banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 16:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16946 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725 ... 848  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Jul 2020, 20:28 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
jovic23 je napisao:
Da li neko možda pravi tapacirunge za malo starija auta, npr. Golf IV?
Ili da znate gdje ima kupiti, od Pik-a nema koristi.

ILMA auto otpad Jelah

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2020, 21:37 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Megabyte je napisao:
_зока je napisao:
regi je napisao:
40.000 kilometara godisnje. dizel, benzin ili plin?
Na cijene goriva kakve su zadnjih par godina i na tu kilometražu dizel, bez razmišljanja. Da je plin kao prije upola jeftiniji od dizela i benzina pa da razmišljaš i o njemu ali po ovim cijenama kakve su od uvođenja akciza ne isplati se na tu kilometražu.

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока
Kako se ne isplati?

Koliko, po tebi, troši prosječan dizelaš?
Koliko, po tebi, troši prosječan benzinac plina i benzina na 100KM?
Koja je cijena ta tri goriva?
Koliko košta ugradnja plina?
Koliko u prosjeku košta održavanje, godišnje, dizela u odnosu na benzin/plin sistem?
Koja je cijena atesta plinske instalacije?
Kad baciš to sve na papir vidjećeš da je cijena maltene ista ako uzmeš u obzir planiranu kilometražu, a samo održavanje auta koji ima pogon na dva goriva je komplikovanije u odnosu na auto sa samo jednim pogonskim gorivom.
Vozio sam na plin cca deset godina, na dizel vozim neke tri godine. Sa mojom kilometražom koju pređem godišnje, do 20k kilometara, dizel me izađe nešto skuplje ali samo zadovoljstvo da ne moram svake sedmice na pumpu mi vrijedi toliko. Sa jednim rezervoarom nafte pređem 700+ km, a sa jednom bocom plina od 32l sa bio sretan ako izvučem 400.

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2020, 21:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
A potencijalni kvarovi EGR, DPF, plivajuci zamajac, dizelove dizne?

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2020, 22:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2015, 15:40
@ZokaO, ovo sto si naveo da je održavanje komplikovanije sa dva pogonska goriva, možeš li malo objasniti? Ja sto plaćam godišnje je mali servis i 20KM filter. Ja sam razmišljao za sjedeće auto isto tako sta bi se sada isplatilo. Jbg kada sam 2016 kesirao 1300KM za BRC, otplatio se za 10k km (manje od godine) ali sada...

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2020, 22:46 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Koliko često se radi servis plina?

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2020, 22:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

E da, vidiš to sam zaboravio. Zavisi. Ja ga radim na 10k. Rekli su mi da mogu i na 20k

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2020, 23:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Sad sam malo bacio računicu...

Uzevši u obzir cijene od prije 4 dana na Nestro pumpi dobijamo:

Slika

Uzeo sam u obzir da se vozi 5 godina, za duži period bi trebalo dodati i trošak novog atesta.
Mali servis plina sam stavio da se radi svakih 10k km, a veliki na svakih 100k km.
Cijene servisa sam našao na internetu.

Zanimljivo je da ako se vozi 20k km godišnje, kroz 5 godina ili 100k km bi plin čak bio i skuplji nego dizel.
Tek pri tempu od 40k km godišnje se može uštediti oko 240 KM na godišnjem nivou, ili oko 1200 KM kroz 5 godina.

Ovdje nisam računao troškove benzina, ni servise i održavanje samog motora pod pretpostavkom da je to isto za dizel i benzin.

Kao što Zoka reče, mana plina je da se mora ići na još jedan servis, cirka duplo češće stajati na pumpe, gubiš rezervni točak ili slobodan prostor gdje on bude, jednostavno više stvari koje mogu poći po zlu i vjerovatno teža prodaja auta sa plinom budući da svako hoće da on sam ugradi plin u auto.

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2020, 00:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Maj 2016, 13:46
Није им баш цијена одржавања иста, па некад чак ни приближна. Дизел је сложенији мотор, више ствари за поправљање. За остало се слажем.

Уметник - онај који умеће.
Pozvao sam u pomoć Boga i đavola, pa ko se prije odazove.
вицо ДАЉЕ РУКЕ ОД БОРЦА!

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2020, 01:30 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Koji su to troškovi?

Kod dizela grijači, dizne?
Kod benzinca svjećice, bobine?

Nemam pojma, mi imamo turbo dizelaše ukupno 9 godina.
Do sad što se motora tiče nije ništa dirano, sem grijača, a riječ je o srednje starim autima.
Prije toga smo imali jednog atmosferskog benzina jedno 10 godina i kod njega je bilo malo više rada oko motora nego kod gorepomenutih dizelaša. Mijenjali smo svjećice, bobine, razne senzore.

Ali ovo je toliko malo podataka da se ne može nikakav zaključak izvesti iz ovog. Benzinac je bio jedan, kupljen star 3 godine i prodan nakon 10. Dizelaši su puno kraće kod nas, ali ih je više...

Ne znam, baš me interesuje razlika u troškovima održavanja, a tu je i prilično teško porediti održavanje i kvarove, pogotovo na različitim kilometražama. Za plin nisam posmatrao kvarove, već samo održavanje...

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2020, 05:25 
Administrator
Korisnikov avatar

@castra
Dodaj u kalkulaciju troškove benzina koji su cca 20-30KM mjesečno.

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2020, 07:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Manje ide na benzin. Ustvari zavisi koliko predjes.
Ja sam ove godine nasuo 13. januara 50KM (22 litra), onda 14. marta 30KM (14 litara) pa 11. maja 30KM (20 litara). Ovo u maju samo zato jer je bila pala cijena, nije mi trebalo. I sad imam pola rezervoara benzina, ako ne i vise, i sigurno ga ni sljedeci mjesec necu sipati. Presao 3500km u tom periodu.

