banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 14:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 149 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Jul 2014, 00:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Talija je napisao:
Pozivati se na kvantnu mehaniku i u isto vrijeme tvrditi da je moguće putovanje kroz vrijeme je nebuloza. :)
Ko iole poznaje osnove teorije kvantnog jasno mu je da vrijeme ne postoji, nego da bezbroj stvarnosti (mogućnosti??) postoji u istom (sadašnjem) trenu.

To je teorija struna, koja glasi da postoji beskonacno mogucih realnosti, nas univerzum je 4D i dokazano je da vrijeme postoji cak je ono i usporavano, mislim da je radjen projekat jednom tako sto su na super sonicni avion stavili atomski sat, kad su uporedili mjerenje sat na avionu je kasnio u odnosu na onaj na zemlji. Kakve teorije "kvantnog"?

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2014, 07:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
I ja se pitala zasto su to turili u tekst.

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2014, 00:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Sehxor je napisao:
Talija je napisao:
Pozivati se na kvantnu mehaniku i u isto vrijeme tvrditi da je moguće putovanje kroz vrijeme je nebuloza. :)
Ko iole poznaje osnove teorije kvantnog jasno mu je da vrijeme ne postoji, nego da bezbroj stvarnosti (mogućnosti??) postoji u istom (sadašnjem) trenu.

To je teorija struna, koja glasi da postoji beskonacno mogucih realnosti, nas univerzum je 4D i dokazano je da vrijeme postoji cak je ono i usporavano, mislim da je radjen projekat jednom tako sto su na super sonicni avion stavili atomski sat, kad su uporedili mjerenje sat na avionu je kasnio u odnosu na onaj na zemlji. Kakve teorije "kvantnog"?

Nije mi jasno sta je Talija htjela da kaze kad je rekla da putovanje kroz vrijeme ne postoji?

To sam lijepo opisao u svojim postovima prije nekoliko godina:

viewtopic.php?f=28&t=25512&start=40#p796678

viewtopic.php?f=28&t=25512&start=40#p797735

Sto se tice ovog visedimenzionalnog sistema i ovih vise realnosti, to su samo puka nagadjanja u koja svi ozbiljniji naucnici sumnjaju. To sto je dokazano da se ne moze u svakom trenutku odrediti polozaj neke cestice kao elektron uopste ne mora znaciti da postoji vise svemira ili vise realnosti, to moze znaciti milion drugih stvari. Ova pretpostavka o vise svemira i vise realnosti je samo jedna od miliona mogucih stvari, a samim tim vjerovatnoca da je istinita je jedan prema vise miliona.
Sto se tice vremena, mi jos uvijek ne znamo sta je to, tako da ne mozemo tvrditi da li postoji ili ne postoji, samo osjecamo njegovu manifestaciju. Slicno kao gravitacija, jos uvijek se ne zna sta uzrokuje gravitaciju, ali osjecamo njeno djelovanje.
Obzirom da osjecamo djelovanje gravitacije i vremena ne mozemo tvrditi da ne postoji, ukoliko smo sigurni da mi postojimo.
Ukoliko smo nesigurni da mi postojimo, onda mozemo tvrditi da nismo sigurni ni za postojanje gravitacije i vremena.
S tim da je problem ovdje da smo mi navikli na apsolutni svemir zbog naseg svakodnevnog isustva koje je ograniceno na Zemlju, dok je pojam svemira, materije (kvantne mehanike) itd. relativnog karaktera, sto nedvosmisleno pokazuje vise puta dokazana teorija relativnosti.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2014, 11:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
ja svemir posmatram sa makroskopskog nivoa, koliko zvijezda, koliko ce sijati, zasto se neke planete vrte suprotno od drugih, ali objasnjenja se nalaze na mikroskopskom nivou

dzeli sta mislis o teoriji dr micija kake da mi ne postojimo tj da smo puka projekcija crnih rupa

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2014, 13:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Naravno da postoji putovanje kroz vrijeme, ko ne vjeruje, neka pogleda u napravu zvanu sat. Jedino što još niko nije uspio da ubaci u rikverc.
Ali i da bi se uspjelo u tome, potrebno je još mnogo vremena, a o resursima da i ne govorimo

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2014, 16:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Nije mi jasno sta je Talija htjela da kaze kad je rekla da putovanje kroz vrijeme ne postoji?

