Neki_to_vole_vruce je napisao:
Moras da uzmes knjigovodju sa licencom koji vodi bilanse. Placas ga oko 2.5KM po stanu. Otvoris racun u banci nakon sto formiras zev, pečat napravis. Internet bankarstvo opciju pokrenes da mozes da pratis stanje i da placas fakture. Imas opciju da izaberes blagajnika koji skuplja novac ili da knjigovodja pravi fakture i salje stanarima. Kako god se odlucite. Svake godine ide zavrsni racun za APIF koji se placa 36KM. Moras sa svima koji ti rade neke usluge u zgradi imati ugovor. Naplatu radis npr ciscenje, lift, struja zasebno plus dio za odrzavanje objekta koji ti je min 0.20KM po kvadratu. Garazna mjesta, supe ide tih 0.20x2. Isto ide i za poslovne prostore. Znaci stan od 50kvadrata placa 10km za zgradu plus ciscenje 5km struje5 km i odrzavanje lifta 4km. Ovo je primjer.
Svaka 6 mjeseci radis presjek stanja o finansijama, pratis dugovanja. Sve duznike kao pravno lice mozes da saljes na sud zbog dugovanja. Ako treba neka preporuka pomoc javi se na pp pomocu ti.
Tek treba u registrator da predam papire, posle ostane poreska, pecat i banka. To znam otprilike kako ide, zavrsicemo sa registracijom/osnivanjem ZEVa, internet bankarstvo naravno i sve to.
Nego to dodatno sada uvode namete sa tim knjigovodjama. Naravno da sam za opciju da knjigovodja salje fakture za uplatu. Jel i taj zavrsni finansijski izvjestaj za APIF radi knjigovodja. OK to za ugovore, nova je zgrada, 10 godina, za sada ce samo biti odrzavanje lifta i redovno ciscenje/servisiranje-zamjena sijalica, bravarija i sl. struja ide svima na stan podijeljeno.
Tzv. redovno i investiciono odrzavanje. Otkud sad odvojeno, mislio sam da se placa 0.20+KM/m2 i 0.40KM za poslovne i sve je tu. 20 stanova i 4 poslovna (od kojih je 1 aktivan, ostali ne dolaze)...sa tim naknadama ni na nulu necemo izgurati. Mora to na najmanje 0.30KM/m2, slagali se pojedinci ili ne. Jbg drzava uvodi namete, poskupljuje zivot, sta ja mogu...