banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 00:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 55  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2005, 14:33 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Sep 2004, 12:39
Golubice, što je najinteresantnije svi se mi u našim komentarima nadopunjavamo i činimo jednu prekrasnu cjelinu djela koja treba učiniti, iako na prvi pogled ne izgleda tako, elem to je najveća ljepota različitosti mišljenja.

A pošto nema ko da uzme stvari u svoje ruke, onda nam ćuti, trpi i radi ne gine 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2005, 15:27 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Dove je napisao:
Svi vi lijepo zborite kako i sta bi trebalo, ali mi je sve to nekako naivno (osim Ezanovih postova jer covjek pise sa 'Zapada'), bez uvrede please.

Nema uvrede, dapače :) :) :) .
Samo da te podsjetim da su dobre stvari na ovoj planeti (i velike preokrete) uvijek započinjali baš "naivčine", "zanesenjaci" ili čak oni koji su od svoje okoline okarakterisani kao "ludaci".
Samo zato jer su imali smjelosti da gledaju i vide, malo dublje i dalje.

Dove je napisao:
Da bi neki ekonomski prosperitet zazivio na tim nasim prostorima, nacionalne vodje treba da odu sa vlasti i da se to nacionalno pitanje toliko ne forsira i da nije na prvo mjestu. A ovo sto pricate o starncima kako su oni dosli da nama SAMO pomognu, pa to i lud vidi da nije tako. Naravno da oni prvo gledaju svoj interes pa tek onda nas. Problem nasih politicara/ekonomskih strucnjaka je sto gledaju svoj licni interes prvo pa onda interes naroda. Kad ovo bude obratno, onda ce nesto da se desi. Dotle....

Maličak kontradiktorno. S jedne strane prihvataš da se uvijek gleda svoj interes pa onda tuđi, a onda se slažeš da promjene ne može biti dok se stručnjaci ne stave prije svega u službu naroda (podrede svoj lični interes opštem).
Ono što je problem sa strancima ovdje nije toliko što rade u svom interesu (koji se, uzgred, rijetko slaže sa našim), nego što mnogo lažu i svoje djelovanje prikazuju kao čistu širokogrudost i gotovo dušebrižništvo, a stvarne su im namjere izrabljivačke ili čak parazitske.
Takođe i u tome što jedino što zaista žele od nas je da služimo njima bez obzira na nas i naše stvarne potrebe i blagodat, prikazujući nam to kao naš jedini put u "obećanu zemlju".
Oni jednostavno lažu! A ko laže, taj i krade, a ko krade taj i ubija, a ko ubija...
Ima nešto u ovoj dječijoj nabrajalici-plašilici.

nada je napisao:
Golubice, što je najinteresantnije svi se mi u našim komentarima nadopunjavamo i činimo jednu prekrasnu cjelinu djela koja treba učiniti, iako na prvi pogled ne izgleda tako, elem to je najveća ljepota različitosti mišljenja.

A pošto nema ko da uzme stvari u svoje ruke, onda nam ćuti, trpi i radi ne gine 8)

Seko Nado, samo da te podsjetim da uvijek imamo vlast da uzmemo stvari u svoje ruke u svom životu, pa možda da od toga pođemo. :) :) :)
A ko pođe, može negdje u stići, ko ne pođe, nikud ne stiže. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2005, 10:28 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Citiraj:
Ono što je problem sa strancima ovdje nije toliko što rade u svom interesu (koji se, uzgred, rijetko slaže sa našim), nego što mnogo lažu i svoje djelovanje prikazuju kao čistu širokogrudost i gotovo dušebrižništvo, a stvarne su im namjere izrabljivačke ili čak parazitske.
Takođe i u tome što jedino što zaista žele od nas je da služimo njima bez obzira na nas i naše stvarne potrebe i blagodat, prikazujući nam to kao naš jedini put u "obećanu zemlju".
Oni jednostavno lažu! A ko laže, taj i krade, a ko krade taj i ubija, a ko ubija... Ima nešto u ovoj dječijoj nabrajalici-plašilici.

