banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 03:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 59 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2005, 22:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
Grigorii Rasputin нисам ја погршио него ти шириш неистину и каљаш лик СВЕТИТЕЉА СРБСКЕ ПРВОПСЛАВНЕ ЦРКВЕ. То се назива јереси и отпадништвом, али са тим да си комуниста није ништа ново.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2005, 15:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2003, 20:06
Vader je napisao:
Grigorii jel' se slažeš da nema apsolutno nikakave potrebe da citiraš tako velike postove, cijele postove, i to nekoliko njih odjednom kao sad, pogotovo što napišeš dosta manje teksta nego što je taj post koji citiraš. To mnogo narušava estetiku foruma, a i nepotrebno je. Citati prvenstveno služe da se citira dio posta, ili cijeli ako je kratak, a ako repliciraš na cijeli nečiji post onda možeš samo navesti kome se obraćaš i riješena stvar.

Super, Vader. Samo bi te zamolio da i to kažeš Srbinu pravoslavcu jer kad sam ga prvi put citirao, moj post je bio dosta dugačak. Onda je on mene citirao i samo odgovorio jednu malu riječenicu. Pa sam ja onda imao malo kraći post i ok, nisam trebao citirati čitav njegov post. Ali nemoj samo mene da tužiš. Btw, ja sam citirao DVE postove a ne "nekoliko" kao što tvrdiš, Vaderu, i jedan od njih je bio velik ali također moj odgovor je isto bio dosta dugačak.

Hvala na razumijevanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2005, 15:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Srbin PRAVOSLAVAC je napisao:
Grigorii Rasputin нисам ја погршио него ти шириш неистину и каљаш лик СВЕТИТЕЉА СРБСКЕ ПРВОПСЛАВНЕ ЦРКВЕ. То се назива јереси и отпадништвом, али са тим да си комуниста није ништа ново.

Ja ne širim nikakvu neistinu, Pravoslavac, već ti nemožeš da podržiš istinu. Ja nisam komunista, ali čak i ako jesam, to nema ama baš nikakve veze sa činjenicama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2005, 15:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
OK Grigorii, sve to stoji. Ja sam mislim i ranije nekima skretao pažnju na to, čak i na temi posvećenoj tom problemu gore na Opštim pitanjima. To što sam rekao tebi naravno da važi i za sve ostale.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2005, 19:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36

Где се Св. Николај изјашњава као анти-семита. Смешни сте.
ГОВОР ВЛАДИКЕ НИКОЛАJА (ВЕЛИМИРОВИЋА) НАД ОДРОМ ДИМИТРИJА В. ЉОТИЋА

Ima, brate, negdje u njegovim pisanijima gdje baca drvlje i kamenje po Jevrejima, te oni najgori, mrzili Hrista i takodalje, klasični sterotipi. Oustalom, naveo ti je Raspućin. Jes da je na engleskom, valjda znaš to da čitaš? Nego, jel Ljotić bi onaj koji je izjavio da je riješio jevrejsko pitanje u Srbiji, ili me sjećanje izdaje?

Hvala Ljotiću. I Paveliću. Amin.

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2005, 22:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

gluecifer je napisao:

Ima, brate, negdje u njegovim pisanijima gdje baca drvlje i kamenje po Jevrejima, te oni najgori, mrzili Hrista i takodalje, klasični sterotipi. Oustalom, naveo ti je Raspućin. Jes da je na engleskom, valjda znaš to da čitaš? Nego, jel Ljotić bi onaj koji je izjavio da je riješio jevrejsko pitanje u Srbiji, ili me sjećanje izdaje?

Прво о твојој учености се види из приложеног.
Љотић је спашавао Србе од усташа ђаволих , а усташа павелић их је клао. А теби су оно исти значи да си усташа ђаволи.
А Енглеске фалцификате неком другом просипајте.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2005, 22:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

gluecifer je napisao:

Ne, nije to bio Ljotić glueficer, već jedan Njemački administrator u Srbiji, čini mi se možda Franz Neuhausen ili Hermann Neubacher, uglavnom tako nešto. Samo znam da sigurno nije bio Ljotić. A dobro je poznato da je Ljotić i njegov "Zbor" bili anti-semitski.
Što se tiće pravoslavca, ja nebi s njim se natezao više jer samo zatvara oći pred istinom. Tipično ponašanje :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jul 2005, 15:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Moguće je da sam se ja prešao oko Ljotića i Jevreja, zato sam i napisao ako se dobro sjećam. I nisam pominjao Srbe koje je Ljotić spasavao, već Jevreje. Šta je sa njima radio, ne znam ...

