Animal Kingdom (2010)Kada sam procitao davincijev prijedlog da neo-noir bude prva tema, zapitao sam se koji bi filmovi mogli da pripadaju ovome zanru (jer, osim za Chinatown, nisam siguran da sam cuo da se upotrebljava ovaj termin ni za jedan drugi) i sta ih odlikuje- da li standardna noir tematika koja je evoluirala (ovo mozda i nije prava rijec, posto se evolucija uglavnom smatra napretkom) sa kompletnom filmskom umjetnoscu/industrijom ili je to neki sasvim poseban zanr, samo sa naznakama opstih mjesta iz klasicnih noir filmova. Nakon gledanja Animal Kingdom, slika o neo-noir podzanru je postala makar malo jasnija. Tmurna atmosfera krimi price je koncentrisana oko lika (isto tako tmurnog, ali misteriznog i tesko dokucivog, kako za ljude oko njega, tako i za nas gledaoce; nekada djecacki naivnog, nekada promisljeno hladnog, lika pod konstantnim pritiskom moralnih dilema, primoranog da, u za njega do tada nepoznatim okolnostima, djeluje brzo, u hodu, prilikom cega mu ne ostaje mnogo vremena za preispitivanje ispravnosti donesenih odluka) koji jos uvijek pohadja srednju skolu, a nakon majcine smrti nema izbora nego da ode da zivi sa bakom (Jackie Weaver) i ujacima. Njega tumaci jednako mladi James Frecheville. On tokom filma samo u jednoj situaciji pokazuje emocije (sto ne znaci da se u njemu ne desava mnogo toga), rekao bih- ponasa se kao tipican tinejdzer iz lose porodice i koji ponekad konzumira lake droge. Pocetna scena je upecatljiva i jasno u samo tih par minuta pokazuje porijeklo stanja glavnoga lika. Naime, vidimo tinejdzera koji gleda tv, dok u istoj prostoriji spava zenska osoba. Nakon toga dolazi medicinska ekipa i pita ga cime mu se majka predozirala, na sta on hladnokrvno, nastavljajuci da gleda emisiju na tv-u, odgovara: heroinom...
Film je snazan i mracan, mnogo toga nije receno, sto nam ostavlja priliku da razmislimo sta se dogadja u samim likovima i da ih proucavamo tokom cijelih skoro dva sata. Odlicna glumacka ekipa je predvjodjena takodje odlicnom Jackie Weaver. Ali, meni se mozda i vise svidjela gluma Joel Edgerton-a, za kojeg, da budem iskren, nisam ni cuo do sada.
Ovaj film mi je dao pocetni uvid u zanr, koji mi je jos vise bio pomucen davincijevim uvodjenjem na spisak filma Hot Fuzz (u kojem nisam primijetio mnogo noir-a elemenata:)), tako da bi se moja prestava o neo-noir filmu trebala iskristalisati nakon sto odgledam i ostale ponudjene. Od njih sam samo gledao jos i Madeo, koji mi se i nije mnogo svidio (nemojte me opet pljuvati zbog ovoga

), a sada kad razmislim, u njemu mogu primijetiti noir (sto ne mogu reci za Hot Fuzz).
Ocjena 7.5/10