banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 14:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3732 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116 ... 187  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Mar 2018, 19:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
RBA 1987 eks VB 1987 je napisao:
Cim platis racun, isto je kao da si potpisao ugovor...
Ne bih bas rekao...da je tako, ne bi Elektrokrajina prije par godina tolilo ljude cimala, prijetila iskljucenjem itd...ako ne potpises ugovor o snabdjevanju (ili kako vec)

Sent from my MHA-L29 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2018, 20:03 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
Mislim da je tako, a u razlicitom polozaju su EK i Toplana, jbg, struju ako ti iskljuce, imas problem, agrijanje ako ti iskljucd, boli te q...

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2018, 00:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Nije isto kao da si potpisao. I to si fino rekao, za EK nemaš alternativu. Za onaj kvazi eko smederevac imaš...
I to ću i uraditi, neću potpisati ugovor pa nek me isključe ako hoće i smiju. I kad mi ne bude odgovaralo cijenom, pošaljem im obavijest o isključenju preporučeno. Pa nek oni šalju šta hoće, na sudu ako me tuže, plaćaće oni troškove....
Znam primjer kolege, grijao se preko privatne energane, i poslao preporučeno obavjest o raskidu ugovora. Bolidi mu slali račune iako se nije više grijao preko njih na isti fazon , fiksni troškovi cijele godine i varijabilni, al se nisu usudili tužiti zbog gubitničke pozicije. Misle APP taktikom guliti narod i ovi Eko smederevac lopovčići...

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2018, 01:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53

Није плаћање рачуна основ, већ неодбијање понуде. С тим да се плаћање рачуна свакако сматра прихватањем.

Spoiler:
Zakon o obligacionim odnosima

Ćutanje ponuđenog
Član 42.
(1) Ćutanje ponuđenog ne znači prihvatanje ponude.
(2) Nema dejstva odredba u ponudi da će se ćutanje ponuđenog ili neko drugo njegovo propuštanje (na primjer, ako ne odbije ponudu u određenom roku, ili ako poslatu stvar o kojoj mu se nudi ugovor ne vrati u određenom roku i sl) smatrati kao prihvatanje.
(3) Ali, kad ponuđeni stoji u stalnoj poslovnoj vezi s ponudiocem u pogledu određene robe, smatra se da je prihvatio ponudu koja se odnosi na takvu robu, ako je nije odmah ili u ostavljenom roku odbio.
(4) Isto tako, lice koje se ponudilo drugom da izvršava njegove naloge za obavljanje određenih poslova, kao i lice u čiju poslovnu djelatnost spada vršenje takvih naloga, dužno je da izvrši dobijeni nalog ako ga nije odmah odbilo.
(5) Ako u slučaju iz prethodnog stava ponuda, odnosno nalog nije odbijen, smatra se da je ugovor zaključen u trenutku kad je ponuda, odnosno nalog stigao ponuđenom.

Iz sudske prakse:

Smatra se da je lice koje povremeno koristi usluge centralnog grijanja zaključilo ugovor o isporuci toplotne energije sa isporučiocem, ako pružanje usluga nije odmah odbilo.
Tuženi nije porekao da je za navedeni period koristio usluge centralnog grijanja, pa njegovi navodi da ugovorom sa tužiocem nije ušao u obavezu plaćanja toplotne energije nisu osnovani. U konkretnom slučaju za ugovor o isporuci toplotne energije zakonom nije propisana pismena forma. Imajući u vidu da su tužilac i tuženi i ranije bili u poslovnoj vezi u pogledu korištenja i isporuke toplotne energije, smatra se da je tuženi prihvatio ponudu za isporuku toplotne energije jer je nije odmah odbio - član 42. stav 3. Zakona o obligacionim odnosima. Stoga je neosnovano pozivanje tuženog na prigovor nedostatka pasivne legitimacije.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2018, 05:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35

Da, ali je to u sukobu sa brojnim drugim zakonima, eto konkretno sa zakonom o zastiti potrosaca. I sta onda?

Ja im platiti necu, jos uvijek nisam dobio nikakav racun od eko toplane.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2018, 07:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evil_Dead je napisao:

Није плаћање рачуна основ, већ неодбијање понуде. С тим да се плаћање рачуна свакако сматра прихватањем.

