Wrangler je napisao:
Ja kad prelazim preko pješačkog pustim brate većinu auta jer kontam lakše je stati meni nego njemu.
Sa ovim se ne slažem - kad pješačim uvijek insistiram da iskoristim svoju prednost na prelazu - prosto zato jer smatram da što više vozača treba da što više razviju naviku da se zaustavljaju na pješačkom - ne da se zamisle i ne da ubrzaju računajući da će pješak stati.
Nerviraju me pješaci koji stoje po sto godina jer čekaju da sa obe strane bude čisto na sto metara. Naravno da razumijem da to rade iz straha jer su rijetki vozači koji staju na prelazu, ali u tome je poenta - treba povećati broj vozača koji imaju naviku da stanu.
Naravno da ne odobravam to što pješaci ne gledaju lijevo-desno kad prelaze, i uvijek nadolazećeg vozača gledam u oči da bih vidio da li me je primijetio ili ne, i da mu dam do znanja da ću preći.
Zakoračiti - ne na putanju auta ako ne usporava, ali svakako na kolovoz, pokazati namjeru da pređeš.
wizzy_bl je napisao:
Stvarno postujem pjesake i stajem ne oduziamm im prednost u 99% situacija ...iamo se slazem ss ovim da se drze pravila/prelaza ko pijan plota..i ja sam nekad pjesak...al gledam i lijevo i desno ksd prelazim ulicu(zbig sebe prije svega) ...a da ne spominjem ove pjesake koji gurnu slusalice u uho...i lagano...kao konj..zajuni se...i samo ravno...drugo..sto blaf spominje...ne obracaju paznju ns crveno/zeleno...kad okrene zeleno-zuto-crveno...neki pjesaci se odmah zajune da predju..a ne kontaju da je njima mozda njima i dalje crveni...jer semofor pusta nekoga ko skrijecr lijevo i sl(tipa raskrsnica u boriku...kad ides od rebrovca pa skrecrs lijevo prema maxiju)
I da ne bude da mislim da su pješaci bezgrešni - ovome gore bih dodao sve i jedan asimetrični semafor (što su skoro svi gdje god je postavljen zeleni talas ili gdje je velika frekvencija za skretanje ulijevo). Jednoj strani se uključi crveno, pješaci tu odmah krenu prelaziti, i onda psuju i čude se "kretenima koji autom prolaze kroz crveno, a još im sviraju". Nije žvaka za seljaka. A tu su opet krive gradske vlasti što mijenjaju stvari u saobraćaju bez adekvatne kampanje za obuku učesnika.