banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 00:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1323 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 67  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Nov 2015, 15:48 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jul 2015, 12:46
Kad su kolokvijumi otprilike? Moram nazad kuci za vikend (14-16. Novembar) pa mi znaci ta informacija dosta..

Inace sve je relativno "lagano", jedino je OET onako malo problematican.. pa me zanima iz koje ste vi zbirke vjebzali sto ste polozili?

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2015, 15:58 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 10:57
Notaroš je sasvim dovoljan, mada ja nisam iz njega nešto pretjerano vježbao, više sam radio iz Olćana 1 i 2, ali znam da su ljudi samo sa Notarošom polagali.

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2015, 16:13 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jul 2015, 12:46
Ja imam Olcan,Bozilovic,Djordjevic xD i nije bas lagana.. ali nekako prelazim zadatke.

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2015, 16:18 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
joj kad se sjetim pismenog iz oet-a 2 kad sam izvjezbao samo jedan zadatak reko to je to i zatvorio zbirku i dodje bas taj zadatak na ispitu ja ono gledam u papir kadar nevera nisam odmah poceo raditi sjedio nako 20 minuta smijo se jer tako sam u mogucnosti sutradan rezultati 50% laganica na usmeni :D :D

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2015, 16:25 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

To je ta zbirka, meni lično je bolja od Notaroša jer je dosta bolje objašnjeno i nekom ko se nije ranije susretao sa OET-om olakšava učenje, barem po mom mišljenju. A dosta zadataka ima i u jednoj i u drugoj zbirci tako da nećeš pogriješiti ako budeš iz te spremao.

@giometar
Tako sam ja nešto slično iz Fizike. OET2 i fizika bili dan za danom, i ja spremao OET. Uradio sam njega kako treba, dođem u stan, otvorim svesku iz fizike, samo se podsjetim formula i ništa više, sutra dođe zadatak iz optike gdje samo treba uglove gledati i iz kinematike prilično logičan. Uradim ta dva, zabrljam malo u prvom ali položim uslovno. A nisam prešao prvih možda 50-60 zadataka iz zbirke za onaj kao kolokvijum na koji nisam na kraju ni izašao i to bilo sredinom semestra, od tada ništa, a znam ljude što su čitavu zbirku prešli i nisu uspjeli položiti, ali eto, meni se potrefili zadaci i eto.

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2015, 19:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2013, 14:00
@DzoksRS Kad smo vec kod fizike,cuo sam od ovih sto su polozili da navodno rade prvih 10ak zadataka iz 10-15 oblasti ili svaki drugi itd. pa onda cekaju da ih "potrefe" zadaci.Ja sad nemam vremena za fiziku posto se bakcem sa matematikom,ali kad je budem spremao valjda cu ubosti na taj nacin iz tri pokusaja :P

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2015, 09:55 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pa otprilike je tako. Jednostavno ima puno oblasti da bi se moglo kvalitetno spremiti, osim ako imas samo fiziku da spremas, tada mozes to, a ovako, nema se vremena za spremanje pa ides malo na "blef"

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2015, 19:09 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2014, 19:45
U ovih 50 stranica polovina govori da je ETF sasvim ok a drugi govore da se izbjegava, pa me zanima da li se po zavrsetku ovog fakulteta (informaticki odsjek (softverski inzinjering)) moze steci potrebno znanje za rad u industriji ili ne?

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2015, 14:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 13:53
Ako si pročitao cijelu temu onda si vjerovatno naišao na moj post tamo negdje da sam rekao da se radi IT-ja i sofverskog inženjerstva ne isplati upisivati ETF, ni u BL ni bilo gdje drugo. Samo će te zlostavljati svim i svačim a kad izađeš, vjerovatno ćeš dobiti posao ali poenta je da veliki dio gradiva nećeš nikad imati prilike iskoristiti a ostaviće ti trajne psilološke posljedice (ne zajebavam).