Definiši u čiju prošlost bi se vratio? :)

Definiši termin vrijeme.

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2014, 17:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2009, 20:16
Zanimljiv film o putovanju kroz vrijeme. Preporuka.
http://www.imdb.com/title/tt0910554/

šire grozu
a oblaci iz visina
gledaju u razvalinu.

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2014, 22:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Definiši u čiju prošlost bi se vratio? :)

Definiši termin vrijeme.

To je kao da pokusavas definisati gravitaciju. Ne znamo sta je, ali osjecamo da postoji, odnosno djeluje.

Ili da nekog pitas da ti objasni prostor. Sta je prostor? I gdje su granice prostora, prema najmanjem i prema najvecem prostoru.
Ne postoji najmanji prostor jer koliko god da ga dijelimo, uvijek ga mozemo podijeliti na pola. Isto, koliko god da ga povecavamo, uvijek moze biti veci za duplo.
Slican problem je s vremenom, jer nas zemaljski mozak je adaptiran na apsolutno, i ne moze shvatiti relativno, osim kod nekih genija kao Ajnstajn.

Problem je sto ljudi shvataju vrijeme u apsolutnom smislu i onda imaju probleme sa shvatanjem. Ako shvatimo vrijeme po Ajnstajnu, u relativnom smislu, onda vidimo da se nemamo potrebe vracati "u neciju proslost". Posto je vrijeme relativno i ono uvijek postoji. Dovoljno se samo pomjerati po vremenskoj skali.
Vracamo se u proslost tako sto se pomjeramo po vremenskoj skali. U ciju se proslost vracamo to zavisi od mjesta, odnosno prostora na kom se nalazimo.
Problem koji je Isak Asimov ovdje postavio je posto se Zemlja krece svemirom, kao i Suncev sistem, a i Galaksija, tako kad bi se mi i uspjeli vratiti u vrijeme u apsolutnom smislu, mi bi se obreli na nekom mjestu u svemiru gdje se Zemlja nalazila u proslosti. Zbog toga Asimov smatra da je nemoguce napraviti vremensku masinu.
S druge strane ako prostor posmatramo prema referentnoj tacki, u nasem slucaju bi to mogla biti Zemlja, i ako je prostor i vrijeme povezan kao materija sa nasim mislima, a u prakticnom smislu jeste, onda bi nase misli uticale gdje bi se nasli u tom trenutku, odnosno, u ciju proslost bi isli. Konkretno to znaci ako sjedemo u vremensku masinu i odemo u 1800 godinu to ne znaci da bi mi nestali jer se tad jos nismo ni rodili, vec bi znacilo da bi se kretali kroz vrijeme nezavisno od ostalih stvari kao sto kad sjedemo u auto krecemo se zajedno sa autom ka nekoj destinaciji. Slicno kad sjedemo u vremensku masinu krecemo se kroz vrijeme nepromijenjeni, dakle ne postajemo mladji, ne postajemo beba kako idemo u proslost.
Posto to jos niko nije isprobao, ne znamo bi li bila tacna Asimova teorija ili ova druga, ali eksperimenti kao i Ajnstajnove formule o kojima sam pisao u prethodnim postovima pokazuje da je put kroz vrijeme moguc i dokazan isto kao put kroz prostor.
Problem je sto mi to ne mozemo vidjeti. Npr kad bi putovali svemirom kroz prostor bez ikakve referentne tacke (kad nebi bilo materije, zvijezda itd), nama bi izgledalo da stojimo. Jer mi se uvijek krecemo odredjenom brzinom u odnosu na neko drugo tijelo.
Kad nebi bilo nikakvog tijela u svemiru nego samo mi, nase kretanje kroz prostor bi bilo besmisleno jer nebi ni znali da li se krecemo.
Slicno je i sa vremenom. Vrijeme se mjeri u odnosu na dogadjaje. Npr. sat mjeri vrijeme na osnovu broja otkucaja klatna koje je uskladjeno sa gravitacijom. Ili atomski sat mjeri vrijeme na osnovu oscilacija atoma.
Dakle, vrijeme je uvijek povezano sa nekim dogadjajem. Ako nema dogadjaja, vrijeme gubi smisao. Ali ne znaci da ne postoji. Slicno kao sto bi postojao prazan prostor kroz koji se krecemo svemirom, iako bez materije kretanje kroz prostor i odredjivanje velicine prostora gubi smisao, ali to ne znaci da prostor prestaje postojati, kao i vrijeme.
Mada, teoretski bez materije, i prostor i vrijeme, kao i sam svemir gube smisao. Otuda pretpostavke da prije big banga nije postojalo ni vrijeme ni prostor, ni materija. Ali ako kazemo da sad postoji materija i prostor, onda ne mozemo reci da ne postoji vrijeme, jer jedno bez drugog ne idu.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2014, 23:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

