banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 00:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 558  Sledeća

Da li bi ste se vakcinisali protiv korona virusa? (12.02.2021.)
a)vakcinisaću se 57%  57%  [ 72 ]
b)neću se vakcinisati 14%  14%  [ 18 ]
c)vakcinisaću se ako budem bio uslovljen/a (zbog posla, putovanja i sl.) 25%  25%  [ 32 ]
d)nisam o tome još razmišljao/la 3%  3%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 126
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Mar 2020, 13:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
V@nja je napisao:
Citiraj:
Jos jednom, ujutro su djeca zasticena kod kuce (ukoliko vise na internetu i ne idu van). Popodne dolaze roditelji i kuci donose sa posla sve ono od cega su djeca bila zasticena.

Ne funkcionise epidemiologija bas na ovaj nacin, al' neka ti bude :D

TNS se malo zaletio sa jednim postom, i sad ce ga braniti do smrti :lol:

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 13:27 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
The_new_Statesman je napisao:
RBA 1987 eks VB 1987 je napisao:
V@nja je napisao:
Citiraj:
Jos jednom, ujutro su djeca zasticena kod kuce (ukoliko vise na internetu i ne idu van). Popodne dolaze roditelji i kuci donose sa posla sve ono od cega su djeca bila zasticena.

Pretpostavljam da ne funkcionise, ali evo sedmicama svi odreda hvale Kinu zbog drasticnih mjera koje su sve ili nista. Doduse, drugo je pitanje zasto ostatak svijeta nije odmah banovao Kinu, kao sto danas banuju Italiju?

Kontam da se zajebavas pa poredis Kinu i zabare, a samk nebi bilo lose spomenuti da je Kina u izolaciju gurnula jednu pokrajinu, a citava Cizma je u karantinu...

Samo pogledaj kolika je populacija te pokrajine.

Kolika...

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 13:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Maj 2016, 13:46
Тнс и јесте у праву, једини прави и потпуно учинковит начин је неко утопијско затварање у куће, да нико одатле не излази, да једноставно држава и народ у њој стану у времену. То је наравно немогуће извести, зато се раде овакви потези као код нас, и нека су, али... Чињеница је да је ово тек почетак заразе код нас, чињеница је да ће се зараза неминовно ширити и да смо у случају Козиног графикона ми негдје на самом почетку успона плаве линије. А и та превенција, затворене јесу школе и то ће мало да успори ширење. Али ништа друго није затворено, народ може слободно да се креће, а као што рекох, нико не зна да ли је заражен. Потенцијално је заражено на хиљаде људи у БЛ. Тако да ова мјера јесте добра ствар, али нажалост, успориће заразу тек за 10-20% рекао бих.

Али нека, и да је 5%, то може да значи и неколико људи више у животу и подоста мање заражених.

Уметник - онај који умеће.
Pozvao sam u pomoć Boga i đavola, pa ko se prije odazove.
вицо ДАЉЕ РУКЕ ОД БОРЦА!

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 13:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Zasto sam se zaletio?
Aj da vas malo odobrovoljim i da kazem da sam svjestan da kod nas u dosta slucajeva zivi vise generacija pod jednim krovom i da sa jedne strane zatvaranje skola donekle doprinosi smanjenju rizika po starije osobe.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 13:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
V@nja je napisao:
Citiraj:

Pretpostavljam da ne funkcionise, ali evo sedmicama svi odreda hvale Kinu zbog drasticnih mjera koje su sve ili nista. Doduse, drugo je pitanje zasto ostatak svijeta nije odmah banovao Kinu kao sto danas banuju Italiju?

To je prosto neuporedivo. Grad Vuhan, odakle je virus praktično potekao ima 11 miliona stanovnika. Imaju 1200 stanovnika po kvadratnom kilometru, dok čitava RS ima oko 40, Banja Luka ima oko 145. Zamisli razliku u gustini populacije.
Dalje, Vuhan je transportno čvorište Kine, plus imaju aerodrom sa preko 90 dnevnih letova. Koliki je tu potencijal za širenje virusa?

Treća stvar, kao što reče RBA, Kinezi su izolovali jednu pokrajinu i to onu koja je žarište virusa. Kinezi imaju resurse i logistiku, prevashodno ljudske, da iskontrolišu guranje jednog dijela stanovništva u karantin. Naše mogućnosti su prilično smanjene u tom pogledu. Mislim da bi se samo bespotrebno podigla panika i stvorio haos.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 13:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

RBA, pokrajina Hubei ima oko 60 miliona, znaci to je tu kao Italija. Samo sto nije okruzena sa tri strane morem vec kopnom.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 13:37 
Bič božji
Bič božji

Nije Kina preko noci pokrajinu gurnula u karantin, a Vuhan u izolaciju, mjere su isle postepeno, jedna za drugom, pokrajina ima oko 70 miliona stanovnika, dakle malo vise od cijele Italije, ali je ostatak zemlje funkcionisao prakticno bez vecih restrikcija te i toj pokrajini omogucio potrebne resurse... Italija je sebe samobanovala, tj nisu reagovali na vrijeme i pravili su se kao da se nista ne desava, jer njihiva ekonomija tesko moze da podnese izolaciju. Na zalost kasno su reagovali i sada pucaju po savovima.
Nasi nisu rekli da su ovo konacne mjere, bar ja to nisam tako shvatio...

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 13:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mozemo li bar da se usaglasimo oko toga koja je populacija najugrozenija?