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2020, 07:24 
Administrator
Korisnikov avatar

Da ide manje sada ali kad zahladi potrošnja benzina je veća, pogotovo ako voziš kratke relacije.

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2020, 07:50 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Dakle, Blaf reče da je nasuo 110 KM benzina i prešao sa tim oko 3500 km i da mu je ostalo pola rezervoara.
Pretpostavimo da je imao i nešto benzina u rezervoaru prije prvog punjenja.

Mislim da je u redu pretpostaviti da se potroši oko 100 KM na 4000 km, neka bude malo u korist plina/benzina. :)

Slika

Po ovome, plin ispade značajno skuplji od dizela na 100 k km, a tek 200 KM jeftiniji na 200 k km.
Ja bih rekao da se taj sport ne nikako isplati po ovim cijenama i brojevima...

EDIT:
Ako se kupi auto iz uvoza koje ima 150 k km na satu ili čak i više, onda je teško zamisliti da se može preći više od ovih 200 k km sa plinom bez značajnih dodatnih ulaganja.
Kalkulacija za narednih 5 godina bi inače bila oko 1000 KM povoljnija jer nema troškova ugradnje plina, ali mislim da to i nije baš moguće u scenariju gdje je auto već prešao 350 k km. Više se isplati riješiti se tog auta, pa ganjati drugi, ali...

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2020, 08:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
_зока je napisao:
regi je napisao:
Na cijene goriva kakve su zadnjih par godina i na tu kilometražu dizel, bez razmišljanja. Da je plin kao prije upola jeftiniji od dizela i benzina pa da razmišljaš i o njemu ali po ovim cijenama kakve su od uvođenja akciza ne isplati se na tu kilometražu.

Ja sam saglasan sa Zokom, dizel je zakon za tu namjenu (ja vozim benzin, jer malo prelazim, autom oko 10k godišnje, skuterom 5k godišnje, ali gotivim dizelaše).
Dizel ima visok obrtni moment i na niskim obrtajima i jako motorno kočenje i dizel je genijalna stvar (ako ignorišeš primitivno balkansko mišljenje da se vozi na benzin, ore na dizel i kuva na plin/gas).
Što se tiče DPF i plivajućeg, problem je što se kod nas uvoze kršine koje su odradile svoje i pitanje je vremena kada će se morati uložiti u njih.
Ako uzmeš nešto novije i provjereno, dizel je zakon.

Bajaga i Instruktori - Strah od vozova, 1986.

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2020, 08:28 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

I noviji benzinci imaju plivajući, tako se priča barem... :D

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2020, 08:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
regi je napisao:

Овако на прву, плин. Али, каква је структура ове километраже. Ако је углавном отворена цеста, онда треба направити мало озбиљнију калкулацију. Можда и бензин исплива на крају као најповољнији и најсплативији.

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2020, 08:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
_зока je napisao:
Da ide manje sada ali kad zahladi potrošnja benzina je veća, pogotovo ako voziš kratke relacije.

Jbga naveo sam za prvu polovinu godine, bilo je i hladnoce i vrucina.

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2020, 10:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

castra, gledam malo tvoju kalkulaciju i izračunao sam koliko ja trošim benzin/plin na 1000km + servis plina. Ako izostaviš ugradnju plina, razlika je u par maraka. Nevjerovatno. Doslovno, od akciza, kako je plin posskupio 40% ne isplati se ugrađivati.

Sa druge strane, realno, dizel te može zaklati kvarovima. Naravno, ako je krš iz uvoza.

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2020, 11:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Castra je napisao:
Koji su to troškovi?

Kod dizela grijači, dizne?
Kod benzinca svjećice, bobine?

Nemam pojma, mi imamo turbo dizelaše ukupno 9 godina.
Do sad što se motora tiče nije ništa dirano, sem grijača, a riječ je o srednje starim autima.
Prije toga smo imali jednog atmosferskog benzina jedno 10 godina i kod njega je bilo malo više rada oko motora nego kod gorepomenutih dizelaša. Mijenjali smo svjećice, bobine, razne senzore.

Ali ovo je toliko malo podataka da se ne može nikakav zaključak izvesti iz ovog. Benzinac je bio jedan, kupljen star 3 godine i prodan nakon 10. Dizelaši su puno kraće kod nas, ali ih je više...

Ne znam, baš me interesuje razlika u troškovima održavanja, a tu je i prilično teško porediti održavanje i kvarove, pogotovo na različitim kilometražama. Za plin nisam posmatrao kvarove, već samo održavanje...
Dizel - potencijalno DPF zacepljenje, EGR i plivajuci zamajac.

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2020, 12:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Citroen imamo već ~4 godine i ima oko ~190k km. Ništa od navedenog nije bilo problematično.
Stari Reno imamo već ~6 godina i ima oko ~215k km. Ništa od navedenog nije bilo problematično, samo je 1 grijač crkao.
Novi Reno imam oko pola godine i ima oko ~145k km. Trebao bi se zamijeniti plivajući zamajac. Ja sam kupio LuK kao iz prve ugradnje i platio ga 427 €, a sad vidim da se može kupiti Valeo za 375 €. Takođe je 1 grijač crkao, a zamijenio sam sva 4. Utegao trap novim stabilizatorom i krajnicom.

Provjeravao sam zapušenost DPF-a kod svih auta i vrijednosti su bile niske, tako da me to ne brine ni najmanje trenutno...

Znači dobro smo prošli do sad. Ovaj zadnji Reno kvari prosjek inače bi bilo skoro samo redovno održavanje... :D

Šta se kvari kod benzinaca?

Postoji li razlika u cijeni registracije?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16946 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 719, 720, 721, 722, 723, 724, 725 ... 848  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]