A o učenosti, Srbine Pravoslavni, nemoj da se javljaš. Ako si fašistoidni pravoslavni ekstremista, ne znači da si pametan i učen. No, svako ima svoje aršine i ja tu ne želim ništa da mijenjam ... Riječju, boli me dupe za takvima. Idi tuci cigane po ulici ...

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jul 2005, 16:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ako, ako, samo ti prebij nekog cigančića i možda ti bude bolje.

A to što si naveo, krv i zakoni, pa to je iz srednjeg vijeka, miša mu. A danas ljudi govore preko mobilnog telefona, znaš li to? Ili ti to ne koristiš, jer nije iz srednjeg vijeka?

Mješanac ili ne, Srbin ili ne, idiot ili ne, krv nam je ista, crvena ... Samo vi fundamentalisti to ne vidite.

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jul 2005, 23:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

gluecifer je napisao:
Ako, ako, samo ti prebij nekog cigančića i možda ti bude bolje.

A to što si naveo, krv i zakoni, pa to je iz srednjeg vijeka, miša mu. A danas ljudi govore preko mobilnog telefona, znaš li to? Ili ti to ne koristiš, jer nije iz srednjeg vijeka?

Mješanac ili ne, Srbin ili ne, idiot ili ne, krv nam je ista, crvena ... Samo vi fundamentalisti to ne vidite.

Прво секташу модератору: Скино си текст о вери, толико о вашој толеранцији.
Друго: Ја са технологијом знам одлично то ми је и струка, али не губим душу због ње као неки.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2005, 22:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Свети владика Николај

Небесна Србија

Небесна Србија, Србија је Рајска,
Миомирна красна као ружа мајска.

Ту су Оци наши и праоци свети,
Што се Крстом Часним достигоше мети.

Ту жупани српски, краљеви и цари,
И витези Крста и нови и стари.

Ту мајке јунака и сестара јато,
Углачане патњом сијају ко злато.

Ту чете посника и светаца благих,
И много и много сродника нам драгих.

Ту монаси часни, монахиње бледе,
Вечну светлост Божју сад весело гледе.

Ту свечари српски и задужбинари,
Борци, страдалници и млади и стари.

И девојке миле и дечица мала,
Што су за свог Христа јатом пострадала.

Мачем посечена, огњем сагорена,
Ко шибљика млада ветром оборена.

Домаћини ту су што у дому своме
Палише кандила Богу Превечноме.

Занаџије славне, веште свом занату,
Тамо, сви су тамо, у Небесном јату.

Из тамнице сужњи, из болнице болни,
Паћеници овде, убоги, невољни.

Радују се тамо око Светог Саве
Ко синови царски, посред Царске Славе.

И четници славни, Божји осветници,
Многи Богомољци, многи добротворци,

Удовице тужне и мајке без деце,
Све су убројане у Божије свеце.

Кнежеви сељачки и њини усташи
И сви и сви други славни преци наши,

Што у горчинама живеше најљућим,
Али немогуће сматраше могућим.

Поколења многа од најбољег соја,
Народ, Божји народ, без броја и броја,

То је она вечна, Небесна Србија
Што ко јато звезда пред Богом се сија.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2005, 22:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

4. проповед
Св.Владике Николаја
О СТРАСТИМА

Ходећи међу људима чух где говоре: страсти воде смрти! Слажете ли се и ви с људима, мали мрави?

Но гле и спавање води смрти, а спавање није страст! И читање и разговор и циркус и путовање – све то води смрти, јер све то одсеца по један купон нашег века, и све то, лако и еластично, гура нас напред ка смрти.