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 13:57 
Bič božji
Bič božji

Mozemo li bar da se usaglasimo oko toga koja je populacija najugrozenija?

Ma to je bar jasno, nego brate, promasio si fudbal, ovo je jedna od rijetkih odluka koju je vlada donijela ispravno, mozda cak i sa zakasnjenjem od dva ili tri dana, ali potpuno opravdana i smislena, da ne spominjem da su bili brzi od federacije 8) i ti sad nasao da je osporavas...

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 14:03 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 16 Jul 2018, 17:38
Prije par dana sam gledo na tv u Njemačkoj je 2017/2018 umrlo 25000 ljudi od obične gripe. Do sad u Njemačkoj zaraženo preko 1500 ljudi od corone,3 smrtna slučaja.
Ispada da je obična gripa opasnija od corone ?

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 14:09 
Bič božji
Bič božji

Krajiški Srbin je napisao:
Prije par dana sam gledo na tv u Njemačkoj je 2017/2018 umrlo 25000 ljudi od obične gripe. Do sad u Njemačkoj zaraženo preko 1500 ljudi od corone,3 smrtna slučaja.

Pa jeste ako posmatras sa te strane, problem je sto se ovaj virus siri velikom brzinom. Cini mi se da su ga Kinezi prijavili SZO 31,12.2019, kodno ime je dobio 07.01 ove godine. Realna je i slika da se virus vjerovatno u provinciji Hebei sirio nekoliko mjeseci dok jos ljekari nisu ni znali za njega, otuda i onako relativno veliki broj zarazenih u Kini.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 14:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Krajiški Srbin je napisao:

Ovo je jako loš rezon...

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 14:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Dec 2017, 08:56
Najvise se ljudi obogate u recesiji. Otvoris kladionicu i Bog da te vidi. Nema tu neke mudrosti.

Na sta da se klade, mislis ono ko ce da prezivi i te stvari...

Recesija je pocela jos prosle godine. Virus bude i prodje, ekonomija se nece bas tako lako oporaviti. A na sta se klade nemam pojma.Samo sam primjetio tu razum ne igra neku veliku ulogu.

Ko je u recesiji?

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 14:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
V@nja je napisao:
Citiraj:

Ti znaš, ti mu reci....

Razmeš se u to kao TNS u ražnjeve.....

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 15:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Razlika između Kine i Italije je i to što je Kina imala SARS koji je veoma sličan. Pa nije bilo nešto skroz nepoznato, pa da razmišljaju kako reagovati. Imaju razrađen plan za slične situacije. Mada na početku nisu ni oni dizali frku, ali kada se potvrdilo/procurilo o čemu se radi i da se širi mnogo lakše nego SARS, brzo su reagovali i prilično transparentno. Za njih. Italija je imala vrijeme da se spremi za bolju reakciju i da zna o čemu se radi.
Vezano za nemačka medecina najbolja... Kod njih je trenutno samo 1% od trenutno bolesnih u teškom ili kritičnom stanju, a u Italiji 10%. U Kini je 28%. Francuska 5%. SAD, Koreja 1%
Ali je Njemačka tek na početku situacije u Italiji. U Italiji dnevno bilo i preko 1500 novih slučajeva, a u Njemačkoj tek juče prebacili 300. Da li u Njemačkoj rade više testiranja, veći kapaciteti za zbrinjavanje, nije jedno područje opterećeno, mlađa populacija zahvaćena...
Ali ako i kod njih dođe do granice kapaciteta, pa se bude odlučivalo ko ide na aparat... i duže ljudi budu bolesni sa težim simptomima... Ali ipak mislim da se ovdje pokazala da u Italiji mnogo toga škripi. I to još sjeverni, najbogatiji, najrazvijeniji dio Italije...
Čak Merkel spominje da će preko 50% populacije da dobije virus. E sada, ako to razvučeš na duže vrijeme onda je dobro. Ali ako bude kraći period, onda će i kod njih biti na medicinskim radnicima da odluče ko ide na aparat. Ovo više liči na stress test sistema zdravstva nego koliko je opasan virus kao virus. Opasniji su bili MERS i SARS.
Mene zato i raduje što se kod nas pokušava nekim mjerama prije spriječiti raspad sistema, nego da čekaju da reaguju kada već stvari izmaknu kontroli.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 15:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Maj 2016, 13:46
da ne spominjem da su bili brzi od federacije 8)

E oво ми је исто логика, у Дервенти не раде школе, нема окупљања, онда у Зеници, гдје је, додуше, потврђен случај, ради све нормално и онда Требиње опет под рестрикцијом.

Уметник - онај који умеће.
Pozvao sam u pomoć Boga i đavola, pa ko se prije odazove.
вицо ДАЉЕ РУКЕ ОД БОРЦА!

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 15:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Obavještenje iz Instituta zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе

Ukоlikо stе putоvаli u zеmljе u kојimа је zаbiljеžеnа pојаvа virusа kоrоnа ili Vаm, s tim u vеzi, trеbајu bilо kаkvе infоrmаciје, kоntаkt tеlеfоn је: 0800 50 555.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 16:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
Kakva je situacija na autobuskoj? Dolazim iz Njemacke prekosutra. Da me nece braca savatati?

Poslednji put menjao neizreverbiliziran dana 11 Mar 2020, 16:11, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 16:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Šibicara se čuvaj...

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 16:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
A karantina?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 558  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]