banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 12:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 151 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Nacionalizam
PostPoslato: 01 Sep 2005, 03:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Avg 2005, 09:10
Diskutujuci ovo malo vremena na forumu dobivam dojam da vecinski u Banjluci i dalje preovladava nacionalizam,bar za one koji se javljaju,vecina i dalje je zagrcnuta u nacionalizmu.
Nista se nije promijenilo.
Isto ponasanje je bilo i prije rata.
Dovoljno je da pripadnik druge nacije ima drukcije misljenje u bilo cemu da se ospe paljba po njemu,svi odreda se moraju javiti i kritikovati pa makar bili totalno krivi i neispravni u svojim postovima.

Vise puta sam potvrdio svoje izjave i pokazao da sam u pravu i pored toga uvijek se mora dobaciti kakva uvredljiva izjava ili da mi ga "spusti" na neki nacin.
Ne iznenadjuje me toliko ljudi u BL kao recimo osoba koja zivi u mom gradu i imala je priliku da vidi malo svijeta pa opet nimalo se ne mjenja mentalitet.
Samo sto sam iznio drukcije misljenje automatski sam pocascen kao konj,nacionalista i seronja.

Mislim ja sam naviako na uvrede,kao musliman imao sam puno prilika da to prozivim i ne sekiram se uopste ali koliko vidim Banjaluka se nije nimalo popravila i dalje ljudi zive unazad.
Nema napretka dok je tako.

Dok se ljudi nauce da nemozes tek tako linocovati nekoga jer ima drukcije misljenje,da moras postovati i cijeniti i drugu stranu.

Problem nacionalizma je zastupljen i u drugim dijelovima bivse Yuga,sta vise Europa je inace razdjeljena po tom pitanju,samo sto je kod nas 100 puta izrazenije i gore,dovoljno lose da koci zivot i napretak.

Nisu ni Hrvati ili Bosnjaci bolji ALI mnogo su napredniji od Srba,mada je nacionalizam bolest koja se konstanto mora lijeciti i mali dio je skodan.

Zato je i BiH proglasena najpropalijom drzavom Europe,cak pored Albanije jer nije samo lova u pitanju nego i odnosi i mogucnost napretka.

Na VAMA je da to ispravite,kao pojedinci i kao drustvo.Sto se kaze Kakav narod takva i drzava.
Izvolite komentirati i molim vas bez uvreda,samo sto sam musliman ne znaci da nije vrijedno poslusati koju pametnu i od mene,jos pogotovo ako iznesem valjane dokaze.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 03:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

A ako hocete da vidite tvrdoglavost na djelu,pogledajte New Orleans i sve one ljude koji nisu otisli jer nisu slusali pametnije od sebe i mislili su da su jaci od hurikana.
Kasnije placu na televizji jer im niko nije dosao na pomoc,interesanto vecina su crnci iz Gheta,cim su na okupu tvrdoglaviji i zatupljeniji je narod.

Tako je jedan banjalucki Hrvat ovdje isto prosipa pamet kako nece da ide nigdje od kuce sa zenom kada je prije 6 godina slican hurikan prijetio nasem gradu...covjek se napio (po balkanski) pa udario svoju pricu,svi su glupi sto idu iz grada samo je on muskarcina.

Sreca njegova da je hurikan skrenuo i nije ni okrznuo grad,da jesto isto bi bio na krovu kao ovi u NO.

Sto ti je tvrdoglavost i zatupljenost...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 03:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
evo ga i ovdje politika :(ne znam ko je gori,ti ili vecina s foruma,sto se lozite na sve to jos uvijek,procitaj moj potpis i uzivaj u zivotu kad ti je bog dao

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 03:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Zato ti imas tolike saobracajne..negledas nazad kad vozis unazad.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 04:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
hahahah,s rikvercom sam dobra,a to je bio samo jedan let,nece ni bog svasta :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 07:38 
Po chemu su boshnjaci bolji od srba? (bez vrijedjanja pliz).
Samo da mi navedes zbog cega to mislis?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 07:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Ovo je po mom mišljenju tema o društvenoj pojavi, i čovjekovom stavu o njoj a ne direktno o politici.
Čovjek ima pravo da iznese svoj stav o tome, tim prije što ono što govori nije neosnovano.