Dakle
- Energetika, TK, elektrotehnika, elektronika (zanimanja za koja treba imati licencu) - ETF
- IT, Sotversko inženjerstvo, Multimedija, organizacija - neki privatni faks ili neki lakši državni, ili samostalno

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2015, 20:35 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2014, 19:45
A koji privatni fakultet bi bio dobar?O njima cujem samo najgore, ne znam da li su to oni koji pljuju po svemu sto je privatno ili ima istine u tome.Takodje me zanima kako neko postane samouk softverski inzinjer/programer, tj. sta treba uciti (ovo me najvise zanima jer mnogo bolje i lakse ucim sam nego uz komplikovanja nekih tamo "profesora", "doktora" itd...)?Problem je u tome sto ako od ETF-a nema koristi onda bi bilo bolje da vec sada napustim srednju skolu jer je i ona cisto gubljenje vremena.

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2015, 23:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
h4xx0r je napisao:
A koji privatni fakultet bi bio dobar?O njima cujem samo najgore, ne znam da li su to oni koji pljuju po svemu sto je privatno ili ima istine u tome.Takodje me zanima kako neko postane samouk softverski inzinjer/programer, tj. sta treba uciti (ovo me najvise zanima jer mnogo bolje i lakse ucim sam nego uz komplikovanja nekih tamo "profesora", "doktora" itd...)?Problem je u tome sto ako od ETF-a nema koristi onda bi bilo bolje da vec sada napustim srednju skolu jer je i ona cisto gubljenje vremena.

C# или Јаву. ПеХаПе имаш на сваком кораку малтене. Једино да се специјализујеш за Вордпрес, Друпал или тако нешто. Што се тиче "софтверског инжењера" за то ипак препоручујем факс јер знаш кад ћеш сам себе да натјераш да (на)учиш УМЛ, теорију иза база података, агилне системе и тако неке ствари. Никад. :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2015, 09:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 13:53
h4xx0r je napisao:

Ja sam recimo prije desetak godina upisao ETF i imao sam isto mišljenje o privatnim fakultetima tada, koji su u ono vrijeme tek počeli da niču kao gljive. Kasnije sam se prebacio na jedan drugi državni faks isto ne želeći da idem na privatne.
Malo pomalo, počeo sam da mjenjam mišljenje o njima, ne drastično ali neki privatni faksovi su počelio da imaju bolju vezu sa praksom i industrijom nego je to ranije bio slučaj. Tako da iako je to teoretsko znanje na njima stečeno drastično siromašnije nego na ETFu recimo, ono što su privatni faksovi mogli da ponude je mnogo bolji networking i povezivanje sa ljudima koji imaju keša i neke firme i šta sve ne. Dakle ta neka nova "elita" što bi se reklo. Ni ja ih nešto ne volim al jbg, to su ljudi koji danas imaju keš a mi ostala sirotinja smo da gulimo klupe po ETFovima.

Dakle, školarina koja se plaća na privatnima kao osnovni benefit ima networking primarno, a diploma je samo formalni nusproizvod.

Nedavno me par frendova pitalo šta da rade, neki su zaglavili na ETFu već godinama, neki nisu nikad ni studirali. Ja sam im rekao da bih ja lično da danas upisujem IT birao neki privatni faks, ako je to samo radi diplome, jer onoliko zlostavljanje ne bih sebi mogao dopustiti što sam na ETFu prošao. Drugo, danas sam mnogo svjesniji da kakogod okreneš moraš sam da učiš IT i programiranje jer se to sve mjenja prebrzo pa i da studiraš na Harvardu opet bi bio out of date ako ne ganjaš sam scenu.
Harvard i ETF će možda dati bolja teoretska znanja ali na uštrb praktičnog rada, veliki uštrb.

