" ili ruskim "analogov njet".

Sent from my RMX3081 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2023, 17:35 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Avg 2017, 10:37
Koliko logike imaju te teorije da je sva priča s Vagnerom planirana tako da se Bjelorusija na taj način kroz Vagner nezvanično uvuče u rat i da se Ukrajina napadne i iz Bjelorusije?

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2023, 17:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Megabyte je napisao:
Leopard 2A5 i 2A6 su otprilike uporedivi sa T90M.
Tako napisa čovjek koji baš voli tenkove i prešao je dosta literature, a nije opterećen zapadnim "neuništivim" ili ruskim "analogov njet".

Što je onda pohvalna stvar za rusku vojnu industriju jer od sovjetskih vremena idu na manju cijenu i veću brojnost, a posade, pa biće posada, samo drug Staljin mrdne brkom i iskaču. "Ni jedan korak nazad".
Što se tiče T-90M koncepcijski je, dakle, veliki pomak, e sad čisto sumnjam da su u svemu stigli Švabe (opet nemaju brzi rikverc, jer je "preskup", problem moć ruske industrije vs. njemačke industrije, unazadio ih je komunizam za ko zna koliko decenija...), ali navodno su uspjeli da naprave cijev, napravljenu ustvari za Armatu, koja trpi najveće pritiske do sada i ispaljuje potkalibarne projektile hipersoničnom brzinom.
Elem, čak i po internet komentarima, ako čovjek uloži dovoljno truda da napiše nešto suvislo, pa pobudi nekog da isto tako odgovori, može se saznati štošta. Na Telegram komentarima tako naletim na čovjeka za kog se ispostavilo da je dr fizike (način i obim pisanja poruka/postova je svakako ukazivao da ne laže), i da je često putovao u Rusiju te poznaje prilike u nauci. Uglavnom, ukazao je na ruskog naučnika u oblasti metalurgije, bi li dr Frolov? za kog i zapadnjaci priznaju da je "tri koplja ispred", koji je npr. vodio razvoj titanijumske oplate za donji dio nosa Su-34 (trpi granate 40mm, ovo stvarno nisam znao, zvuči nevjerovatno dok ne vidiš snimak).

Ajde zadao sam se malo da vam iskopam to... nije Frolov, nego Fortov, Vladimir: https://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Fortov
Evo i snimka gdje prikazuju testiranje tog oklopa Su-34: https://youtu.be/2y730s0bcxY?t=1228

Tako da zvuči vjerovatno, da su tu postigli neke rezultate.

U suštini, moguće je da su Rusi sa T-90M u nekim segmentima i prestigli zapad (vjerujem i taj oklop "Relikt" da je neko metalurško čudo, tvrde da je 50% bolji od Kontakt-5), a u nekima kaskaju, a kod njih je to uvijek bila vaga, zbog slabije ekonomije morali su birati šta je esencijalno i da to guraju, pa je tako S-300 serija kad se pojavila bila daleko bolja od Patriota, ali recimo ofanzivne mogućnosti aviona su bile znatno rudimentarnije, nisu mogli da priušte nosače aviona sa katapultom itd.

Citiraj:
Koliko logike imaju te teorije da je sva priča s Vagnerom planirana tako da se Bjelorusija na taj način kroz Vagner nezvanično uvuče u rat i da se Ukrajina napadne i iz Bjelorusije?

Ko će znati šta je sve u pitanju, ostaje nam samo da nagađamo, pogotovo jer ima mnogo čudnih stvari. Ono što je pomalo promaklo ispod radara je da je Vagnerovo teško naoružanje dobila Rosgvardija (ruska žandarmerija) koju vodi Putinov prijatelj i bivši tjelohranitelj, tako da je Putin praktično stvorio svoju pretorijansku gardu sposobnu da se nosi i sa većim (unutrašnjim) iskušenjima. U svakom slučaju za bunu usred rata, gdje treba ići streljanje ili decenije robije, Prigožin ne dobi ništa. Još jedna od čudnih stvari koje ukazuju na režiju. Nešto su se uskoprcali Šojgu i Gerasimov sa snimcima i posjetama, iskreno se nadam da je oproštajna turneja. Ružno bi izgledalo za Rusiju da ih instant smjenjuje jedan bivši robijaš poput Prigožina, nadam se da to samo znači da će se eleganto povući, a priča se svašta.
P.S. Rusija je već lagano napadala Ukrajinu iz Bjelorusije, i to od samog početka rata.