Slažem se da se svijest ljudi na ovim prostorima nije promijenila, nego se dapače zabetonirala u pogledu nacionalizma. Razloga je mnogo, a prije svega u pogledima na život i svijet koji nam se serviraju.
Zapad i zapadne vrijednosti, pogotovo otvoreno i prikriveno nasilnički način na koji se serviraju i nameću, nisu bliske duši ljudi sa ovih prostora. Zato se ljudi u nedostatku drugog temelja za shvatanje života onda kao pijani plota drže nekih shvatanja čisto zato da se kao osobe ne pogube i ne izgube osjećaj identiteta.
Jer im se ne nudi ništa zdravije i bolje od toga, ništa u čemu se pronalaze i štaviše samo ih se ubija u pojam, i onda po inerciji se drže onoga u čemu se osjećaju sigurnije i gdje u svojim očima imaju neku vrijednost.
A burna istorija ovih prostora prouzrokovala je da je u svim tim tradicijama, na žalost, odnos prema onima koji su prije svega "druge vjere" (koliko god to u suštini nemalo veze ni s vjerom ni s Bogom) nepovjerenje, neprijateljstvo a u najboljem slučaju trpeljivost.
"Vjerska pripadnost" je osnova podjela, jer je samo nacionalno pitanje suviše komplikovano i isprepleteno, što svjedoči i isti jezik kojim govore "narodi" na ovim prostorima ali ga zovu kojekako:"crnski", "gorski" :) ,"bosanski","hercegovački","hrvatski","srpski",..
Još malo pa ćemo imati "manjački","lauški", "budžački", "mejdanski", "hisećanski" i dr. jer će raja sa Lauša, iz Budžaka, Hiseta htjeti da nekako opravda svoj nacionalni identitet i posebnost.

Jedini način da se ljudi sa ovih prostora konačno otrgnu od neprijateljstva i antagonizma jedni prema drugima i onoga što ih vijekovima zavađa, jeste da našavši zajedničku životnu osnovu i osnovno životno uvjerenje počnu da sarađuju na zajedničko dobro.
Neki misle da je način da se to postigne zajednička težnja ka evroatlantskim integracijama i EU, težnja ka kapitalističkom prosperitetu u zapadnjačkom smislu, i sada je to mišljenje dominatno u glavama, ali ne i dušama ljudi.
Ljudi žele da žive bolje to je van svake sumnje, ali osjećaju da EU i NATO nisu vrata za to nego naprotiv vrata ropstva " malih velikima". A mi smo mali. Ali o tome je više bilo govora na temi "Zapad da i li ne" da se ne ponavljam suviše.
Puka želja za komotnim životom i ekonomski interes (što je u stvarnosti jedini motiv pridruživanja EU) je plići u ljudima u odnosu na osjećaj pripadnosti religijskoj i nacionalnoj skupini, i zato konformizam ne može da učini ništa da se podjele prevaziđu, a to je jedina "karta" na kojoj dosadašnji napori počivaju.

Ali osnova za prevazilaženje razlika u ljudima postoji, i to mnogo dublje ukornjenjena od svih nacionalnih tradicija, međutim problem je u tome što niko to ne podstiče. Vjerske zajednice su to zaboravile i podlegle sopstvenom uvjerenju da su njihova učenja najispravnija i da će se samo njihovi članovi spasiti, dok su ostali osuđeni kao nevjernici ili otpadnici (što je loša interpretacija ono što Sveti Spisi govore), i zato ovakve kakve su ne mogu dati pozitivan doprinos u mirenju ljudi.
Oni su zaboravili da uče da su svi ljudi braća i da ih pred Bogom ne opredjeljuje kako se zovu ili šta pričaju nego šta rade i to šta rade svima a ne samo "svojima". Jer pred Bogom (koji je jedan i isti za sve) postoje samo dvije "nacije", a to su "ljudi" i "neljudi", tj. ljudi koji poštuju svoj dogovor s Bogom i ljudi koji zloupotrebljavaju svoje postojanje.
Vjernici dokazuju svoju vjeru svojim djelima, a i nevjernici isto tako, i često one koje ljudi smatraju velikim vjernicima Bog vidi sasvim drugačije videći njihovu dušu i njihova stremljenja, njihova djela, javna ali i tajna.
Međutim, pošto je osjećanje pripadnosti ljudskom rodu i ljudske solidarnosti toliko duboko zakopano i uspavano, bojim se da će nas tek velike predstojeće katastrofe na to podsjetiti, i da će tek onda ljudi shvatiti kolika je ludost sadašnje ponašanje. Na žalost, čini se da je to jedini siguran lijek za bolesnu svijest čovječanstva, i da su bol i patnje tog tipa jedini način za pročišćenje većine stanovnika ove planete.
Način da se katastrofe izbjegnu ili bar znatno ublaže je da što veći broj ljudi uspije da dođe do promjene u svijesti na drugim putem, a najbolji i najefikasniji je duhovna izgradnja.
Neophodno je da se u nama konačno probudi čovjek, bez odlaganja.
Avaj, kao i u primjeru New Orleansa koji je Bostech2000 vrlo dobro naveo, ljudi nisu skloni da slušaju upozorenja dok ne postane kasno, i obično biraju teži put za učenje životnih lekcija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 08:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

