banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 00:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 558  Sledeća

Da li bi ste se vakcinisali protiv korona virusa? (12.02.2021.)
a)vakcinisaću se 57%  57%  [ 72 ]
b)neću se vakcinisati 14%  14%  [ 18 ]
c)vakcinisaću se ako budem bio uslovljen/a (zbog posla, putovanja i sl.) 25%  25%  [ 32 ]
d)nisam o tome još razmišljao/la 3%  3%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 126
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Mar 2020, 00:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2015, 15:40
danijell je napisao:
Evo kapitalista misli samo na novac. Još da predloži da se pusti korona da malo oslobodi fond PIO. Komšo iz Austrije bi bio ponosan. :)

Ovamo u UK nude 3500£ da vas zaraze blazim oblikom korone i testiraju 2 sedmice. Pa bujrum, ko hoće da prebije koju paru :D

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 00:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
A kako ovi što imaju virus, a ne znaju da ga imaju, da li se povuče poslije nekog vremena ili ga nosiš do kraja života?

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 00:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Па није херпес...

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 02:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Pečenko je napisao:
Mene samo zanima zašto nisu zatvoreni veliki tržni centri, ako sam dobro upratio analogiju v.v-a ? I tu se okuplja stoka, pardon, narod, pa bi trebalo zatvoriti na neodredjeno vrijeme.
A hranu ćeš kupiti gdje? U malim prodavnicama od 20m² ?
I šta misliš gdje je lakše dobiti virus? U malom ili velikom prostoru?
Večeras se čuo sam frendom u Italiji. Vozi kamion, trenutno razvoze hranu i vodu.
Kaže: ne prilazim bliže od 1m, perem ruke, ne idem u masu.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 07:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
danijell je napisao:
Evo kapitalista misli samo na novac. Još da predloži da se pusti korona da malo oslobodi fond PIO. Komšo iz Austrije bi bio ponosan. :)

Dobro, koliko je nekapitalista vec dalo otkaz jer zeli sjediti kod kuce kako bi se smanjilo rizik od (sirenja) zaraze?

I sta je sa skolama? Hoce li se organizovati grupna cuvanja djece po kucama/stanovima? Onda je nivo zastite isti kao u skoli. Ili ce brigu o djeci preuzeti dede i babe? Koji su inace najpogodjenija populacijska grupa.

Da li ce se vikendima blokirati granice kako bi se sprijecio dolazak gastarbajtera? Pogotovo sada oko uskrsnjih praznika. Ili je svaki evro preci? Sta ce vagnuti?

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 08:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
Kakva je gore u Austrijama situacija? Razmisljam se dal da idem il da sjedim s mirom kod kuce.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 08:15 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 30 Jun 2010, 17:18
Meni i dalje bodu oci Nijemci.
Smrtnost ispod 0.2 %. Jeli moguce da im je zdravstvo toliko pobjeglo ostalima.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 08:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nemam pojma, cini mi se da su u Njemackoj bili prvi slucajevi u Evropi. U Austriji trenutno oko 200 potvrdjeno zarazenih.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 08:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

apokalipto je napisao:
Spoiler:
Citiraj:
Kineska vlada imenovala je talijanskog liječnika koji je radio u bolnici u Shenzhenu u Kini da se pridruži timu za proučavanje virusa Wuhan Pneumonia, odnosno Corona-Virusu.
Napisao je vrlo zanimljiv članak čiji je sažetak naveden u nastavku:

- Ako prehlađena osoba ima curenje iz nosa s ispljuvakom, nije zaražena virusom Corone, jer njegova upala pluća daje suhi kašalj bez curenja iz nosa. To je najlakši način za prepoznavanje.

S druge strane, dobro je znati da virus Wuhan ili Corona-virus nije otporan na toplinu. Stoga pijte puno vruće vode poput čaja i infuzija. Nije lijek, ali je dobar za tijelo. Pijenje tople vode učinkovito je u uništavanju svih virusa. Pokušajte ne piti s ledom.
Izložite se suncu ako je zima.

