h4xx0r je napisao:
A koji privatni fakultet bi bio dobar?O njima cujem samo najgore, ne znam da li su to oni koji pljuju po svemu sto je privatno ili ima istine u tome.Takodje me zanima kako neko postane samouk softverski inzinjer/programer, tj. sta treba uciti (ovo me najvise zanima jer mnogo bolje i lakse ucim sam nego uz komplikovanja nekih tamo "profesora", "doktora" itd...)?Problem je u tome sto ako od ETF-a nema koristi onda bi bilo bolje da vec sada napustim srednju skolu jer je i ona cisto gubljenje vremena.
Ja sam recimo prije desetak godina upisao ETF i imao sam isto mišljenje o privatnim fakultetima tada, koji su u ono vrijeme tek počeli da niču kao gljive. Kasnije sam se prebacio na jedan drugi državni faks isto ne želeći da idem na privatne.
Malo pomalo, počeo sam da mjenjam mišljenje o njima, ne drastično ali neki privatni faksovi su počelio da imaju bolju vezu sa praksom i industrijom nego je to ranije bio slučaj. Tako da iako je to teoretsko znanje na njima stečeno drastično siromašnije nego na ETFu recimo, ono što su privatni faksovi mogli da ponude je mnogo bolji networking i povezivanje sa ljudima koji imaju keša i neke firme i šta sve ne. Dakle ta neka nova "elita" što bi se reklo. Ni ja ih nešto ne volim al jbg, to su ljudi koji danas imaju keš a mi ostala sirotinja smo da gulimo klupe po ETFovima.
Dakle, školarina koja se plaća na privatnima kao osnovni benefit ima networking primarno, a diploma je samo formalni nusproizvod.
Nedavno me par frendova pitalo šta da rade, neki su zaglavili na ETFu već godinama, neki nisu nikad ni studirali. Ja sam im rekao da bih ja lično da danas upisujem IT birao neki privatni faks, ako je to samo radi diplome, jer onoliko zlostavljanje ne bih sebi mogao dopustiti što sam na ETFu prošao. Drugo, danas sam mnogo svjesniji da kakogod okreneš moraš sam da učiš IT i programiranje jer se to sve mjenja prebrzo pa i da studiraš na Harvardu opet bi bio out of date ako ne ganjaš sam scenu.
Harvard i ETF će možda dati bolja teoretska znanja ali na uštrb praktičnog rada, veliki uštrb.
Što se mene lično tiče, ja sam odlučio da se sam pobrinem za učenje programiranja i softverskog inženjerstva. Proučio sam detaljno kurikulume različitih fakulteta, vidio šta se izučava, koja s eliteratura koristi. Onda sam se raspitao da li su to najbolje knjige ili ima još nešto bolje i korisnije. Ljudi po forumima i portalima su pomogli dosta i ja sam zahvalan do neba.
Ono što samja naučio na faksu do sad je možda solidan nivo samoorganizovanja tako da sam uspio da organizujem to gradivo po nekim nivoima znanja tako da mogu da idem step-by-step i naučim sve metodolološkim redoslijedom i da ne preskačem ništa što je bitno. To je nak prednost nekog ko studira, nije bitno šta, da nauči metodologiju i organizaciju. Sva ostala specifična znanja uglavnom možeš a i moraš sam učiti bez obzira koliko je faks dobar.
Kao što je rekao Sinip, odaberi neki od modernih jezika i uči da bi što prije mogao da zarađuješ i budeš svoj čovjek, znači neki mainstream jezik koji se traži i koji je aktuelan (HTML, CSS, JS, PHP, C#, Java, Python). Ja preporučujem Javu ili C# prije nego PHP zbog striktnije sintakse a kasnije će bilo koji od drugih jezika biti lakše savladati.
Sinip, ja i ostali smo tu da podjelimo kakav koristan savjet ako imamo, jer i mi smo dobili od zajednice mnogo korisnih savjeta i red je da se vrati i pomogne drugima. Smatram da je budućnost obrazovanja već tu, na mreži i da će ukinuti i transformisati monopol univerziteta na znanje i važnost diplome kao nekakvog bitnog dokumenta, pogotovo u segmentu IT-ja.
Ako ti treba bilo kakav savjet za literaturu, piši na PP. Kad kreneš da učiš bitno je da ideš malim koracima i da se ne izgubiš jer je pregršt materijala dostupnih. Stoga je najbitnije da se detalno informišeš o oblastima koje te zanimaju i čime bi konretno volio da se baviš da bi mogao da suziš izbor na nešto konkretnije stvari. Tako ćeš moći vrlo brzo da počneš raditi praktično, a neka teoretska znanja (algoritme, metodologije i sl.) ćeš učiti korak po korak kako se tvoja osnovna baza znanja bude utvrdila i stabilizovala.