psyborg je napisao:

Tolerantniji,ne kazem da su perfektni ili bez mana,nego su mnogo tolerantiji i to ti mogu potvrditi iz realnog zivota.
Neki primjer...rijetkost je cuti muslimana kako se poziva na ubijanja ili prijetnju prema drugim nacijama,ja licno ne znam 5-6 faca da sam ikada cuo da sta tako govore ,zauzvrat znam po desetine Srba i Hrvata.
Gledaj recimo dzamije u BL i crkve u SA.
Procesljaj forume po Internetu,na hrvatskim/bosnjackim Srbi dolaze redovno isto komuniciraju i niko ih ne banira osim kad pocnu prijetiti i postanu vugarni ovo je PRVI srpski forum na kojem vidim istu stvar,na ostalim se uglavnom banira/brisu postovi za manje od 12-24 sata.

Recimo Hrvati dopustaju svima da ucestvuju na forumu ali ce recimo obicni Hrvati da napadaju ljude sa drukcijim stilom zivota..od pedera,Amera,Srba,bogatasa itd itd..a i u realnom zivotu su cesti incidenti.
U Bosnjaka je mnogo blaze,cak i na islamski forumima nisu agresivni i svi mogu da ucestvuju...uglavnom se svodi na provociranja,psovanja ili ismijavanja,rijetko je vidjeti prijetnje,tako i uralnom zivotu.
U Srba ,izuzev ovog,uglavnom baniranje i brisanja su redovna pojava,skoro redovno cujem prijetnje i to veoma ozbiljnog sadrzaja....poznati srpski forum (kafana da ne pisem sada).Banjaluka forum..uzas zivi,ni Saddam Hussein to neradi.
Sve se vrti oko ratovanja,ubijanja,ne sloge...previse nasilja,Hrvati to sporadicno rade al u Srba redovna pojava.
Slovenci su kulturni nacionalisti,u lice ti se prave fini i dobri ali iza ledja su prave zmije,mrze sve i svakoga ko nema love ili je superiorniji od njih.
Problem je sto se najvise nasilje slavi medju Srbima pa onda Hrvatima...nasilje je normalna pojava,nesto sveto sa cim se rjesavaju svi problemi u zivotu.
To je ono najgore,jer mozes ti biti nacionalista al nije isto ako je to samo na verbalnoj osnovi ili na fizickom nasilju.
U Banjaluci prodaju majice Karadzica,u Hrvatskoj Gotovinu a gdje si vidio u Sarajevu majice Nasera???

Razmisli o toj razlici.

Ah Crnogorci jaranisu prema potrebi...prvo sa Srbima,pa malo sa muslimanima pa sada i sa Hrvatima...oni i nisu nacionalisti koliko su sponzorushe teske....Cigani isto mjenjaju se samo oni gledaju uvijek da zajebu druge i uvijek sebe cuvaju.

