The Act of Killing (2012)Joshua je htio da napravi film o porodicama zrtava, ali se, nakon sto ih je vecina bila uhapsena, odlucio da napravi ovo cudno, drugacije i na prvi pogled nevjerovatno djelo. Iskreno, djelovalo mi je nepojmljivo da i danas takva situacija i opste misljenje vladaju Indonezijom. Ali sam procitao par tekstova u kojima ucenici i mladi ljudi navode da se u skolskim udzbenicima komunisti prikazuju kao cisto zlo, koje treba da se istrijebi, te da je njihovo unistavanje poput glodara opravdan i pozeljan cin. Ne mogu shvatiti da i sada negdje moze takvo kolektivno misljenje biti. Ali, cudna je i neshvatljiva ljudska vrsta kada je rijec o krvoprolicu i opravdanosti toga postupka. Dobro je to Dostojevski opisao (otprilike): "
Ranije je gledao u krvoprolicu pravicnost, i mirne je savjesti istrebljivao koga je trebalo istrijebiti, dok danas mi, iako krvoprolice smatramo za gadost, ipak se bavimo tom gadoscu, i jos i vise nego ranije..." To je on pisao u devetnaestom vijeku i ovo "danas" se odnosilo na to vrijeme. Ovi masakri u Indoneziji su se desili u drugoj polovini 60-tih godina (ako sam dobro shvatio) prosloga vijeka. Gledajuci intervjue sa nekima od egzekutora, nisam siguran da oni u svojim djelima vide ista drugo osim "pravicnosti", ili se makar ubjedjuju da je to tako, ne zeleci da razmisljaju o tim stvarima previse. Naravno, ima i onih sa drugacijim pogledom.
Takodje mi je bilo zanimljivo kako je prikazana struktura politicara, koja je izgleda jednaka u svim banana zemljama (gdje i mi spadamo). Politicari u "civilizovanom" svijetu su makar pismeni i lijepo obuceni kriminalci...

Uglavnom, ovo je na momente veoma snazan film (vjerujem da nisu iscenirani ti trenuci), ali s obzirom da sam gledao verziju od preko dva i po sata, bio mi je malo i dosadan...
Ocjena 7.5/10