.... ako izostavimo pisca sfi romana Asimova dolazimo do onog što si napisao da je doživljaj vremena samo ljudska percepcija, a što sam i rekla na početku.
Pitam u čiju prošlost bi se vratio, jer ako bi ti sad sa tim brojem dlaka na glavi koje imaš sad ovog trena se vratio u neku xx prošlost bio bi opet u SADA (sa istim brojem dlaka na glavi). U sadašnjosti. Prošlost ne postoji, postoji samo tvoje sjećanje na tadašnje SADA.
Ne bih se ni zakačila da nije u navedenom tekstu smućkano kvantno i teorija putovanja kroz vrijeme, jer to dvoje ne može biti u jednoj rečenici ama nikako. :)

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2014, 23:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Covjek ti prica o referentnim tackama, putovanje u proslost je malo zeznuto, ali zato u buducnost je sigurno moguce...

I de mi molim te objasni kad si se vec nakacila na ovu temu, sta ti je to "kvantno", kako me ta rijec nervira uzasno...? Kvatna mehanika, Kvatna elektrodinamika, kvatna gravitacija, interakcija, kvantna hemija ili kvatna optika? Ili samo bezveze nabadas tu rijec? :D

Imas teoriju struna koja opisuje sta se desi ako se desi da otputujes u proslost koja objasnjava i paradox djeda, u slucaju da se vratis u proslost i ubijes sam sebe, kako se onda to sve odvilo...

Ipak mislim da Anstajnovi modeli dobro opisuju relacije prostora i vremena, procitaj malo i teorije ostalih fizicara...

Eto odmah cu ti reci da je putovanje u buducnost i dan danas moguce :P

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2014, 00:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne vidim zašto se pozivaš na Ajnštajna kad on nije bio pristalica Plankove kvantne teorije jer mu je rušila njegovu teoriju?
I ne vidim zašto bih ja pokušavala ovdje išta da pišem o kvantnoj fizici (dovoljno je sama po sebi apstraktna) i odem u beskraj sa nadmudrivanjem.
Zanemari.
Što se tiče putovanja u budućnost zanima me ta tvoja teorija, kakva god, jer po njoj ispada da je sve unaprijed determinisano?

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2014, 00:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
.... ako izostavimo pisca sfi romana Asimova dolazimo do onog što si napisao da je doživljaj vremena samo ljudska percepcija, a što sam i rekla na početku.