Smijesno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2005, 11:10 
Majstor
Majstor

Zaista je smiješno i tužno što je tako, a ljudi nasjedaju njihovim pričama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2005, 12:37 
Jutros je na radiju bila neka emisija upravo posvećena strancima. Pričali su Gugo Lazarević, Šolaja i još jedan novinar čije ime nisam čuo.

Jedan od zanimljivijih komentara ovog novinara koji se prije par dana vratio sa Tajlanda je upravo o likovima koji rade za međunarodne organizacije kao i na odnos "velikih" sila na tu tragediju. Taj novinar kaže da je na Tajlandu sreo iste one humanitarce i dušebrižnike koje je sretao ovdje po bosni i RS, zatim prije par godina u srbiji. On kaže da je većina tih ljudi poznata kao nesposobna da urade nešto kvalitetno nego se samo vucaraju od krize do krize po čitavom svjetu.

Zatim je spomenuo činjenicu da britanski mediji nisu smjeli da spomenu tragediju u jugoistočnoj aziji dok nisu dobili odobrenje od premijera koji se u momentu krize nalazio na odmoru.

Ono što je najinteresantnije spomenuo je da u svim tim izvještajima nema ni riječi o američkoj vojnoj bazi koja se nalazi skoro pa u epicentru zemljotresa. Po njegovim komentarim sa tom bazom je sve u redu i nije bilo nikakvih posljedica po nju. Većina američkih novinara upravo tu bazu koristi kao polaznu tačku odakle izvještavaju o svim dešavanjima. Međutim nikome od stranih novinara nije dozvoljeno ni da priđu blizu.

Komentar ovog novinara je bio malo duži ali ovo su po meni bile najinteresantnije stvari.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2005, 12:44 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ovako, obzirom da je vrijeme najbolji sudija svih sudija, mislim da će to isto vrijeme pokazati i pravo stanje stvari. Živi bili pa vidjeli...
Svaka istina, ama baš svaka, uvijek ima više strana - u najbolju ruku dvije, zavisi samo od ljudi koji gledaju na tu istinu, sa koje strane će pogledati i sagledati istu.
Jedna i jedina istina, shvata se ćutanjem, osjetilima koji prevazilaze dar govora.

Aharon, još neki diskutanti i ja, sa ovih prostora, podstaknuti iskustvom sa radom međunarodne zajednice ne vidimo ništa dobro, jer ni u jednom trenutku nismo stekli ona lijepa pozitivna iskustva, recimo tome, kao "ruka ruku mije" ili "simbioze".

Pa sad ti vidi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2005, 13:38 
Majstor
Majstor

Citiraj:
podstaknuti iskustvom sa radom međunarodne zajednice ne vidimo ništa dobro

:wink: , pa ni da napomenete da ste za rad s njima bili super dobro placeni za prilike ....... eto sto ti je biti nezahvalan.

Mislim - ako nista drugo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2005, 13:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
nikson je napisao:
Ono što je najinteresantnije spomenuo je da u svim tim izvještajima nema ni riječi o američkoj vojnoj bazi koja se nalazi skoro pa u epicentru zemljotresa. Po njegovim komentarim sa tom bazom je sve u redu i nije bilo nikakvih posljedica po nju.

Vrlo zanimljivo. Pogledati temu koju sam upravo otvorio.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2005, 13:58 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ezan, što me slatko nasmija :D :D :D

Ja sam bila i ostala budžetski korisnik, kao i moj suprug...

Do kada, čuće se 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2005, 14:05 
Majstor
Majstor

Pa dobro, ne mogu ja znati ko je za koga radio .... nije to ni bitno, ali svi koji su radili za "strance" razbacivali su se platama koje su dobivali.
Bile su bar duplo vece nego li plate koje su se dijelile po firmama.
Dobro svak je sebi trebao sam placati penzijsko i ostalo sto ide ali ipak - super dobro placeni za nase uslove.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2005, 14:57 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ma nek si ti meni živ i zdrav, a obzirom da se svaki put obostrano dogovorimo čak i o nesuglasicama :D , daj Bože da što više pričamo 8)

A vjeruj mi, mnogi koje poznajem i radili su u međunarodnim organizacijama, čim im se ukazala mogućnost da pobjegnu od njih, to su i učinili... Ma ko bi nas shvatio :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2005, 15:09 
Svako ko je radio ili i sada radi za strance je naravno finasirao svoju porodicu ali je pri tome pomagao još sigurno jednu do dvije porodice (roditelje, babu i djeda itd).