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2023, 20:16 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Apr 2020, 16:15
Sve ok ali ovo da se sve gleda iz perspektive ako nije kao zapadni je stvarno dojadilo. Sto se tice voje industrije Rusi su i pored kumunizama danas daleko ispred svaba u svakom pogledu a s obzirom na ulozene resurse realno ne zaostaju nesto ni za amerima. Rusi imaju svoju koncepciju i u skaldu sa tim svoj tenk, ne vidim razlog da treba da ima isti rikverc kao svapski.
Steta sto su svi strucnjaci pobjegli na onaj drugi forum da nam neko ovde upordi i svapski S 400 sa ruskim, Su 57 sa njemackim, onaj raketni motor sa kojim njemci lete u svemir sa ruskim ...

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2023, 20:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

^ ^ Manja cijena i brojnost je bila filozofija T72, a T80 je bio više od toga. On je bio perjanica.

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2023, 22:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Tabako Pit je napisao:
Sve ok ali ovo da se sve gleda iz perspektive ako nije kao zapadni je stvarno dojadilo. Sto se tice voje industrije Rusi su i pored kumunizama danas daleko ispred svaba u svakom pogledu a s obzirom na ulozene resurse realno ne zaostaju nesto ni za amerima. Rusi imaju svoju koncepciju i u skaldu sa tim svoj tenk, ne vidim razlog da treba da ima isti rikverc kao svapski.
Steta sto su svi strucnjaci pobjegli na onaj drugi forum da nam neko ovde upordi i svapski S 400 sa ruskim, Su 57 sa njemackim, onaj raketni motor sa kojim njemci lete u svemir sa ruskim ...
Daj čovječe , kakvu prednost Rusa ti spominješ u izradi oružja? Pa za moderan rat zna se šta treba. Doktrina da neprijatelja ni ne vidiš a uništiš stotinama km daleko se usvaja u svakoj sferi vojne industrije a i vojski svijeta. Tako se to razmišljanje pretvara u stremljenje , koje ima plodnog tla prije svega u avio i raketnoartiljerijskom segmentu. Šta pomaže - elektronika. Ono čega Rusi nemaju sopstvenu proizvodnju. Nedavno su neki nesretnici sa zapada rastavljali jal Kalibar ili neku drugu raketu, 8 od 9 čipova "made in USA". Pa pitanje je samo para i vremena kad će ih začepiti sa opcijom šverca, i onda si ovisnik o Kini i njenoj milosti. A svi znamo iz primjera AP u CG i našeg do PD čemu oni streme, ekstremnoj zaradi! Tako da su Šojgu, Gerasimov i ostala buljumenta prema dnu manje trpala pare u svoje džepove za ovih zadnjih 10-20 godina, možda bi imali i par puta bolju vojsku, i neki novi nosač umjesto onog čađavog kruzera itd.
Ovako se gleda mrcvarenje kao u II sv.ratu, a niko da se priupita zašto ne zveknu koju taktičku po Ukrajini , tamo gdje boli, pa da to završe. Skoro slušam lika, autosalon u RU, nema čega nema novog, Audi,.BMW, Merc, Porš, nebitno. Samo su cijene dosta skuplje.
Neko trenutno grdno zarađuje, tako da će ovo potrajati još, što se RU tiče.

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2023, 22:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Osam od devet čipova made in USA vjerovatno nema ni kod Amerikanaca. Za Kalibr nema ni potrebe za novijim čipovima tipa 5nm i slično, nego dovoljno ono što i Rusi odavno imaju, 65nm.