Pa Asimov je pisao vecinom naucnu fantastiku, ali je bio i dobar naucnik. Napisao je par naucnih knjiga tako da je poznavao odlicno prirodne nauke, a posebno astronomiju i fiziku.

Sto kazes da je dozivljaj vremena ljudska percepcija, navescu ti jedan primjer da to nije tako.

Npr. ako pogledas neke anticke gradjevine to su sada rusevine. One postaju rusevine jer vrijeme djeluje na njih. Znaci, tokom vremena dolazi do odredjenih promjena nezavisno od ljudske percepcije.
Kada bi u ovom trenutku nestalo ljudi i zivih bica, vrijeme bi i dalje djelovalo na objekte koji bi se mijenjali tokom vremena.
Konkretno, za 5 milijardi godina Sunce bi prestalo sijati jer bi se vecina vodonika tokom vremena pretvorila u helij fuzijom.
Dakle, tu nije rijec samo o ljudskoj percepciji, vidimo da vrijeme tece nezavisno od nase percepcije i promjene se dogadjaju tokom vremena, na osnovu tih promjena mi samo mjerimo vrijeme.
Tacno je da ziva bica imaju ugradjen osjecaj za vrijeme, ali to nema veze sa pojmom vremena i definicijom, vec jednostavno taj ugradjeni osjecaj pomaze zivim bicima u prezivljavanju i snalazenju tokom zivota.

Citiraj:
Pitam u čiju prošlost bi se vratio, jer ako bi ti sad sa tim brojem dlaka na glavi koje imaš sad ovog trena se vratio u neku xx prošlost bio bi opet u SADA (sa istim brojem dlaka na glavi). U sadašnjosti. Prošlost ne postoji, postoji samo tvoje sjećanje na tadašnje SADA.

Da, to je ono sto sam pisao ako procitas pazljivo u prethodnom postu, da li bi vracajuci se u proslost postajali mladji ili cak prekoracili datum rodjenja u negativnom smislu i nestali kada predjemo taj datum? Slicno je pitanje sa tim brojem dlaka na glavi.
Teorija relativnosti govori da nebi. Zasto? Evo dokaza. Ako sad pretpostavimo da sjedemo u letjelicu koja ide priblizno brzinom svjetlosti i vratimo se putujuci tom brzinom recimo godinu dana. Vraticemo se na Zemlju priblizno isti jer smo u odnosu na nas same proveli godinu dana putujuci.
Medjutim, kad se vratimo na Zemlju mozemo ustanoviti da je na Zemlji proslo 1000000000 godina, a mi smo stariji samo godinu dana. I imamo priblizno isti broj dlaka na glavi.
A putovali smo samo godinu, a na Zemlji proslo milijardu godina. Sta se promijenilo? U odnosu nas prema nama samima malo toga, jer je proslo tek godinu. Ali u odnosu Zemlje prema Zemlji promijenilo se puno toga jer je na Zemlji proslo milijardu godina.
Iz prostog razloga sto smo se mi kretali priblizno brzinom svjetlosti, a Zemlja nije, na Zemlji je vrijeme proticalo daleko brze.
Slicno je i sa putovanjem u proslost. Dakle, mi bi ostali isti kao u sadasnjosti samo bi dosli u vrijeme na Zemlji koje je proslo.
Iz prostog razloga, mi mijenjamo brzinu proticanja vremena koja iznosi 1s/s na vecu vrijednost, ili u negativ.

Citiraj:
Ne bih se ni zakačila da nije u navedenom tekstu smućkano kvantno i teorija putovanja kroz vrijeme, jer to dvoje ne može biti u jednoj rečenici ama nikako. :)

Ne razumijem? Kvantna fizika i teorija relativnosti su neraskidive. Kako mislis ne mogu ici zajedno to dvoje?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2014, 00:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Što se tiče putovanja u budućnost zanima me ta tvoja teorija, kakva god, jer po njoj ispada da je sve unaprijed determinisano?