Kada se oduzmu sva ta pomaganja plata se svede na malo jaču lovu koju ima veliki broj ljudi a koji ne rade kod stranaca.

Sa druge strane da ti stranci nisu upetljali svoje prste većina ljudi koju pomažemo imali bi svoje vlastite poslove, penzije itd. tj. nebi bili ovisni ni od koga.

Ono što ja cijenim radeći kod tih stranaca je otvorena mogućnost da naučim dosta stvari koje nikada nebih bio u stanju da naučim da sam radio u lokalnim firmama.

Plata je tu relativna stvar. Ona dolazi sama po sebi u skladu sa čovjekovim iskustvom, znanjem i sposobnošću. Dok sam studirao malo sam konobarisao i uzimao sam mjesečno od 700 do 1200 KM. Kada sam diplomirao i počeo da radim kod stranaca prva plata mi je bila 650 KM što nije bila nikakva posebna lova u to vrijeme.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2005, 15:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Ispade po vama da te humanitarne organizacije jos i zaradjuju na kojekakvim tragedijama. Come on ljudi, budite realni. Ne kazem da su idealne, ali ne zaboravite - i njima upravljaju ljudi od krvi i mesa iz bilo koje zemlje da su. Da li bi to bilo boljebez njih???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2005, 15:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
nikson je napisao:

Sa druge strane da ti stranci nisu upetljali svoje prste većina ljudi koju pomažemo imali bi svoje vlastite poslove, penzije itd. tj. nebi bili ovisni ni od koga. .

Nikson, sad me razocara sa ovom izjavom.
nikson je napisao:

Ono što ja cijenim radeći kod tih stranaca je otvorena mogućnost da naučim dosta stvari koje nikada nebih bio u stanju da naučim da sam radio u lokalnim firmama.

Plata je tu relativna stvar. Ona dolazi sama po sebi u skladu sa čovjekovim iskustvom, znanjem i sposobnošću. Dok sam studirao malo sam konobarisao i uzimao sam mjesečno od 700 do 1200 KM. Kada sam diplomirao i počeo da radim kod stranaca prva plata mi je bila 650 KM što nije bila nikakva posebna lova u to vrijeme.

Pa varti se konobarisanju kad je tako.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2005, 15:20 
Majstor
Majstor

Citiraj:
Kada se oduzmu sva ta pomaganja plata se svede na malo jaču lovu koju ima veliki broj ljudi a koji ne rade kod stranaca.

Cuj kada se oduzmu .....
A to sto si pomagao vjerovatno ti je znacilo vise od poneke pive koju si mogao extra da popijes (a koliko je to znacilo familiji .... ne treba ni pominjati)
Citiraj:
Dok sam studirao malo sam konobarisao i uzimao sam mjesečno od 700 do 1200 KM.

Dobro si se izrazio ....
"Konobari otimaju, kradu ....." :lol:
Citiraj:
Kada sam diplomirao i počeo da radim kod stranaca prva plata mi je bila 650 KM što nije bila nikakva posebna lova u to vrijeme.

A sad pitanje ....
Sto si uopste pocinjao raditi za strance ?
NARAVNO .... nije bilo nista drugo, ..... a i plata je dobra i sto je najvaznije sigurna (a koje je to godine bilo, kad si poceo raditi za njih)

E hajde sad ... posto si se hvalio brojem donacija .... reci u sta su se pare "ulagale", odnosno za sto i kakve projekte su pare isle ?
Hajde nikson ....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2005, 15:59 
Naravno, konobari uvjek uzimaju i kradu. U račun se uvijek uračuna i APP.

