banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 17:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 44 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: "Stres"
PostPoslato: 10 Mar 2005, 19:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
Za mnoge psihologe je stres uzrok mnogih bolesti, sta vi mislite na to???

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2005, 19:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2004, 12:13
Posto stres proistice iz glave do nervnog sistema,nekako je logicno da ta negativna energija izaziva razna oboljenja.Kazu da zecetak cak organskih oboljenja dolazi iz psihologije covjeka,nekih poremecaja.A sto sigurno znam kada doktori nemaju pojma sta je sto nije tako rijetko kazu na nervnoj bazi,a to ti je to.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2005, 09:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Pa da, psihosomatska obolenja, ako se ne varam. Da mnogo utice.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2005, 14:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Apr 2003, 22:23
a da li vjerujete da se covijek autosugestijom moze izljeciti?
i koliko vjerujete homeoterapiji?

ja samo znam da bez stresa ne bih mogla da funkcionisem, primjer ispiti , ili bilo sta sto radim...
:D

Abra-abra-cadabra
Abracadabra

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2005, 14:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
LHfinaA je napisao:
nekako je logicno da ta negativna energija izaziva razna oboljenja.Kazu da zecetak cak organskih oboljenja dolazi iz psihologije covjeka,nekih poremecaja

Da, organska oboljena potiču od narušenog energetskog stanja, do koga dolazi između ostalog i zbog psihičkih poremećaja.

LHfinaA je napisao:
A sto sigurno znam kada doktori nemaju pojma sta je sto nije tako rijetko kazu na nervnoj bazi

To oni tako kažu, i nekad su u pravu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2005, 17:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Feb 2005, 14:49
Ja zovem stres - kad sam izivciran, dali je modernizovan nacin izrazavanja ili je mit ne znam, ono sto znam je da je djavolje neudoban i cini me da se osjecam depresivnim, sa obzirom da sam veoma smiren covjek "mrzim" kad izgubim kontrolu.
Stres me upravo napravi takvim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2005, 08:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Placebo efekat, veoma funkcionalan i stvaran.

Vrh

Tema posta: stres
PostPoslato: 15 Mar 2005, 21:01 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 15 Mar 2005, 20:05
Dobro vece svima!
Tek "pristigoh", pa da krenemo. :D ."Stres nije ono sto nam se desava, nego nasa reakcija na taj dogadjaj"-rece Dipak Copra, a ja u potpunosti delim njegovo misljenje, jer mi svaki dogadjaj gledamo iz naseg ugla, obojenog nasim uverenjima, strahovima ,ranama itd.Jurimo za nekim "veoma bitnim" ciljevima, izigravamo neku moc, preopterecujemo se i -sto rece Vader-polako ali sigurno(a cesto i trajno) narusavamo nase energetske tokove,sto vremenom dovodi do psiho somatskih oboljenja....
Moje najdublje uverenje jeste da najveci broj bolesti nastaje iz stetnih misaonih koncepata, zbog nedostatka ljubavi, gordosti-a sve su to cesto i uzroci stresa
U autosugestiju potpuno verujem, jer sam je dozivela-ali autosugestiju kao molitvu, predaju, najdublju veru...

Vrh

Tema posta: Re: stres
PostPoslato: 15 Mar 2005, 21:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

atos je napisao:
"Stres nije ono sto nam se desava, nego nasa reakcija na taj dogadjaj"-rece Dipak Copra, a ja u potpunosti delim njegovo misljenje, jer mi svaki dogadjaj gledamo iz naseg ugla, obojenog nasim uverenjima, strahovima ,ranama

Slažem se u potpunosti

Dobrodošla na forum :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2005, 21:46 
DELETED

Vrh

Tema posta: Stres
PostPoslato: 16 Mar 2005, 10:16 
Početnik
Početnik

Hvala, hvala! Kako je lep taj golub,sjajno,cak veoma delotvoran kada je stres u pitanju-smejmo se, radujmo se, volimo se-sada i ovde , jer zasto bismo odlagali zivot ,za neko bolje sutra?Ako smo danas u otporu prema desavanjima u sebi i oko nas, kako mozemo docekati "lepse sutra"? :D

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2005, 16:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
atos je napisao:
Jurimo za nekim "veoma bitnim" ciljevima, izigravamo neku moc, preopterecujemo se i -sto rece Vader-polako ali sigurno(a cesto i trajno) narusavamo nase energetske tokove,sto vremenom dovodi do psiho somatskih oboljenja....
...

Ne bih se slozila sa tobom jer nije samo to posljedica stresogenog djelovanja.
Stres nastaje kao posljedica desavanja iz okruzenja i mnogih drugih stavri koje nas okupiraju a da ih mi sami uopste ne provociramo jer najcescu budu izvan nashe moci. To nisu stavri koje su produkt nashih misli, zelja, ciljeva...