Spoiler:
Zakon o obligacionim odnosima

Ćutanje ponuđenog
Član 42.
(1) Ćutanje ponuđenog ne znači prihvatanje ponude.
(2) Nema dejstva odredba u ponudi da će se ćutanje ponuđenog ili neko drugo njegovo propuštanje (na primjer, ako ne odbije ponudu u određenom roku, ili ako poslatu stvar o kojoj mu se nudi ugovor ne vrati u određenom roku i sl) smatrati kao prihvatanje.
(3) Ali, kad ponuđeni stoji u stalnoj poslovnoj vezi s ponudiocem u pogledu određene robe, smatra se da je prihvatio ponudu koja se odnosi na takvu robu, ako je nije odmah ili u ostavljenom roku odbio.
(4) Isto tako, lice koje se ponudilo drugom da izvršava njegove naloge za obavljanje određenih poslova, kao i lice u čiju poslovnu djelatnost spada vršenje takvih naloga, dužno je da izvrši dobijeni nalog ako ga nije odmah odbilo.
(5) Ako u slučaju iz prethodnog stava ponuda, odnosno nalog nije odbijen, smatra se da je ugovor zaključen u trenutku kad je ponuda, odnosno nalog stigao ponuđenom.

Iz sudske prakse:

Smatra se da je lice koje povremeno koristi usluge centralnog grijanja zaključilo ugovor o isporuci toplotne energije sa isporučiocem, ako pružanje usluga nije odmah odbilo.
Tuženi nije porekao da je za navedeni period koristio usluge centralnog grijanja, pa njegovi navodi da ugovorom sa tužiocem nije ušao u obavezu plaćanja toplotne energije nisu osnovani. U konkretnom slučaju za ugovor o isporuci toplotne energije zakonom nije propisana pismena forma. Imajući u vidu da su tužilac i tuženi i ranije bili u poslovnoj vezi u pogledu korištenja i isporuke toplotne energije, smatra se da je tuženi prihvatio ponudu za isporuku toplotne energije jer je nije odmah odbio - član 42. stav 3. Zakona o obligacionim odnosima. Stoga je neosnovano pozivanje tuženog na prigovor nedostatka pasivne legitimacije.
Ček, ček, a ako ja odmah sad napišem zahtjev da odbijam usluge novog isporučioca? I oni nastave da me snabdjevaju i šalju računei za godinu dana. Šta kaže praksa na to?

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2018, 07:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
Mislim da zakon o zaštiti potrošača ima prednost kao primarni u odnosu na zakon o obligacionim odnosima... Barem je moje iskustvo takvo i ako nismo došli do suda...

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2018, 08:08 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Cuce se uskoro i to, klupko je krenulo da se odmotava.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2018, 09:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
https://www.nezavisne.com/novosti/grado ... ure/468236

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2018, 09:12 
Bič božji
Bič božji

munja.alex je napisao:
Nije isto kao da si potpisao. I to si fino rekao, za EK nemaš alternativu. Za onaj kvazi eko smederevac imaš...
I to ću i uraditi, neću potpisati ugovor pa nek me isključe ako hoće i smiju. I kad mi ne bude odgovaralo cijenom, pošaljem im obavijest o isključenju preporučeno. Pa nek oni šalju šta hoće, na sudu ako me tuže, plaćaće oni troškove....
Znam primjer kolege, grijao se preko privatne energane, i poslao preporučeno obavjest o raskidu ugovora. Bolidi mu slali račune iako se nije više grijao preko njih na isti fazon , fiksni troškovi cijele godine i varijabilni, al se nisu usudili tužiti zbog gubitničke pozicije. Misle APP taktikom guliti narod i ovi Eko smederevac lopovčići...

Ek je forsirala potpisivanje iz razloga liberalizacije trzista el. Energijom, pa su na taj nacin korisnike vezali ugovorom, jer se mogao mozda pijaviti neki drugi distributer, pa da dio korisnika elegantno promijeni distributera...

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2018, 09:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
A šta bi korisnike sad spriječavalo da pređu kod drugog elektro operatera da postoji, taman i da imaju ugovor sa EK?
Njima su padale tužbe na sudu za dugove jer nije bilo ugovora sa korisnikom... Zato su firsirali potpisivanje ugovora...

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2018, 09:38 
Bič božji
Bič božji

Komplikovana procedura, nista vise...

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2018, 10:08 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jan 2005, 14:18
Ljudi moji ja imam uredno potpisan i važeći Ugovor sa Toplanom ad Banja Luka o isporuci toplotne energije, mogu vam reci da su radijatori topli/mlaki - znači oni meni nešto isporučuju, kad mi Toplana ad Banja Luka očita kalorimetar i ispostavi račun ja ću im platiti i to je to.
E sad ako mi Toplana ad Banja Luka ne ispostavi račun to već nije moj problem...

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2018, 10:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2010, 13:09
Ovo bi vazilo da smo Jevropa, ali mi smo mala pitoma Republika Srpska daleko od te Evropice, gdje se malo drukcije sprovodi zakon u praksi, na papiru je kao u evropici.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2018, 10:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma samo platiti do kraja grijanje dok griju, ko je na kalorimetrima. Onda ako nastave sa računima bez ugovora, tražiti isti il nek isključuju. Ja ladno kupim radijator na el. energiju i prebacim zimu sa isto para kao do sada za grijanje . A oni nek gledaju kako će Torbici napuniti džepove. Da li ga to električari po Skandinaviji napuštaju , neće da rade za njegovu siću, pa frka namaknuti pare? Šta je razlog ucjenjivanja korisnika? I što ne pokažu ko su ti ključni dužnici u 20 godina grijanja do sada? Garant pola duguje RS budžet institucije i gradske...