Nacionalizam je ustvari ljudska psiha,nacin razmisljanja i rjesavanja problema.....U Americi se zovu gheto crnci i rednecks (bjelci),samo sto ovdje furaju na teoriju rasizma...al u srzi isti izgovori i isto razmisljanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 08:40 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 08 Maj 2005, 11:51
Kako da ne bude nacionalizma kad ste nam (pomocu spijuna i izdajnika) unistili vojsku i policiju i hocete da nam ukinete Republiku Srpsku.Vracamo se u stara vremena a sve izgleda da ce ponovo biti rat.Moj otac je riskirao svoj zivot da bi ja mogao da zivim slobodno da ne pricam o palim srpskim borcima koju su ostavili na desetine hiljada clanova porodica u crnom.Kako to objasniti njima? Zar su njihove zrtve bile uzaludne? Ja hocu da zivim u slobodnoj Republici Srpskoj i ne mislim da trpim ovaj muslimanski terorizam i niko me nece natjerati da zivim u BOSNI (prije 500godina bio bih ponosam da zivim u BOSNI a danas nikako), pa makar i sam dao zivot.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 08:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Imao sam prilike da pratim REDOVNO Televiziju Sarajevo,HTV,TV Beograd i TV Slovenija.

Mogu tacno po necijoj prici da utvrdim ko je gledao koju televiziju.
Svaka TeVe je imala svoju propagandu ili stil iznosenja informacija,vrlo lako je uociti kad neko krene sa jednom pricom za koju uopste nema nikakvih dokaza vec je jednostavno slusao silne godine.
Laz da je ponovis hiljadu puta postaje istina.

Spijuni,Vatikan,CIA,teroristi,mudzahedini,Srpska,ugrozenost,okupatori,nabijanje Srba na kolac,ustase...Kako samo jos uvijek vrjeruje da se citav svijet urotio protiv srpskog naroda?

Sastavili se Iran,Vatikan i USA protiv Srba?????

Jes ti ono branio Banjaluku od komsija Hrvata i muslimana?

Znas li ijedno selo (a kamoli grad) da su oni silni i opasni mudzahedini uspjeli osvojiti?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 08:50 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Citiraj:
... niko me nece natjerati da zivim u BOSNI

radovane .... radovane, pa tvoji su svakako iz Crne Gore.
Mani se lazi i obmana .... nicijih grobova nema vise po Bosni od Bosnjackih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 08:52 
Bostech2000 je napisao:
psyborg je napisao:

Neki primjer...rijetkost je cuti muslimana kako se poziva na ubijanja ili prijetnju prema drugim nacijama.

Yes....Osama bin laden nikada ne bi ubio ni muvu. :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 08:55 
Majstor
Majstor

:lol:
Osama i Bosnjaci .... imaju slicnosti i zajednickog otprilike kao i vatra i voda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 08:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

1.5 biliona muslimana i dvjesta hiljada mudzahedina.

Statisticki prije ces nastradati od nekog hriscana nego muslimana,vise se muslimani izmedju sebe ganjaju nego druge nacije.

I prije svega govorim o Balkanu i muslimania tj Bosnjacima.

Osama je kao drugi svijet..taj je i po Beograd jedno vrijeme hodao,belaj covjek.

Nego drzimo se "nasih".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 08:57 
EZAN je napisao:
Citiraj:
... niko me nece natjerati da zivim u BOSNI

radovane .... radovane, pa tvoji su svakako iz Crne Gore.
Mani se lazi i obmana .... nicijih grobova nema vise po Bosni od Bosnjackih.

LJudi...pokusajte da se malo saberete....ima mali milion topica koji ovako pochinju......bio je rat u redu.....proshao....sada opet se svadjate...jedan kaze (onaj faruk)..da ce bosna biti bosanska..ovo-ono....ovaj drugi se odma nalozi pa napishe kako ce bosna biti Srpska....onda Bostech uleti sa prichom kako je u americi....