Recimo moja generacija zivi stresno .... zasto???- Zato sto je pubertet provela u ratu, odrastanje u pitanjima da li ce ici u izbjeglistvo ili ne, da li su nashi ocevi, braca, ujaci, stricevi zivi u rovovima, zatim poslije rata u rjesavanjima stambenih pitanja, delozacije, manjak finansija,odlazak na more ili planinu bio je misaona imenica, zatim sveukupna, losha ekonomska situacija, tesko skolovanje, nemogucnost zaposlenja, korumpirano drustvo, losa perspektiva....da li da uopste nabrajam dalje???? :roll: :roll:
Sve to je tako trajalo godinama a neke stavri i dalje traju... :roll:

To su stvari na koje malo ko od nas moze uspjesno da utice i da otkloni taj stresogeni faktor.

Stres je jako povezan za covjekovim stanjem. Postoji fizioloski mehanizam tj. hormonsa regulacija preko "hormona stresa" koji regulishu nashu reakciju na takve situacije.
No sigurna sam potpuno a to kazu i istrazivanja koliko sve vecu ulogu igra stres u nastanku mnogih oboljenja i gubitka zivota.
Jedini nacin da covjek uspije iole da kontrolise stres i da se izdigne iz te situacije je rad na emocionalnoj inteligenciji, no i to je dosta tesko.

Mnoge dijagnoze su povezane sa stresom, pocevski od onih kao sto su infarkt miokarda, mozdani udar, koja su najcesca na nasim prostorima kao uzroci smrtnosti, pa do velikog broja psihijatrijskih dijagnoza i to u sve mladjoj populaciji, pa do recimo dermatoloskih oboljenja poput psorijaze, ekcema itd.
Naravno stres nije jedini faktor u nastanku gore navedenih i josh mase drugih, vec i masa drugih faktora, ali vrlo cesto je okidac.
Zato ne moze ni da prodje 20 dana a da ne cujem da je neko umro tako iznenada :cry: :cry: :cry: iz moje okoline, najcesce u srednjoj zivotnoj dobi 45-60 godina zivota.

Sada je IN literatura o stresu, emocionalnoj inteligenciji ....zbog takvog nacina zivota. No bez obzira na to sve, posto znam iz licnog iskustva, covjek sam sebe mora svakim danom da "teshe" i da uzdize da prosto ne reaguje na mnostvo stvari, da se postavlja iznad situacije, ako zeli da se iole zastiti od stresogenog zivota danasnjice.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2005, 16:56 
Početnik
Početnik

Potpuno si u pravu sto se tice sadasnje situacije i svih tih nemilih desavanja, kojima smo svi mi ,na neki nacin bili izlozeni.Ne znam koje si godiste, ali sve ono sto pises jeste istina koja se desavala i desava i dalje na odredjenim prostorima..i bas zbog toga je vredno razmisliti i pricati o stresogenim dogadjajima, na koje bismo mi mogli odgovarati na razlicite nacine, bas zbog njihovog veoma stetnog dejstva(sto si i sama nabrojala)na nase psihofizicko zdravlje.Negde, na nekom "dubokom" nivou neki od nas su upravo doprineli da se sve to izdesava..ali, reci mi:zar nije delotvornije, korisnije za nas da na vec postojecu situaciju odgovorimo sto smirenije i pribranije, nego da na sve to dodamo jos i nase beznadje, paniku..i da jos vise tonemo?.Jer sistemi vrednosti,kao sto i sama primecujes,su u potpunom haosu
- sunovratu-ali to ne znaci da treba da se "predamo", odustanemo i da gajimo bes, ogorcenost prema odredjenim osobama i situacijama..Mozda je to nemoguce shvatiti, ali veruj mi,ako "gori kuca" a mi se uspanicimo,
jurimo umesto da je gasimo-kako smo olaksali stanje?
Veruj mi da postoji "parapsiholosko" objasnjenje za veliki broj bolesti-gde se misao i emocija povodom odredjenih desavanja u nama i oko nas - smatra jednim od glavnih i trajnih uzroka poremecaja zdravlja..u tom smislu, preventivno, koliko god umemo u datom momentu, hajde da ucinimo nesto za sebe...jer dusa i telo su potpuno povezani(mozemo i o tome pricati).
Na kraju krajeva pogledaj samo koliko je besa, mrznje, gordosti na ovoj Planeti, koliko neprastanja, vezivanja za materiju, zameranja..ja mislim da mi na takve situacije mozemo odgovoriti dvojako:ljubavlju ili strahom(agresijom)Tu mi odlucujemo isto kako cemo se postaviti u odredjenoj situaciji i da li cemo nositi u sebi seme mrznje, tj seme bolesti ili cemo makar pokusati oprostiti i ziveti u unutrasnjem miru(najvise sto znamo)
I mislim da nije presudno sto se ne slazes sa mnom, bitno je da ukazemo jedni drugima, da se cujemo i pomognemo.... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2005, 09:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

gipsy_girl je napisao:
Stres nastaje kao posljedica desavanja iz okruzenja i mnogih drugih stvari koje nas okupiraju a da ih mi sami uopste ne provociramo jer najcescu budu izvan nashe moci. To nisu stvari koje su produkt nashih misli, zelja, ciljeva...