Данас сам био са својим пријатељима на гробљу, где смо сахранили једнога од нас, или један део свакога од нас. Када смо покојника заогрнули земљом, поседали смо унаоколо свеже хумке и удубили се у размишљање. Но у таквом тренутку ми људи смо врло слаби на мисли. Све наше мисли у том тренутку беже из свести и крију се, и кад их ми с великим усиљавањем измолимо, оне се само одазову и одмах побегну, као рђави војници са бојног поља. О да вам је видети какво лице имају људи на гробљу, кад једнога између себе сахране, па онда поседају около његовог гроба! С отвореним устима и развученим осмејком само на једној страни лица, и само у пола, у овом моменту и најразумнији личе на идиоте, који, кад га шибају, не зна да ли да плаче, да ли да се смеје.

Седећи тако у идиотском безмислију, рећи ће један између нас:
-Страсти воде смрти.
Чувши ове речи, ја осетих где се једна страна мога лица још више згрчи, као побуђујући ме више на смех но на плач.
-Но гле, рекох ја, не дижући очи са свежег бусења, нити мисли испод гроба, у коме је лежао наш пријатељ, - гле и спавање води смрти; и читање и разговор и циркус и путовање, све то води смрти.
-Значи ти ниси за угушење страсти? Рекоше остали моји другови углас.
-не говорите, рекох, у множини, пријатељи моји, кад говорите о страстима једнога човека. Један човек не може имати више од једне страсти; ако их има више од једне, онда он нема ниједне. Страст не значи демократско уређење душе, већ деспотско. Раздељена страст на неколико делова јесте као раздељена дубока река на неколико рукаваца, које свака овца може блејећи прегазити и не мислећи о води но о трави с оне стране воде. Преко раздељене страсти пак нема моста, и још мање се она нераздељена да прегазити.

Страст је дубоко страдање, пријатељи моји, страдање обмотано у једну фину опну, која се назива сласт. Стаст није свако страдање, но само оно које има и сласти у себи, или око себе, или на дну себе, или на врх себе. Страст је један огањ, који нас греје зато, што је близу нас, и који нас сагорева зато што је сувише близу. Чега се више бојите ви: да сагорите у огњу, или да се удавите влагом гасећи пожар? Бојите ли се више пликова или шкрифула? Занам, знам, бојите се подједнако и једног и другог, т.ј. бојите се подједнако и присуства и одсуства страсти. Зато и ходите ви кроз живот са шареном душом, као дете са лаћама, са једном половином црвеном, а другом зеленом. О како ми је одвратна шарена душа!

Страст се неда угушити у свету докле Бог буде хтео да живот постоји. Јер, гле, живот ваш није друго до страст, т.ј. није друго до страдање окађено слашћу. А ви би сте хтели да се страдање угуши и да остане сама сласт, је ли? О пријатељи, ви не знате шта желите! Ви желите да се живот оплића, да постане водвиљ! Ви се бојите дубине; трагедију ви не подносите! А трагедија је баш гала-представа у репертоару земље. Бодвиљ се даје за публику са умањеном ценом – за публику с малом ценом.

Чујете ли, пријатељи: страст није свајо страдање, но само страдање од себе. Ко није у овом животу никад страдао од себе, тај тешко подноси и страдања од других. Страдање од себе ми називамо слатким страдањем, страдање од других – горким.

Ко ије осетио у сласти горчину, тај не може осетити у горчини сласт.
Ко није страдао од пожара у себи, тај ће зајаукати кад му људи прст опрже.
Зашто, дакле, желите ви да ја будем ватрогасац? Зашто да давим, да гушим, да угушујем страсти своје као Стамбол своје калифе? Зашто? Ви знате само да су калифи сагорели Александрију, но ја знам да су они и гранаду сазидали.

Но ви не волите калифе, а страсти су калифи. Ви волите шарену, разроку душу, волите црвено-зелене лаће.
Та не, не! Не можете ви бити моји пријатељи и пријатељи овога под земљом, и притом волети разроку душу. Устајмо, пријатељи!

