anonima je napisao:
ha nikola se preziva lobacevski...

Nikolaj Ivanovič Lobačevski...
Anonima: +1
anonima je napisao:

znaci cika nikola lobacevski koliko sam shvatila iz teksta je pokusao da pobije euklida ( naravno euklid je imao postulat da dve prave koje polaze iz p i q i imaju manji ugao od 180 moraju da se seku), misleci da nece uspijeti i da ce da dokaze da je to u stvari postulat tj dobiti dokaz da je euklid u pravu...ali je uspio da dobije neko "u dole sa crticom" kao na slici

koji zajedno sa onim uglom kod P koji cini 90 stepeni ima vise od 180, a opet se ni b1 ni b2 ne sijeku sa a. Tako sam ja to skuzila...a sad kako primjeniti to na ovo gore...hm cek da se skontam

Hilbertova apsolutna geometrija sadrži četiri grupe aksioma koji se bave pripadanjem, poretkom, podudarnošću i neprekidnošću.
Euklidova peta grupa aksioma se sastoji od jedne aksiome (peti postulat) koja kaže da za datu pravu i tačku van te prave postoji jedna i samo jedna prava koja sadrži datu tačku, a paralelna je sa datom pravom.
Aksiom Lobačevskog kaže da postoje bar dvije takve prave. Naravno, ako postoje dvije, postoji ih beskonačno (sve one koje su između b1 i b2 na slici).
Apsolutna geometrija + Euklidov 5. postulat = Euklidska geometrija,
Apsolutna geometrija + Aksiom Lobačevskog = Geometrija Lobačevskog
Znam da vas gnjavim sa ovim, možda pitanja nisu bila fer, ali, ja to sad, jadan, učim, pa kipi iz mene...
Uglavnom, u euklidskoj geometriji, zbir uglova trougla je jednak pravom uglu (ne govori se u stepenima). U geometriji Lobačevskog je manji od pravog ugla, i ta razlika između pravog ugla i zbira uglova trougla je
uglovni defekt...
anonima je napisao:
zeki je smjestio sudija doom
Anonima +1
To je ukupno dva boda za Anonimu...
Za Joe-a, pa, bod će dobiti najmaštovitiji odgovor (al ne neke nebuloze, nego nešto normalno)...
Peto pitanje nosi 3 boda... (Ovaj odgovor najviše iščekujem)