banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 22:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 44 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2005, 16:26 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
ja sam naručio 5 "običnih" i dvije x64 verzije.

Da li neko ima da mi "pokloni" 32-bitnu verziju da ne osijedim dok moja narudžba stigne?

btw: kažete da je na jednom cd-u sve!? pa šta može da stane na jedan cd!? da li je taj ubuntu stvarno toliko dobar, jer meni to liči na knopix a ja mrzim live linuxe :P

ako nekog interesuje, imam neke distro, npr MEPIS, Egboo.bits, XoL, BeatriX i Knoppix ... imam još neke ali ne sjećam se imena :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2005, 16:41 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Daću ti ja, samo se javi putem PP.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2005, 16:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
che.guevara je napisao:

ako nekog interesuje, imam neke distro, npr MEPIS, Egboo.bits, XoL, BeatriX i Knoppix ... imam još neke ali ne sjećam se imena :)

Ako naucis jednu bice dobro ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2005, 01:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2003, 05:18
che.guevara je napisao:
btw: ka¾ete da je na jednom cd-u sve!? pa ¹ta mo¾e da stane na jedan cd!? da li je taj ubuntu stvarno toliko dobar, jer meni to lièi na knopix a ja mrzim live linuxe :P

Ima i LiveCD za isprobacanje, a ima i instalacija. Ja sam prvo utek'o LiveCD da vidim kako to sve izgleda, pa kad sam skontao da ja sa LiveCD-a mogu Gaim nariktati' i da Firefox odma' fura, jer je Ubuntu sam podesio sve u vezi moje konekcije..... Eeee..... Instalacija je odma' krenula. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2005, 14:54 
Urednik
Urednik

pa koliko vidim, onda se uopste ne isplati trajno instalirati taj ubuntu osim ako nisi neki pocetnik sa linuxom, onda kako stvari stoje, bolje od ovog nema ...

dakle, da li meni, ko fazon razumem se, treba instalacija ubuntua?

da li cu da dobijem sve stvari potrebne za programiranje?
gcc, kdevelop (ili anjuta), python i tako te stvari ... ?

svakako testiracu sam sa live verzijom, ali me interesuje odmah kakva su vasa iskustva ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2005, 19:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

gcc je tu, za ostalo ne znam.

Ubuntu je dobar za pocetnike jer sam sve prepoznaje, zato sam ga ja i instalisao. Sa CD-a ga je terapija gurati jer je spor.

U poredjenju sa nekim drugim distribucijama cini mi se da je prejednostavan. Car Linuxa je u DIY (do it yourself) principu, a to je bespotrebno sa Ubuntu-om. Za takve stvari moji prijatelji (koji su mi preporucili Ubuntu za pocetak) preporucuju Gentoo. I to Stage 1 instalaciju, koja traje par dana. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2005, 19:58 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
ja live distribucije cisto reda radi skupljam. moze valjati recimo za spasavanje podataka kod drugova windowsasa. inace ih ne volim jer su osakacene. recimo drivere za modem nisam mogao instalisati ni na jednoj live distribuciji jer nedostaju neki lib-ovi i source kernela itd. uvijek nesto zafali a tada mi se neda skidati sa net-a

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2005, 08:39 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 04 Nov 2004, 11:21
Kolko treba da ta posiljka stigne ovde kod nas??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2005, 16:47 
Urednik
Urednik

ovaj ... ova live distribucija je poprilična šminka i ništa više :P

valjda će instalacija biti bolja ...

normalno, live nije prepoznao moj HSF modem :P

jel zna neko gdje ima u BL da se kupi neki jeftin modem da se lako može "nariktati" pod linux?

poz...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2005, 17:07 
Stara kuka
Stara kuka

S je napisao:
Kolko treba da ta posiljka stigne ovde kod nas??

ja sam narucio polovinom marta ali je fino pisalo da nece poceti slati do sredine aprila jer tada izlazi nova verzija i tada je i izsla pa su vjerovatno negdje sredinom aprila poslali. vjerovatno sve zavisi i broja trenutnih narudzbi. prosle godine sam dobio gentoo iz kanade i putovao je 15 dana. tako da pretpostavljam da je i ovo putovalo 15ak dana samo su na glupoj carini zadrzali radi evidentiranja koji dan duze.

jedina live distribucija koja je prepoznala modem (meni ) je mepis i radi onako iz prve. cuo sam da mepis prepoznaje i druge modeme ali nisam probavao i ne znam tano koje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2005, 18:20 
Urednik
Urednik

ma, koja disto uopšte može da prepozna win modem?

ja sam se mučio sa linuxantovim drajverima, međutim, 14Kbps !? !? !?

to je beskorisno (radi se o komercijalnim drajverima) ... pa razmišljam ... najbolje bi bilo kad bi uzeo novi modem ...

ako iko zna neki dobar jeftin modem da može da se nabavi u RS neka mi javi ... ovdje ili na email a može i pp ...

Mepis, isprobao sam, ne prepoznaje ...