Тако ја рекох, мали мрави, и дигох се и погледах по својим пријатељима. Ах, какво лице видех у њих, кад их погледах! Један образ у свакога у њих беше искривљен, смежуран од ироније,а други безизразан као мермер. То је страст, од које они страдаху, беше исписана на лицу њиховом. И ја их загрлих, и беху ми два пут милији - ови страстотрпци.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2005, 15:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
bamp

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2005, 16:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

gluecifer autsajder je napisao:
Moguće je da sam se ja prešao oko Ljotića i Jevreja, zato sam i napisao ako se dobro sjećam. I nisam pominjao Srbe koje je Ljotić spasavao, već Jevreje. Šta je sa njima radio, ne znam ...

A o učenosti, Srbine Pravoslavni, nemoj da se javljaš. Ako si fašistoidni pravoslavni ekstremista, ne znači da si pametan i učen. No, svako ima svoje aršine i ja tu ne želim ništa da mijenjam ... Riječju, boli me dupe za takvima. Idi tuci cigane po ulici ...

Ни један ЈЕВРЕЈИН није настрадао од руке Димитрија Љотића, или Милана Недића. Више су их комунисти побили.
Чак су у Дражиним јединицамна имали читав ПУК

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Okt 2007, 01:28 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 09 Okt 2007, 01:24
Na ovim linkovima može se pročitati koje stvarno bio Nikolaj Velimirović.Dotični svetac je bio otvoreni fašista i antisemita.

http://forum.bgdcafe.com/index.php?showtopic=29125

http://www.kontra-punkt.info/arhiva/res ... kolaj.html

Dovoljno je samo istaći njegovu komparaciju Hitlera i Svetog Save :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Okt 2007, 09:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Неће моћи ове ноћи :roll:

Pismo episkopu Dionisiju

S. Church
20. W. 26 St.
New York
Februara 20. 1946.

Preosveceni Vladiko,
dragi mi brate Dionisije,

"Krjepost moja i pjenije moje Gospod."

Iako sam tezak na pisanju, eto prinudjen sam da mucim sebe i tebe, i da ti pisem ponovo.
Saznao sam, da je tvoja eparhijska skupstina odredila meni neko izdrzavanje. Vrlo sam dirnut ovom ljubavlju, i tvojom i tvojih saradnika, i od sveg srca sam blagodaran. No meni je nemoguce primiti tu potporu. Nas radni narod u ovoj zemlji toliko je zrtvovao za stradalnu bracu svoju, da me je stid da mu jos i ja budem na teretu. S pomocu Bozjom, trudicu se da zaradim ono sto mi je neophodno za zivot. Ali zato moja blagodarnost tebi i skupstini tvoje eparhije ni najmanje nece biti okrnjena ili zaboravljena.
Da li ces uskoro dolaziti ovamo ?
Trudno je i skupo je putovati, ali - imalo bi se o cemu razgovarati.
Preporucujem se tvojim mocnim molitvama i ostajem
U Hristu odani ti vazda
+ E. Nikolaj

P.S.
Odnosno onog napada "brata svestenika" na mene u "Sl. Reci", ti treba da znas istinu, a ja ne mislim ulaziti u polemiku. A istina je ovo:

I
Ja sam drzao predavanje na Kolarcevom univerzitetu o nacionalizmu Svetoga Save, u godini svetosavskoj, a to je bila 1935. godina, a ko to ne zna, mislio bi da sam ja spomenuo vodju nemackog naroda u vreme rata. U ovom poslednjem slucaju, zasto bi me Nemci uhapsili od prvih dana - pa do poslednjih ?

II
Ja sam velicao Svetoga Savu a ne H...... Rekao sam, da je Sveti Sava, kao svetitelj, genije i heroj srpskog naroda stvorio srpsku nacionalnu crkvu pre 700 godina, i u toj crkvi ujedinio sav srpski narod. Delo, koje se nigde nije ponovilo na zapadu. Paskal je pokusao u 16.veku da stvori nacionalnu galikansku crkvu za Francuze, ali nije uspeo. - A vodj nemackog naroda, jedan prost zanatlija, pokusava da izvede ono delo koje jedino prilici svetitelju, geniju i heroju, t.j. Sv.Savi. U jednom docnijem govoru / ili clanku, ne secam se / ja sam se ponovo vratio na Hitlerov pokusaj, da stvori nacionalnu nemacku ujedinjenu crkvu i citirao sam njegove reci u Rajhstagu: "ja sam, rekao je, pokusao da ujedinim nemacke crkve u jednu nacionalnu nemacku crkvu, ali moj pokusaj je propao."
Dakle, sve sto je receno i napisano u 1935.g. u vezi nase proslave, receno je u pohvalu Svetoga Save - svetitelja, genija i heroja - a ne u ma ciju drugu pohvalu. Jer i Paskal i Hitler posluzili su mi samo kao primeri neuspeha u sravnjenju sa sjajnim uspehom Svetoga Save.
*
Ko ima usi da cuje neka cuje, i ko ima razum neka razume. Amin.

