banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Maj 2025, 22:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 64 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2005, 17:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
aharon je napisao:
Mogao je, ali nije.
Ljudima koji su zapisali Sveto Pismo i većini onih koji su ga prepisivali i prevodili, bilo je važnije šta Bog vidi i šta On misli o njima nego šta misle ljudi, i gledali su da taj njihov rad služi Bogu a ne njima i njihovom interesu u bilo kom pogledu.
I na pamet im nije padalo da ga dorađuju prema sebi (a pogotovo im nije padalo na um da pokušaju da ga koriste za neku vrstu manipulacije) , nego su pisali onako kako su najbolje mogli po nadahnuću koje su primili ili ga prepisivali pažljivo znajući da ne pišu svoju nego Božiju riječ.
Nije im trebao bolji nadglednik od njihove savjesti.

Ne znam samo kako si tako siguran u to? A i ovo mi je malo kontradiktorno - to su oni pisali Bibliju i Sveto pismo Bogu a ne ljudima?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jan 2005, 08:09 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Ljudima, naravno, ali u Božije ime i po Njegovom naumu za ljude.
Naš Tvorac, koji nas vrlo dobro poznaje, zna da smo u stanju da primimo i prihvatimo samo ono što nam dolazi iz poznatih i bliskih izvora, i zato u pravilu sve što je Njegov naum sa ljudima rade takođe ljudi, ali ljudi koji su dovoljno prijemčivi na ono što im On govori i na što ih upućuje.
Čak i visoke nebeske ličnosti koje su uključene u bilo kakav posao (misiju) na našoj planeti, moraju da se rode kao ljudi da bi to činili.
Dobar primjer za to su Mojsije i Isus Hrist, ali takvih primjera je jako mnogo poznatijih ili manje poznatih.
Čak i one nebeske ličnosti koje ne djeluju na samoj planeti Zemlji, morale su da prožive barem nekoliko života kao ljudi, da bi stekli pravi osjećaj za one sa kojima rade.
Što se sigurnosti u tvrdnje koje iznosim tiče, siguran sam u to što govorim jer je to plod mog istraživanja i duhovne izgradnje, i nisu tek prepisane ili prepričane tuđe tvrdnje, osim u slučaju da sam i sam došao do iste spoznaje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jan 2005, 14:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Postujem tvoje misljenje, ali ja sam i dalje za Biologiju :).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jan 2005, 17:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Dove je napisao:
Maran Ata je napisao:
При томе се водила јако велика пажња, да се верно и без грешака произведе нова копија.

Vjerujem da se vodila paznja, ali ako je sve to prepricavano prvo pa onda zapisivano - svako je mogao da doda i da oduzme bilo sta hoce (sta mu se svidi), tako da.....

Пре свега, није препричавано са једне генерације на другу.. него је Христос испричао, а они који су слушали ту причу - Апостоли записали. Тако да та алузија да је ту неко нешто додавао или одузимао, не стоји. :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2005, 14:00 
Majstor
Majstor

Dove je napisao:

I ja poštujem tvoje, a dijelom se i slažemo, jer ja sam i za Bibliju i za biologiju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2005, 17:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
i biblija i biologija imaju svoje " propuste " i " nesto " sto nedostaje, odnosno ne poklapa se..........

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2005, 08:04 
Majstor
Majstor

Prije bih rekao da su propusti u našem razumijevanju i jednog i drugog.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2005, 18:43 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Nov 2004, 22:12
Dove je napisao:

Cekam dan kada ce mi biologija objasniti da se od tamo neke amebe recimo,stvorio n.p.r covjeciji mozak.Inace najmisterioznija stvar na svijetu.Poznajes li mozda sekundarni cin zaceca i razvoj celija u prvih nekoliko sati,dana oplodnje,i daljnji razvoj embrija poslije fetusa.Mislim recimo s'medicinske strane gledano.Ipak je to trebao da stvori neki savrseniji um nego sto mi to i sami mozemo da dokucimo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2005, 19:06 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Maran Ata je napisao:
Dove je napisao:
Maran Ata je napisao:
При томе се водила јако велика пажња, да се верно и без грешака произведе нова копија.

Vjerujem da se vodila paznja, ali ako je sve to prepricavano prvo pa onda zapisivano - svako je mogao da doda i da oduzme bilo sta hoce (sta mu se svidi), tako da.....