Eto te opet, trebas vise prosiriti horizonte gledanja stvari, ljudi nikad nece napredovati dovoljno brzo dok se ne odrednu neki glupih stvari kao stu su vjera, sudbina i ostalo...

Putovalje kroz vrijeme u buducnost je moguce prema anstajnovoj teoriji relativiteta gdje objekat koji putuje brzinom svjetlosti ili priblizno, putuje u buducnost (proguglaj ostatak ne da mi se pisati).

A zasto recimo da se ne zaledis u ledu i odlede te recimo 1000 godina u buducnosti?

Kao sto vidis iz ove dve teorije "cekanje da buducnost tebi dodje", i iz tog mozes zakljuciti da nista nije unaprijed determinisano jer se svi dogadjaji oko tebe desavaju u normalnoj svemirkoj entropiji i vremenu.

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2014, 00:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2010, 23:08
Pa zar mi i u ovim našim sporim životima (nije brzina svjetlosti) ne putujemo u budućnost?

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2014, 00:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sehxor je napisao:
Talija je napisao:

Eto te opet, trebas vise prosiriti horizonte gledanja stvari, ljudi nikad nece napredovati dovoljno brzo dok se ne odrednu neki glupih stvari kao stu su vjera, sudbina i ostalo...

Pretpostavljam da znaš značenje riječi "determinisano", pa si napravio previd u čitanju.
Jer ja da vjerujem u unaprijed zapisanu sudbinu ne bih koristila taj izraz.

Citiraj:
A zasto recimo da se ne zaledis u ledu i odlede te recimo 1000 godina u buducnosti?

I da te odlede milijardu godina u budućnosti nećeš biti u budućnosti nego u svojoj sadašnjosti!

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2014, 01:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Znam znacenje rijeci, ali ti opet ne kontas poentu koju je i sam Jelly otpocetka pisao, referentna tacka, tacka koja se uzima sa namjerom. Neko se zaledi i ima referentnu tacku da se odledi x,xx ili xxx.. godina u buducnosti, samim tim namjera je da se putuje kroz vrijeme. Po tvom razmisljanju cak i ako bi uspjelo putovanje u proslost i putnik koji bi dosao u referentnu tacku u proslosti on ustvari nije nikakav put napravio vec je u sadasnjosti... wtf mindfuck...

Evo da ti nacrtam, evo ti kontaj da je vrijeme linearno

Pocetak (big bang) X-----------___---------------------------------Y-----------------__--------------------.....Z-EN

Gdje je Y tvoja sadasnjost u kojoj si ostvarila mogucnost putovanja kroz vrijeme, X pocetak, Z-EN je tacka u kojoj svemir tezi umjesto trenutnoj entropiji, jednostavnoj entropiji i po teoriji umjesto da postaje sve kompikovaniji on bi trebao postajati sve jednostavniji. Donje crte (_) su momenti u koje se putuje, cak i kad bi dosla tamo to bi tebi izgledalo kao sadasnjost, ali gledano do tacke Y to je ustvari proslost. Ili drugi "timeline" zbog efekta promjene. Jel sad kontas?

Ni ja ne kontam sta napisa ustvari, odo spavati kasno je...

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2014, 06:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Srđane, jesi li to ti? :)

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2014, 09:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Sep 2004, 09:01
pozdravite sve u biljanici...

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2014, 10:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ovo Jelly i Sehxor u sitan cas vuku za jezik, ne bi ja da nije bio prisutan koji maligan i smanjena moc rasudjivanja. :lol:
Necu vise, zeza me neka celjad na pp. :lol:

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2014, 14:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
dzeli sta mislis o teoriji dr micija kake da mi ne postojimo tj da smo puka projekcija crnih rupa

Vjerovatno je mislio posto izlazimo iz crnih rupa kad se radjamo, da smo zato projekcija crnih rupa :lol:

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 149 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]