I da i ne. Shvatam zašto ti tako misliš, razumijem te, i u određenoj mjeri se slažem. Ali nisu te stvari uvijek tako jednostavne, ne mogu se tako lako raščlaniti. Na dubljem nivou i uz dublji uvid u naš život, i nas same, možemo vidjeti da su mnoge situacije zapravo odziv na nas, na naše stanje, čak i onda kada površnim posmatranjem nemaju nikakve veze sa nama i ne djeluje da smo ih mi izazvali. No ne moramo ih ni izazvati da bi imale neke veze sa nama i da bi postojao razlog zašto su se baš nama desile.

Stvari po pitanju stresa bi bile mnogo bolje kad bi ljudi sve što im se dešava posmatrali kao mogućnost da nešto nauče, spoznaju, prevladaju, otplate, sazriju. Vjeruj mi da ima ljudi koji sve što im se dešava, pa i ono najcrnje, upravo tako posmatraju. I vjeruj mi da su mnogo mirniji, staloženiji, lakše prevazilaze probleme koji postaju samo usputni i sa određenim rokom trajanja. Iako, naravno, i njih pogađaju životni problemi i nisu im mili.

Čitao sam priču o mravu. Mrav nosi klipić drveta na leđima, i kad dođe do male provalijice stavi klipić preko nje i pređe pomoću njega preko provalijice, onda nastavi svoj put. Klipić koji se nosi na leđima predstavlja teret-patnju, ali on ujedno predstavlja most za napredovanje na putu.

Bitan je naš stav prema svemu što nam se dešava i što nas okružuje. Nekoga će nešto naljutiti a oko čega se neko drugi neće ni počešati. Prvog će stres zdravstveno nagrditi, a drugom neće biti ništa. Zašto je to prvog pogodilo a drugog nije? To zavisi od njihove prirode, stava, dotadašnjeg iskustva, mudrosti, samospoznaje i drugog.

Da, postoji mnogo situacija koje mogu izazvati stres, ali kao što je atos citirala "stres nije ono što nam se dešava već naša reakcija na taj događaj", to se može vidjeti upravo po tome što će nekoga nešto pogoditi a nekoga drugog neće pogodini ni gora situacija, ili će ga pogoditi ali u blažoj mjeri jer joj prilazi sa druge strane, analiziraće zašto se to desilo, tražiće nešto dobro u tome, tražiće nešto da nauči, spozna, da sazrije. Evo baš juče čujem da nekog momka dosta pogađa i baca u depresiju situacija koja kod mene postoji i duže nego kod njega, ali mene ta situacija ni najmanje ne opterećuje, čak je vidim kao dobru i korisnu za mene u ovom dijelu života. Dakle potpuno drugačije gledamo na istu situaciju, kod njega ona izaziva stres i depresije (i kod mnogih drugih), dok je ja gledam pozitivno i koristim je što pozitivnije mogu.

Jer kad se nešto desi to se desilo i tako je kako je, tad treba vidjeti kako se najbolje postaviti prema tome, kakav stav zauzeti pa da to što se desilo što manje negativno djeluje na nas i našu okolinu, a bilo bi onda dobro u tome što se desilo (kad se već desilo) tražiti i nešto pozitivno, neki materijal za sazrijevanje, učenje nekih životnih lekcija (ništa se ne dešava bez razloga i bez mogućnosti za izvlačenje nekog dobra iz toga).

Lako je u stresnim stanjima svijesti i duha pasti u depresiju, mračnjaštvo, osudu drugih, ali to ne vodi dobru, to će pojačavati stanje stresa, i ako se navikne tako reagovati na stres onda će se depresije akumulirati pri svakom narednom stresu, i to će se vremenom materijalizovati u vidu fizičkih oboljenja.

Zbog toga koliko god možda nekome duhovni pristup ovoj temi djelovao filozofski i neodrživ smatram ga mnogo boljim, pozitivnijim, zdravijim. Nije lak, sigurno, i nije ga lako na najbolji način uvijek primjeniti. Ali uz rad na sebi, na svojim stavovima i na svojim mentalnim konceptima može se činiti pomak ka tome.