Пре свега, није препричавано са једне генерације на другу.. него је Христос испричао, а они који су слушали ту причу - Апостоли записали. Тако да та алузија да је ту неко нешто додавао или одузимао, не стоји. :angel:

Druga poslanica Petrova 1.19-21
"I imamo najpouzdaniju prorocku rijec,i dobro cini te sto pazi te na nju,kao na vidjelo koje svijetli u tamnome mijestu,dokle dan ne osvane i danica se ne rodi u srcima vasima."
"I ovo znajte najprije da ni jedno prorostvo knjizevno ne biva po svojemu kazivanju;
"Jer nikad prorostvo ne bi od covjecije volje,nego nauceni od Duha govorise sveti Boziji ljudi.

Btw ja jos nesto procitah pa me inspirisala ova tvoja ikonica:
ll Moj.20.4-6 Citirat cu samo nesto.
"Ne gradi sebi lika rezana,niti kakve slike od onoga sto je gore na nebu,ili dolje na zemlji,ili u vodi ispod zemlje.
"Nemoj im se klanjati niti im sluziti,jer sam ja Gospod Bog tvoj,......
jos nesto zanimljivo na sve ovo.

Otkrivenje 22.18,19
"Jer svjedocim svakome koji cuje rijeci prorostva knjige ove;ako ko dometne ovome,Bog ce nadometnuti na njega zla napisana u knjizi ovoj."
"I ako ko oduzme od rijeci knjige prorostva ovoga,Bog ce...........

lll.Moj.19.30 pa lll.Moj 23.3 pa opet lll.Moj.25.4
i kako to da nigdje nisam naisla da u Bilbliji stoji da se sveti nedelja?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2005, 20:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mancini je napisao:
Dove je napisao:

Cekam dan kada ce mi biologija objasniti da se od tamo neke amebe recimo,stvorio n.p.r covjeciji mozak.Inace najmisterioznija stvar na svijetu.Poznajes li mozda sekundarni cin zaceca i razvoj celija u prvih nekoliko sati,dana oplodnje,i daljnji razvoj embrija poslije fetusa.Mislim recimo s'medicinske strane gledano.Ipak je to trebao da stvori neki savrseniji um nego sto mi to i sami mozemo da dokucimo.

zar postoji nesto savrsenije od prirode??????????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2005, 23:40 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Sorry na koju vrstu prirode si misli/o/la,tu biolosku ili ........?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2005, 17:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Mancini je napisao:

Ovo me malo podsjetilo na temu sa drugog foruma, tema se zove "Vjerujem u Boga, a odbija me religija" i koja je otvorena ovako:

Citiraj:
Izgleda kontradiktorno ali je tako. Da li se još netko tako osjeća?
Npr; vrlo često me zapažanja u životu, mom i tuđem, navode na pomisao da Bog stvarno postoji i sad sam načisto s tim.
Još više sam u to uvjeren kada razmišljam o povezanosti događaja na ovoj planeti, npr. promatrajući svijet životinja. Pa tu je čovječe nečiji input u dizajn životinja toliko očit da moraš bit slijep da ne vidiš očito!
Sam tijek povijesti me navodi na to da neko IPAK utječe osim nas samih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2005, 15:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
I_am je napisao:

A kako je priroda nastala? Jel' i ona od majmuna? :D

Vjerujem u Boga i dok sam ziva radije cu vjerovati da me stvorilo "tamo neko savrseno bice" ili kako vecina to naziva " visa sila", nego da sam nastala od amebe, majmuna ili ko zna kojeg zrnevlja...

Cini mi se da je Dove dovodio u pitanje istinitost Biblije ...

Prvo pitanje : Jesi li ikada procitao tu knjigu? Ako jesi, jesi li ju pokusao razumjeti? ( Idem od predpostavke da svako stivo, koje se uzme u ruke, se pokusava i razumjeti tj rastumaciti sve nejasnoce)
Ako jesi citao, da li si se ikada upitao - kako je moguce da su apostoli, koji su zivjeli u doba Isusovo, pisali iste stvari kao sto su ih pisali proroci u izraelskom dobu?
Ako su Bibliju pisali ljudi, kako je moguce da su, ti isti, mogli predskazati Isusovo rodjenje? Ko je njima to sapnuo? :wink: Elem, tema nije "Istinitost Biblije" :oops:

Za sve one koji vjeruju u Darvinove teorije - kada odete u Zoo, stanete li ispred kaveza i kazete tom, divnom, cupavom bicu: "Hvala ti moj predce!" ? :lol: I kako objasniti da su neki majmuni postali ljudi a neki ipak ostali majmuni? :wink: Zasto se nisu svi uzdigli iznad nivoa i postali- visi intelekt?