- Virus je prilično velike veličine (stanica ima promjer otprilike 400-500 nm), tako da ga svaka normalna maska (ne samo 3M N95 maska) može filtrirati. Međutim, kad netko zaraženi kihne pred vama, on će se širiti oko 3 metra prije nego što padne na zemlju; to jest suspendirano u zraku.

- Kada virus padne na metalnu površinu, živjet će najmanje 12 sati. Stoga zapamtite da ako dođete u kontakt s bilo kojom metalnom površinom, temeljno operite ruke sapunom.

- Virus može ostati aktivan u tkaninama 6-12 sati. Normalno sredstvo za pranje rublja ubija virus. Zimsku odjeću koja ne zahtijeva svakodnevno pranje treba staviti na sunce da bi se ubio virus.

Podaci o simptomima upale pluća uzrokovane virusom Corona:

- Prvo će zaraziti grlo, a zatim će se u grlu osjećati kao suho grlo koje će trajati 3 do 4 dana.

- Tada će se virus stopiti s nosnom tekućinom i uroniti će u dušnik i ući u pluća uzrokujući Wuhanovu upalu pluća. Ovaj će postupak trajati 5 do 6 dana.

- Uslijedit će stanje upale pluća, visoke temperature i otežanog disanja. Nazalnost nosa nije poput uobičajenog nazalnog zagušenja. Osjećat ćete se kao da se utopate u vodi. Ako imate takav osjećaj, važno je odmah potražiti liječničku pomoć.

O prevenciji:

- Najčešći način da se zarazite je dodirnuti stvari u javnosti, kao što su rukohvati, ručke na vratima, ručke u autobusu itd., Pa biste trebali često oprati ruke. Virus može živjeti u vašim rukama samo 5-10 minuta, ali mnoge se stvari mogu dogoditi u tih 5-10 minuta, poput trljanja očiju, nosa, usta.

- Preporučuje se grgljanje Betadine za grlo kako biste uklonili ili smanjili klice dok su još u grlu (prije nego što se spuste u pluća).

https://www.facebook.com/ahmed.bosnic/p ... 5794502000

Postoji li neki zvanicni info? U tekstu moze biti pogresnih i opasnih informacija.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 08:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
veteran 1987 je napisao:

Kakvo veze zdravstvo ima sa stopom smrtnosti?

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 08:55 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
Kvalitet zdravstvenih usluga, organizacija i slicne stvari...

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 08:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Avg 2015, 18:05
skeva je napisao:
veteran 1987 je napisao:

Eto nikakve.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 09:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
skeva je napisao:
veteran 1987 je napisao:

Pa virus je u Italiji uletio u bolnice i staračke domove, a oni su najstarija nacija posle Japanaca.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 10:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
richa je napisao:
Kakva je gore u Austrijama situacija? Razmisljam se dal da idem il da sjedim s mirom kod kuce.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Uglavnom se otkazuju sva okupljanja. Skole jos rade, ali su predavanja na fakultetima otkazana. Otkazana su okupljanja preko 100 ljudi...
NA ulazu iz Italije se posebno kontrolise....
Mozda je bolje sad ne putovati ako se ne mora.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 10:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Pošteni Srda je napisao:
skeva je napisao:
veteran 1987 je napisao:

Eto nikakve.

Pa nije daleko od istine. Daleko veci uticaj ima organizacija i mentalitet.
Doduse, sacekajmo, Svabe kasne za Zabarima, mozda se i njima pogorsa.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 11:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
The_new_Statesman je napisao:
danijell je napisao:

Dobro, koliko je nekapitalista vec dalo otkaz jer zeli sjediti kod kuce kako bi se smanjilo rizik od (sirenja) zaraze?

I sta je sa skolama? Hoce li se organizovati grupna cuvanja djece po kucama/stanovima? Onda je nivo zastite isti kao u skoli. Ili ce brigu o djeci preuzeti dede i babe? Koji su inace najpogodjenija populacijska grupa.

Da li ce se vikendima blokirati granice kako bi se sprijecio dolazak gastarbajtera? Pogotovo sada oko uskrsnjih praznika. Ili je svaki evro preci? Sta ce vagnuti?

