Ja nisam ekonomista i ja gledam na te stvari onako laicki, kao i vecina nas .....
Puno toga u tvojoj price stima i ne stima ....
Zbog problema politicke prirode i nesuglasica stranci su vjerovatno bili prinudjeni da djeluju onako kako i jesu.
Nemoj pricati da im se nisu dostavljali planovi i programi za one stvari za koje su davali novac.
Koliko duboko su oni isli u te programe .... ne znam, ali u svakom slucaju nisi mogo samo doci i reci ja hocu 500 000 KM da pravim fabriku, kakvu - vidjecu kasnije, kad mi date pare.
Donacije za obnovu kuca su mozda nesto drugo.
Moralo se davati krajnjim korisnicima ... iz prostog razloga. PREZIVLJAVANJE.
Citiraj:
Da bi neka organizacija dobila lovu mora da dokaže da je njihov rad u skladu sa razvojnom strategijom te države, da je projekat tržišno orijentisan, da ispunjava uslove za postizanje samoodrživosti isl. Niti jedno od vih pravila nije poštovano.
Interesantno.
Ja sam davno napisao da se mora zajednicki nastupati i djelovati. Kome su se stranci mogli obratiti kad govoris o "razvojnoj strategiji DRZAVE". Pa ti i danas negiras tu drzavu, a gdje li su tek oni koji odlucuju o necemu.
Razvojna strategije drzave NE POSTOJI NI DANAS.
Citiraj:
Zabranjuje nam se da sami prerađujemo naftu jer bi na taj način značajno smanjili uvoz naftnih prerađevina iz Mađarske, Hrvatske i Slovenije.
Ma ko to zabranjuje ?
Pa gorivo iz rafinerije nije se moglo prodavati u Federaciji zbog nekih drugih stvari. Zbog dvostrukog medjuentitetskog oporezivanja bojkotovana je rafinerija od strane FBiH.
Naveden je primjer bezalkoholnih pica. Iz istog razloga nema prodaje u Federaciji, a smatraju da bi se proizvodnja u RS mogla povecati i za 40% ukoliko bi se to omogucilo.
Citiraj:
Na kraju će se desiti da ni ovaj sistem neće zaživjeti, da će cjene porasti strahovito, da će još više stanovništva biti gladno, da će se pojačati socijalni nemiri što će dovesti do novih nacionalnih netrpeljivosti itd, itd.
Ma daj, sto ce se pojacati socijalni nemiri.
Razlike u platama i penzijama u FBiH i RS su ogromne (statisticki). Nekakve promjene se moraju desiti.
Nas problem je sto mi ne vidimo koliko smo suplji.
Mislimo da smo najpametniji, i da sve znamo.
Ne vidimo mi u stvari dalje od nosa, jer se zanosimo i dalje nebulozama tipa - socijalni nemiri dovode do nacionalne netrpeljivosti.
Zasto to ?
Valjda je penzioneru Bosnjaku lakse nego li penzioneru Srbinu ili Hrvatu.
Valjda je PDV "obaveza" samo Srbinu a ne Bosnjaku .....
BEZ DRZAVE ... nista ne funkcionise kako treba.
Mislim uporedi samo penzije .... zbog cega dva penzijska fonda. Zbog cega ljudi koji su zaradjivali isto, odvajali (prije) u jedan fond, imaju istu osnovu ... a razlika u penziji ogromna.
To je bolesna politika.
Znamo da je bio rat, znamo da je i ostala jedna drzava .... pa onda i treba da se ponasamo i mijenjamo shodno tome.
Stanje kakvo je sad je NEODRZIVO.
P.S.
Nemoj Aharon molim te otrcane fraze.
Mi - mi - mi i samo mi.
Niko ne kaze da smo mi gluplji od ostalih, manje obrazovani ili sposobni ..... mi se samo gluplje PONASAMO i ODNOSIMO prema svome pa i prema sebi samima od ostalih.