Saobracaj je odraz mentaliteta ljudi.
S obzirom da imamo dosta kompleksasa, koji lijece komplekse uz pomoc svog krsa, situacija u saobracaju i nije tako losa.
Ja se stalno nerviram zbog divljaka, inace sam zivac.
Par puta sam namjerno blokirao likove koji su se pokusavali bezobrezno "ubaciti" i po cijenu da napravim saobracajku (znam da me to ne cini nista boljim od njih) al osjetljiv sam na nepravdu

.
Navescu neke od primjera.
Recimo kad krenem od svoje kuce, ukljucujem se na autoput (brzu cestu), izlaz 100m prije Prijedorske petlje, u retrovizoru vidim automobil u sporoj traci, koji me blokira, a brza je slobodna. E sad znam da nije pravilo, al bilo bi korektno da se prestroji i omoguci meni ukljucenje. Makar ja tako radim drugima, kad je brza traka slobodna.
Onda dodjem na kruzni (koji obozavam, jer efikasno rjesava problem guzvi), i nailazim na ljude koji na treci izlaz voze vanjskom trakom.
Njihovo je pravo al je debilno. Smjesno je gledati kako se ljudi prije kruznog guraju u sporu traku, samo da bi isli vanjskom. Kod Tempa se napravi kolona u sporoj traci, a brza bude prazna, cist primjer neznanja nasih vozaca.
E onda skrecem lijevo prema centru (med. elektronika), i uvijek se nadje mamlaz koji se ubacuje, takve profesionalno blokiram, ako se namerace na "moje" mjesto. Ispada neko lud sto ceka.
Zaboravio sam napomenuti, da ljudi poslije Prijedorske, prema Laktasima, zauzmu brzu traku i lagano 70, a ti obilazi sporom.
Takodje ljudi nenormalno sporo krecu sa semafora, zeleno se upali a on ubacuje u brzinu, iako se to popravilo, kako je bilo prije koju godinu.
Smeta i kad se neko ukljuci ispred tebe, ne zbog ukljucenja, vec zbog nedostatka ubrzanja. Ubaci se i lagano prvom.
Volim pustati ljude da se prikljuce, jer znamo svi kako je cekati, al ne volim kad se neko zaleti iz sporedne ulice pa "hvata" na foru.
I jos jedna mana, nasih vozaca...RETROVIZORI... koristi li ih iko. Koliko puta se desi da ti se neko prestrojava u haubu (ne vozim u mrtvom uglu, vec jednostavno u trenutku prolaska).
Zmigavac je misaona imenica. Neko trazi nesto sa strane, pa kad vidi, ukopa se bez zmigavca.
E sad, rastojanje postoji, al dovoljno je da pri brzini od 40-50 km/h, tvoja reakcija kasni sekund (sto je i normalno u odnosu na vozaca ispred) i rastojanje se istopi za cas. Ili kad cekas da se prikljucis, a seljak ne daje zmigavac za iskljucenje, koji bi tebi omogucio ukljucenje.
Znam da ovo zvuci prilicno isfrustrirano, al nije mi jasno kako ljudi mogu biti tako bezosjecajni.
Kad se normalno prestrojavas sa zmigavcem, ljudi doslovno ubrzavaju ne bi li te onemogucili, iako ih ne ugrozavas.
Ili recimo, digne mu se da stane, i ladno na sred ulice stane bez ikakve najave, tj bez zmigavca. Stoka prava.