Ali nisu ni roditelji bas za sve krivi.
Oni cesto ne mogu i ne znaju bolje,a i nemaju vremena za bolje.
Zivimo u takvoj jednoj smecarskoj drzavi da smo svi super,ko nas vodi i gdje zivimo.
Ja nemam djete,ali i ovako imam manjak vremena.
Radim 8 sati dnevno,nemam slobodnog dana,nema praznika i svetaca,nicega.Sat vremena mi treba (uz tih

da odem na posao i vratim se.Sreca sto dragi kuha,ali tu je sudje,prasina,ves,sredjivanje kuce.Treba se istusirati,oprati kosu,vidjeti prijatelje...
Trebala sam od 1 jula na godisnji,ali sam juce saznala da izgleda nista od toga.Onda jos jedan preokret - radna koleginica popizdila,hoce da da otkaz.Vratim se kuci sa glavoboljom,jer umjesto da odem na odmor i uradim sve sto sam planirala,ako ona da otkaz radicu jos i vise dok ne nadju drugog radnika,a to je ljeti jako tesko.Ionako za 13 mjeseci koliko radim ovdje imam vec 5 radnu koleginicu,a potraga za novom traje oko mjesec dana prosjecno.
A prijatelji navaljuju - kad ce djete,sta cekate,sta vi mislite...
Kad???Da ga rodim,pa da ga odgajaju bake,bolesne i starije zene koje ionako imaju dosta svojih obaveza???Kako???Od cega???
I sad,zamislite neku porodicu sa dvoje djece.Roditelji rade,dodju s posla umorni,kuhaju rucak,spremaju stan,krpaju kraj s krajem.I nemaju dovoljno vremena za djecu.
A na sve strane losi primjeri.Gola Romana smjesi se sa naslovnice Svijeta.Gola Jelena Karleusa sa povadjenim rebrima i plastificirana kao Barbika na sve strane se izvija.
Golo - to je ono sto prolazi (mozda na kratke staze,ali prolazi,to je cinjenica).
I djete gleda - mama zakopcana do grla svaki dan rinta,riba,pere,kuha i nema nista,a one se skinu i zarade brdo para,ljetuju na Havajima.Logican zakljucak - mama je retardirana,odoh se ja skinuti!
Nekada je majka mogla uzeti trudnicko,biti s bebom nakon poroda,kad je djete bolesno ne otici na posao,subote su uglavnom bile neradne (ili 2 od 4 mjesecno),nedelje su sve bile neradne,godisnji odmor zagarantovan,plate su bile normalne pa ljudi nisu morali poslije redovnog posla raditi i nesto honorarno da prezive.
Sve to je znacilo vise vremena,manje napetosti,manje trke za novcem,vise povezanosti u porodici.
U skolama su profesori i nastavnici bili mnogo odgovorniji (stara garda).
U ratu i netom poslije rata sve se izvrnulo naglavacke.Svako moze predavati djeci.Svako se moze pojaviti na TV-u.A roditelji nemaju vise vremena za djecu koliko bi trebalo.
Rezultat me ne iznenadjuje.