Jednostavno malo tolerancije....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 09:47 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Nacionalizam kod nas radi na principu antagonizma (kao i sve ostalo). Ako jedna nacija fura nacionalizam, onda se druge ugledaju na nju i sve se takmiče koja će da bude najgora. Ukoliko bi jedna težila da se riješi nacionalizma, druge bi pošle za njom.
Svaka generalizacija je opasna, ali kad bih procjenjivao u kojoj naciji ima više nacionalista, bez sumnje bih rekao da su to Bošnjaci. Hrvati i Srbi su jednako veliki nacionalisti, ali kod njih ima veliki broj ljudi koji osuđuju Tuđmana, odnosno Karadžića. Još nisam čuo nekoga iz reda bošnjačkog naroda ko osuđuje Izetbegovića, bar ne neku javnu ličnost ili iz vlasti. U Hrvatskoj npr. ima slučajeva da se knjige izdaju na ćirilici i latinici, provjeravaju se priče o zločinima nad Srbima i sl. Ovdje u BL, većina ljudi piše latinicom, u kinima gledaju filmove sa hrvatskim prevodom i niko ne pravi frku zbog toga. Dakle, pomaci, koliko god bili mali, postoje. S druge strane, ja odem na bošnjački (računarski) forum i svaki pomen BL, ćirilice ili bilo čega što bi ih moglo asocirati na Srbe završi uvredama. Npr. evo jedan primjer. U Srbiji izlazi slobodan časopis o slobodnom softveru. Pišu ga volonteri i uređuje ga "ko ima vremena". U jednom broju je umjesto "bosanski" jezik pisalo "bošnjački", zbog neupućenosti autora. Na pomenutom bošnjačkom forumu su predlagali bojkotovanje tog časopisa, zahtjevanje javnog izvinjenja u sljedećem broju i sl. Jedan jedini čovjek - glas razuma koji je pokušavao da objasni da se vjerovatno radi o grešci i da "uvreda" nije bila namjerna je bio Srbijanac. Pri tome, u cijeloj diskusiji nisu propuštali da svaki put kada treba spomenuti RS, kažu Republika Mrska ili Republika Šumska ili da umjesto ćirilica pišu ćerilica i sl. Dakle, nenamjerna greška kada kažete "bošnjački jezik" umjesto "bosanski jezik" je daleko gora i opasnija nego reči Republika Šumska umjesto Republika Srpska. Srbi već polako prihvataju Srebrenicu i druge zločine, dok će Bošnjacima trebati još dugo, dugo vremena da prihvate da je i bošnjačka strana činila zločine. Govore tečnijim hrvatskim jezikom nego Hrvati, samo da ne bi imali nikakve sličnosti sa Srbima.
Na kraju, kako očekivati od Srba da ne budu nacionalisti, ako se stalno protura priča da su okupatori i agresori u sopstvenoj zemlji?

Najgore u svemu ovome je činjenica da i stranci podržavaju nacionalizam. Oni su ti koji su izmislili vlade po nacionalnom ključu, tri jezika, tri istorije i aparthejd u školama.

Volio bi da je moje mišljenje da su Bošnjaci najveći nacionalisti pogrešno i posljedica nesretnih okolnosti, ali je malo vjerovatno.

(Ko misli da sam ja nacionalista i da je moje mišljenje pristrasno, može pročitati moje starije postove, pa će se lako razuvjeriti.)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 10:03 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
>>> Nisu ni Hrvati ili Bosnjaci bolji ALI mnogo su napredniji od Srba

Ovo ti je čisto šovinistička izjava, ne znam šta se onda zgražavaš nad drugim šovinistima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 10:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
bsdpowa je napisao:
Moj otac je riskirao svoj zivot da bi ja mogao da zivim slobodno da ne pricam o palim srpskim borcima koju su ostavili na desetine hiljada clanova porodica u crnom

Ne zakuhavaj.
Isto je bilo i muslimanima i hrvatima, ni mnogi od njih nisu željeli da leže u rovu i strahuju da dobiju metak, dok se kod kuće prorodica brinula za njih. Ljude vrlo lako za rat i slično podjare političari i druge strukture koje rade sa tim ciljem, kao što Buš drobi amerikancima da je dobro što su njihovi vojnici u Iraku, a gurnuo ih je jer on ima svoje insterese a ne iz plemenitih namjera "demokratizacije Iraka". Mnogi ljudi (svih nacija) su ovde bili žrtve, mnogi su izmanipulisani i zatrovani nacionalizmom pa su radili ono što nisu trebali. Pričati priče "vi ste gori od nas" su najveće gluposti, i vrlo su nisko pali oni koji te priče šire.

Da su ljudi na ovim prostorima vjernici kakvima se prave mnogo bi drugačije gledali na sve to, mnogo zrelije, mudrije, plemenitije, i dali bi doprinos da se iz trenutne situacije izvuče i gradi najbolje što sa može izvući i izgraditi.

S druge strane, oni koji politiziraju, koji viču "vi ste gori od nas, više ste nas pobili", koji zakuhavaju na forumima, to su nesjesne i bolesne osobe zatrovane nacionalizmom koje svojim ponašanjem samo stvaraju nove tenzije, i dugoročno gledano nove povode za ne daj Bože neki novi rat. Neka se zapitaju žele li svoju djecu čekati da se vrate sa ratišta i cijelo vrijeme strahovati da ne dobiju metak, i neka uvide da dalje raspirivanje mržnje i prepucavanje polako vodi upravo ka tome.