Sem da ti kaľem - ne udaraj me nisko...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2005, 16:16 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Citiraj:
Idem od predpostavke da svako stivo, koje se uzme u ruke, se pokusava i razumjeti tj rastumaciti sve nejasnoce

A jesi li ti ikad citala kakvu knjigu biologije :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2005, 16:26 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
obje su teorije suplje a vrijeme ce pokazati koja je ispravna

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2005, 17:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

indijanka je napisao:
I_am je napisao:

A kako je priroda nastala? Jel' i ona od majmuna? :D

Vjerujem u Boga i dok sam ziva radije cu vjerovati da me stvorilo "tamo neko savrseno bice" ili kako vecina to naziva " visa sila", nego da sam nastala od amebe, majmuna ili ko zna kojeg zrnevlja...

Prvo pitanje : Jesi li ikada procitao tu knjigu? Ako jesi, jesi li ju pokusao razumjeti? ( Idem od predpostavke da svako stivo, koje se uzme u ruke, se pokusava i razumjeti tj rastumaciti sve nejasnoce)
Ako jesi citao, da li si se ikada upitao - kako je moguce da su apostoli, koji su zivjeli u doba Isusovo, pisali iste stvari kao sto su ih pisali proroci u izraelskom dobu?
Ako su Bibliju pisali ljudi, kako je moguce da su, ti isti, mogli predskazati Isusovo rodjenje? Ko je njima to sapnuo? :wink: Elem, tema nije "Istinitost Biblije" :oops:

Za sve one koji vjeruju u Darvinove teorije - kada odete u Zoo, stanete li ispred kaveza i kazete tom, divnom, cupavom bicu: "Hvala ti moj predce!" ? :lol: I kako objasniti da su neki majmuni postali ljudi a neki ipak ostali majmuni? :wink: Zasto se nisu svi uzdigli iznad nivoa i postali- visi intelekt?

da, vjerujem u boga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2005, 17:31 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
indijanka je napisao:

Hint: Dove je djevojčica. :queen:

indijanka je napisao:
Za sve one koji vjeruju u Darvinove teorije - kada odete u Zoo, stanete li ispred kaveza i kazete tom, divnom, cupavom bicu: "Hvala ti moj predce!" ?

Majmun i čovjek imaju zajedničkog pretka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2005, 18:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

indijanka je napisao:

Nisam citala Bibliju, tako da ne mogu puno o tome da kazem. Nekako nauka mi je vise 'opipljivija', nije sve bas na 'supljim' teorijama kako neko rece. Ali, da li si ti citala Biologiju ili da li pratis iztrazivanja u Biologiji danas? Ima milion dokaza da smo mi svi postali od 'tamo nekog zrnevlja', to bar svako zna ko je isao u skolu :). Isto tako za Darvinovu teoriju ima toliko opipljivih dokaza da zaista ne znam kako neko moze to da dovodi u pitanje. Interesantan clanak u Novemebar izdanje National Geographics (http://www.nationalgeographic.com/ or http://magma.nationalgeographic.com/ngm ... index.html) bas o o tome.

I ne znam zasto ovoliki sarkazam ako neko vjeruje u nesto drugo?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2005, 19:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
Dove, naravno da sam "citala" biologiju. Recimo da mi je posao jednim dijelom povezan uz istu :wink:

Ajmo ovako, ako je i Biblija pisana ljudskom rukom isto kao i biologija - kakva je razlika? Ne bi bilo lose da uzmes Bibliju, tek toliko da mozes ravnopravno i objektivno ucestvovati u diskusiji :wink:

Sem da ti kaľem - ne udaraj me nisko...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2005, 19:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

indijanka je napisao:
Dove, naravno da sam "citala" biologiju. Recimo da mi je posao jednim dijelom povezan uz istu :wink:

Ajmo ovako, ako je i Biblija pisana ljudskom rukom isto kao i biologija - kakva je razlika? Ne bi bilo lose da uzmes Bibliju, tek toliko da mozes ravnopravno i objektivno ucestvovati u diskusiji :wink:

ok je sve sto kazes.
voljela bih znati tvoje misljenje o postanku covjeka. ako si ga vec gore napisala ( jer nisam bas u toku ), sorry........bar ukratko.
a ono za majmune. da, kad god sam majmuna vidjela , na tv-u ili u zoo, komentar je bio " neka mi neko kaze da nemamo zajednickog pretka ".
to i corav covjek moze vidjeti.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 64 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]