banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 22:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1323 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 67  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Sep 2013, 08:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2013, 14:00
A prva godina traje tri godine,jeli :p :p

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2013, 02:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:42
mr.monkey je napisao:
A prva godina traje tri godine,jeli :p :p

Zavisi od tebe. Jedino će te možda zezati algebra, ali to te ne bi trebalo spriječiti od upisa u drugu.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2013, 07:28 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Iskreno, bio sam na ETFu više puta. Na takmičenjima, predavanjima i vježbama, nekakvim kursevima, pa čak i kod dekana na nekim prezentacijama...

Čuvši istu priču o kvaliteti, poželio sam i ja da ga upišem. Samo, onda sam obišao neke univerzitete u inostranstvu.
Na primjer: TU Graz i ETH.
Tek sam tad vidio kako izgleda kvalitetno školovanje, dobra oprema i dovoljna sredstva, osoblje predano cilju i zdrava atmosfera u kojoj čovjek ima neopisivu želju da uči...

Moj post i nema neku posebnu svrhu, sem da podstakne da sami otkrijete šta vam je bolje i čime ste zadovoljni.

I iako se ETF popravio u odnosu na stanje od prije nekoliko godina, tražite još više jer...

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2013, 07:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Sargas je napisao:
Moj post i nema neku posebnu svrhu, sem da podstakne da sami otkrijete šta vam je bolje i čime ste zadovoljni.

Твој пост у суштини открива топлу воду.

У смислу да је на Западу друштво сређеније од овог нашег друштва, да TU Graz који постоји више од 200 година има већу традицију и бољи је факс од ЕТФ Бања Лука који постоји 60 година и да тамо гдје има далеко више пара има далеко више и квалитета.

Тако је и у фудбалу, тако је и у образовању, тако је у свакој сфери живота.

Није нека памет рећи да је најбоље да неко ко жели да стекне најбоље знање из техничких наука, треба да оде на МИТ. Колико пара, толико и музике. Суштина је да ЕТФ БЛ пружа сасвим пристојну квалитету знања, а да је, с обзиром на то у којој држави и друштву функционише, јако добра институција.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2013, 08:43 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ok, moj post je otkrivanje tople vode. Nema veze, idemo dalje...

Koliko sam upućen, ETF je prije '90 godina slovio za mnogo bolji fakultet nego što je to danas. To je sramota. Jer tek tada on nije imao nikakvu tradiciju...

Nekoliko postova iznad spominjan je treći ciklus studija. Šta ti znači treći ciklus ako jedan fakultet nema naučno-istraživački rad... Šta je to ETF uradio značajno? Ništa, samo bitstvuje...

Uvijek ima neko pokriće za sva naša govna i sve se uvijek svede da niko ne pokušava da pomjeri granice, nego se ode na faks da se ode (u suprotnom će stara majka da ganja dijete da usisa kuću, opegla veš ili nešto treće) i da se eventualno nekad dobije diploma. Sve je nešto osrednje. Ljudi su osrednji, ne samo materijalna sredstva... Igrom slučaja znam ko je ove godine upisao ETF. I šta da kažem? Žali para poreznih obveznika? Samo zbog toga kako su se oni predstavili prema fakultetu i onome što planiraju da dobiju od njega?

U Cirihu sam boravio sa dvadesetak ljudi koji ili rade doktorske studije ili su ih završili. Nisi ni svjestan kakav je osjećaj pričati sa takvim mladim ljudima. Puni su želje da uče, rade, ostvaruju rezultate. U meni su zapalili takvu iskru, želju za tim istim da je to neopisivo.

I onda se vratim na našu situaciju... Kontra, Hepi bojs (nekad Maki), Kampari...
Nema želje, samo daj da nekako doguram do sutrašnjeg dana pa ćemo opet ispočetka... Nema tog, što bi direktor moje srednje rekao, sjaja u očima... Ljudima je postalo svejedno.
Čekaju se predizborne kampanje da bi se tu ili tamo postavila vodovodna cijev, uradila kanalizacija, asfaltirali putevi ili nešto drugo.

Studenti, kao i narod se zadovoljavaju sitnicama. Proda se pokoja firma, nešto se digne na kredu, malo se novca uloži u život i svi zadovoljni. A mi i dalje tonemo... Gdje smo za 20 ili 30 godina?

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2013, 09:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Да, откриваш топлу воду. Ајде прочитај шта си написао у задњем посту.

ЕТФ БЛ је крив што је (по теби) лош квалитет људи који су га уписали ове године? Па ваљда је то проблем друштва, родитеља, слабих средњих школа.

ЕТФ БЛ је крив што као друштво живимо на кредит, што се продају фирме, што су људи апатични? Декан ЕТФ-а треба да смањи дефицит у буџету да не дижемо кредите?

То што у Цириху студенти имају сјај у очима, то је до тамошњег факултета? Или до окружења у коме живе и посла који га чека кад заврши?

ЕТФ БЛ прије рата... знам људе (радим са њима) који су га завршили прије рата. Знам и оне који су покушали али га нису завршили прије рата. Не видим велику разлику у квалитету у кадровима који су завршили ЕТФБЛ прије и послије рата. Тада је постојао Чајавец, Медицинска електроника, Космос. Пуно памети, пуно посла на малом простору. То што данас не постоји рецимо Чајавец, то сигурно није до наставног особља ЕТФ-а.