Postove koji budu imali varnice ću brisati, u krajnjem slučaju ovo nije Politika, pa ako ćete pisati pišite o nacionalizmu sa društvenog aspekta, bez zakuhavanja i prepucavanja.

Najbolje bi bilo pisati o nacionaliznu kao negativnoj pojavi koja je dala i daje plodove koje svi vidimo, a pogrešno bi bilo ovde još više raspirivati nacionalizam.

P.S.
pročitajte još jedno Aragornov post, bolje bi vam bilo da se osvrnete na njega nego na gluposti i prepucavanja, zar stvarno ne možete prepoznati ono što je dobro a distancirati se od onoga što je loše?!? Vrlo zabrinjavajuće!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 12:27 
Majstor
Majstor

mojne dasa Jovane ....

Ti si momak u velikoj zabludi. Mijesas kruske i jabuke pa pomalo i grozdja ubacis da bi se onda i cekic nasao u svemu tome.
Druskane i po Sarajevu se gledaju i srbijanski i hrvatski filmovi, prica se i ekavica i pise se cirilica.
Novine kritikuju svakog zivog pa i mrtvog, dakle Aliju i njegove postupke.
Ne postoje veci nacionalisti u mom narodu nego u tvom. Samo, svako vidi ono sto HOCE da vidi.
Ti po pisanju na jednom forumu ... zakljucujes o "nacionalizmu" jednog naroda. Smijesno.

Ono o cemu bi se trebalo u stvari pisati i raspravljati je LJUDSKOST (svaka cast Aharon).
kad sam vec kod aharona ...
Citiraj:
"Vjerska pripadnost" je osnova podjela, jer je samo nacionalno pitanje suviše komplikovano i isprepleteno, što svjedoči i isti jezik kojim govore "narodi" na ovim prostorima ali ga zovu kojekako: "crnski", "gorski" ,"bosanski","hercegovački","hrvatski","srpski",..

Sto ce ti ti navodnici kad kazes narodi?
To sto se isti jezik koristio na ovom podrucju ne daje za pravo jednom narodu da ga prisvaja, a jos manje da "brani" drugima da ga mijenjaju ili koriste onako kako oni to hoce.

BTW, mojne dasa - nisu Srbi tuzeni za agresiju i tako to, vec SRBIJA I CG .... razdvoji to malo u svojoj glavi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2005, 13:29 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
EZAN je napisao:
Ne postoje veci nacionalisti u mom narodu nego u tvom.

To nisam ni rekao. Rekao sam da najviše nacionalista ima među Bošnjacima, a ne da su veći nacionalisti. Kao što rekoh, nadam se da griješim.
EZAN je napisao:
Ti po pisanju na jednom forumu ... zakljucujes o "nacionalizmu" jednog naroda. Smijesno.

Zašto da ne? Zašto misliš da taj uzorak nije dovoljan za procjenu jednog društva? Uostalom, ne pokušavam ja da jedan narod nazovem "nacionalističkim". Nije korektno sa tvoje strane da izvrćeš ono što sam rekao kako tebi odgovara.

Evo ti još jedan primjer. Na posljednjoj komemoraciji u Srebrenici trebalo je se pojavi Boris Tadić. I javnost i mediji su govorili "on nama ne treba". Dakle, i znak dobre volje od strane srpskih predstavnika se "dočeka na nož".

Mislim da kada bi Srbi pristali na jedinstvenu BiH, kada bi se odrekli RS i počeli da procesuiraju sve zločine (bez obzira koja ih strana počinila), Bošnjaci ni tada ne bi bili zadovoljni, jer su im potrebni dežurni krivci koji su krivi za sve što im se desilo.

To što si se ti uvrijedio kada sam rekao da je najviše nacionalista među Bošnjacima mi govori samo jedno - da si i ti nacionalista.
Ja se ni malo ne bih uvrijedio kada bi neko rekao to isto za bilo koju drugu naciju, rasu i sl. ako se to ne odnosi na mene.

Imaj u vidu da je moje mišljenje posljedica mog iskustva. Nije nužno da se slažemo u svemu.

Pozdrav.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 151 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]