dtb_pro je napisao:
Licenca Windows-a se već dugo veže za hardware-a na višekomponentalnom nivou (ne znam iskreno otkad, ali od WinXP-a na ovamo znam da je sigurno tako). Licenca je pucala čim se zamijeni matična ploča, mada je znala pući i ukoliko za zamijeni više drugih komponenti (recimo CPU, HDD i grafika - kao fol nije to više isti računar, samim tim licenca pukne). Ukoliko se zamjena komponenti odradi u ovlaštenom servisu, uz posjedovanje dokaza o plaćanju i prvobitnog računara i licence i naknadno ugrađenih/zamijenjenih komponenti, licenca se mogla obnoviti uz kontaktiranje M$ Support-a.
E sad... Tačan način vezivanja licence za hardware mi nije poznat, ali nije baš ni jednostavan. Samim tim je jako teško napraviti izmjene na firmware nivou komponenti da bi to odgovaralo nekom drugom računaru koji ima legalno plaćenu licencu. Vista, odnosno kasnije Win7 su mogli koristiti SLIC za legalnost OS-a. Upravo to koristi Loader by DAZ za "zavaravanje" sistema. On "podmetne" generički serial i SLIC prema vendoru matične ploče pri boot-anju tako da sistemu to uzgleda kao da ga je vendor zapravu upisao u BIOS da bi licencirao predinstalirani sistem na računaru.
Teoretski sada ovo za Win10 znači da prilikom instalacije on Win7 "sređen" Loader-om vidi kao predinstalirani Win7 koji je došao uz računar sa licencom vendora. Onda on tvoju instalaciju/upgrade Win10 veže za tvoj hardware (gore opisano) i vjerovatno mu pridružuje neki unificirani kod na svojim serverima za aktivaciju. Samim tim, nakon formatiranja upgrade-ovane Win7 i čiste instalacije Win10 na tom istom računaru, prilikom kontaktiranja M$ servera za aktivaciju on će jednostavno detektovati taj hardware, ustanoviti da ga je već upisao da ima licenciran sistem i ponovo ga ocijeniti kao legalnog i aktivirati ga. Ono što škripi u ovoj priči je dio u kojem serveri koji vrše provjeru legalnosti postojeće Win7 nisu u stanju da razlikuju "podmetnuti" SLIC od strane Loader-a u odnosu na pravi vendorov SLIC. Da li je to baš tako, vrijeme će pokazati.
Windows 8 se zbog poboljšanja vezanih za sistem licenciranja pomoću UEFI BIOS-a, Secure Boot-a i ostalih parametara, ne može zavarati alatom kao što je Loader by DAZ. U tu svrhu se onda koriste razni KMS alati, koji su zapravo imitacije M$ servera za provjeru legalnosti OS-a na način da se na računaru instalira i kao servis vrti provjera licence sistema. Nažalost, samim tim što to funkcioniše kao servis/proces unutar sistema, antivirusni programi ga mogu detektovati (i detektuju ga) kao hacktool/malware i blokiraju ga. I naravno, kada se ide na upgrade na Win10 sa Win8 i kada pravi M$ server provjeri ključ za aktivaciju umjesto lažnog servisa na računaru, detektuje ga kao nevažeći i tu je priči kraj što se tiče aktivacije Win10.
Na računaru sam imao neki windows 8.1 sa TPB, precracked, mada to nije bilo precracked nego je odmah po instalaciji sistema bio instaliran i KMS Pico i podešen kao exception u firewall-u. Taj sam Windows apgrejdovao na 10ku koja je bila aktivirana, a kao AV na njemu je bio jedino Windows Defender. Juče sam instalirao sedmicu i krekovao je sa Loader by daz i upgrade na 10ku i isto sve uredno aktiviran windows, mada mi uopšte nije tražilo ključ.
Jedva čekam da se igranje malo raširi na linux da batalim pendžer.