Za strance sam počeo raditi polovinom 1996 god. (IFOR - prevodilac) ali ovu vrstu posla u nevladinim organizacijama i kojekakvim međunarodnim institucijama o kojima pričam sam počeo da radim početkom 1997 i to prije svega zato što su mi ponudili da radim ono za što sam se školovao. Plata je išla sama po sebi kao što sam već rekao.

U USK su milioni maraka dati kao donacije za kupovinu krava uz obavezu da ljudi te krave ne mogu prodati kao ni zaklati već ih moraju koristiti za proizvodnju mlijeka. Narod je to počeo korisiti ali poslije par mjeseci kada su skontali da nemaju kome da prodaju mlijeko ljudi su pali u očaj pa ih je većina to mlijeko prosipala. S obzirom da su krave bile iz uvoza i da nije bilo nikakve kontrole propao je svaki pokušaj da se te iste krave sjemene pa da se prodaju telad. Ona obična buša ostane steona iz prvog pokušaja dok ove uvozne skoro pa nikako. Morale su se oploditi vještačkim putem što je većini ljudi bilo skupo.

Uglavnom kada su se projekti zatvarali svi su ljudi krave prodali i ono malo para potrošili. Krave su nabavljane po cjeni od 3-4000 KM a naši seljaci su ih prodavali po 600-800 KM.

Na istom području smo dali ko zna koliko miliona za obnovu kuća u koje se niko nije vratio. Par godina nakon obnove kada se narod i pomalo počeo vraćati sve tekuće su bile jednako devastirane kao i prije rekonstrukcije. Moja organizacija je godišnje na području USK trošila oko 30 miliona na rekonstrukciju. Širom područja još uvijek ima masu tabli koje pokazuju da se tu radila rekonstrukcija mada je sve okolo prazno I uništeno.

Evo nekoliko konkretnih primjera. QIF projekat je liku dao silnu lovu par stotina hiljada za proizvodnju čipsa kao i za proizvodnju krompira. Poslije godinu dana su skontali da zasijani krompir ne uspjeva na ovom području pa su zatvorili fabriku jer im se nije isplatilo da uvoze krompiriće iz Holandije. Isti lumeni su dali 500.000 KM za ogromnu pekaru koja bi područje Petrovca, Drvara, Grahova snadbjevala hljebom. Kada je sve urađeno projekat je obustavljen jer su strani konsultanti skontali da nema kontinuiranog snadbjevanja el. energijom. Najveća legenda je frajer što im je uzeo istu cifru kada za mljekaru u Kostajnici. Kada je sva oprema kupljena skontano je da svi postojeći dobavljači rade za dubičku mljekaru pa su dali još jednu donaciju za govedarsku farmu. Međutim sve je to propalo pa je projekat zatvoren nakon što je bila promocija u medijima kao uspješne saradnje međunarodnih organizacija i lokalnih preduzetnika.

Ima još tih primjera i iz drugih organizacija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2005, 16:49 
Majstor
Majstor

I sad iz sve tvoje price moze se zakljuciti samo jedno .....
*ebo ti nas.

Kako onda mozes govoriti da ljudi i te strane organizacije ne pomazu, kad daju i pare i krave i grade fabrike i daju da se obnove kuce a mi sami to sve lagahno koristimo i samo mislimo kako cemo ih zaje**ti.
Silni milioni su u pitanju.
Pricate o nasim potencijalima ..... pa gdje su oni, u toj svoj prici.
Ima mljekara ima krava .... nema mlijeka.
Ima mlijeka (u drugom primjeru) a nemaju ga kome prodavati.
Ima fabrika nema krompira.
Ima pekara nema struje.
Ima i para ... a kuce se ne obnavljaju.

I onda cudno kad oni ganjaju neki svoj interes.
Pa i otac bi te se odrekao da ga "izradis i izlevatis" toliko puta.

Ima li jos neko ko sumnja u dobronamjernost stranaca i njihovu pomoc?
Ima li jos neko ko misli da bi smo mi sami mogli uraditi ISTA bez njih?