Što se mene lično tiče, ja sam odlučio da se sam pobrinem za učenje programiranja i softverskog inženjerstva. Proučio sam detaljno kurikulume različitih fakulteta, vidio šta se izučava, koja s eliteratura koristi. Onda sam se raspitao da li su to najbolje knjige ili ima još nešto bolje i korisnije. Ljudi po forumima i portalima su pomogli dosta i ja sam zahvalan do neba.
Ono što samja naučio na faksu do sad je možda solidan nivo samoorganizovanja tako da sam uspio da organizujem to gradivo po nekim nivoima znanja tako da mogu da idem step-by-step i naučim sve metodolološkim redoslijedom i da ne preskačem ništa što je bitno. To je nak prednost nekog ko studira, nije bitno šta, da nauči metodologiju i organizaciju. Sva ostala specifična znanja uglavnom možeš a i moraš sam učiti bez obzira koliko je faks dobar.

Kao što je rekao Sinip, odaberi neki od modernih jezika i uči da bi što prije mogao da zarađuješ i budeš svoj čovjek, znači neki mainstream jezik koji se traži i koji je aktuelan (HTML, CSS, JS, PHP, C#, Java, Python). Ja preporučujem Javu ili C# prije nego PHP zbog striktnije sintakse a kasnije će bilo koji od drugih jezika biti lakše savladati.

Sinip, ja i ostali smo tu da podjelimo kakav koristan savjet ako imamo, jer i mi smo dobili od zajednice mnogo korisnih savjeta i red je da se vrati i pomogne drugima. Smatram da je budućnost obrazovanja već tu, na mreži i da će ukinuti i transformisati monopol univerziteta na znanje i važnost diplome kao nekakvog bitnog dokumenta, pogotovo u segmentu IT-ja.

Ako ti treba bilo kakav savjet za literaturu, piši na PP. Kad kreneš da učiš bitno je da ideš malim koracima i da se ne izgubiš jer je pregršt materijala dostupnih. Stoga je najbitnije da se detalno informišeš o oblastima koje te zanimaju i čime bi konretno volio da se baviš da bi mogao da suziš izbor na nešto konkretnije stvari. Tako ćeš moći vrlo brzo da počneš raditi praktično, a neka teoretska znanja (algoritme, metodologije i sl.) ćeš učiti korak po korak kako se tvoja osnovna baza znanja bude utvrdila i stabilizovala.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2015, 12:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Samo bih da se nadovežem na ovo za IT i programiranje. Evo ja završavam energetiku (ne u BL) pa se energetike dotičem teoretski, a sve odrađujem preko programiranja (ili barem pokušavam). Gdje god da sam zašao programiranje me nije mimoišlo. Sad su samo kontrola i optimizacija najbitniji. Znaš nešto o mašinama? Super, aj programiraj pogon. Znaš nešto o energetskoj elektronici? Super, aj programiraj kontrolu. Znaš nešto o prenosu i mrežama? Super, aj optimizuj potrošnju, distribuciju i nadzor. I tako redom...

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2015, 13:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Last December je napisao:
Kao što je rekao Sinip, odaberi neki od modernih jezika i uči da bi što prije mogao da zarađuješ i budeš svoj čovjek, znači neki mainstream jezik koji se traži i koji je aktuelan (HTML, CSS, JS, PHP, C#, Java, Python). Ja preporučujem Javu ili C# prije nego PHP zbog striktnije sintakse a kasnije će bilo koji od drugih jezika biti lakše savladati.

И да напоменем да је добро знање енглеског благо речено неопходно. Сву литературу и то најновија издања можеш да скинеш за бадава са нета а ту су и разни видео курсеви, тако да ако ниси добар са енглеским, имаш проблем. Велики.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2015, 17:39 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Okt 2015, 14:11
Ja sam do oktobra konstantno radio Rails aplikacije i nesto malo ASP.NET, upraksao se bas i uradio dosta stvari i projekata. Zatim kako je krenuo faks ja nemam vremena da jedem kamoli da sjedim i kucam Rails aplikaciju. Tako da ako neko misli da moze pored faksa intenzivno i jako da uci neko prakticno/upotrebljivo programiranje neka slobodno proba, samo sto mislim da na prvoj godini ETF nije bas moguce.

Nista drugo sem spremati papire za Graz.