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2018, 10:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2015, 15:40
Sve je to lijepo sto vi pričate, ali realno, ništa od toga. Vrijeme će pokazati da ćete ostati na toplani. Opet kažem, volio bih da svako izgura svoje, ali mislite li da se oni nisu ogradili ohs svega? Da nisu pokrili sve rupe, na ovaj ili onaj način. Ne ulažu ljudi milione da bi kasnije došao neki obični građanin i zajebavao ih. Jebat ga, ja sam zadovoljan sa grijanjem., barem za sada. A sta ce kasnije da bude...

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2018, 10:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa kasnije će ti vjerovatno nabiti cijenu da ti ne odgovara više, a nećeš se moći isključiti, tražiće ti potvrdu sa Novog Zelanda o nekažnjavanju itd..
To je sva priča ovdje, makar mene to žulja...
Eto uhvati par socijalno ugroženih penzionera po gradu pa ih pitaj da li bi se isključili da hoće i mogu..

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2018, 10:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ako su radili kako treba zasto je Radojicic malo nervozan?
Sasvim sigurno u citavoj prici postoje pukotine nastale zbog javasluka i bahatosti.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2018, 10:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2015, 15:40
Naravno da postoje, ali pokrili su se oni. Moćnici su to

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2018, 11:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
despot777 je napisao:
Mislim da zakon o zaštiti potrošača ima prednost kao primarni u odnosu na zakon o obligacionim odnosima... Barem je moje iskustvo takvo i ako nismo došli do suda...

Закон о облигационим односима је општији и виши правни акт у односу на Закон о заштити потрошача. Њиме се регулише настанак уговорне обавезе и права и обавезе уговорних страна.

munja.alex je napisao:
Ček, ček, a ako ja odmah sad napišem zahtjev da odbijam usluge novog isporučioca? I oni nastave da me snabdjevaju i šalju računei za godinu dana. Šta kaže praksa na to?

Све док си у могућности примати услугу дужан си је плаћати, чак и кад не постоји уговор или је уговор неважећи.

Vraćanje i naknada u slučaju poništenja ugovora
Član 119.
Ako je na osnovu ugovora koji je poništen nešto bilo ispunjeno, ima se izvršiti vraćanje, a ako to nije moguće, ili ako se priroda onoga što je ispunjeno protivi vraćanju, ima se dati odgovarajuća naknada u novcu, prema cijenama u vrijeme vraćanja, odnosno donošenja sudske odluke.

Спорне су одредбе о раскидању уговора које су условљене сагласношћу треће стране и ту ступа на снагу Закон о заштити потрошача.

skypostman je napisao:
Ja im platiti necu, jos uvijek nisam dobio nikakav racun od eko toplane.

Ако си примио услугу, мораш је платити, у претходном посту је објашњено зашто.
Можеш тражити искључење са система а они су дужни да те искључе без обзира на њихове Опште услове (или да се сам искључиш и да они то констатују). ТО можеш онда кад постоје "технички услови" у овом случају кад се заврши грејна сезона.
tomorad je napisao:
Ljudi moji ja imam uredno potpisan i važeći Ugovor sa Toplanom ad Banja Luka o isporuci toplotne energije, mogu vam reci da su radijatori topli/mlaki - znači oni meni nešto isporučuju, kad mi Toplana ad Banja Luka očita kalorimetar i ispostavi račun ja ću im platiti i to je to.
E sad ako mi Toplana ad Banja Luka ne ispostavi račun to već nije moj problem...

Član 145.
(1) Svaka strana u dvostranom ugovoru može, ako na to pristane druga strana, ustupitiugovor nekom trećem licu, koje time postaje nosilac svih njenih prava i obaveza iz tog ugovora.
(2) Ustupanjem ugovora ugovorni odnos izmenu ustupioca i druge strane prelazi na prijemnika i drugu stranu u času kad je druga strana pristala na ustupanje, a ako je druga strana dala svoj pristanak unaprijed, u času kad je obavještena o ustupanju.
(3) Pristanak na ustupanje ugovora je punovažan samo ako je dat u formi u zakonu propisanoj za ustupljeni ugovor.
(4) Odredbe o sporednim pravima u vezi sa ugovorom o preuzimanju duga shodno će se primjeniti i na ustupanje ugovora.

У овом члану ЗОО тражити рупе по том основу. :) Не да ми се сада тражити, али колико знам чак и када је страна којој се има извршити плаћање/накнада непозната или неодређена то не значи да не постоји обавеза корисника да плаћа испоручену робу/услугу. Како? Немам појма. :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3732 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116 ... 187  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]