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2023, 23:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Iz civilistva primjer - Lada prošle godine nije imala ABS i ESP. Zato što se u Rusiji nije proizvodio modul za ABS. A svježa vijest od ove godine je da kreće proizvodnja tih modula u Rusiji.
Negdje su se pokazali kao budale, ali i budala ima svoju granicu u budaleštini jel. Imaju program (generalno, na državnom nivou) koji se zove importоzamešenje iliti zamjena uvoza koje u određenim oblastima daje bolje ili lošije rezultate.
Orlan je koristio japanski motor (vjerovatno i dalje koristi) ali najavljena je domaća zamjena za njega.
Imaju i neke najave u vezi proizvodnje procesora, a i u opremi za proizvodnju istih.
Djeluje da će se uhvatiti u koštac sa elektronikom, kad budem u prilici potražiću da vidim ima li svježih novosti u vezi toga.

Bolje je što su pravili kalibre sa stranim komponentnama, nego da su čekali domaće komponente i tek onda pravili. Mada rekao bih da su ranije trebali da ulože napore u industriju elektronike.
Valjda su i tu imali neki plan (nalagerovali komponente, uspostavili šverc kanale, a u perspektivi imali i domaću zamjenu za iste).
Sreća za Ruse je što oružje ne traži procesore na 3nm, mada neka AI možda bude tražila takvo nešto?

A da Rusi nemaju neke prednosti u oblasti oružja, to nije tačno.

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2023, 00:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Oružje traži nešto izdržljivo i, koliko god je moguće, provjereno. Zadnji krik tehnologije se sigurno ne koristi masovno u vojsci. Razna testiranja su druga priča.

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2023, 10:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Zadnji krik tehnologije je proizvela vojskau velikom broju slučajeva. Pa tek onda dođe u civilnu upotrenu kao nešto wau.

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2023, 11:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Npr?

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2023, 12:01 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
GPS

Послато са SM-A715F помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2023, 12:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
hadzidado je napisao:
Npr?

Pregledati šta je DARPA finansirala razvoj i istraživanje, pa će biti odgovor... imali su prste u skoro svemu. Ovako ili onako.

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2023, 12:35 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Apr 2020, 16:15
munja.alex je napisao:
Tabako Pit je napisao:
Daj čovječe , kakvu prednost Rusa ti spominješ u izradi oružja? Pa za moderan rat zna se šta treba. Doktrina da neprijatelja ni ne vidiš a uništiš stotinama km daleko se usvaja u svakoj sferi vojne industrije a i vojski svijeta. Tako se to razmišljanje pretvara u stremljenje , koje ima plodnog tla prije svega u avio i raketnoartiljerijskom segmentu. Šta pomaže - elektronika. Ono čega Rusi nemaju sopstvenu proizvodnju. Nedavno su neki nesretnici sa zapada rastavljali jal Kalibar ili neku drugu raketu, 8 od 9 čipova "made in USA". Pa pitanje je samo para i vremena kad će ih začepiti sa opcijom šverca, i onda si ovisnik o Kini i njenoj milosti. A svi znamo iz primjera AP u CG i našeg do PD čemu oni streme, ekstremnoj zaradi! Tako da su Šojgu, Gerasimov i ostala buljumenta prema dnu manje trpala pare u svoje džepove za ovih zadnjih 10-20 godina, možda bi imali i par puta bolju vojsku, i neki novi nosač umjesto onog čađavog kruzera itd.
Ovako se gleda mrcvarenje kao u II sv.ratu, a niko da se priupita zašto ne zveknu koju taktičku po Ukrajini , tamo gdje boli, pa da to završe. Skoro slušam lika, autosalon u RU, nema čega nema novog, Audi,.BMW, Merc, Porš, nebitno. Samo su cijene dosta skuplje.
Neko trenutno grdno zarađuje, tako da će ovo potrajati još, što se RU tiče.

Joj bre munja ja stvarno ne znam kako da objasnim zasto je dobro biti zavisan od amerike a nije biti dobro zavisan od Kine (pretpostavljam da bi Borelj mogao) i ne znam kako da objasnim da korupcija ne raste samo u Ruiji i da je nisu izmislili Rusi.