Nije najveći problem ko jeste ili nije najviše ugrožen, nego brzina kojom se raširi virus. Dosta ljudi treba respiratore, jer virus napada pluća. I dešava se brzo pogoršanje stanja. Oko 15% koji imaju problema sa disanjem, a oko 5-6 % koji trebaju duže vrijeme respirator. Ako neko zna koliko imaš na raspolaganju respiratora, onda možeš procijeniti kolika je kritična granica otkrivenih... da dođe do kolapsa zbog ograničenih kapaciteta. I onda se dešava ovo kao u Italiji

Citiraj:
"It is a fact that we will have to choose [whom to treat] and this choice will be entrusted to individual operators on the ground who may find themselves having ethical problems," said a doctor working in one of Milan's largest hospitals.

Pa se dođe do ovoga,

Citiraj:
“The choice is made inside of an emergency room used for mass events, where only COVID-19 patients enter. If a person is between 80 and 95 and has severe respiratory failure, he probably won’t make it."

U Italiji su počeli ozbiljnije da se bave koronom, tek kada su počeli umirati. A tada se već raširila prilično.
Koliki su tek kapaciteti kod nas, pa dokle bi se spustila ta granica u godinama sa etičkim problemom. Pa malo nedostaje da krene priča o tome kako se plaća, korupcija... eto panike i frke.
Ipak bolje pokušati spriječiti, pa da taj vrhunac bude što niži i što duže traje. Makar i ostali bez kojeg evra gastarbajtera. Ako su zatvorili škole i to će.
A biznis, pa ako su mogli Kinezi stopirati...
Evo čak i Vučić odložio sve predizborne SNS skupove. To mu je vjerovatno jedna od težih odluka u životu :)

Poslednji put menjao danijell dana 11 Mar 2020, 11:21, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 11:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Maj 2006, 01:17
How Serious is the Coronavirus? Infectious Disease Expert Michael Osterholm Explains | Joe Rogan:
https://youtu.be/cZFhjMQrVts

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 11:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Danijell, a brzina sirenja uopste nije u vezi sa stepenom ugrozenosti? Uostalom, sta ako mjera zatvaranja skola dovede do brzeg sirenja medju osjetljivom populacijom? Onom koja ne moze bez respiratora.

Drugo, Kina ima iz cega namiriti svoje biznise. Bosna?
Ah da, Bosna zivi od ljubavi jer joj je skoro pola stanovnistva vani, a dvije trecine preostalih na drzavnoj sisi.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 11:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Ne znam šta da ti kažem na to da zatvaranje škola ubrza širenje virusa. U bilo kojem slučaju.
Dijete kada krene u školu, pa usput sa par djece u bližem kontaktu, pa onda gužva pri ulasku u školu, pa u razredu, pa na odmorima, a tek na velikom odmoru kada napune pekare i prodavnice u radno vijeme kada su pored njih većinom stariji u prodavnicama. U odnosu ako se vrti oko kuće. Pa ako se neko zarazi kada je lakše ispratiti vezano za kontakte i testirati...
Razlika bi bila kao između eksponencijalnog rasta zaraženih i linearnog. Ako se desi i pored ove mjere nekontrolisani rast, onda će vjerovatno biti i ugostiteljski objekti zatvoreni kao što su najavili. Vrtići. Slanje kući sa posla... Zavisi od ljudi. Ali ovaj put su pokazali da institucije ozbiljnije reaguju. Nema kao u Srbiji onog što uz osmijeh predlaže šoping u Italiji i još se Vučić iza njega smijulji. Razlika je između izbjegavanja panike i opasnih savjeta.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2020, 12:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Jedna moja drugarica sinoć došla iz Milana u BL busom. Danas otišla da se testira, ali je nisu testirali budući da nema simptome, što je u redu.
Ako sam dobro skontao, nisu joj odredili ni kućni karantin, već su je samo pustili i rekli da dođe opet ako bude imala neke simptome, što mi je malo neshvatljivo.

Koliko sam pročitao na internetu, period inkubacije virusa je od 1 do 14 dana, s tim da je prosjek 5 dana. Što znači da ona teoretski može da širi virus, bez da zna išta o tome.
Tačno sam zbunjen...

Nisam siguran da naši ljudi trče glavom bez obzira u BiH zbog korone. U slučaju sranja, pitanje je gdje će bolje proći...

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 558  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]