/ Pismo sam preuzeo iz sledece knjige: Episkop Nikolaj: Sabrana dela, knjiga X, Himelstir, 1983, 704-705./

Pomaze Bog.

O svetom Nikolaju Srpskom je mnogo receno i tek ce se govoriti.
Njegove reci su danas aktuelne koliko i juce koliko i sutra.

POCNI OD SEBE
OSNOVNO nacelo pravoslavnog narodnog pokreta:
Ako zelis popraviti svet, popravi prvo sebe.
Ako zelis popraviti drzavu, popravi prvo sebe.
Ako zelis popraviti narod, popravi prvo sebe.
Ako zelis popraviti svoju zadrugu, popravi prvo sebe.
U svemu, dakle, pocni od sebe, i popravi prvo sebe.
A kako moze covek popraviti sebe,
o tome postoji samo jedna jedina nauka u svetu,
koja se zove nauka jevandjeljska.
Poceti od sebe, i popraviti prvo sebe
- to je osnovno nacelo pravoslavnog narodnog pokreta.
"Izvadi najpre brvno iz oka svojega
pa ces onda vidjeti izvaditi trun iz oka brata svojega."(Matej 7,5)

GESLO NOVE SRBIJE
Covek iznad svega. Bog iznad coveka.
Ne kultura, ne progres, ne internacionala, ne industrija, ne nauka, ne
vestina, ne drzava nego covek iznad svega, a Bog iznad coveka.
Greh Evrope je u tome sto je stavila stvari, trgovinu, nauku, drzavu
i svu prirodu iznad coveka i iznad Boga.
U Evropskim krugovima ovoga perioda sve je uzviseno samo su dvojica
ponizena: Bog i covek. Sve je u zacelju trpeze samo je Bog i covek u dnu trpeze,
da kupe mrve... Srbija ne treba da se rukovodi propalim nacelima zapadnim tj.
ona nece postojati na kulturi i radi kulture, ni na demokratiji ni radi demokratije,
ni na kakvoj partiskoj politici, i ni na kakvom Evropskom Cizumju: ni verskom,
ni politickom, ni ekonomskom, niti drustvenom.
Ona se mora urediti u ime Hrista Boga, a u ime bratstva i domacinstva.
Kada se bude drzava posvetila i zavetovala Hristu Bogu,
lako ce zavladati bratstvo medu Srbima, a kada zavlada bratstvo lako ce se urediti domacinstvo.
Pred domacinstvom mi razumemo sav privredni i drustveni poredak.
Bog, bratstvo, domacinstvo!
Znaci:
Da bi se uredila drzava prethodno se mora urediti narod.
Da bi se uredio narod predhodno se mora urediti porodica.
Da bi se uredila porodica predhodno se mora urediti covek.
Da bi se uredio svaki covek ponaosob mora da se priblizi Jevandelju Hristovom,
da mu se srce rastopi od ljubavi i razum osvetli istinom.
Bez svetlosti i toplote ne biva (i ne bi nikada bivalo) organske prirode.
Tako i bez svetlosti i toplote duhovne ne biva nista u obrazovanju karaktera jednog
coveka.

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2008, 14:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Evo mišljenje vladike Nikolaja Velimirovića (kojeg je SPC proglasila za sveca) o duhovnim velikanima iz drugih vjerskih pravaca, iz "Molitvi na jezeru":

XLVIII

"Svi proroci od postanka vapiju duši mojoj, da se stvori devojkom i spremi za prijem Sina Božanskog u prečistu utrobu svoju.

Da postane lestvica, niz koju će Bog sići u svet, i čovek uzići k Bogu.