A moglo bi se još toliko toga reći, ali zadire u neke dublje teme o principima života i situacijama koje nas snalaze.

gipsy_girl je napisao:
Recimo moja generacija zivi stresno .... zasto???

To što si navela kao razloge zašto tvoja i moja generacija živi stresno svakako stoji, ali tu je opet na kraju u pitanju naša reakcija na te razloge. To naše stanje u društvu jeste takvo, i jeste izvor mnogih stresova kao reakcija na te stvari. Kao što je i atos napisala baš zato trebamo vidjeti kako što bolje odgovoriti na stresno potencijalne situacije. Ako se naviknemo prepuštati depresijama i crnilu svaki put kad smo u stresu onda to neće izaći na dobro, jer će se ispoljavati u vidu bolesti i drugog, a mi tim mračnjačkim stavom nećemo situaciju okrenuti na bolje. Zato je bolje graditi drugačije pristupe stresno potencijalnim situacijama, bar da nam bude bolje u njima dok traju, ali i da pomognu da nešto u njima naučimo, sazrijemo, spoznamo, prevladamo, otplatimo, jer vjerujem da se ništa ne dešava bez razloga i bez mogućnosti za izvlačenje nekog dobra iz toga. No ovaj aspekt je teško uzeti ozbiljno u obzir za one ljude koji ne vjeruju u Svrhu, već misle da su svi dođagaji potpuno slučajni, i prepusteni sami sebi.

gipsy_girl je napisao:
covjek sam sebe mora svakim danom da "teshe" i da uzdize da prosto ne reaguje na mnostvo stvari, da se postavlja iznad situacije, ako zeli da se iole zastiti od stresogenog zivota danasnjice

Tako je. Mada bolje je reći da čovjek treba da reaguje pozitivno a ne da ne reaguje, jer se pozitivna reakcija možda očekuje kao potvrda savladavanja neke životne lekcije, dok bi izostanak pozitivnog reagovanja mogao povući ponavljanje lekcije.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2005, 11:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
atos je napisao:
..ali, reci mi:zar nije delotvornije, korisnije za nas da na vec postojecu situaciju odgovorimo sto smirenije i pribranije, nego da na sve to dodamo jos i nase beznadje, paniku..i da jos vise tonemo?.Jer sistemi vrednosti,kao sto i sama primecujes,su u potpunom haosu
- sunovratu-ali to ne znaci da treba da se "predamo", odustanemo i da gajimo bes, ogorcenost prema odredjenim osobama i situacijama..

apsolutno :wink: ...evo ja prva sam veliki optimista i uvijek trazim u loshim stvarima neki logicniji smisao,nesto bolje kako bi to lakse prevazisla.
Najgore je 'pustiti se niz rijeku' ...

No iako tako mislim i ja i ti i mnogi drugi opet stres podsvejesno izaziva psihofizicke poremecaje i ostavlja tragove duboko u nama, sto se nekad manifestuje po nase zdravlje poput tsunamija ili atomske bombe...metaforicno receno .
Nemam puno vremena da pisem no hocu da kazem da koliki god optimisti bili i koliko god se trudili da ne reagujemo na mnoge stvari sve to ostavlja tragove po nase zdravlje ...

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2005, 13:25 
Početnik
Početnik

Bas tako, ali cemo se makar usmeriti ka tome da osvestimo sta se to desava u nama, sta se sve pokrece u nama i tada idemo korak po korak-svako u svom ritmu i sopstvenom izboru,pa ukoliko i reagujemo, makar mozemo ublaziti stepen nasih odgovora..jer sve nam je to dato(tj.samoizabrano po mom ubedjenju) da se usavrsavamo, da se cujemo, hrabrimo..i "prekoracimo" nase "moci",shvativsi da smo odvazniji, savrseniji nego sto mislimo...moglo bi se jos mnogo toga reci! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2005, 13:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Bol, tuga, gubitak i neprekidna osujećenost svake vrste, imaju stvarnu i dramatičnu svrhu - da nas probude, da nam omoguće i natjeraju nas da oslobodimo sjaj koji je u nama zatočen. (Tibetanska knjiga života i smrti)

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2005, 15:48 
Početnik
Početnik

Kao i obicno-pun pogodak :D Inace, veoma korisna knjiga!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2005, 23:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
stres je veoma opasna i rasirena bolest nasega doba.
cir na zeludcu je cesto posljedica stresa, nesanica, glavobolja, gubitak apetita, bolovi u grudima. neki od simptoma.
strucnjaci preporucuju setnje na zraku, puno vitamina, druzenje, smijeh, dosta spavanja, odlazak u prirodu, zdravu hranu... i vrlo bitno, kakav nam je odnos prema poslu koji radimo. ne koliko je taj posao stresan, vec kako se mi prema njemu odnosimo.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 44 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]