Sto se tice vojne industrije, posto Sojug i Gerasimov to nisu uspijeli da ukradu, Rusija ima,
- jedne od najboljih aviona na svijetu
- ima podmornicku flotu koje se i ameri pribojavaju
- ima unapredjen savremen nuklearni potencijal kojeg se boje
- ima pvo sisteme rekao bih po ponajbolje u svijetu
- ima jos uvijek svemirsku stanicu ameri su svoju srusili
- ima raketni motor sa kojim ameri jos uvijek lete u svemir
- ima supersonicne rakete kakve niko jos nema
- ima i dobra oklopna i protuoklopna sredstva
- ima vjerovatno jos dosta toga

Molicu za ispravku ako negdje grijesim.

Rusija ne mora i ne treba biti Amerika, ima svoju koncepciju. U toj koncepciji nema nosaca aviona, sigurno zato sto je Sojug ukrao pistu a Gerasimov propelere, pa sta, Rusija nema pretenzije a ni mogucnosti da osvaja svijet. Rusija svojim budzetom nije mogalo da pokrije sve na svim poljima ali je strateski moze se reci u nekim bitnim segmentima ispred svih. Za Rusiju je zbog amera bilo vrlo bitno da razvija strateske snage nukleranog odvracanja. Koliko to kosta. Nije Rusija imala jedrece bombe ali se evo nalazi rjesenje i za to. Sve to navedeno i ostalo ide iz istog budzeta, samo mi je misterija kako su Rusi uspjeli sve to da naprave i onolikog vojnog budzeta i sa tolikom korupcijom, pa Sojug kad se probudi misli samo o tome sta ce danas da ukrade. Nesto kontam gdje bi amerima sa onolikim vojnim budzetom bio kraj da su uspjeli da od Rusa nauce nesto o korupciji. Kakve bi tek onda ameri avione i nosace aviona imali.

Za vojnu opremu je bitno da radi posao. Kalibar ce svoj da odradi i pored toga sto u sebi nema najsavremeni cip, ali ima cip do kojeg se moglo i moze doci. Ruska vojna industrija je oduvijek pod sankcijma za uvoz tehnologije i komponentni za vojnu i dvostruku namjenu tako da su Rusi htjeli ne htjeli morali da razvijaju svoje opcije kako po pitanju ostalog tako i po pitanju cipova. Koncept svake vojne industrije pa i Ruske je da vojna industrija moze da ima samo neki minimalan procenat uvoznih komponenti. Zato vojna proizvodnja u Rusiji danas nije stala. Nece ni stati kupice se gdje se bude mogalo ili ce napraviti svoje dovoljno funkcionalnu. Lada ce ako vec nema uskoro imati ABS koji nije zapdni a zapad ce vec da nadje negdje drugu Rusiju da im ugradjuje ABS, pa u tom smjeru se ide.

Ako vec moram da se ponavljam po ne znam koji put,
Poenta nije u tome da Rusija nema ono sto zapad ima vec da Rusija ima u skladu sa mogucnostima.

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2023, 15:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

danijell je napisao:
hadzidado je napisao:
Npr?

Pregledati šta je DARPA finansirala razvoj i istraživanje, pa će biti odgovor... imali su prste u skoro svemu. Ovako ili onako.
Kao i što se sve civilno dorađivalo za vojsku ako je imalo potencijal.
GPS- lepo al vojska roka i bez toga, bez problema.
Npr radar je mnogo korisniji nego gps.

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2023, 17:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

hadzidado je napisao:
Npr?

https://www.pocket-lint.com/gadgets/new ... our-lives/

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2023, 18:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Aikus je napisao:
Zadnji krik tehnologije je proizvela vojskau velikom broju slučajeva. Pa tek onda dođe u civilnu upotrenu kao nešto wau.
Sad civilni dronovi kvadkopteri i mobilni telefoni donose inovacije u vojske.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447 ... 520  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]