Da stvar bude još i crnja, wireless je nedostupan u mom kraju :P
A da ja fino nastavim sa windowsom ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2005, 18:28 
Početnik
Početnik

Imam ja linuxant drajvere dok jos nisu bili ograniceni na 14.
Uspio sam da ih konfigurisen na svakom linuxu koji sam probavao na 2.4 kernelima. Radili su odlicno mada to vise ne koristim jer sam odavno presao na isdn i wireless.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2005, 18:32 
Stara kuka
Stara kuka

che.guevara je napisao:
ma, koja disto uopšte može da prepozna win modem?

ja sam se mučio sa linuxantovim drajverima, međutim, 14Kbps !? !? !?

ja imam smart link-ov AMR modem (ko kutija sibica maleni modem i ubada se u AMR slot koji vec odavno ne postoji na plocama. Mepis ga prepozna bez problema sedino kao root treba otkucati slmodemd tj poknuti njegovu aplikaciju koja napravi /dev/modem i radi. sto se tice tvog hsf modema imas pach za njega. negdje sam vidio na elitesecuriry-ju

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2005, 15:01 
Urednik
Urednik

Eh, hvala na savjetima ... otišao sam na ES i ovaj put sam malo bolje pročitao teme i pronašao sam "patch" koji "otključava" modem :)

Takođe, sad se sjetih, do sada nisam mogao da pokrenem modem jer nisam imao kernel-source instaliran (phew, ja pokušavao tako, kad ono na debianu to se zove kernel-headers) ... etc, uglavnom sad sam uspio da instaliram te drajvere ...

Međutim pojavio mi se jedan problem ... kad idem na konektovanje (pre toga sam sve podesio, uključujući init1, init2 i nodialtone) sve fino krene, čuje se ono "vrištanje" i okretanje broja ... sve i baš kad bi trebalo da se konektuje ... prekine. I piše "No carry" ili tako nešto ... do čega je to šta mislite?

btw, da li da instaliram ubuntu preko debiana jer me malo zeza ... sve u svemu, debian mi poprilično ne radi, naime, kde je spor, gnome se stalno žali na XKB kako kod ja da njega podesim, dalje, nemam qt biblioteke a svaki drugi program koji skinem traži da budu instalirane ... etc.

Uglavnom, ako hoću već da instaliram sve ponovo, ne bih htio da pobrišem podatke, ali da li je pametno instalirati novi linux preko postojećeg? etc. mislim čak, možda sam /home stavio pod posebnu particiju ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2005, 15:21 
Početnik
Početnik

Ako si stavio /home na posebnu partociju onda napravi backup podataka na tu particiju, a / formatiras ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2005, 08:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

I na koliko tacno cdova dodje instalacija ubuntua (ne racunajuci live cd)? Na junskom dvd-u pcchipa su narezali i iso valjda instalacionog cda ubuntua, e sad mene zanima jel to sve ili ima nekoliko cd-ova sa ostalim paketima kao sto je to slucaj sa debianom?
Jos nisam dobio ubuntu koji sam narucio preko interneta prije vise od mjesec dana... ne znam sta je reci...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2005, 10:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jul 2004, 18:28
samo 1 CD (ne racunajuci live).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jun 2005, 14:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma sranje od distribucije, narezo sam image na cd, preparticioniso disk, instaliso i razocarao se. Mnogo je ogoljena distribucija, mnogi paketi koji se mogu normalno naci na recimo Knoppix-u nedostaju, info stranice vecine gnu alatki nedostaju. Namucio sam se ko isus hristos da bih namjestio LILO da mi dize linux i windows onako kako ja hocu, default bootloader je grub samo sto ga instalacija nije htjela instalisati, iz meni nepoznatih razloga... Konfiguracija lila ne bi bila nikakav problem samo da je sva dokumentacija bila tu... ali posto nije... muka ziva.
Uglavnom knoppix hdinstall je definitivno bolji od ovog sranja :)... ne znam samo zasto ga svi hvalite

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jun 2005, 02:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

epek je napisao:
Ma sranje od distribucije, narezo sam image na cd, preparticioniso disk, instaliso i razocarao se. Mnogo je ogoljena distribucija, mnogi paketi koji se mogu normalno naci na recimo Knoppix-u nedostaju, info stranice vecine gnu alatki nedostaju. Namucio sam se ko isus hristos da bih namjestio LILO da mi dize linux i windows onako kako ja hocu, default bootloader je grub samo sto ga instalacija nije htjela instalisati, iz meni nepoznatih razloga... Konfiguracija lila ne bi bila nikakav problem samo da je sva dokumentacija bila tu... ali posto nije... muka ziva.
Uglavnom knoppix hdinstall je definitivno bolji od ovog sranja :)... ne znam samo zasto ga svi hvalite

Meni nista od tih nocnih mora nije poznato u vezi Ubuntu-a, al' sto me Knoppix terapisao prije... Jok, samo Gnome. ;)

Buducnost: Gentoo on DeadOne's PC, coming to you live in very near future.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jul 2005, 11:46 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Jun 2005, 15:11
Nemozes suditi kvalitetu Ubuntua na koliko CD dolazi to je ipak Debian derivat.
Postoji i DVD http://cdimage.ubuntulinux.org/ , pogledaj i najbolj Guide http://www.ubuntuguide.org
Na netu ima preko16000 paketa koji su dostupni preko apt-get ili Synaptic Package Managera.
Od izlaska finalne verzije (ubuntu 5.04) mi radi i kao server ikao Desktop bez problema???

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 44 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]