Miklja: Želimo čak i gledaoce “Farme”Marija Dedić | 19. januar 2014. 10:55 | Komentara: 0
Igor Miklja o novom Kanalu 3 na kom neće biti turskih serija i rijalitijaKRAJEM prošle godine stigla je vest o osnivanju novog Kanala 3, koji će, barem prema najavama, biti potpuno drugačiji od svega što trenutno gledamo. Nakon eksperimentalnog programa koji će se sastojati od filmova, serija i muzike, krajem februara biće postavljena kompletna programska šema iza koje stoji zanimljiv tim. Novinar Boško Jakšić, glumac Sergej Trifunović i urednik sada već kultnog “3K” Igor Miklja ujedinili su se oko istog cilja - napraviti televiziju sa kvalitetnim programom koji ne omalovažava gledaoce.
U poslednjem obraćanju javnosti do kraja februara, Miklja otkriva da su u toku pregovori sa kablovskim operaterima kako bi signal pokrio celu Srbiju, ali i da postoji plan da se deo programa emituje regionalno, u Zagrebu, Sarajevu i Ljubljani.
- Često čujemo priče da mediji nude publici ono što ona želi, a to nije tačno - kaže Miklja. - Gledaoci će prihvatiti i najveće smeće ako nemaju šta drugo da vide. Mi želimo da pokažemo da ogromna većina ljudi nije onakva kako je predstavljena u medijima. I ne pričamo napamet, imamo iskustvo sa 3K gde smo dve godine suvereno držali prajmtajm sa ubedljivo najmanjim budžetom u istoriji televizije, a pri tom nismo išli ispod nivoa dobrog ukusa - kaže Miklja.
* Mnogi su, i zbog vas i zbog imena, doživeli Kanal 3 kao oživljavanje 3K.
- Bilo bi pretenciozno, pa čak i bezobrazno da bilo koji pojedinac misli da bi on mogao da bude obnovitelj nečeg što je bilo avangarda. Za srpsku TV istoriju, 3K je sveto ime i treba da ostane kao drago sećanje generacijama koje su uz njega odrasle. Televizija kao 3K verovatno ne bi ni mogla da opstane u današnjem vremenu jer su se promenile i tehnologija i brzina života. Ali, ono što je slično sa 3K su duh i energija.
* Kakav program pripremate?
- Hoćemo da vratimo televiziju televiziji, da imamo što više direktnih prenosa utakmica, pozorišnih premijera, modnih revija, predstavljanja knjiga. Informativni program, kojim će se baviti Boško, biće specifičan. Umesto spikera koji hronološki čitaju vesti, hoćemo čoveka koji ima stav i autorski pečat, koji će predstaviti svoju viziju zemlje i sveta. Ne znam još da li ću ja nešto voditi, Sergeja nagovaramo, ali sigurno je da će 95 posto voditelja i novinara biti neki novi klinci. Za koji dan, raspisaćemo audiciju.
* Hoće li biti turskih serija i rijalitija?
- Jedini potencijalni rijaliti je stvaranje ove televizije. Ne želim ništa loše da kažem o kolegama, teško je praviti televiziju u ovim vremenima, ali čini mi se da se ušlo u matricu preslikavanja programa. Važno je da imate tursku seriju i rijaliti, jer je to garancija za rejting i oglašivače. Gledanost je i nama važna, ali mislimo da se do nje može doći i originalnošću i afirmisanjem autentičnih vrednosti.
* Ko je vaša ciljna grupa?
- Svi.
* I oni koji gledaju “Farmu”?
- Mi hoćemo sve ljude, kao što će i oni želeti nas, iako toga možda nisu svesni. Kad su me prijatelji nagovarali da prihvatim ovaj posao, jer sam se lomio, pošto sam izašao iz televizije, saopštili su mi zanimljiv podatak: da se u Beogradu godišnje proda pet miliona karata za muzičke događaje, a da jedva deset posto otpada na muziku ”Grand produkcije”, koju ne želim da omalovažim, ali sam stekao utisak da je ona mnogo zastupljenija. Isto tako, potcenjujemo tinejdžersku generaciju, mislimo da su svi na socijalnim mrežama, bez inicijative. Sa nipodaštavanjem se odnosimo prema onima koji su naša budućnost, a da zapravo i ne znamo ko su, kakva su im interesovanja i želje. Mi smo sad malo zagrebali po površini i shvatili da tu ima izuzetnog sveta.
* Smeta li vam što su Kanal 3 već nazvali televizijom za urbanu populaciju?
- Kod nas se urbanost pogrešno shvata. Ako živiš u gradu, ideš u fensi kafiće i kao si kul, to ne znači da si urban. Nedavno sam razgovarao sa Kusturicom i nasmejao ga jer sam mu rekao da smo pokrenuli televiziju koju etiketiraju kao urbanu, a pošto njega doživljavamo kao najurbanijeg tipa u Srbiji, hteli bismo da napravimo neku priču. Nama nije cilj da napravimo elitistički program koji će gledati nekoliko stotina gledalaca, niti da određujemo ko je od gostiju dobrodošao. Neće biti turbo folka, ali i ti pevači će moći da gostuju u raznim programima koji obrađuju fenomene.
* Imali ste političko iskustvo kao gradski sekretar za sport i omladinu. Kako se lakše menja svet - kroz politiku ili televiziju?
- Srećom, iskustvo je bilo minimalno i ekspresno, čitavih šest meseci. Uzleteo sam kao šatl, a raspao se kao meteor. Teško je ovde menjati navike. Suočeni smo sa užasnom količinom nasilja i naopakosti života i vrednosti. Nisu samo političari krivi, i mediji su kreirali stvarnost gde je sasvim normalno da nekoga ošamarite, pljunete, imate javni seks i da to bude put ka uspehu. Političari imaju mehanizme da prave promene na širem planu, ali ništa slabiji nisu ni mediji, tako da ovo vidimo kao jedan od načina da pozitivno utičemo na svest ljudi.
ARENA S GLADIJATORIMANOVAC bez kreativnosti ništa ne znači kad je reč o pravljenju TV programa, smatra Miklja.
- Najlakše bi nama bilo da imamo milionske budžete, pa da možemo da nagruvamo blokbastere, holivudske serije, englesku i italijansku ligu, ali novac se potroši i ako nemate ideje, ne ostaje vam ništa. Surov je posao voditi televiziju, jer ono što je bilo fenomenalno, gotovo je već sledeće sekunde. Publika, kao u rimskoj areni s gladijatorima, čeka nove doživljaje i avanture, pa morate brzo da razmišljate.