Mislim da je bolje da malo ..... PSSTTTTTTTTTT, sto se stranaca, donacija i njihovih kredita i pomoci tice.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2005, 09:40 
Svi ovi projekti koje sam nabrojao kao i masu drugih su urađeni jer se nisu poštovala osnovna pravila. Jedno od osnovnih pravila (nalaže ga i najosnovnija logika) je da se prije upuštanja u projekat uradi analiza isplativosti projekta, analiza rizika itd. U želji da što prije krenu sa trošenjem novca ti isti stranci su ignorisali ove procedure i doživjeli su kolaps. U izvještajima nigdje nećeš naći da je bilo promašaja već sami uspjeh do uspjeha.

Instrument donacije krajnjem korisniku (preduzetniku) nepostoji nigdje u svijetu već je takvo nešto izmišljeno u BiH zbog uništavanja postojeće privrede kao i zbog onemogućavanja razvoja tržišnog načina poslovanja.

Zapamti, u svijetu postoje stroga pravila kako se raspolaže novcima. Da bi neka organizacija dobila lovu mora da dokaže da je njihov rad u skladu sa razvojnom strategijom te države, da je projekat tržišno orijentisan, da ispunjava uslove za postizanje samoodrživosti isl. Niti jedno od vih pravila nije poštovano.

Najnoviji primjer o dobronamjernosti stranaca je i slučaj od pre nekoliko dana. Parlamentarna skupština BiH je prisiljena da usvoji jedinstvenu stopu PDV-a. Meni kao ekonomisti jedinstvena stopa je logičnija sa stanovišta da se uguši siva ekonomija, da se uspostavi efikasan fiskalni sistem isl. Međutim sve analiza pokazuju da u BiH mora postojati više stopa PDV-a iz raznih razloga kao što su nerazvijena privreda, stopa nezaposlenosti, ekonomska snaga stanovništva itd. Jedino opravdanje koje su stranci naveli kada su forsirali jedinstvenu stopu je komplikovanost rada sa više stopa odnosno da smo mi glupi da implementiramo takav sistem.

Na kraju će se desiti da ni ovaj sistem neće zaživjeti, da će cjene porasti strahovito, da će još više stanovništva biti gladno, da će se pojačati socijalni nemiri što će dovesti do novih nacionalnih netrpeljivosti itd, itd. Umjesto da ovo područje ide u mirnije i stabilnije vode intervencijom stranaca doći će do novih kriza i problema.

Primjer drugi, prije izvjesnog vremena vlada RS je donijela odluku o zabrani izvoza trupaca iz RS radi zaštite šumskog fonda, pokretanja drvne industrije isl. Predstavnici OHR-a su takav zakon zabranili i stavili van snage jer navodno krši propise WTO-o o slobodnoj trgovini, kao i da nije dozvoljeno uvođenje nikakvog protekcionizma. Sa postojećim firmama iz oblati drvne industrije mi bi trbali biti vodeći izvoznici namještaja a mi ustvari uvozimo smeće iz Poljske i ko zna odakle sve. Slično je i u svim drugim granama. Zabranjuje nam se da sami prerađujemo naftu jer bi na taj način značajno smanjili uvoz naftnih prerađevina iz Mađarske, Hrvatske i Slovenije.

Postoji ona stara poslovica. Kume uzdaje se use i u svoje kljuse.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2005, 10:34 
Majstor
Majstor

Čestitke za dobre i odgovarajuće argumente.
I samo da dodam da se (na već dva mjesta gdje sam radio) definitivno pokazalo da ni u čemu nismo nesposobniji niti "gluplji" niti zaostaliji od gospode sa Zapada i vrlo brzo i efikasno primjenjujemo ono za što je njima trebalo mnogo više vremena (dapače, oni se čude nama i uče od nas, oni koji su pošteni da to priznaju), samo kada neko odavde zaista profesionalno i ljudski zapne da radi svoj posao bez IMT i drugih defekata i primjesa.
A da možemo sami (odnosno nezavisni o njima), to se već pokazalo u SFRJ (a BiH je SFRJ u malom) samo što nam to jednostavno ne daju jer to ne žele.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2005, 11:00 
Majstor
Majstor