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2015, 20:43 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Avg 2015, 22:03
Ја сам био у дилеми шта да упишем: филолошки (германистику) или ЕТФ. Филолошки због изузетног познавања њемачког језика или ЕТФ због тога што имам добро предзнање из програмирања и теоретског дијела информатике. Одласком на припремну наставу из математике сам увидио да ЕТФ дефинитивно није за мене... (криво ми је што нисам 1.60КМ онда узео од Бороје - ко зна гдје бих сада био :lol: )

Некако сам се онда мотивисао и мислио да то није толики баук, те сам се неких 10 дана пред пријемни одлучио да ипак упишем ЕТФ. Нисам успио на првом, али на другом року. Сад увиђам да математика јест итекако баук :confused1: на шта се још надовезују и основи електротехнике :confused2: . То двоје не вјерујем да ћу савладати... Програмирање, ОРТ и изборни нису тешки, за сад.

Другови који су отишли у Грац, Нови Сад и Београд кажу да им је супер и да уопште није тешко као овдје. Мислим да ћу остати и видјети како ће се ситуација развити до сљедећег уписног рока на осталим факултетима, а о плаћању инструкција за математику и ОЕТ и не размишљам, не желим на толику штету да идем својим родитељима.

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2015, 21:24 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 02 Okt 2015, 15:07
Dajte molim vas, proslo je 5 sedmica i odma vam je tesko. Ja sam jedan od onih sto su isto upisali ETF ove godine i bez imalo predznanja iz matematike i OETa nekako uspijevam sve nauciti. Matematika mi vise nije problem, raspitao sam se, kupio 2 zbirke i fino mi ide. OET malo teze ali sve se moze kad se hoce. Tako da, ako hocete uspjeti na ETFu ucite redovno i pratite nastavu, takodje izostavite gluposti kao sto su (ovo je pretesko, ja ovo ne mogu nauciti, itd.). Ukoliko nesto ne kontas imas konsultacije pa pitaj asistenta, gledaj na netu, snadji se...

Toliko od mene

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2015, 21:38 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Moraš shvatiti da se ljudi razlikuju i neki ljudi i da hoće ne mogu da nauče određene stvari. Ja recimo isto upisao i za sada sve pratim sem osnova, tu sam nekako ispao iz kolosijeka jer nemam baš čitav dan da učim od drugih obaveza. Uglavnom treba se posvetiti samo faksu, ostalo na neki način zanemariti. Bez predznanja ne može, to si lupio. Jer treba da imaš odlično predznanje, bar za matematiku.

Takođe imam prijatelja koji kažu "može se", a jedino što rade je uče i jedu. Šta će biti kad krenu ispiti?

Uglavnom nije neka prevelika drama, ali nije sad i da je tako kao što ti kažeš. Ja ću odustati vjerovatno, ali ne zato što je teško već zato što sam pobrkao ločiće i upisao faks koji me ne interesuje. Iako si ti računarski smjer trebaš imati na umu da ćeš imati zvanje inžinjer elektrotehnike tako da će te izlomiti takvom materijom od glave do pete.

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2015, 22:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jun 2004, 22:13
Morate shvatiti da nikakvi stručnjaci nećete biti kad završite ETF. Ako želite da budete stručnjaci, onda nema nešto takvo kao faks je na prvom mjestu. Od toga nema ništa. To je kardinalna greška. Ja sam tako radio što sam poslije svakog ispita se olešiti od života, da bi sve to zaboravio i oslobodio prostor u mozgu za nešto korisno. Ja sam zamalo pao računarske mreže, a danas radim kao mrežni administrator. I gle čuda, to tamo što smo učili, to 95% ne važi jer ne radi u praksi ili ne treba. Čak štaviše, imamo komplet situaciju gdje se radi kontra od onoga što smo učili, jer to je praksa i to funkcioniše.

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2015, 22:41 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pa to i kažem, moraš se posvetiti i dati sve od sebe, ali onda se odreci tog da se sam učiš. Programirati ćeš najviše naučiti sam, a faks ti to neće dopustiti. Sve je to kompleksno.

Najbolje upisati nešto privatno, ući pored toga u programiranje, najbolje kao praktikant i polako.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1323 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 67  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]