Da isuši u sebi crveno more krvnih strasti, te da čovek - rob može preći u zemlju obećanu, zemlju slobode.

Kitajski mudrac opominje dušu moju, da bude mirna i nepokretna i da čeka, da Tao dejstvuje u njoj. Slava neka je Lao - Ceu, učitelju i proroku naroda svog!

Indijski mudrac uči dušu moju, da se ne plaši stradanja, no da se kroz teško i istrajno vežbanje, kroz čišćenje i molitvu, diže Višnjemu, koji će joj izići na susret i pokazati joj lice Svoje i silu Svoju. Slava neka je Krišni, učitelju i proroku naroda svog!

Carski sin Indije uči dušu moju, da se isprazni potpuno od svega semena i useva sveta, i otpadne od svih zmijskih prelesti nemoćne i senovite materije, pa da kao prazna, mirna, čista i blažena Nirvana čeka. Slava neka je Budi, carskom sinu i neumitnom učitelju naroda svog!

Gromoviti persijski mudrac govori duši mojoj, da u svima svetovima nema ništa osim svetlosti i tame, i da se duša mora ocepiti od tame kao dan od noći. Jer sinovi svetlosti začinju se od svetlosti, a sinovi tame začinju se od tame. Slava neka je Zoroastru, velikom proroku naroda svog!

Izrailjski prorok vapije duši mojoj: gle, devojka će začeti i roditi, sina, kome će ime biti - Bogočovek. Slava neka je Isaiji, vidovitom proroku duše moje!

Gospode nebesni, otvori sluh duši mojoj, da se ne ogluši o savete poslanika Tvojih.

Ne ubijaj proroke svoje, dušo moja, jer u grobovima njihovim ne leže oni no ubice njihove.

Umij se i operi se; osvetli se i u svetlosti obuci. Smiri se nasred ustalasanog mora svetskog, i čuvaj u sebi savete proroka svojih. Predaj sebe svu Višnjemu, i reci svetu: nemam ništa za tebe.

I najpravedniji od sinova ljudskih, vernika tvojih, samo su nemoćne senke, koje, kao pravedni Josif, u senci tvojoj hode. Jer smrtnost rađa smrtnost a ne život. Zaista ti kažem: varaju se muževi zemaljski kad govore da oni daju život. Oni ne daju no kvare; i survavaju i tope život u crveno more, i unapred ga uvijaju u tamu i čine obmanom đavolskom. Nema života, dušo, dok od Svetog Duha ne dođe. Niti ima stvarnosti u ovom svetu, dok s neba ne siđe.

Ne ubijaj proroke svoje, dušo moja, jer ubistvo je samoobmana senki. Ne ubijaj, jer nikoga ubiti ne možeš do sebe.

Budi devojka, dušo moja, jer devičanska duša je jedina polustvarnost u svetu senki. Polustvarnost - dok se Bog u njoj ne rodi. Tada duša postaje puna stvarnost.

Budi mudra, devojko moja, i srdačno primi dragocene darove mudraca sa Istoka, namenjene sinu tvome. Ne obziri se na Zapad, gde sunce zalazi i ne lakomi se na darove prizračne i lažne."

"Molitve na jezeru", vladika Nikolaj Velimirović

http://www.rastko.org.yu/bogoslovlje/vl ... ezero.html

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2008, 14:02 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Dec 2006, 12:51
Jedno je jasno. Nikolaj nije volio Jevreje.

Na kraju krajeva, oni su ubili Sina Božijega. Mislim da je to dovoljan razlog da se ima odbojnost prema njima.
Možete vi sad o njemu pričati bajke i uklapati ga u nešto svoje. On će za vas uvijek biti nešto drugo od onog što vi mislite da on jeste ili što bi željeli da prikažete.

On je nauka.

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2008, 12:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Mar 2008, 13:50
Nikolaj je bio mračnjak. Da je živ, on i Karadžić bi se izvrsno slagali. I jedan i drugi su obmanjivali neuki narod...

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2010, 01:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Погледах вечерас документарац те се сјетих ове теме..

Да се мало разбију ове глупости које су писане овде...

http://video.google.com/videoplay?docid ... 629&hl=en#

Обавезно погледати.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 59 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]