О уздизању у посљедњих 20 година...
Ти да си студирао у другој половини деведесетих ЕТФ БЛ, знао би каква је спрдња био смјер Рачунари и информатика. Пола професора стало у времену, један дио неспособан да пренесе знање. Кад би поредили инжињере који су тада завршавали РиИ (било је људи који нису знали користити МС Офис пакет, а камоли нешто програмирати) и ове момке који сада излазе са тог смјера, то је небо и земља.
Даље, основан је нови смјер на ЕТФБЛ, енергетика. И за 15-ак година колико постоји достигао сасвим пристојан ниво.

Тако да рећи да се у задњих 20 година није дизао ниво и квалитет на ЕТФБЛ је крајње малициозно. С друге стране, ти асистенти имају одличан ентузијазам и "сјај у очима" с обзиром колико су плаћени.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2013, 09:53 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Nisam rekao da je ETF kriv za stvari koje navodiš...

Ako su zbog loših srednjih škola loši brucoši, kakvi su fakulteti koji ti loši brucoši upisuju. Naravno, imamo izvanrednih studenata ali oni moraju da se bore protiv levata koji sa njima studiraju i obaraju kvalitet studijskih programa...

Dekan ETFa ne treba smanjuje deficit, ali treba znati kako se skrola web stranica da se ne sramoti kad mu pošalju grupu đaka okarakterisanu kao najbolji informatičari srednjih škola u RS. Šta čovjek da očekuje kad vidi takvog dekana? A njegova katedra za robotiku? Pa i ne impresionira baš, ali nema veze...

Da, volja za učenjem mnogo zavisi od fakulteta i osoblja i studenata na njemu. Na ETFu sam propišao krv dok sam obavio svu papirologiju koja mi je trebala za upis u inostranstvu, bez ikakvog razloga. Trivijalna stvar. I vani zaista imam veću želju da učim i radim, iako moji roditelji zarađuju jednako loše kao i ostali ovdje... To je izgleda i do studenata koji me okružuju, ali studenti čine fakultet...

A tvoj dio posta koji počinje sa "o uzdizanju" je svojevrsna sramota ovog fakulteta budući da samo pokazuje kako nešto što je školovalo vrstan budući kadar Čajaveca, Medicinske elektronike i Kosmosa svedeno na smijuriju u drugoj polovini devedesetih godina sa profesorima koji su stali u vremenu...

I dalje, treba raditi na tome da fakultet, univerzitet, društvo opet stane na noge. Kakav naučno-istraživački rad je sproveo ETF ili ga još uvijek sprovodi? Šta je značajno urađeno? Da li je konkurentan, te kome je ako jeste? Zašto se uvijek poredimo sa lošijima, a ne sa boljima?

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2013, 13:13 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2013, 01:26
Da li jos uvijek predava prof. Ćelić i da li je istina da je on toliko strog???

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2013, 13:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Predava, predava, nego šta. Nekada obarao zbog grčkog alfabeta, a sada je još strogiji.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2013, 13:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2013, 14:00
Inace obara i zbog gramatike,pripazi se :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2013, 13:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jun 2004, 22:13
Ja sam napustio ETF, što zbog nekih obaveza, što zbog tih idiota tamo. Pa je li moguće da ja položim sve stručne ispite, matematiku 1 nikako, a Sociologija, dobio 6. Šta sam ja to studirao? A ja sam jedan od osnivača ISSET-a, inovatorske sekcije koja se svela na to, da smo dobili neke pare od ministarstva koje su otišle negdje, a mi morali sve kod kuće raditi. U čemu je poenta?! Zato taj fakultet zaobići u širokom luku, ako vam je imalo stalo do znanja. Sve to što se uči na ETF-u, a treba u životu, stane u nekih par kvalitetnih mjeseci. Poštedite sebe muka i sačuvajte si živce.

Sent from my PAP4300 DUO using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2013, 15:52 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Nezzz stvarno,zelim upisati etf,ali imam problem sa matematikom...sad sam 3. razred,tako da imam malo vremena da razmislim...

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2013, 16:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Gdje ces na ETF sa slabom matematikom? :D

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2013, 16:44 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Da li je to etf ili pmf jbtt -_- mislim da se previse pridaje znacaj matematici...

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2013, 17:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A jebemu, to ti je kao da hoces da studiras Engleski ali se cudis sto na faksu imas gramatiku Srpskog kao predmet :)

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2013, 17:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Ako ti je slaba matematka, sve će ti objasniti i razjasniti Ćelić :)
Najgore je kada profesor mnogo traži, a loše predaje znanje.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2013, 17:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
blueB je napisao:
Da li je to etf ili pmf jbtt -_- mislim da se previse pridaje znacaj matematici...

Математика је основа на свим техничким факултетима. Нема везе што није ПМФ, прије или касније, рупе у основном знању изађу на видјело.
Имаш двије опције. Или да за ове две године подебљаш своје знање из математике или да нађеш неки други факултет. А да то није Машинство, Грађевина...

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2013, 17:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jun 2004, 22:13
Ćelić je odličan predavač, samo su mu asistenti problem i njegovo ispitivanje. Svaki put kad se pojavio neki normalan asistent, bio je malte ne otjeran. Jer pobogu, od 200 studenata na ispitu, položilo je 10. Mnogo! Ja sam lično oko 50 puta izlazio na pismeni i oko 20 puta na usmeni i nisam položio Linearnu Algebru. Na kraju i napustio.

Sent from my PAP4300 DUO using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2013, 17:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2010, 23:08
50 puta, ajme

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2013, 17:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nije to vise tako na ETFu, nemoj da prepadas covjeka :D . Mada, sto kaze Tasko, ima godina dana da se popravi znanje a uz mnogo truda sve se moze rijesiti.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1323 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 67  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]