Ja nisam ekonomista i ja gledam na te stvari onako laicki, kao i vecina nas .....
Puno toga u tvojoj price stima i ne stima ....
Zbog problema politicke prirode i nesuglasica stranci su vjerovatno bili prinudjeni da djeluju onako kako i jesu.
Nemoj pricati da im se nisu dostavljali planovi i programi za one stvari za koje su davali novac.
Koliko duboko su oni isli u te programe .... ne znam, ali u svakom slucaju nisi mogo samo doci i reci ja hocu 500 000 KM da pravim fabriku, kakvu - vidjecu kasnije, kad mi date pare.
Donacije za obnovu kuca su mozda nesto drugo.
Moralo se davati krajnjim korisnicima ... iz prostog razloga. PREZIVLJAVANJE.
Citiraj:
Da bi neka organizacija dobila lovu mora da dokaže da je njihov rad u skladu sa razvojnom strategijom te države, da je projekat tržišno orijentisan, da ispunjava uslove za postizanje samoodrživosti isl. Niti jedno od vih pravila nije poštovano.

Interesantno.
Ja sam davno napisao da se mora zajednicki nastupati i djelovati. Kome su se stranci mogli obratiti kad govoris o "razvojnoj strategiji DRZAVE". Pa ti i danas negiras tu drzavu, a gdje li su tek oni koji odlucuju o necemu.
Razvojna strategije drzave NE POSTOJI NI DANAS.
Citiraj:
Zabranjuje nam se da sami prerađujemo naftu jer bi na taj način značajno smanjili uvoz naftnih prerađevina iz Mađarske, Hrvatske i Slovenije.

Ma ko to zabranjuje ?
Pa gorivo iz rafinerije nije se moglo prodavati u Federaciji zbog nekih drugih stvari. Zbog dvostrukog medjuentitetskog oporezivanja bojkotovana je rafinerija od strane FBiH.
Naveden je primjer bezalkoholnih pica. Iz istog razloga nema prodaje u Federaciji, a smatraju da bi se proizvodnja u RS mogla povecati i za 40% ukoliko bi se to omogucilo.
Citiraj:
Na kraju će se desiti da ni ovaj sistem neće zaživjeti, da će cjene porasti strahovito, da će još više stanovništva biti gladno, da će se pojačati socijalni nemiri što će dovesti do novih nacionalnih netrpeljivosti itd, itd.

Ma daj, sto ce se pojacati socijalni nemiri.
Razlike u platama i penzijama u FBiH i RS su ogromne (statisticki). Nekakve promjene se moraju desiti.

Nas problem je sto mi ne vidimo koliko smo suplji.
Mislimo da smo najpametniji, i da sve znamo.
Ne vidimo mi u stvari dalje od nosa, jer se zanosimo i dalje nebulozama tipa - socijalni nemiri dovode do nacionalne netrpeljivosti.
Zasto to ?
Valjda je penzioneru Bosnjaku lakse nego li penzioneru Srbinu ili Hrvatu.
Valjda je PDV "obaveza" samo Srbinu a ne Bosnjaku .....

BEZ DRZAVE ... nista ne funkcionise kako treba.
Mislim uporedi samo penzije .... zbog cega dva penzijska fonda. Zbog cega ljudi koji su zaradjivali isto, odvajali (prije) u jedan fond, imaju istu osnovu ... a razlika u penziji ogromna.
To je bolesna politika.
Znamo da je bio rat, znamo da je i ostala jedna drzava .... pa onda i treba da se ponasamo i mijenjamo shodno tome.
Stanje kakvo je sad je NEODRZIVO.

P.S.
Nemoj Aharon molim te otrcane fraze.
Mi - mi - mi i samo mi.
Niko ne kaze da smo mi gluplji od ostalih, manje obrazovani ili sposobni ..... mi se samo gluplje PONASAMO i ODNOSIMO prema svome pa i prema sebi samima od ostalih.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 55  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]